-
Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Asuryan mam pytanie odnośnie twojej desynchronizacji. W ilu kampaniach ciebie to spotkało? Czy próbowałem z współgraczem wymieniać się zapisami gry? Czy macie włączony SteamCloud?
A tak ogólnie to z 2 dni temu zacząłem nową kampanię Atenami (chyba na każdym patchu zaczynałem ale jeszcze ani jednej nie skończyłem) i już dużo ponad 100 tur przeklinałem (rekord). Parę spostrzeżeń:
-> Zmiana w dyplomacji doprowadziła do tego, że można prowadzić kampanię w zupełnie inny sposób niż "Wojna Totalna - zajmij cały świat). Koło 50 tury miałem 49 regionów do zwycięstwa z czego tylko 9 było moich, a reszta to były sojusze wojskowe. Generalnie prawie wszystko można załatwić (chyba tylko zrywania sojuszy przez frakcję x z frakcją y mi się nie udało ale nie oferowałem też wystarczająco dużo talentów zapewne). Dla mnie to naprawdę dziwna kampania ale chcę zobaczyć czy w ten sposób uniknę tego grindowania ostatnich prowincji. Co ciekawe z taką pomocą wczesną, paru moich sojuszników popodbijało sama potem jakieś dodatkowe regiony więc w efekcie mi ułatwili grę.
-> 1 tura=rok nie jest już dla mnie tak szybkim tempem jak było na początku. Od kiedy zacząłem co parę tur uważniej zarządzać polityką wewnętrzną to zrobiło się naprawdę ciekawie. Póki co jednak nie udało mi się wbić generała na wyższy niż na 5 poziom. Jeżeli chodzi o tradycje armii to jedna armia zdobyła już 3-ci bonus, a mogłoby być więcej gdybym nie powoływał tak wielu armii dla różnych obszarów mojego imperium. Z agentami jest największy luz jeżeli chodzi o wbicie maksymalnego poziomu. Wybudowanie zajazdu sprawia, że większość agentów nawet przy średnim zarządzaniu dobija do tego 7-mego poziomu.
-> Statki transportowe są już tam gdzie być powinny. Statki artyleryjskie, taranowania (z odkrytymi technologiami) i ogień (czy to w postaci pocisków czy dier ogniowych) młócą je z racji słabego kadłuba odpowiednio. Generalnie bitwy morskie najbardziej mnie cieszą pomimo faktu, że moje wyspecjalizowane w marynarce Ateny nie posiadają tanich statków do abordażu (posiadam tylko Heksaremę z Szermierzami w Kolczugach o utrzymaniu ~250; zamiast statków z milicją hoplicką mam 2x statki z lekkimi Peltastami co ma swoje plusy jak i minusy. Statek z Włócznikami z Theuros jest w bitwach multi/dowolnych ale w kampanii go nie widzę...) przez co moja lądowa dominacja na tym cierpi. Jestem skłonny zaryzykować, że obecnie balans w bitwach morskich jest najlepszy od momentu premiery.
-> Prawie nie widzę głodującego/bankrutującego AI z wyjątkiem tych, które nagle drastycznie zaczęły przegrywać swoje wojny. Całkiem nieźle poprawiono algorytmy CAI. W efekcie kompozycje komputerowych armii są coraz lepsze i zbalansowane. Ograniczenie ilości armii pomogło w tym sensie, że po tej 50 turze mam przynajmniej 1 dużą bitwę z nawet 1 małą frakcją. Aktywność AI jednak nie jest jakaś olbrzymia w mojej kampanii (nie wiem czy to z racji ogólnie AI czy też ich osobowości w tej kampanii). Plus jest taki, że duże frakcje dzielnie się trzymają, choć stoją w miejscu albo powoli zaczynają chylić się ku upadkowi.
-> Za każdym razem gdy myślę, że już opracowałem sobie jakiś schemat na armię Ateńską to po spotkaniu z jakimś innym przeciwnikiem okazuje się, że byłem w błędzie. Oduczyłem się już traktowania Hoplitów jako defensywnej jednostki. Brak utrzymania pozycji mnie dzisiaj bardzo zabolał. Z drugiej strony jeżeli wmontuje się hoplitom taką pasywność to otrzymamy piki sprzed patcha. Ten mechanizm powinien wrócić bo inaczej trudno będzie się bronić bez ciągłego wystawiania się oddziałów na oskrzydlenie.
-> Bitewna AI nauczyła się po ostatnich patchach inteligentnie reagować na wszystkie moje stare sztuczki z S2TW. Nie miałem co prawda żadnej bitwy o flagę ani oblężenia ale tak poza tym było ok.
-> Encyklopedia zaczyna się buntować i przestaje coraz częściej działać.
