Re: PYTANIA POCZĄTKUJĄCYCH GRACZY
A jak komputer chce pokoju to na takich warunkach:
- wszystkie lub prawie wszystkie miasta z powrotem,
- trybut minimum 20000 tysięcy.
Wgrałem sobie Archaon's Loyal Allies.
I gra wyglądała nawet dobrze:
Grając Tracją miałem sojusz z Miastami Greckimi.
Najpierw oni a potem ja zaatakowałem Macedonię, zdobyłem jej stolice.
Zdziwiłem się gdy w następnej turze zaproponowali zawieszenie broni, a jeszcze bardziej buzie otworzyłem gdy zgodzili się na pokój w zamian za miasto na B... nad Thesalonikami
Właśnie udało mi się zawrzeć pokój za 12 tyś, przy czym w następnej turze zostałem zaatakowany. Zupełny bezsens... :?
Cytat:
Zamieszczone przez ituriel32
Wgrałem sobie Archaon's Loyal Allies.
A ten mod jest samodzielny, czy trzeba najpierw wgrać Rome Total Realism?
Archaon's Loyal Allies to w zasadzie tylko 2 pliki,
które podmieniasz w katalogu Roma podstawki
Aha, dzięki.
A teraz mam dwa inne pytania:
1. Od czego zależy przy przekupywaniu to, czy armia się rozwiązuje czy dołącza do mnie?
2. Jak skutecznie radzić sobie z nędzą?
Jeżeli chodzi o to drugie, to zrobiłem raz tak, że doprowadziłem w "nędznym" mieście do buntu, zająłem miasto i wybiłem ludność. Miałem spokój na kilkanaście tur, ale to chyba nie jest najlepsza metoda :P
Cytat:
Zamieszczone przez MasterOfCookies
1. Od czego zależy przy przekupywaniu to, czy armia się rozwiązuje czy dołącza do mnie?
Od tego chyba, czy jednostki, które chcesz przekupić są możliwe do rekrutowania w Twoich osadach, dajmy na to przekupujesz Brutusów jako Juliusz, to wtedy dołączą do twej armii, a taka armia Galów na przykład zostanie rozwiązana.
Cytat:
Zamieszczone przez MasterOfCookies
2. Jak skutecznie radzić sobie z nędzą?
Budowa farm, dobry namiestnik, niskie podatki, choć nędza i tak zawsze będzie, mniejsza lub większa. Nędza rośnie wraz ze wzrostem populacji.
Cytat:
Nędza rośnie wraz ze wzrostem populacji.
To wiem, dlatego stosowałem metodę wybijania własnych mieszkańców w celu jej zmniejszenia. Robiłem też parę razy tak, że tworzyłem chłopów, wysyłałem do jakiegoś miasta na zadupiu z małą populacją i ich rozwiązywałem. Było to jednak nieskuteczne przy miastach z naprawdę dużą populacją, gdzie przyrost naturalny był większy niż 120.
PS: Jestem naprawdę pod wrażeniem. Wgrałem Archaon's Loyal Allies i już szybko się przekonałem o jego wpływie na dyplomację - grałem senatem, zająłem patavium, a galowie w następnej turze zaproponowali mi mediolanium w zamian za zawieszenie broni. Przez jakieś 4 lata gry w R:TW nigdy nie udało mi się zawrzeć takiego porozumienia z AI.
Poza Egiptem nie mam problemu z przeludnieniem w startowych prowincjach.
Nigdy nie buduje farm i świątyń z bonusem do rolnictwa.
Problemy sprawiają podbite duże miasta (najczęściej mają wybudowane farmy, których nie da się zniszczyć :cry: ).
Ja robię tak aby utrzymywać w miarę niski poziom ludności:
- wyrżnięcie ludności,
- ciągła produkcja najsłabszych oddziałów np: Wschodnia Piechota i posyłanie ich na front w charakterze mięsa.
Nędzy na dłuższą metę nie da się powstrzymać, co kończy się opuszczenie miasta prze zemnie.
Jego buntu. I wybiciu ludności.
Sposób na obniżenie deficytu w Carthago
Mam problem. Gram sobie spokojnie Kartaginą, wszystkim narodom wojskiem wadząc, aż tu cały czas widzę liczbę ->1000 przychodów ze stolicy. Ja nie chcę tak tracić kasy, ona jest mi potrzebna. W końcu za co podbiję Italię? Czy ktoś zna dobry sposób na załatanie tej dziury bez denerwowania mieszkańców? Z góry dzięki za pomoc.
Pzdr, Jango, wódz wojsk Kartagińskich :D
Re: Sposób na obniżenie deficytu w Carthago
To jest Twoja stolica, pewnie tez największe miasto, a co za tym idzie znaczna większość kasy za armie jest egzekwowana właśnie tutaj;) radze raczej zaglądać do zakładki finanse ;) Chyba nie ma sytuacji gdzie stolica kraju w RTW nie jest na minusie;)