Re: Pytania początkujących graczy
Cytat:
Drugie pytanie odnośnie Kartaginy. Gram Rzymem i Kartagina ma dwa protektoraty, Nową Kartaginę oraz Libię. U innych na filmach widzę, że Kartagina nie ma nikogo. Mam wrażenie, że u mnie Kartagina zaczynała już z tymi protektoratami bo żadna informacja w trakcie gry na ich temat nie wyskakiwała. Teraz napieprzają mnie z każdej strony 3 frakcje, całe morze zawalone jest milionami statków i nie mogę się nigdzie ruszyć gdzie na filmach widzę jak ludzie bez problemu sobie podbijają Kartaginę bo nie ma ona żadnych traktatów.
Z mojego doświadczenia grając Rzymen na b.trudnym i modach Radiousa wypowiadając wojnę Kartaginie automatycznie miałem wojnę z jej dwoma protektoratami. Tutaj zawsze trzeba się liczyć z ze sporą ilością flot przeciwnika. Ja atakowałem równocześnie Sardynie i lądowałem w posiadłościach Kartaginy w Afryce, Po zdobyciu dwóch miast przeciwnika na ladzie koncentrowałem się na pokonaniu Libii a na morzu swymi dwoma flotami starałem sie zniszczyć flotę przeciwnika. Moje siły przed wojną z Kartagina to cztery pełne legiony, oraz jedna flota pełna i jedna w połowie. No i jeszcze jedno, przed przystąpieniem do wojny z Kartagina panowałem na całej Sycylii po zniszczeniu Syrakuz które z kolei wyparły z niej właśnie Kartaginę.
Opisana sytuacja miała miejsce jakieś 2 tygodnie temu, na chwilę obecną nie gram w Roma wiec nie wiem czy cos się zmieniło w mechanice gry.
Cytat:
Aha i jeszcze jedno czy jak przejdę kampanie jedną z tych frakcji na początku, to czy odblokują się inne frakcje?
Nie.
Problem w tym, że na niektórych filmach widzę, jak ludzie walczą z Kartaginą i tylko z nią mają wojnę. Ani nowa kartagina ani libia się nie miesza w to, a u mnie są oni bardziej upierdliwi niż sama kartagina.
Cytat:
Zamieszczone przez hummels
Problem w tym, że na niektórych filmach widzę, jak ludzie walczą z Kartaginą i tylko z nią mają wojnę. Ani nowa kartagina ani libia się nie miesza w to, a u mnie są oni bardziej upierdliwi niż sama kartagina.
Musisz dołączyć do koalicji przeciw Kartaginie, czyli wysłać zapytanie o możliwość dołączenia do wojny przeciwko Kartaginie frakcji, która z Kartaginą już wojnę prowadzi.
Haha tez sie wczoraj z tym meczylem :D w moim przypadku ratunkiem dla mnie (zostalem tylko z jedna cala prowincja w wyniku ataku kartaginy i jej sojusznikow) byl glod ktory wystapil w szeregach wrogach wroga i troche je przerzedzil. Dodatkowo mozesz jechac i odkryc nacje w afryce, one nie bardzo przepadaja za tym trio i za niewielka sume powinny zgodzic sie przylaczyc do wojny przeciwko kartaginie, wtedy tez nieco zyskasz na czasie. Syrazkuzy tez nie przepadaja za tym sojuszem jak cos, tyle ze u mnie akurat bardzo ciezko namowic ich do wspolnej walki. A jak masz malo kasy to daz do jak najszybszego zdobycia Kartaginy, daje ona spory zastrzyk gotowki.
A co do bitew morskich to przylaczam sie do pytania bo mam identyczny problem :D najlatwiejsza bitwe na morzu potrafie przegrac.
Cytat:
Mam dwa pytania. Pierwsze dotyczy bitw morskich. Za cholerę nie wiem co robię źle albo czego nie robię, ale wszystko przegrywam jak leci. Lądowe, oblężenia etc. wygrywam bez problemu. A teoretycznie bitwa kilkoma statkami powinna być łatwiejsza niż wielkie pole bitwy i masa różnych oddziałów. W każdym razie, automatyczna walka pokazuje DUŻĄ SZANSĘ na zwycięstwo, pasek jest w dużej większości na moją korzyść i przeżywalność 80% mniej więcej. Komputer wygrywa bitwę bez większych problemów, a ja przegrywam tracąc wszystko i zadając małe straty. Staram się taranować inne okręty a dystansowymi rzucać oszczepami, ale wróg tak jakby miał magiczne oszczepy bijące 10x więcej od moich i mi rozwala oddziały w chwilę albo zatapia statki.