-> Pewne drobne błędy, które są od premiery cały czas irytują (przykładowo: Jazda Tarencka (odpowiednik jazdy harcowniczej) cały czas jest odblokowywany przez Koszary Hoplitów (czyli budynek do piechoty walczącej w zwarciu i jazdy...), budynek od harcowników pochłania jedzenie a koszary hoplitów produkują brud i inne)
-> Rozwój prowincji i cała mechaniki rozbudowy regionów niestety staje się na ogól martwa po 50 pierwszych turach. Mam nadzieję, że albo podwyższą progi albo wprowadzą jakieś akcje pozwalające na niszczenie slotów w regionach i ogólnie rozbudują zarządzanie populacją.
-> Bonus z nadwyżki jedzenia do rozwoju regionu i prędkości uzupełnień jest zdecydowanie za duży. Prędkość uzupełniania się floty (nawet w porcie) - za wolna.
-> Jest motyw jeszcze jednej tury, a nawet jeszcze jednego odpalenia gry po crashu :D
Generalnie to dobrze się bawię ale jest to doświadczenie zupełnie inne niż to do czego przyzwyczaił mnie Shogun2. Więcej patchy poprawiających nowo powstałe bugi jak i balansujące rzeczy mile widziane. Jednak dalej z niepewnością spoglądam na oficjalne forum bo jakaś nowa mechanika bardziej niż zawartość w postaci nowych frakcji bardziej by się przydała. Gra dojrzewa może w bólach ale dojrzewa.
Pozdrawiam
-
Ja już jestem pewien że nigdy nie kupie gry z serii total war. Po co mam płacić dużą kupe kasy za niestrawny produkt (gra chodzi po tych 5 patchach płynnie ale wszystko poczynając od bitwe trwających 3 minuty, skasowaniu rodów i wgraniu DEBILNEGO systemu politycznego na skretyniałym AI na poziomie ameby kończąc) - są inne firmy którym zapłacę za udany produkt a TW załatwię sobie inną darmową metodą :) .
Ho ho ho no to mamy kolego inną wersje bo śmiać mi się chcę jak czytam to :
"-> Zmiana w dyplomacji doprowadziła do tego, że można prowadzić kampanię w zupełnie inny sposób niż "Wojna Totalna - zajmij cały świat). Koło 50 tury miałem 49 regionów do zwycięstwa z czego tylko 9 było moich, a reszta to były sojusze wojskowe. Generalnie prawie wszystko można załatwić (chyba tylko zrywania sojuszy przez frakcję x z frakcją y mi się nie udało ale nie oferowałem też wystarczająco dużo talentów zapewne). Dla mnie to naprawdę dziwna kampania ale chcę zobaczyć czy w ten sposób uniknę tego grindowania ostatnich prowincji. Co ciekawe z taką pomocą wczesną, paru moich sojuszników popodbijało sama potem jakieś dodatkowe regiony więc w efekcie mi ułatwili grę.
-> 1 tura=rok nie jest już dla mnie tak szybkim tempem jak było na początku. Od kiedy zacząłem co parę tur uważniej zarządzać polityką wewnętrzną to zrobiło się naprawdę ciekawie. Póki co jednak nie udało mi się wbić generała na wyższy niż na 5 poziom. Jeżeli chodzi o tradycje armii to jedna armia zdobyła już 3-ci bonus, a mogłoby być więcej gdybym nie powoływał tak wielu armii dla różnych obszarów mojego imperium. Z agentami jest największy luz jeżeli chodzi o wbicie maksymalnego poziomu. Wybudowanie zajazdu sprawia, że większość agentów nawet przy średnim zarządzaniu dobija do tego 7-mego poziomu.
-> Statki transportowe są już tam gdzie być powinny. Statki artyleryjskie, taranowania (z odkrytymi technologiami) i ogień (czy to w postaci pocisków czy dier ogniowych) młócą je z racji słabego kadłuba odpowiednio. Generalnie bitwy morskie najbardziej mnie cieszą pomimo faktu, że moje wyspecjalizowane w marynarce Ateny nie posiadają tanich statków do abordażu (posiadam tylko Heksaremę z Szermierzami w Kolczugach o utrzymaniu ~250; zamiast statków z milicją hoplicką mam 2x statki z lekkimi Peltastami co ma swoje plusy jak i minusy. Statek z Włócznikami z Theuros jest w bitwach multi/dowolnych ale w kampanii go nie widzę...) przez co moja lądowa dominacja na tym cierpi. Jestem skłonny zaryzykować, że obecnie balans w bitwach morskich jest najlepszy od momentu premiery.
