To po co pisze o SS w dziale o BC... pisze o submodach mietka (ma on jakieś submody do ss?) a one są do BC...
Wersja do druku
To po co pisze o SS w dziale o BC... pisze o submodach mietka (ma on jakieś submody do ss?) a one są do BC...
Ty nie bądź taki mądry Luq...odpowiadam jak wygląda sytuacja na włoskim forum, jak oni nawiązują do tego co robią inni. Masz jakiś problem? To na PW, nie zaśmiecaj tematu, przeczytaj uważnie, a potem komentuj, tokujesz strasznie, ale to nie mój dział...Widać nie ma co odpowiadać. :evil:Cytat:
Luqass[PL]
Nie mówię że jestem mądry ;_; a jak coś masz do tego co piszemy to usuń to po prostu :P od czegoś masz tego moda :P
Nie spamuj, wysłałem ci odpowiedź na PW, radzę przeczytać i nie psuć mi humoru...Cytat:
Zamieszczone przez Luqass[PL
Wciągnął mnie klimat moda ale proszę o poradę - gram na średnim stopniu trudności i pomimo wgrania nowego AI komputer czasami mnie zdumiewa. Atakuję mu miasto a on stoi koło niego z dwoma armiami i pozwala mi je zdobyć albo wręcz wysyła armie na jakąś misję choć wojnę ma tylko ze mną. Czy na stopniu trudnym lub bardzo trudnym będzie inaczej ale z zachowaniem poszanowania dla sojuszy i polityki?
Teraz mam jeszcze kolejną prśbą do niezawodnego Aravena:
Araven, czy pamiętasz stronkę do którj wysłałem Ci linki gdy dłubaliśmy w Broken Cerescent? Była na niej jednostki i budynki do wszystkich większych modów do Medievala. Stronka była po angielsku ale nie pamiętam nawet jej nazwy... Jeżeli masz jeszcze linka do niej do wklej go w temat lub wyślij mi na PW - proszę. Robiłem od czasu rozstania z grą tyle reinstalacji, że przepadły mi linki czego dzisiaj b. żałuję.
Ja nie Araven :lol: , ale może o tą ci chodzi? Kiedyś jeszcze bardzo dobrą mieli Japończycy, ale wcięło cały serwer im, czy coś w tym stylu :( i link był na forum, ale temat zniknął :cry:
http://totalwar.honga.net/
Eutyches - zawsze lubiłem koty a one jakoś lubiły mnie... Chodziło mi właśnie o tą stronę... Wielkie dzięki szlachetny Eutychesie, muszę się po niej rozglądnąć bo jakoś nie widzę nowszych modów w tym Bellum. Japońskiej stronki nie pamiętam ale nie żałuję bo nic z ich alfabetu nie kumam, dzięki Bogu jednak mamy translatory. Mam zamiar zrobić małą przeróbkę do Bellum ale póki co muszę widzieć wszystkie jednostki bo będzie dotyczyła ich rekrutacj, statystyk i kosztów, nie wiem czy tego dokonam ale na chwilę obecną mam poważny zamiar.
Powrócę jeszcze do pytania o stopnie trudnośći - czy komputer jest mądrze agresywniejszy? Przynajmniej podczas obrony lub ataku?
Gnejusz pytałem już raz wcześniej na jakim ai Ty grasz? Nie odpowiedziałeś. Poziom trudności wpływa na agresję kompa i ilość wojska jakie szkoli. Na Hard i Vh, szkoli więcej woja i bardziej doświadczone. po co zmieniałes ai było pograc na oryginalnym skopało by Ci dupsko na Hard a napewno na VH.
Gram na tym AI:
Bellum Crucis 6.0-6.3 AI 3.2 (nowa sztuczna inteligencja)
Czytałem pochlebne opinie i dlatego go wgrałem.
