-
Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja - (3 DLC: Ateny, Epir, Sparta
Tak SPARTA to trik marketingowy :P Ale pamiętajcie dużo ludzi już czeka na torrentach wiec jestem w stanie wybaczyć CA ten mały trik :) Jestem zwolennikiem czepiania się szczegółów bo to one czasem maja duże znaczenie na przyjemność gry ale bądźmy świadomi ze istnieją moderzy którzy na pewno poprawia to co będzie trzeba wiec nie stresujcie się za dużo, wręcz przeciwnie cieszmy sie ze nie długo znów poleje sie krew na wirtualnych polach bitewnych :twisted:
-
No, chociaż będzie można tymi Grekami pograć. Mam sentyment do falangi i dla tego jestem zadowolony.
Choć pewnie nie uda mi się "dostać" takiej frakcji bo będę kupował jak stanieje. Choć w DLC na steam raczej się coś znajdzie.
-
Dokładnie! Wszystkie DLC do Empire, Napoleona i Shoguna 2 dostępne pierwotnie podobno tylko z zakupem specjalnych "przedpremierówek" czy "special edition" były potem dostępne za grosze...no może złotówki, ale tylko kilka - jedno piwo.
-
Z tego co sobie przypominam z historii to spartanie byli najlepszymi wojownikami w swoich czasach, całe życie się szkolili a z bronią się nie rozstawali, nawet z nią spali. Nigdy nie byli liczni więc w Rome 2, nawet jeżeli będą mocarni to koszty rekrutacji i utrzymania nie pozwolą na zbudowanie licznej armi. Wymaga to oczywiście innego podejścia taktycznego do bitwy niż w przypadku barbarzyńców, którzy liczebnością przewyrzszali spartę. 8-)
-
Co jak co ale takie podstawowe i rozpoznawalne frakcje jak państwa powinny być w podstawce ale o to chodzi żeby skusić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Robb20
Z tego co sobie przypominam z historii to spartanie byli najlepszymi wojownikami w swoich czasach, całe życie się szkolili a z bronią się nie rozstawali, nawet z nią spali. Nigdy nie byli liczni więc w Rome 2, nawet jeżeli będą mocarni to koszty rekrutacji i utrzymania nie pozwolą na zbudowanie licznej armi. Wymaga to oczywiście innego podejścia taktycznego do bitwy niż w przypadku barbarzyńców, którzy liczebnością przewyrzszali spartę. 8-)
Sparta w tym przedziale czasowym to cień swej potęgi, jedynie chwyt komercyjny, swoje lata potęgi miała daleko za sobą, więc taka "podjara" Spartą jest nieco naciągana. To samo się tyczy takich Aten, w zamian za te frakcje powinniśmy dostać Związek Etolski i Achajski, które rzeczywiście były silne. Co do Epiru cieszę się, wreszcie Pyrrus będzie prawidłowo przyporządkowany (w RTW do Seleucydów, co mnie dobiło). No ale przeciętny gracz kojarzy 300 i kupi dlc...
-
U mnie sprawa stała się jasna.
Jestem wielkim miłośnikiem Sparty. Za jej niepowtarzalny ustrój.
Tylko troszkę szkoda że nie ma Syrakuz lub Pergamonu zamiast Aten.
-
8-) No rzeczywiście, oligarchia i totalitaryzm to naprawdę niepowtarzalny ustrój
-
Z tego co pamiętam to Spartą rządzili przez długi czas dwaj królowie z różnych dynastii. :shock:
Równi sobie w prawach i obowiązkach.
-
Cóż, wojskowe przydupasy w Korei Płn. też sobie dobrze żyją równi w prawach i obowiązkach :)
Chciałbyś żyć z pewnością jako Helot. Bo zakładam oczywiście, że nie bierzesz pod uwagę jedynie kilku procent ludności w postaci Spartiatów?
-
He he he. Nie Ateny lepsze. Były one najbardziej totalitarnym i bezwzględnym polis w greckim świecie.
-
A nie na odwrót? W sumie, obie były siebie warte.
-
Boję się, że zupełnie oleją ówczesną sytuację polityczną i stworzą jakąś dziwną mutację Grecji. Musimy po prostu zaakceptować, że mamy do czynienia z grą, a nie z podręcznikiem. Lepiej niech skupią się na stabilności i jakości samej gry.
Chociaż dla mnie to i tak jest ogromny postęp względem Rome 1. Wszystko dzięki silnej scenie, która zawsze mocno lobbowała za historycznością i takie mody tworzyła. Teraz się wycwanili i wydają płatne mody nazywając je dlc ;/
dlaczego nie stworzą narzędzi dla modderów aby uczynić grę nieśmiertelną ;/
-
Co parę miesięcy jakieś DLC, ludzie będą kupować i wracać do gry, będzie nieśmiertelna :mrgreen:
-
To są jakieś jaja ?