-> Prawie nie widzę głodującego/bankrutującego AI z wyjątkiem tych, które nagle drastycznie zaczęły przegrywać swoje wojny. Całkiem nieźle poprawiono algorytmy CAI. W efekcie kompozycje komputerowych armii są coraz lepsze i zbalansowane. Ograniczenie ilości armii pomogło w tym sensie, że po tej 50 turze mam przynajmniej 1 dużą bitwę z nawet 1 małą frakcją. Aktywność AI jednak nie jest jakaś olbrzymia w mojej kampanii (nie wiem czy to z racji ogólnie AI czy też ich osobowości w tej kampanii). Plus jest taki, że duże frakcje dzielnie się trzymają, choć stoją w miejscu albo powoli zaczynają chylić się ku upadkowi.
-> Za każdym razem gdy myślę, że już opracowałem sobie jakiś schemat na armię Ateńską to po spotkaniu z jakimś innym przeciwnikiem okazuje się, że byłem w błędzie. Oduczyłem się już traktowania Hoplitów jako defensywnej jednostki. Brak utrzymania pozycji mnie dzisiaj bardzo zabolał. Z drugiej strony jeżeli wmontuje się hoplitom taką pasywność to otrzymamy piki sprzed patcha. Ten mechanizm powinien wrócić bo inaczej trudno będzie się bronić bez ciągłego wystawiania się oddziałów na oskrzydlenie.
-> Bitewna AI nauczyła się po ostatnich patchach inteligentnie reagować na wszystkie moje stare sztuczki z S2TW. Nie miałem co prawda żadnej bitwy o flagę ani oblężenia ale tak poza tym było ok." .
-
Cytat:
Zamieszczone przez Klierowski
Ja już jestem pewien że nigdy nie kupie gry z serii total war. Po co mam płacić dużą kupe kasy za niestrawny produkt (gra chodzi po tych 5 patchach płynnie ale wszystko poczynając od bitwe trwających 3 minuty, skasowaniu rodów i wgraniu DEBILNEGO systemu politycznego na skretyniałym AI na poziomie ameby kończąc) - są inne firmy którym zapłacę za udany produkt a TW załatwię sobie inną darmową metodą :) .
No to dość późno zajarzyłeś, że to seria nie dla Ciebie ;) chyba że w poprzednie części nie grałeś.
W tej grze prochu nie wymyślili, ma te same słabe strony co poprzednicy.
Jeśli ją coś wyróżnia na minus z serii to właśnie optymalizacją, czy pewne elementy graficzne jak karty jednostek czy drzewka budowy i rozwoju technologii, AI jest tak samo słabe jak w STW 2 a lepsze niż w starszych grach (może z wyjątkiem Napoleona).
Dziwię się tym, którzy tak wielbią Rome I czy Medieval II, a jednocześnie krytykują Rome II za słabe AI, przecież sztuczna inteligencja w starych TW to był śmiech na sali, jak już pisałem w innych wątkach, można było pokonać silniejszego przeciwnika tracąc kilku ludzi, albo podbić pół Europy jedną armią (oczywiście porównuję wersje bez modów, w RTW II mody też na pewno poprawią rozgrywkę).
-
Cytat:
Zamieszczone przez Sanvone
Asuryan mam pytanie odnośnie twojej desynchronizacji. W ilu kampaniach ciebie to spotkało? Czy próbowałem z współgraczem wymieniać się zapisami gry? Czy macie włączony SteamCloud?
W każdej kampanii z jednym graczem. Nie próbowałem się niczym z Nim wymieniać, mam włączony SteamCloud (ale nie wiem czy drugi gracz to włączył). Możliwe że z kimś innym nie będę miał tej desynchronizacji - muszę sprawdzić, tylko na razie nie mam zbytnio z kim.
Cytat:
-> Encyklopedia zaczyna się buntować i przestaje coraz częściej działać.
Też mi ostatnio ześwirowała - po rozpoczęciu gry Atenami i nie działała na starym save Egiptem.
-
Co do AI z Romka i Medka 2 , to wspominam je lepiej niz te z Romka 2. AI obleznicze lepiej dzialalo chocby dlatego,ze uzywalo drabin:D.I te walki na murach plus" ponizej" murow a w Romku 2 tylko przez wylom w murze albo przez brame... I bitwy lepiej wygladaly pewnie przez trzymanie przez AI linii i zero blobow czy jak to sie zwie.
Pytanie zatem czy bloby nadal sa w bitwach? Jak sie zachowuje wojo w starciu? Nie pytam o AI. Panie TYgrysie jak Wam sie walczy?
-
AI w Medku 2 było takie, że głupim oddziałem najemnych kuszników mogłeś strzelać w polu do wrogiej piechoty jak do kaczek. Bo piechota reagowała dopiero jak miała oddział gracza w trochę większym zasięgu niż zasięg autoszarży... Dopiero pierwszy patch to naprawił. A smołę w bramach zamków przywrócili dopiero w dodatku.