Teraz już nie za bardzo mogę wrócić do org., chyba, że po totalnym reinstal moda. Jeżeli jednak warto to przeinstaluję, chciałbym mieć trudno ale z logiką - bez armii klonowanych Bóg wie gdzie i przede wszystkim z zachowaniem logiki w polityce komputera w kwestii sojuszy.
Ilość armii zależy bardziej od skryptów a mniej od ai. Nie rozumiem ludzi co grają w moda i zamiast grać na oryginalnym modzie by go poznać, od razu wgrywają submody i zmieniają ai. Potem za diabła nie wiedzą czy w oryginalnym modzie było lepiej czy gorzej. To ai nie jest złe, ale wg mnie porównywalne z oryginalnym. Oryginalne jest bardzo agresywne na Hard i VH. I potrafi dokopać. Które jest z nich lepsze cięzko ocenić, zależy od gustów.
Jest sposób przywrócenia starego bez reinstalki? Nie zrobiłem kopii zapasowej plików ale jeżeli jest link do starego to mogę ściągnąć.
Jest sposób muszę Ci wstawić na sendspace pliki z oryginału. Niedługo wstawię.
Edit: Pliki dla Gnejusza: http://www.sendspace.pl/file/b8b4375db535095e9d48650 pobierz wypakuj Winrarem, potem wrzuć katalog data do głównego BellumCrucis6 i nadpisz. Usuń pliki map.rwm z 4 kampanii i zacznij nową kampanię na savy to nie działa. Nowa kampania konieczna.
Dzięki Araven, za moment kończy się mecz i pobieram. Nowa kampania konieczna - cha, trudno i tak miałem zamiar zagrać na trudnym albo na b. trudnym.
Na początku idę w dyplomacje i handel, biorę jak najwięcej miast rebelii i jakoś mi idzie. Czytałem poradniki i mniej więcej tak radziłeś, teraz w nowej kampanii postaram się o bank i przejęcie jakiegoś tronu przez mariaż małżeński i kilka mordów. Wojna jest droga w bellum, intrygi są b. opłacalne.
Nie wiem jeszcze jak kraść technologie ale na razie zagram bez kradzieży.
Jeżeli ktoś z Was zna link do stronki z jednostkami do Bellum to może go tutaj wklei? Póki co nie znalazłem a buszowałem dobrą godzinę.
Banki i inne planowane sprawy są tylko w kampanii Full, czyli pełnej jak grasz w light to ich nie uświadczysz. jedyny sposób to wyciąć kilka skryptów z full by chodziła Ci szybciej jak obecnie. I użyj patcha 4 gb i tych programów, link: viewtopic.php?f=367&t=11404
Przepraszam jeśli już takie pytanie w tym dziale padło, ale w którym pliku można zmienić czas pojawiania się księżniczek?
Nie rozumiem pytania, księżniczki się rodzą naturalnie, te szkolone są w kampaniach pełnych w Trybunale królewskim, plik export_descr_buildings jakiekolwiek zmiany w tym pliku powodują konieczność nowej kampanii i usuń plik map.rwm ze wszystkich kampanii. Oraz zrób kopię tego pliku nim cokolwiek zmienisz.
Dzieki Aravenie ,o to mi właśnie chodziło.Cytat:
te szkolone są w kampaniach pełnych w Trybunale królewskim, plik export_descr_buildings
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
hehe ale ilość armii zależy od campaing_script, a nie AI, tam jest zapisane jakie bonusy dostaje komp :mrgreen: Sojusze są nieracjonalne? hm, to w jakim modzie i na jakim AI są racjonalniejsze :D Co do nie wysyłania odsieczy to pierwszy raz się ktoś na to skarży, zresztą na najnowszej wersji, której jeszcze nie opublikowałem ani razu mi się taka sytuacja nie zdarzyła, a na tej no cóż, przykro mi. :mrgreen:
Bez urazy ale komputer na Twoim Ai prawie się nie bronił - grałem najpierw na feudal light a potem na full na średnim pt.. Rozegrałem w sumie ponad 200 tur i wojska komputera stały koło obleganego miasta jak słupy lub odchodziły od niego w siną dal pomimo, że frakcja nie miała z nikim innym wojny. Jak poszła krucjata na Urfę (Edessę) to już nie dałem rady patrzeć jak silne armie nie bronią miasta i przepuszczają po swoich ziemiach krzyżowców jak turystów.
