Człowieku weź nie spamuj tylko doczytaj, że mody są pod patch beta 8.1.Cytat:
Zamieszczone przez Vorenus
Wersja do druku
Człowieku weź nie spamuj tylko doczytaj, że mody są pod patch beta 8.1.Cytat:
Zamieszczone przez Vorenus
8.1 ?? przeciez dopiero byl patch 1.7 to gdzie ten patch znajde
Przestań spamować...
Patch znajdziesz w aktualizacjach na steam, w właściwościowych Rome powinieneś mieć zakładke aktualizację, dalej będziesz wiedział co robić.
Nabieram coraz większego szacunku do tego moda. Oczywiście nie jest idealny ale twórcy starają się poprawić wszystkie niedociągnięcia z podstawki. pomysł na zmianę grafiki w zależności od pory roku świetny. Na początku śmieszyłą mnie jesień gdyż wygląda jak wczesnowieczorny dzionek ale po kilkunastu turach zaakceptowałem ten wygląd. Wpływ pogody na ekonomię i nastroje społeczne jest świetnym rozwiązaniem. W modzie potrafi znacznie utrudnić rozgrywkę - są regiony które po podbiciu jeszcze dłuuu go wymagają trzymania silnej armii w mieście.
Wydłużony czas rekrutacji dla lepszych oddziałów też jest mądrym rozwiązaniem - grająs Spartą dotkliwie czułem to własnej skórze choć nie mogłęm jeszcze rekrutować elitarnych jednostek. Już to pisałem ale powtórzę jeszcze raz - już nie ma radosnego hopla-hopla po mapce, trzeba myśłeć, planować i przewidywać. AI wymaga jeszcze duuuuuuużo poprawek, póki co ekipa od moda utrudniłą rozgrywkę bardziej ekonomią, łądem społecznym, wydłużoną rekrutacją czy skutkami pogodowymi. Boję się, że podobnie jak MTW 2 tak i w Rome 2 Ai jest niereformowalne. W MTW 2 moderzy wyciskali z silnika wszystkie soki i nie dali rady albo raczej nie dało się spowodować, żeby komputer respektował sojusze i nie atakował w idiotyczny sposób sojusznikowi portu lub osadzy. To samo było z "łażeniem" obcych armii po naszych terytoriach. W Rome 2 Ai jest po prostu otępiałe i praktycznie się nie broni, ma jedynie śladowe ilości agresji. Być może ten pomysł z ograniczaniem armii jest wymuszony właśnie biernością komputera.
Wracając do DEI - u mnie jest znacznie więcej wydarzeń politycznych niż w podstawce, komputer redukuje mi pieniądze żadająć co jakiś czas haraczu za uniemożliwienia adopcji czy szantażu, wątpię żebym kiedykolwiek miał w skarbcu ponad 300 000 jak miałem grając na wanilli Kartaginą.
Moim marzeniem - życzeniami do moda są:
-jeszcze większe osłabienie okrętów desantowych, dalej są z byt silne w stosunku do wojennych
-spowodowanie, żeby komputer uczciwie albo lepiej realnie przeliczał autom. szanse . na zwycięstwo biorąc pod uwagę wartości jednostek w każdej armii
-zwiększenie agresji komputera jeżeli jesteśmy w stanie wojny z jakąś nacją
-likwidacja "wycieczkowych armii", zwłaszcza na morzu - widzę statki transportowe z full załadowaniem które stoją - dryfują sobie po kilkanaście tur w bezsensownych miejscach
-osłabienie agentów - tak gdzieś o 50-60%, żeby nie było sytuacji w której horda niszczy ekonomię i ruchy wojsk
Teraz mam pytanie - czy mam tylko takie wrażenie czy czy bitwy na mapce bitewnej są teraz krótsze/ - Różne opinie spotkałem na forum.
Bitwy trwają tyle ile trwały, to chyba zależy po prostu od doboru jednostek, zwykle toczę batalię od 10 do 20 minut, ale zdarzały się też 30 minutowe walki.
Mam ogromną nadzieję na zmiany w posiłkach, już gdzieś o tym pisałem. Czas przybycia posiłków na pole bitwy był zależny od odległości od pola bitwy, jeśli zdążymy rozprawić się z wrogiem wcześniej, posiłki, które nadejdą nie pojawią się. Natomiast jeśli my się rozpaczliwie bronimy i czekamy, aż nadejdzie wybawienie to też by ciekawie wyglądało.
Ewentualnie zrezygnować z posiłkowania i po prostu od początku bitwy dać do dyspozycji wszystkie dostępne jednostki.
Obecnie to jest denerwujące pojawianie się armii na, którą trzeba czekać. Poza tym posiłki wroga często pojawiają się nie wiadomo z której strony, atakując tyły mojej armii... Mimo, iż armia posiłkowa stała z boku sił wroga.
Właśnie dlatego nie jestem fanem bitew na mapkach bitew. Do tego mam monitor w formacie 4:3 i inerfejs jednostek jest ustawiony w dwóch rzędach co przesłania mi najważniejszy obszar ekranu. W monitorach panoram. wygląda to lepiej bo jest jeden rząd z inerfejsem armii, pod tym względem MTW 2 czy inne serie wyglądają dużo lepiej. Bitwy w Rome 2 są mało przejrzyste, jednostki malusienkie, bardzo podobne do siebie, można napisać, że "nadziubdziane" jedna przy drugiej. Dobrze, że w DEI zrezygnowali z tych horendalnych RPG-owskich umiejętności jednostek bo bitwy przypominały zręcznościówkę a nie grę strategiczną.
Edit:
Znowu aktualizacja na Steam... Ostatnio cały dzień zalogować się nie mogłem... Ostatni luźny dzien mam... Wy też przez Steama się nie możecie zalogować? - Też aktualizacja modów?
Tak, aktualizacja modów :) I niestety znowu problem z pierwszym partem
Ludzie, ręcznie instalujcie moda. To jest dosłownie 15 sekund, a unikniecie sytuacji, że samo pobierze wam aktualizacje, która nie będzie kompatybilna z save'm
potwierdzam - to jest rzeczywiście parę chwil (najdłużej chyba trwa pobranie - chociaż przy dobrym łączu to też jest przysłowiowe "kiwnięcie ogonem")Cytat:
Zamieszczone przez Mateuc
z tego co czytam oraz na podstawie obserwacji u znajomka zabawa z DeI (przy obecnej częstotliwości poprawek i ulepszeń) w steamie jest bardzo uciążliwa i czasochłonna (te aktualizacje )
PS na początku też bałem się mieszać w plikach i folderach gry ale jak już zaryzykowałem to stwierdzam, że to był strzał w dziesiątkę - oczywiście jeśli chodzi o DeI
bo pozostałe mody (konkretnie 5 sztuk - notabene wszystkie do grafiki ) odpalam w menedżerze
Witam Wie ktoś jakie zmiany wprowadza nowa aktualizacja DEI 0.6i?