DLC dodaje TYLKO 3 frakcje :shock: ? które w podstawce występują jako niegrywalne ? Dobrze to rozumiem ? To ździerstwo !! W Rome I było Barbarian Invasion, które przenosiło nas w inne czasy, a co za tym idzie całkiem nowe jednostki, bitwy nocne, pływające jednostki, TO BYŁO COŚ !! A teraz pocięli grę na pierdyliard kawałków i będą sprzedawać w częściach... By to jeszcze dodali jakieś zróżnicowane nacje, TO NIE ! 3 Nie jestem jakimś super specjalistą, ale z tego co wiem to Sparta i Ateny nie różniły się zbytnio uzbrojeniem... Szkoda słów na to co zrobiło CA z tą grą :cry:
-
DLC to nie dodatek jak BI, to takie małe coś :D Może nawet samą muzykę zawierać czy jakieś małe pierdoły.
-
Po jakim czasie wydają złotą kolekcje czy coś takiego gdzie są już wszystkie dlc? Tak, żeby tylko raz zapłacić (nawet więcej, ale tylko raz) i mieć wszystko. I najlepiej, żeby długo nie czekać ;/
-
Cytat:
Zamieszczone przez Westecz
Po jakim czasie wydają złotą kolekcje czy coś takiego gdzie są już wszystkie dlc? Tak, żeby tylko raz zapłacić (nawet więcej, ale tylko raz) i mieć wszystko. I najlepiej, żeby długo nie czekać ;/
Zależy jak długo będą wspierać Romka (ile wyjdzie dodatków/dużych DLC), złota edycja do Shogun 2 wyszła po 2 latach od premiery. Obstawiam że Romka będą dłużej wspierać i coś wydawać do niego, w końcu już teraz jest wielokrotnie popularniejszy niż S2. Wiec na złotą edycję poczekasz 2-3 lata :)
Oczywiście DLC możesz zakupić kiedy chcesz, ale pojedynczo na steam, w momencie kiedy CA uzna iż można juz je odblokować do sprzedaży. Opłaca się kupować je w momencie świąt "zimowych" ;) i wielkanocy + lato. Ogólnie chyba co kwartał na steam są wielkie promocje, i wtedy takie DLC są 75% tańsze. A jak chcesz DLC za free mieć(jak tak "kupiłem" S2 + wszystkie DLC (z FOTS)), to ściągnij sobie grę Team Fortress 2 z steam (darmowa) kup do niej byle co w markecie [5 euro trzeba załadować na konto steam minimalnie] w wyniki tego otrzymasz upgrade do konta premium w TF2 i możliwość pełnego handlu itemami, za te 5 euro kupujesz dwa klucze w grze (4 euro) + jakąś czapke za 1 euro. To już Ci daje kwotę rzędu ~14 zł (każdy klucz na allegro = 7zł gdyby się chciało sprzedawać, ale przejdźmy dalej bo to niepewny "temat"). I grasz sobie w TF2, dzięki graniu dropisz rózne bronie i czapki (czasami bardzooooooo drogie, w grze i realu), czapki i inne duperele wymieniasz na klucze z innymi, i zostawiasz w plecaku. I tak powoli się zarabia na graniu :P Każde bronie/czapki/inne wymienia się na klucze i je "chomikuje". Przychodzi promocja -75% na steam gier Total War, to wymienia się klucze na DLC. Efekt? DLC za free. Tak już tak mam całego Shoguna 2 z DLC + Civ 5 z DLC, i już mam kluczy na Romka 2 jeżeli będzie kosztować nie więcej niż 50 euro :mrgreen: I wszystko legalnie, zgodne z polityką steam(poza tym z allegro) ba! sami ostatnio wprowadzili market itemów :) ale tam kupuje się/sprzedaje za $/euro itemy z gry. To tak jako ciekawostka :)
-
Nowe informacje na temat tego DLC:
New Units:
In addition to the intimidating unit rosters of each faction now playable for the first time, the Greek States Culture Pack introduces a variety of unique and especially elite and deadly forces.
◾Mercenary Veteran Hoplites – [available to all playable factions]
From glistening spear points to earth-shaking tread, a phalanx is a sight and sound to inspire dread. With these veteran hoplites, that dread is sold to the highest bidder.
◾Thureos Hoplites – [Unique to Athens]
While the linen breastplates worn by these men may look flimsy, they are cool, practical and surprisingly tough. As with all hoplites, the men inside are also practical and tough warriors.