nie wiem co jest nie tak z tym Ai albo moją grą. Nie instalowałem niczego ponad:
1. Bellum Crucis 6.3
2. bug-fixer
3.Spolszczenie
4.Mod na staty jednosteg z linka na forum
5.Twoje AI
Bardzo doceniam wkłąd pracy ludzi którzy robią i udostępniają innym submody czy przeróbki więc nie bierz niczego osobiście ale ja Twoje Ai odinstalowałem z powodów jakie przytoczyłem powyżej. Co do ilości wojska komputera to wiem, że zależy od kilku rzeczy, pytałem jak będzie na innym poziomie trudności - grałem kiedyś w Bbroken. Zrobiliśmy nawet poprawkę do rekrutacji dla kilku nacji ale wchodziła wtedy nowsze wersja moda więc projekt nie poszedł daleko. W Broken jednak komputer produkował taką ilość wojska dla swoich nacji... i to przy bankructwie wielu z nich, że nie było sensu grać. po prostu na podglądzie całej mapki był las armii.
Żałuję, że skasowałem stare sawy po powrocie do oryginalnego AI - wysłał bym Ci na PRIW-a i sam zobaczyłbyś co się z tym Ai działo.
viewtopic.php?f=367&t=12791 oto link do tematu o Wielkim Polskim SUBMODZIE submod (Wino + Aramegil + Mietek77 + submody Aravena w jednym).
Ok, pytanie zapewne idiotyczne totalnie, ale... gdzie jest jakiś .exe, którym włącza się tego moda? Bo zainstalowałem wszystko, razem z bugfixerem, ale nie mogę znaleźć żadnej takiej aplikacji. Zaś skrót z pulpitu odpala tylko szybko znikającą konsolkę i nic się nie dzieje. Jest jedynie jakiś plik wsadowy Windy, który nazywa się BellumCrucis6, ale nie mogę go nijak uruchomić.
System to siódemka, jeśli to ważne.
Źle zainstalowałeś moda...
Powinieneś mieć ścieżkę Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\ a w niej BellumCrucis6.bat który uruchami grę. Ty pewnie masz jeden katalog BellumCrucis6 więcej znając życie.
Cholera, rzeczywiście... dziękuję!
Ja też dziękuję Wino, a nowi Instalujący nich spojrza na stronę pierwszą tego tematu gdzie od roku jest opisany sposób PRAWIDŁOWEJ instalacji tego najlepszego z modów o średniowieczu.
Czy w modzie da się grać Krzyżakami?
Krzyżaków jako nacji nie ma. Można rekrutować krzyżaków od 1199 roku w Królestwie Jerozolimy, wtedy ich założono. Lub Niemcy jako kraj mogą ich rekrutowac od tego roku po wybudowaniu kapitularzy odpowiednich.
To sammo proponuje a propos "Braci dobrzyńskich" - powstatali dopiero około 1216 roku. Czyli wygląda to tak:
recruit_pool "Brothers of Dobrzyn" 1 0.1 1 0 requires factions { poland, } and event_counter ad1216 1 and hidden_resource terrasanta or hidden_resource nordspagna or hidden_resource sudspagna and not event_counter poland_heretic_conversion_accepted 1
Narazie u mnie rekrutują się tam gdzie Templariusze i Joanici.