Walczy się mi znośnie, nie bardzo wiem co rozumiesz pod pojęciem "bloba". Może dlatego, że liczebność oddziałów mam ustawioną na medium.
-
Bitwy na murach to było fajne zwłaszcza w pierwszym Romku, ale tylko jak gracz atakował, bo AI miał zwyczaj podchodzić całą armią pod mury nie zwracając uwagi na ostrzał. W dodatku jeśli nie było murów tylko palisada, to zawsze broniąc się spacerował wzdłuż niej pod ostrzałem, a ten był tak skuteczny jakby ich nie było żadnej palisady :D w rezultacie można było spokojnie wybić mu 80% armii bez strat własnych zanim się w ogóle weszło do miasta.
W polu był całkowicie bierny, jakiekolwiek zasady sztuki wojennej były mu obce, zero flankowania, zero czegokolwiek, falangą atakował od razu w szyku w żółwim tempie, pod naszym ostrzałem, zwykle nawet nie dochodził. Komp nie reagował na zmiany w trakcie rozgrywki, realizował z góry założone schematy, jazdą uderzał zawsze od frontu naszych jednostek.
Podsumowując nie mogę sobie wyobrazić głupszego AI niż w pierwszym Romku, ja też mam sentyment do tej gry, a przy grze na modach było dużo lepiej, ale AI w RTW 2 wyprzedza go o lata świetlne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Walczy się mi znośnie, nie bardzo wiem co rozumiesz pod pojęciem "bloba". Może dlatego, że liczebność oddziałów mam ustawioną na medium.
No,ze nie trzymaja linii a walcza w kole.
A tu bloodpatch jak w Romku 2 ;)Kolega Bojaki przypomnial mi o jaka gre chodzilo mi. Myth z konca lat 90.http://pl.wikipedia.org/wiki/Myth ;
http://img853.imageshack.us/img853/2795/zpgf.png
W sumie grafa niegorsza od Romka2 ;)
-
Cytat:
W każdej kampanii z jednym graczem. Nie próbowałem się niczym z Nim wymieniać, mam włączony SteamCloud (ale nie wiem czy drugi gracz to włączył). Możliwe że z kimś innym nie będę miał tej desynchronizacji - muszę sprawdzić, tylko na razie nie mam zbytnio z kim.
No to SteamCloud włączony u jednej osoby może powodować desynchronizacje (miałem taki przypadek po premierze zaraz; od tego czasu wyłączyłem to na amen i jestem zadowolony). Jeszcze ważna sprawa - posiadanie różnych wersji językowych gry podwyższa szansę na desynchronizację. CA potwierdzało to już chyba z miesiąc temu i zalecało ustawienie tej samej wersji językowej.
Cytat:
Zamieszczone przez Klierowski
Żeby nie było, że zmyślam (gram bez modów; wysoki poziom trudności):
Agenci
[spoiler:2qweym7g]http://sv085.sendspace.pl/pic/2be525...6098/1100x1100
http://sv085.sendspace.pl/cache/img/....1100x1100.jpg
http://sv070.sendspace.pl/pic/e221d2...e9c8/1100x1100[/spoiler:2qweym7g] Dyplomacja [spoiler:2qweym7g]http://sv068.sendspace.pl/pic/7f1ad9...ae96/1100x1100
http://sv070.sendspace.pl/pic/effd40...53e0/1100x1100[/spoiler:2qweym7g]Bitwy Morskie [spoiler:2qweym7g][youtube:2qweym7g]http://www.youtube.com/watch?v=Rp9NqQY7mDM&feature=youtu.be[/youtube:2qweym7g]
(niestety Powtórki są cały czas zbugowane i ta bitwa w rzeczywistości poszła bardziej pomyślnie dla mnie bo na powtórce tracę 3/4 floty by zatopić 1/3 wrogów. W rzeczywistości i ja i przeciwnik straciliśmy po połowie swoich sił to jest ja 450 z 900 (straciłem w sumie całkowicie wszystkie Pentery z Łucznikami i 1 statek artyleryjski i admirała, którego poświęciłem dla wykonania odwrotu, a przeciwnik 2400 z 4800. Nie zagrałem wszystkiego najlepiej (mogłem szybciej zacząć wykonywać odwrót i w efekcie nie ponieść praktycznie żadnych strat).[/spoiler:2qweym7g]
Pozdrawiam
-
Nie będę zmieniał wersji angielskojęzycznej na polskojęzyczną tylko po to by pograć z kimś z tego forum :mrgreen: Za poradę w sprawie SteamCloud dziękuję, na pewno skorzystam.
