Re: Pytania początkujących moderów
No bo trzebaby tak ustawić tak zeby zmieniło - i wszystko. Jak znalazłes to w porzadku. Jak chcesz żebym Ci udowodnił to moge ale po co to komu. Mi nie potrzebne w każdym razie do niczego. Bardziej by sie przydało żebyś wyjasnił jak zmiana frakcji aztekow może wplynąc na wiek generala. Bo tego akurat nie ogarniam. No chyba że to jakiś kod skryptu na niesmiertelnosc po prostu - wiec to bym zrozumiał. (Nie mam na komputerze Mediewal II) Ale to ciekawe co piszesz i zawsze sie tam komuś moze przyda. Ale obejrzałem wypak moda for king or country gdzie raczej Ci nie umrze general po upływie wielu tur ze starosci i nie ma tam folderu odwołującego sie do skryptów.
Azteków zostawiamy w spokoju :) Po prostu zaraz pod nimi dopisujemy taką samą komendę, tylko dotyczące innej nacji, np. "freeze_faction_ai Poland" sprawi, że Polscy dowódcy, szpiedzy itd nie starzeją się. Wydaje mi się że jeśli wpiszemy taką komendę odnoszącą się do frakcji, która będzie grana przez AI, to po prostu komputer nie będzie nic robił (tak jak Aztekowie od początku kampanii). Ręki sobie uciąć nie dam, bo tego nie sprawdzałem :)
mam następujące pytanie. zrobiłem sobie moda z prowincjami nowymi, chciałem dodać do tego frakcje. wiec dodałem normanów wg instrukcji znalezionej na necie. frakcja działa, ale...
niby frakcja powinna posiadać jednostki, które ma w pliku export_descr_buildings oznaczone, ale nie pojawiają się jej żadne statki po wybudowaniu portu i odpowiednich budynków. w czym leży źródło problemu?
Witam. A inne jednostki są poza statkami? Musisz przypisac im okretu w export_descr_unit i battle_models. A ten Twój mod to do kingdoms jest?
Witam, wywalili mnie z tymi pytaniami tutaj więc piszę ponownie.
w poradnikach są tylko informacje jak dodawać i zmieniać elementy gry. Ja potrzebuję informacji jak usunąć daną jednostkę z gry, a mianowicie:
- kompletna lista plików, w których trzeba usunąć wpis o jednostce,
- lista plików graficznych, w których być może trzeba coś usunąć (i jakim programem),
- lista plików, które trzeba by ewentualnie usunąć w całości,
- czy jest istotna różnica pomiędzy jednostką bojową a agentem?
- czy usunięcie jednostki (zwłaszcza agenta) nie spowoduje naruszenia stabilności gry, gdyż AI będzie chciało tą jednostkę rekrutować i użyć?
A teraz z innej beczki zupełnie:
W którymś modzie była możliwość rekrutowania generałów. W opcjach budowy jednostek (bodaj tylko w zamkach) można było rekrutować General's Bodyguard a po ich wybudowaniu pojawiała się postać generała. Był on oczywiście praktycznie bez cech i świty a wiek miał losowy (choć z reguły był dość młody).
Czy wystarczy w plikach gry do możliwości rekrutacji dodać General's Bodyguard (oczywiście swojej frakcji) czy trzeba zrobić coś jeszcze żeby osiągnąć ten efekt?
Z góry dzięki.
P.S.
Proszę tylko o rzeczowe odpowiedzi zamiast czegoś w stylu: "A po co usuwać jednostki?" albo "Ta opcja jest głupia, nie rób tego."
Nie mam za wiele czasu ale usunąć jednostkę jest łatwo. Wystarczy że jej nie będzie w pliku export_descr_buildings nie będzie jej wpisu o rekrutacji. Czyli np. dla Feudal_knights musisz wywalić wszystkie pliki z export_descr_buildings dla wszystkich nacji jakie ich rekrutują. Na inne pytanie odpowiem na ile potrafię ale albo wieczorem albo jutro. Pozdrawiam.
Co do rekrutacji generałów to też można to ustawić w export_descr_buildings .
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Nie mam za wiele czasu ale usunąć jednostkę jest łatwo. Wystarczy że jej nie będzie w pliku export_descr_buildings nie będzie jej wpisu o rekrutacji. Czyli np. dla Feudal_knights musisz wywalić wszystkie pliki z export_descr_buildings dla wszystkich nacji jakie ich rekrutują. Na inne pytanie odpowiem na ile potrafię ale albo wieczorem albo jutro. Pozdrawiam.
Co do rekrutacji generałów to też można to ustawić w export_descr_buildings .
No próbowałem zrobić rekrutowalnych generałów w export_descr_buildings ale nie podziałało (crash do pulpitu) ale zrobiłem to dość łopatologicznie więc mogłem coś przeoczyć (potrzebuję chyba dokładniejszy opis jak to zrobić). Co do usuwania jednostek to chodzi mi konkretnie o inkwizytora a jego nie ma w export_descr_buildings więc przypuszczam, że będzie gdzie indziej.