◾Thorax Hoplites – [Unique to Athens]
These heavy hoplites are marked by their bronze breastplate armour, a sign of wealth and status. They are armed with spears and hoplon shields, and use the phalanx formation to batter enemies into submission.
◾Agrianian Axemen – [Unique to Epirus and Macedon]
The Paeonian tribe of Agrianes are fierce fighters. As well as terrible killing tools, their axes are also climbing hooks for rough terrain. No sensible general would not use them in an assault.
◾Aspis Companion Cavalry – [Unique to Epirus and Macedon]
A king’s companions in battle are his nobles and esteemed friends. It is an honour to be a companion, to ride forth with javelin and kopis to fight for your lord and master.
◾Heroes of Sparta – [Unique to Sparta]
Embodying the spirit of Thermopylae, the Heroes Of Sparta bear their spears and shields with fierce pride and unrivalled mastery.
◾Polybolos Repeating Scorpion – [Siege Deployable available to all Greek, Roman and Carthaginian factions]
Able to make short work of even the most heavily-armoured opponents, this repeating bolt thrower sacrifices the ordinary Scorpion’s range in return for a rapid rate of fire.
◾Tortoise Armoured Battering Ram – [Siege Deployable available to all Greek, Roman and Carthaginian factions]
Combining devastating ramming power while affording protection to its crew, used well the Tortoise more than makes up for its lack of speed and manoeuvrability in open ground.
◾New Buildings:
◾The Monument of Lacedaemon – [Unique to Sparta]
A symbol of Sparta’s overridingly martial culture, The Monument of Lacedaemon brings cost reductions to military recruitment, significantly increases the morale of land units in the province and a global morale boost to existing units.
◾Oracle of Dodona – [Unique to Epirus]
This sacred grove is the domain of the priests and priestesses of Epirus. The Oracle of Dodona increases city growth, provincial happiness, wealth, and the global conversion of other factions to Hellenic culture.
◾Acropolis – [Unique to Athens]
A symbol of Athenian high culture and engineering excellence, The Acropolis also provides extra garrison forces to Athens, improves the city’s abilities to withstand sieges, and increases Athenian agents’ Authority actions.
New Features:
◾New Playable Factions – Athens, Epirus and Sparta each offer a unique new way to experience the campaign, with their own rosters of powerful military units, distinct traits and play styles.
◾The Athenian pursuit of enlightenment grants them technological and cultural bonuses; Sparta’s dominance over the Helots allows them to maintain a larger slave population; and Epirus enjoys bonuses to settlement exploitation stemming from their village-confederation origins.
◾New Cultural Traits – All Greek States benefit from a bonus in battle when defending their own or an allied territory, a bonus to wealth generated by their capitals and an increase to the rate of cultural conversion within their borders.
◾New Cultural Objectives – Greek States have their own new set of military, economic and cultural victory conditions, as well as sharing a unique set of bonus objectives drawn from Greek history. Additionally, each faction will have to contend with its unique events and dilemmas.
◾New Military Traditions – Each of the Greek States has a unique top-tier military tradition: Athenian fleets may be honoured as Children of the Aegaean, improving the ramming ability of their ships whilst allowing them to secure more income when raiding; Spartan armies may be remembered as Peers of Leonidas, improving their melee defense capabilities and reducing their upkeep; the armies of Epirus may be feared as Hounds of Molossus, granting them greater charge bonuses whilst allowing them to keep public order problems in check.
-
No i to się czyta dobrze!
Unikalne jednostki w liczbie nie 1 na frakcje i do tego unikalne budynki. Jednostka hoplitów(kij że najemnicy ;) ) dla każdej grywalnej frakcji (grając Rzymem w R1 brakowało mi falangi...)
Wynika także iż, co kultura to będzie mieć inny bonus. Taką grę to rozumiem, co frakcja to inna rozrywka (w szczególności frakcja z inną kulturą).
-
Przecież w Rome 1 mogłeś mieć Rzymem falangę, de facto w tekście jest nawet wymieniona ta sama jednostka ;P To najemnicy, dlatego dostępni dla każdego.
-
Mam pytanka o:
czy jeśli kupię grę powiedzmy 4 września to dostane Epir, Ateny i Spartę jako frakcję?
-
Nie, masz zamówić przedpremierowo.
-
Szkoda.
Pozostaje czekać na wersję ze wszystkimi dlc...
-
Jasne, czekaj nie wiadomo ile na taką edycję, zamiast po prostu złożyć zamówienie. Ba, nie wiadomo czy taka edycja w ogóle wyjdzie.
-
Zawsze może poczekać parę miesięcy, aż DLC będzie oddzielnie w sprzedaży.
-
Lepiej poczekać bo w grudniu na pewno będzie przecena na steamie i nawet z DLC będzie kosztowało to mniej niż przedpremierowy zakup.