-
AS stary pryku, wiesz że ten tydzień to rozpoczęcie wiekopomnej kampanii multi ;).
Odnośnie dyplomacji:
Wczoraj znalazłem bardzo fajny mod na TWCenter, który umożliwia każdej nacji, lutowanie,rejzowanie etc oraz co najważniejsze tworzenie konfederacji z określonymi partnerami (przydatne przy modzie AFP), tworzenie państw klienckich oraz satrapii etc.
Mod działa doskonale z ostatnim DLC i patchem 1.60
Link do TWcenter:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... s-10-27-13)
Adi, Myth był wspaniałą grą, zwłaszcza pierwsza część, pamiętam świetny klimat i doskonałe ręcznie rysowane przerywniki :).
Tak se czytam posty poniektórych i zastanawiam się dlaczego dzień za dniem praktycznie bez przerwy, spędzają czas krytykując grę na forum , praktycznie od 3 września ;) :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
Tak se czytam posty poniektórych i zastanawiam się dlaczego dzień za dniem praktycznie bez przerwy, spędzają czas żeby krytykować gre , praktycznie od 3 września ;) :lol:
A ja sie zastanawiam jak niektorzy moga grac w ta gre nonstop praktycznie od dnia 3 wrzesnia i ciagle to samo o niej pozytywnego pisac chociaz juz 7 patch w drodze :D
Do tego ciagle sie kloca na forum,ze gra jest super. Oczywiscie maja taka pzrewage,ze graja i stad ich mniejsza ilosc postow. Wiec masz Umberto odpowiedz; nie mamy w co grac, to piszemy na forum. Wy macie w co wiec nie macie tyle czasu co my;););)
-
Cytat:
Zamieszczone przez adi
A ja sie zastanawiam jak niektorzy moga grac w ta gre nonstop praktycznie od dnia 3 wrzesnia i ciagle to samo o niej pozytywnego pisac chociaz juz 7 patch w drodze
Akurat ze przez 2 miesiacze czasu wydano tyle patchy jest zjawiskiem pozytywnym ;) juz nie wspominam o 2 darmowych dlc i masie modow ulepszajacych rozgrywke. Jak dla mnie gra by mogla zostac taka jak jest, mniejsze bugi jakie czasem sie zdarzaja juz bym przebolal. Chociaz przyznam ze po ostatnim patchu fps w czasie bitew spadl mi o kilka/nascie klatek :evil:
-
Ja to w zasadzie postawiłem już taki mały krzyżyk na Rome2. Czekam sobie spokojnie na duży dodatek, bo zauważyłem że od Medka2 panowie z ca wydają jakąś tam podstawkę i dopiero w dodatku do niej pokazują pazur. Dzieje się tak bo wersja podstawowa jest taką małą bętą, poligonem doświadczalnym. Trochę szkoda bo ramy czasowe roma2 są moimi ulubionymi. :cry:
-
No to chyba trochę przesadził że podstawke odpuszczają bo np S2TW jako podstawka wyszedł bardzo dobry
-
Cytat:
AS stary pryku, wiesz że ten tydzień to rozpoczęcie wiekopomnej kampanii multi ;).
Jak tylko znajdę gdzie wyłącza się ten SteamCloud i to możemy spróbować rozpocząć ją nawet dzisiaj. Ale Ty chyba masz Rome 2 w wersji pl :?: Jak wywali nas z bitwy o stolicę z tego powodu, to pewno zagramy razem dopiero wtedy, kiedy zmienisz język gry na angielski :mrgreen:
W kampanii multi vs brakuje mi trochę celów pobocznych kampanii - ale chyba w żadnej z poprzedniczek tych celów nie było.
-
Cytat:
Cytat:
Jak tylko znajdę gdzie wyłącza się ten SteamCloud i to możemy spróbować rozpocząć ją nawet dzisiaj. Ale Ty chyba masz Rome 2 w wersji pl :?: Jak wywali nas z bitwy o stolicę z tego powodu, to pewno zagramy razem dopiero wtedy, kiedy zmienisz język gry na angielski :mrgreen:
W kampanii multi vs brakuje mi trochę celów pobocznych kampanii - ale chyba w żadnej z poprzedniczek tych celów nie było.