Jakieś pomysły?
Witam. Tu masz przykład, z Bellum Crucis 6.2 ale zasada podobna. Dopisz rekrutacje generałow np. do twierdzy i potem cytadeli albo stajni wysokich poziomów.
Dajesz np. przy stajniach barona i wyższych nastepujacy wpis:
recruit_pool "NE Bodyguard" 1 0.2 1 0 requires factions { poland, hungary, }
Wtedy Polska i Węgry będą mogły rekrutować jednostki generalskie. Co do genaeralskich jednostek musisz patrzeć jak sie nazywają w export_descr_unit bo to jest róznie w róznych modach. może byc greek_bodyguard dla Bizancjum np. Dla Polski przeważnie to jest NE Bodyguard. Uważaj czy dana nacja ma dany rodzaj jednostki generalskiej. np. NE Bodyguard patrz na owership: tam sa nacje jakim mozesz pzrypisac jej rekrutację - wyróznilem kolorami.
type NE Bodyguard
dictionary NE_Bodyguard ; General's Bodyguard
category cavalry
class heavy
voice_type General
banner faction main_cavalry
banner holy crusade_cavalry
soldier NE_Bodyguard, 16, 0, 1
officer BC_EURO_captain
officer northern_captain_early_royal
mount barded horse
mount_effect elephant -4, camel -4, horse +1
attributes sea_faring, free_upkeep_unit, hide_forest, very_hardy, can_withdraw, general_unit
formation 2, 4.4, 3, 6, 2, square
stat_health 1.2, 0
stat_pri 12, 8, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr no
stat_sec 14, 2, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 7, 10, 4, metal
;stat_armour_ex 7, 8, 0, 0, 5, 4, 4, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 5
stat_ground 0, -2, -4, 0
stat_mental 19, normal, trained
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 2040, 914, 268, 214, 1050, 1, 200
stat_stl 1
armour_ug_levels 3, 4
armour_ug_models NE_Bodyguard, NE_Bodyguard
ownership england, scotland, france, barons, hre, denmark, poland, hungary, normans, slave, saxons
era 0 england, scotland, france, barons, hre, denmark, poland, hungary, normans, slave, saxons
era 1 england, scotland, france, barons, hre, denmark, poland, hungary, normans, slave, saxons
era 2 england, scotland, france, barons, hre, denmark, poland, hungary, normans, slave, saxons
recruit_priority_offset 5
;unit_info 13, 0, 32
Co do inkwizytorów to pomyślę czy da rade ich usunąć z gry, ale może być trudno.
Inkwizytorzy są w descr_character plik tekstowy w data. Daj im 0 punktow ruchu. To nie będę latać po mapie. Albo spróbuj usunąć wpis op nich ale to raczej spowoduje ctd ale spróbuj. Zawsze rób kopie zmienianych plików by miec do czego wrócić. Pozdrawiam.
Wielkie dzięki, podziałało. Trzeba to było zrobić dokładnie tak jak myślałem z tym, że ja pisałem "General's Bodyguard" zamiast "NE Bodyguard" :). Wiem - głupi błąd. Co do inkwizycji to spróbuję ale pamiętam, że kiedyś znalazłem plik (otwierany excelem) gdzie była maksymalna ilość Inkwizytorów jednocześnie na mapie. Pamiętam, że 0 powodowało CTD ale ja dałem 1. Tyle, że za cholerę nie mogę znaleźć tego pliku. Kojarzysz może o czym mówię?
I jeszcze jedna sprawa:
recruit_pool "NE Bodyguard" 0 0.05 1 0 requires factions { england, scotland, france, hre, denmark, poland, hungary, normans, slave, }
Wiem, że:
- pierwsza, tutaj 0 to: ilość dostępnych do rekrutacji jednostek w pierwszej turze po wybudowaniu i na starcie kampanii;
- druga, tutaj 0.05 to: przyrost jednostki w okienku rekrutacji na turę (co ile tur nowa jednostka do rekrutacji - tutaj co 20);
- trzecia, tutaj 1 to: maksymalna ilość jednostek do rekrutacji (jeśli jednostka dostępna również w innym budynku to należy zsumować te limity)
- czwarta, tutaj 0 to: ???
No właśnie, za co odpowiada czwarta wartość? Z tego co zauważyłem mają ją tylko Konkwistadorzy.
Czwarta liczba to startowe doświadczenie szkolonej jednostki. Nie daj więcej jak 3. Inkwizytorom daj ruch 20 lub 30 zamiast zero, beda się ruszac ale na mały zasięg. Nie wiem o jakim pliku piszesz co do liczby inkwizytorów. Jakbys znalazł daj znać. Pomyśle jeszcze jak usunąć tych inkwizytorów ale niczego nie obiecuję. Modujesz Medka czy jakiegoś moda?