-
Wiadomo już jak można w Polsce kupić wersję pre-order?
-
Cytat:
Zamieszczone przez voitek
Jasne, czekaj nie wiadomo ile na taką edycję, zamiast po prostu złożyć zamówienie. Ba, nie wiadomo czy taka edycja w ogóle wyjdzie.
Nigdy nie kupuje gier przed/ tuż po premierze. Dlaczego?
- cena jest wysoka,
- kupujemy kota w worku,
- brak DLC,
Cierpliwi ludzie potrafią kupić dobrą grę w niskiej cenie lub ze wszystkim dodatkami. Nie sztuką jest wydać dużo pieniędzy na grę . Sztuką jest kupić dobrą grę w dobrej cenie.
A co do tego czy wyjdzie taka edycja - do tej pory zawsze wychodziły.
-
Cytat:
Zamieszczone przez kretu19955
http://www.gram.pl/sklep/pc/total-war-rome-2 tylko nie wiem, czy steam też to odbierze jako pre-order...
Powinien, zresztą w linku, który podałeś widać napis preorder.
-
Mam pewność że popełniłem błąd, ale impulsywnie zamówiłem tą grę.
Jestem bardzo krytycznie nastawiony do kolejnej odsłony i nie wierzę w obietnice tfórcóff, ale dla serii która dała mi kiedyś tyle radości jestem w stanie rzucić Chrobrym.
Przynajmniej będę miał możliwość napisania ...... a nie mówiłem? :roll:
-
Re: Frakcje w TW:R2 - 12 frakcji (9 +3 DLC: Ateny, Epir, Spa
Cytat:
jestem w stanie rzucić Chrobrym.
Oj, chyba jednak Zygmuntem Starym. I to nie jednym :!:
-
-
Ciekawe cz jak będzie mało zamówień preorderów to dorzucą jeszcze jakie DLC?
-
Zamówień pewne będzie sporo, patrząc na wyniki ankiet na twcenter czy kupisz/nie kupisz preordera - przy Shogunie było przeciwnie, większość głosowała na "nie".
Więc na żadnego darmowego DLCka nie ma co liczyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Domen
Cytat:
jestem w stanie rzucić Chrobrym.
Oj, chyba jednak Zygmuntem Starym. I to nie jednym :!:
:D Rzucę Chrobrym pięć razy i poprawię raz z Mieszka ;)
-
Cóż, smakowita gra się szykuje. Przy wszystkich rozczarowaniach, mierżącym holiłództwie "Peers of Leaonidas", "Children of the Aegean" i tak będzie warto wydać kasę. Jednak tak jak co niektórzy, jestem skłonny poczekać z zakupem. Jeszcze się zastanowię.
W podanym przez KLA opisie, zwróciły moją uwagę takie szczegóły jak:
- "The Oracle of Dodona increases (...) and the global conversion of other factions to Hellenic culture",
- "Sparta’s dominance over the Helots allows them to maintain a larger slave population" -
To brzmi obiecująco. Wydaje się, że szukali natchnienia w dobrych modach pod RTW (prznajmniej chciałoby się w to wierzyć). Zwłaszcza EB był niezły z wprowadzeniem stopniowej asymilacji kulturowej po podboju i tworzenie sojuszy. Jeśli nawet cokolwiek z tego użyją w grze, to będzie powód do radości.
Co by nie narzekać, lepszej alternatywy na rynku nie ma, niestety. A kolejny ROme wyjdzie też za kolejne 10 lat. Jedyna alternatywa do tego to mody M2TW. Ja jestem skłonny pierwszy raz po dodatku Kingodoms zakupić nowy produkt CA, bo jednak widać, że się starają.
-
To są grywalne frakcje oczywiście bez DLC
http://wiki.totalwar.com/w/Factions
-
Cytat:
Zamieszczone przez maryjan1001
Ciekawe cz jak będzie mało zamówień preorderów to dorzucą jeszcze jakie DLC?
Wydaje mi się, że na jakieś darmowe mniejsze frakcje można liczyć, kilka razy wspominali na TWCenter, że po premierze będą wrzucać jeszcze free content w miarę możliwości. Skoro wszystkich nacji jest ponad 100, to mogą najważniejsze wepchnąć w DLC, a część "oddać" (choć i tak w grze są...) za darmo, a i tak nie zbiednieją.
-
Najprawdopodobniej darmowymi dodatkami będą małe państwa którymi trudniej będzie się grało w kampanii i grze wieloosobowej.
W płatnych dodatkach będą najpewniej nacje z przypakowanymi jednostkami, stawiam na spartańską jednostkę "Jeden z 300" itp.