Steamcloud wyłączasz po takiej ścieżce: Rome2->właściwości->Aktualizacje->Na dole masz okienko z synchronizacją SteamCloud dla R2. Co do celów pobocznych kampanii to rzeczywiście lipa, że nie ma tych historycznych (jedynie tymczasowe pokroju: rekrutuj agenta/odkryj technologię). Z drugiej strony gdyby je dodać to musiano by dodać bardzo dużo kombinacji. Czemu? Posłużę się moją kooperacją z której nagrywam gameplaye - ja gram Atenami, kumpel Macedonią. W singlu Ateny w I rozdziale mają za cel rozpoczęcie wojny z Macedonią (czego nie da się zrobić w kooperacji). Ponadto problemy z nakładającymi się misjami - jeżeli jeden z graczy je wypełni albo obydwoje to kto ma otrzymać nagrodę i w jakiej ilości? Heh widzę, że Asuryana nikt do pl wersji chyba nie przekona :D A trochę szkoda bo nie jest aż taka zła (szczególnie po jednym z ostatnich patchy, w którym poprawili lokalizację). Pozdrawiam
-
http://i.imgur.com/Gags8Mz.jpg
Spójrzcie ile koleś ma spędzonych godzin przy Romie... Absolutne mistrzostwo świata :P Albo nie wychodzi z domu od 3 września albo nie wyłącza w ogóle gry - ale na multi mi wklepał ;)
-
Myślę, że gra mu się podoba :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez smooqu
Myślę, że gra mu się podoba :D
Wszystko jasne...
-
Cytat:
Steamcloud wyłączasz po takiej ścieżce: Rome2->właściwości->Aktualizacje->Na dole masz okienko z synchronizacją SteamCloud dla R2.
Dzięki wielkie, działa - przy wyłączonym steam cloud i tej samej wersji językowej żadnego wywalania z kampanii multi. W trybie vs z ręcznym rozgrywaniem bitew za AI gra mnie wprost zachwyciła. Przy ustawieniu trudności na very high nie możemy się z Umbrechtem ruszyć ze startowych regionów :mrgreen:
Niestety w tej beczce miodu znajdzie się też łyżka dziegciu. Pierwszy minus to bitwy w deszczu - tnie jak cholera, mimo ustawieniu wszystkiego na low, za wyjątkiem liczebności oddziałów (te na medium). A w singlu zero ścinek z tego powodu przy ustawieniu very high (liczebność jednostek na medium, a ich wygląd na extreme). Drugi, dla mnie o wiele poważniejszy minus, to niemożliwość wybrania rozgrywania bitwy za AI, gdy ono atakuje drugiego gracza - w takim przypadku pozostaje tylko tryb wizytacji (ale to jeszcze muszę sprawdzić by być tego pewnym).
Przy okazji zauważyłem darmowe drabiny oblegając Kartaginą Kartubę z marszu - jest szansa że AI w singlu też będzie ich używała zamiast gnać z pochodniami do bram.
Poprawiono też plądrowanie po wygranej bitwie o osadę/miasto - teraz za pomocą tej opcji oprócz kasy i niewolników zdobywa się dany region.
Cytat:
Co do celów pobocznych kampanii to rzeczywiście lipa, że nie ma tych historycznych (jedynie tymczasowe pokroju: rekrutuj agenta/odkryj technologię). Z drugiej strony gdyby je dodać to musiano by dodać bardzo dużo kombinacji. Czemu? Posłużę się moją kooperacją z której nagrywam gameplaye - ja gram Atenami, kumpel Macedonią. W singlu Ateny w I rozdziale mają za cel rozpoczęcie wojny z Macedonią (czego nie da się zrobić w kooperacji). Ponadto problemy z nakładającymi się misjami - jeżeli jeden z graczy je wypełni albo obydwoje to kto ma otrzymać nagrodę i w jakiej ilości?
W co-op racja, ale w vs były by ciekawym dodatkiem.
-
Odpaliłem sobie ostatnio testową kampanię na modzie Ars Gratia Rzymem i jestem bardzo zadowolony. Pierwsza bitwa - szturm Velathri 1900v1700 żołnierzy - trwała ponad 20 minut. Umiejętności jednostek nie są juz przekokszone i nie ma klikfestu, legionistom można ustawić kilka sensownych formacji, jak ściana tarcz, co sprawia, że walczą w bardziej zdyscyplinowany sposób, niż np. barbarzyńcy. Bitwa pewnie potrwałaby dłużej, gdybym na tyły broniącego głównej ulicy przeciwnika nie posłał dwóch oddziałów włóczników, na co i tak zareagował prawidłowo, bo chyba po raz pierwszy w serii Total War zamiast wjechać miękko w anus wrogich oddziałów spotkałem się z kontrą, kiedy wróg odesłał dwa oddziały ze swojego zgrupowania do odparcia moich flankujących wojsk. Jak jeszcze uda mi się osiągnąć satysfakcjonującą mnie ilość klatek, to będzie doskonale. ;)
Btw, wszystkim narzekającym na karty jednostek polecam tego moda - zmienia karty na piękne w swej prostocie i niesamowicie klimatyczne, dla mnie jakość kampanii od razu wzrosła. http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 8v-0-23%29
-
Masz rację Grogmirze, mod Ars Gratia wprowadza nowa jakość w bitwach, zresztą jest ciągle udoskonalany. Bitwy przynajmniej dla mnie jesli chodzi o długość i dynamikę są w sam raz. To najlepszy mod bitewny na chwilę obecną. Znów moderzy górą ;)
-
Będą jeszcze jakieś DLC z nowymi frakcjami?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Niesamowite rzeczy robią ludzie, a to przecież dopiero dwa miesiące po premierze
-
Widzę, że moja kampania ku rozpropagowaniu Ars Gratia działa :D I dobrze, ważne że ktoś się porządnie za balans zabrał, bo inne mody tak szczerze g robią w tej kwestii, coś przestawią tu, coś tam i już opis, że mod poprawia bitwy ;D
-
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Osobiście nie jestem wielkim przeciwnikiem obecnych kart jednostek, wg mnie ujdą, ale te z moda są przepiękne. Dzięki!