Taranować jeden wrogi okręt zawsze trzeba 2-3 swoimi okrętami. Często lepszy jest abordaż, jeśli masz lepszą załogę okrętu od przeciwnika. Oszczepy i strzały - tylko i wyłącznie płonące.
Cytat:
Zamieszczone przez RysiuGromowładny
Czy jak np. zaproponuje innej frakcji połączenie sił, tzn utworzenie konfederacji, to czy po połączeniu nazwa frakcji się zmieni ? Coś w stylu konfederacji celtyckiej. I drugie pytanie, czy kraje barbarzyńskie mają szanse pokonać inne frakcje, tzn mają może silne wojska itp., bo gdzieś czytałem ze tymi frakcjami trudniej pokonać rzymskie itp. frakcje.
1. Tak
2. Tak, bez większego problemu, przynajmniej Swebowie - względnie szybko mogą mieć balisty. A 2-4 balistami z dobrą obstawą włóczników/mieczników rozwalisz każdego przeciwnika. No może będziesz miał trochę problemu z konnymi nomadami.
Cytat:
Mam dwa pytania. Pierwsze dotyczy bitw morskich. Za cholerę nie wiem co robię źle albo czego nie robię, ale wszystko przegrywam jak leci. Lądowe, oblężenia etc. wygrywam bez problemu. A teoretycznie bitwa kilkoma statkami powinna być łatwiejsza niż wielkie pole bitwy i masa różnych oddziałów. W każdym razie, automatyczna walka pokazuje DUŻĄ SZANSĘ na zwycięstwo, pasek jest w dużej większości na moją korzyść i przeżywalność 80% mniej więcej. Komputer wygrywa bitwę bez większych problemów, a ja przegrywam tracąc wszystko i zadając małe straty. Staram się taranować inne okręty a dystansowymi rzucać oszczepami, ale wróg tak jakby miał magiczne oszczepy bijące 10x więcej od moich i mi rozwala oddziały w chwilę albo zatapia statki.
Parę wytycznych z poradnika na oficjalnym forum, które u mnie w grze się sprawdzają:
1. Wymieniaj ostrzał z wrogiem gdy masz przewagę liczebną,
2. Unikaj taranowania dopóki nie zużyjesz całej amunicji,
3. Jeżeli już taranujesz to tylko gdy masz pewność, że zatopisz wrogi okręt za jednym razem, ewentualnie uderzysz zaraz z drugiej strony kolejnym. Aby taranować skutecznie trzeba taranować z boku. Można też cięższymi okrętami taranować czołowa wroga ale to także uszkadza nasz własny okręt.
4. Abordażuj tylko swoimi okrętami specjalnie do tego przeznaczonymi, okręty ze strzelcami wroga
5. Miej okręty artyleryjskie
6. Używaj płonącej amunicji bo zadaje lepsze obrażenia + dodatkowo zadaje obrażenia od ognia kadłubowi statku. Gdy te obrażenia dojdą do 100% okręt płonie.
7. Jeżeli masz problemy z wygrywaniem pojedynków strzeleckich - zainwestuj w okręty z łucznikami albo procarzami po czym ostrzeliwuj wroga jednocześnie uciekając i trzymając się z dala od jego zasięgu
8. Graj bitwy morskie nawet gdy przegrywasz. W czasie bitew korzystaj śmiało z pauzy jeśli ustawienia twojej kampanii tobie na to pozwalają ;)
Pozdrawiam
Punkt piąty odpada u barbarzyńców, tak samo jak zatopienie jakiejkolwiek jednostki z nieuszkodzonym kadłubem pierwszym taranowaniem.
Z moich doswiadczen wynika ze jest to mozliwe, ale tylko najciezszymi okretami, np taka pentera jest w stanie zatopic niektore okrety pierwszym taranowaniem.
Cytat:
Wojne z tylko z Kartaginą masz wtedy jeśli to ona wypowie ci wojnę, natomiast jeśli to ty jej wypowiesz wojne, to do wojny dołączą jej protektoraty.
To chyba jakiś bug bo protektoraty są bodajże na przymus ustawione by dołączać do wojen sojusznika. Nie?