Taki zapis spowoduje, że ich nie będzie w Polsce. Ja ich dałem w kaplicach zamkowych w megasubmodzie, może w kolejnej wersji dam event jakiś z taką datą jak sugerujesz. recruit_pool "Brothers of Dobrzyn" 1 0.1 1 0 requires factions { poland, } and event_counter ad1216 1 and hidden_resource terrasanta or hidden_resource poland and not event_counter poland_heretic_conversion_accepted 1
Dlaczego w grze zamieniły mi sie nazwy miast na nazwy postaci na mapie? Co mam zrobić żeby to zmienić?
Zajrzyj w opcje gry bodajże w ustawienia sterowania tam są skróty, pewnie wcisnąłeś jakąś kombinacje klawiszy typu ctrl + n lub coś podobnie.
Gram anglia, i chce przejac szkocje, ozenilem moja ksieznicke z krolem szkocji zabijam wszystkich czlonkow rodziny wraz z krolem i nastepca, i pisze ze frakcja zniszczona. Powiedzcie czy cos robie nie tak.
Poradniki link: viewtopic.php?f=367&t=8785 poczytaj poradnik o przejmowaniu innego państwa. Oczywiście, że robisz nie tak jak należy, nie wolno zabić wszystkich, musi zostać im minimum jeden generał spoza ich dynastii, wtedy jak umrze ich ostatni władca z ich rodziny królewskiej to zostanie im jeden albo kilku generałów np. wyszkolonych nie będących w ich drzewku rodziny i dopiero wtedy możesz odziedziczyć inne państwo, jak ochajtałeś wcześniej swego ksiecia lub króla z ich księżniczką. Zabicie wszystkich prowadzi do powstania frakcji bunowniczej i zniszczenia frakcji. Poza tym to tylko w kampanii Pełnej jest możliwe w Lekkiej nie.
Denerwuja mnie te duże flagi nad jednostkami, da sie je jakos wylaczyc, zeby ich nie bylo jak w TATW 3.2
takie rzeczy możesz sam wyszukać, związane są z ustawieniami gry.Cytat:
Zamieszczone przez tusek21
Mod BC pozwala ustawiać pewne rzeczy dla siebie niezależnie od podstawki M2TW:K, ale zasada jest ta sama co dla podstawki- tam, gdzie jest główny folder moda BC jest plik ustawieniami .cfg, nazywa się BellumCrucis6.cfg.
W nim to znajdziesz następującą linię kodu:
Zmieniasz wartość 1 na 0, zachowujesz i już nie masz wielkich flag.Kod:[video]
show_banners = 1
Takie rzeczy próbuj szukać samodzielnie, są odpowiednie działy.
Czy ktoś wie, w jakim w miarę dokładnie roku pojawia się William Wallace?
Gram inną frakcją, ale jestem ciekaw jak go Włosi zrobili, a że Szkoci ledwo co dychają to muszę im pomóc w walce z Anglikami i przede wszystkim muszę odbić im Edynburg, bo bez tej prowincji Wallace się nie pojawi. Mam w tej chwili 1276 rok, a zgodnie z historią powstanie przeciw Anglikom zaczęło się w 1297. Czy w tym roku się pojawi?
Jeśli dobrze to rozkminiam to jest to w campaign_script, a tam takie coś: "I_TurnNumber = 284", a więc dokładnie 1297 :)
Wino, wielkie dzięki to jeszcze mam trochę czasu :)
Cytat:
Zamieszczone przez wino
Dziwne ;_; mi się pojawił kiedyś w 5 turze ;_;
Witam. Czy da się dla generała dać jakieś lenno. Tzn na początku kampanii niektórzy generałowie mają taką ceche np""Gubernator Barcelony" i to dodaje im chyba lojalności i jeszcze czegoś. Wie ktoś jak to zrobić i czy jest to możliwe ?
Pewnie, że się da dajesz generała bez tytułu do miasta i powinien go dostać, wiekszość tytułów namiestników, można przekazywać między generałami i jeden generał może mieć tytuły namiestników kilku miast.