-
Jest tu na forum ten mod Ars Gratia, ponieważ byłem na subforum modów do rome 2 i nic tam nie ma :(
-
Jest tam ładny temat, który sam założyłem ;) Zresztą wystarczy wejść w Steam Workshop i jest na liście do pobrania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Robb20
Jest tu na forum ten mod Ars Gratia, ponieważ byłem na subforum modów do rome 2 i nic tam nie ma :(
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 1-10-13%29
Jak nie ma :>
-
Cytat:
Dzięki wielkie, działa - przy wyłączonym steam cloud i tej samej wersji językowej żadnego wywalania z kampanii multi. W trybie vs z ręcznym rozgrywaniem bitew za AI gra mnie wprost zachwyciła. Przy ustawieniu trudności na very high nie możemy się z Umbrechtem ruszyć ze startowych regionów :mrgreen:
Niestety w tej beczce miodu znajdzie się też łyżka dziegciu. Pierwszy minus to bitwy w deszczu - tnie jak cholera, mimo ustawieniu wszystkiego na low, za wyjątkiem liczebności oddziałów (te na medium). A w singlu zero ścinek z tego powodu przy ustawieniu very high (liczebność jednostek na medium, a ich wygląd na extreme). Drugi, dla mnie o wiele poważniejszy minus, to niemożliwość wybrania rozgrywania bitwy za AI, gdy ono atakuje drugiego gracza - w takim przypadku pozostaje tylko tryb wizytacji (ale to jeszcze muszę sprawdzić by być tego pewnym).
Przy okazji zauważyłem darmowe drabiny oblegając Kartaginą Kartubę z marszu - jest szansa że AI w singlu też będzie ich używała zamiast gnać z pochodniami do bram.
Poprawiono też plądrowanie po wygranej bitwie o osadę/miasto - teraz za pomocą tej opcji oprócz kasy i niewolników zdobywa się dany region.
To cieszę się, że pomogłem :mrgreen: Powiem tylko, że nie jest to rozwiązanie idealne bo wczoraj mnie zdesynchronizowało 3-krotnie :mrgreen: Fakt, że tnie wam podczas bitew w deszczu to wina multi. Nie wiem czy samej gry czy Steama ale w Shogunie 2 też niektóre ustawienia graficzne cięły na najwyższym poziomie tylko na multi. Co do faktu wizytacji to racja - mogliby dodać. Co do drabin to są już od patcha, a może nawet 2. Co nie zmienia faktu, że AI i tak z nich nie umie korzystać. Generalnie ten system budowania machin oblężniczych powinien dla dobra rozgrywki wrócić na stół kreślarski. Co do grabieży osady to też jest odkąd pamiętam więc chyba przegapiłem etap w którym to było zabugowane :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez royal1410
Będą jeszcze jakieś DLC z nowymi frakcjami?
Myślę (a raczej jestem pewien) że to tylko kwestia czasu.
-
Szczerze to jeszcze ani razu nie skorzystalem z maszyn oblezniczych bo albo mam kataplute ktora w trymigi rozwala nawet najwiekszy mur albo juz wole spalic brame. Maszyny obleznicze przede wszystkim zdecydowanie zbyt latwo sie pala a jezeli wrog ma lucznikow to w zasadzie nie ma szans dojechac do murow.
-
Wie ktoś może jak w modzie Artis Gratia zmienić żeby była nielimitowana liczba jednostek dla danej frakcji ? Prosiłbym o dokładny opis: program jakiego użyć itp. Bo np. dla Rzymu limit Pretorian to ok.18 jednostek na całą frakcje.
-
Wow, jestem w szoku :D Dopiero dziś miałem okazję zagrać na nowym patchu. Od razu dograłem najnowszą wersję Ars Gratia plus No HDR mod (wbrew pozorom bez HDR ta gra jest duuużo ładniejsza, wreszcie coś widać ;)) Gra się świetnie, AI znowu ciut lepsze w bitwach, ale nie to mnie najbardziej ucieszyło, mianowicie gra chodzi tak dobrze jak nigdy! O ile do niedawna grałem dosyć płynnie na wysoko-ultra-ekstremalnych ustawieniach z wyłączonymi dodatkami, to teraz mogę mieć wszystko na maksa i nie tnie się w ogóle o_0 Oczywiście bardzo duże bitwy zwolnią, ale wystarczy wyłączyć dodatkowe efekty (w sumie prawie nie zauważyłem różnicy) i ponownie wszystko płynnie śmiga ;D
-
Jak to w szoku przeciez gre zachwalales od poczatku(pewnie zagrywalbys sie w podstawke do dzisiaj gdyby nie narzekania graczy i stad patche oraz mody :) ). To ja tak moge pisac ale na razie nie napisze bo musze to sprawdzic :D ;)
P.S. Na steamie smignal mi jakis mod ulepszajacy bloodpatcha.
-
Gratuluję pamięci. Proszę Adi, ja pamiętam Twoje posty to pamiętaj moje. Podawałem błędy tej gry nie raz, jak osoba modująca tym bardziej jestem w stanie wyłapać różne braki w balansie itd. Nie, w ogóle nie grałbym w mody, przecież nie żebym grał w mody do serii TW od dobrych 8 lat i sam przy kilku pracował...Dobrze, że siedzisz mi w głowie i lepiej wiesz niż ja co bym robił i jak bardzo kierowałbym się opiniami innych ;) Zresztą z Twojego postu wynika jakby zaszła jakaś wielka zmiana, a jedyne co wynika z mojego postu to to, że gra która już u mnie chodziła bardzo dobrze, teraz chodzi doskonale. Przyznaj, masz jakąś chorą satysfakcję z atakowania osób, które śmią i mają czelność napisać, że ta gra to nie jest totalny badziew ;)
Tak, jest mod poprawiający krew, przykładowo kałuże krwi zostają cały czas, ciekawie to wygląda.
-
KAM, widzę po godzinie postu, że miałeś ten sam problem co ja ostatniej nocy - oderwać się od komputera. :)
Czy coś się zmieniło w systemie wojen domowych? Gram Spartą, buntownicy (Geronci) zajęli stolice, spoglądam na moje siły i wysyłam pełne 4 armie. Geronci wystartowali z 6-7 armiami, każda po 10 oddziałów (poziom o oczko wyżej od standardowego). Poprzednio grając Rzymem (poziom ten co jest standardowo) buntownicy mieli 5 pełnych armii i dwie floty. :|
Komfort gry u mnie ten sam co był. Ino gra się szybciej wczytuje i nie wyświetla za każdym razem, że jest mało pamięci w karcie graficznej.
-
Cytat:
Wow, jestem w szoku :D Dopiero dziś miałem okazję zagrać na nowym patchu. Od razu dograłem najnowszą wersję Ars Gratia plus No HDR mod (wbrew pozorom bez HDR ta gra jest duuużo ładniejsza, wreszcie coś widać ;)) Gra się świetnie, AI znowu ciut lepsze w bitwach, ale nie to mnie najbardziej ucieszyło, mianowicie gra chodzi tak dobrze jak nigdy! O ile do niedawna grałem dosyć płynnie na wysoko-ultra-ekstremalnych ustawieniach z wyłączonymi dodatkami, to teraz mogę mieć wszystko na maksa i nie tnie się w ogóle o_0 Oczywiście bardzo duże bitwy zwolnią, ale wystarczy wyłączyć dodatkowe efekty (w sumie prawie nie zauważyłem różnicy) i ponownie wszystko płynnie śmiga ;D
Rozumiem ze grasz obecnie na czystej wersji tyko z tymi dwoma modami ?
-
Tak, ale raczej z powodu prac Nicka Sekundy i bieżącego materiału na uczelnię ;D Dziś dopiero sobie kampanię znowu pogram. Jestem w trakcie robienia opisu i listy kilku ciekawych modów, niedługo wydam "recenzję" :) Co do buntowników to nie grałem ostatnio na tyle długo, żeby do nich dotrzeć ponownie, w mojej kampanii Rzymem miałem 12 armii buntowników.
Marko, obecnie mam 8 modów wgrane, z czego bitewny tylko Ars Gratia oczywiście, reszta to kampania i zmiany graficzne jak poprawiona krew, brak HDR, GEM.
Warto pamiętać, że sam Ars Gratia mocno się rozrósł i jest już niejako kompilacją modów, np zawiera sporo zmian w wyglądzie jednostek.