Kraśko i Cejrowski, czyli rozmowa niepowszednia:D
http://www.youtube.com/watch?v=TJvOUZv8F3Y
Wersja do druku
Kraśko i Cejrowski, czyli rozmowa niepowszednia:D
http://www.youtube.com/watch?v=TJvOUZv8F3Y
Ja się zastanawiam, kiedy w naszym kraju dojdzie do tego, że aby móc wystawić sztukę, pokazać obraz czy rzeźbę trzeba będzie się pytać osoby wierzące o przyzwolenie. "Atakowanie uczuć katolików"... twierdzi PiS. A ja twierdzę, że nie należy brać wszystkiego dosłownie - sztuka to symbolika, którą należy zinterpretować, każdy we własnym zakresie.
Pan wiceminister ma racje, sztuka nie powinna polegać cenzurze. Nie podoba mi się? Nie oglądam, nie słucham.Cytat:
Wiceminister odpowiedział posłom, że jego zdaniem minister nie powinien cenzurować sztuki i ingerować w autonomię artysty.
Katolicy muszą być bogaci. Bilet kosztuje zapewne koło 30zł, kupią i pójdą tylko po by zademonstrować, że tego nie akceptują.Cytat:
Nawiązał w ten sposób do organizowanego przez Krucjatę Różańcową za Ojczyznę "czynnego protestu". I zachęca katolików do kupowania biletów na spektakl. "Musimy być na sali, żeby uniemożliwić wystawienie sztuki. Żadnych scen obrażających Pana Boga i naszą wiarę nie będzie - nie dopuścimy do tego!!! Nasza obecność jest potrzebna nie tylko na sali teatralnej, ale także przed nią (na zewnątrz)" - zapowiadają pomysłodawcy.
http://wyborcza.pl/1,75478,16109550,...uke.html#CukGW
Ogólnie rzecz ujmując - cenzura sztuki jest dopuszczalna przez PiS, każda inna godząca w tą partię jest naruszeniem prawa.
Tak na marginesie, PiS nie pomyślał, że sprzeciwiając się takim rzeczom, organizując akcje protestacyjne w jakiś sposób promuje to? Ludzie, którzy mają liberalne podejście do takich kwestii mogą pójść i obejrzeć to z czystej ciekawości. Akcja sprzeciwu może odnieść skutek inny od zamierzonego.
Chochlik20 - czy tobie się to podoba, czy nie, Polacy to w większości katolicy. W demokracji decyduje większość no nie?;). Ci którzy poważnie traktują swoją wiarę - przeciwstawiają się bluźnierstwom. Bardzo łagodnie zresztą. Wyobraź sobie reakcje wiernych na wystawienie sztuki kpiącej z Mahometa w kraju muzułmańskim:cool:...
A tutaj z okazji dnia dziecka...:D
http://www.youtube.com/watch?v=nps3ZGvKLqA
Chochlik - nazywanie startu uniosceptyków w wyborach do europarlamentu hipokryzją może odpowiada poziomowi inteligencji dziennikarzyn z mediów, ale że tutaj to pada... :wall:
W krajach muzułmańskich Szwejku w większości panuje ustrój autorytarny, nawet jeżeli istnieje jakaś demokracja to jest ona podporządkowana doktrynie religijnej. W innym temacie pisałem, że podejście do spraw religii niczym się nie różni w naszym kraju jak i tamtych krajach.
U nas w Polsce mamy podporządkowywać się w każdej sprawie większości ponieważ... Ta kwestia były już rozważana wielokrotnie i nie przekonuje mnie fakt, że większość Polaków to katolicy. Demokracja to przede wszystkim kompromis i dyskusja, której tutaj nie mamy. Jeżeli określimy, że demokracja to rządy większości to równie dobrze możemy ją nazwać ustrojem autorytarnym, w którym rządzą Ci którzy są w większość i mają siłę. Nawet starożytni Grecy debatowali nad sprawą nim wydali werdykt. W naszym kraju nie mamy publicznej debaty tylko podporządkowanie się najbardziej fanatycznej części społeczeństwa. Ponieważ?
Była już sprawa z kabaretem, była już inna sprawa również związana z rzeźbą i za każdym razem było krzyczane, że jest to obraza itd. Należy zakazać, ukarać twórców, artystów mówili. A ja się pytam za każdym razem do sztuki mamy podchodzić emocjonalnie czy też starać się odkryć jej głębszy sens?
Ja się pytam ile osób zobaczyło to przedstawienie by je od razu skreślać? 99,9% osób tak naprawdę nigdy nie widziało wcześniej tego przedstawienia tylko protestuje ponieważ ktoś głośno powiedział, że - "jest to jawna kpina z Jezusa i Boga". Może najpierw nim coś skrytykujemy, od razu odrzucimy najpierw to obejrzymy lub wysłuchamy twórcy tego spektaklu.
Nie jestem fanem MP, ale jeżeli dobrze kojarze w ich skeczach również mamy naśmiewanie się z Jezusa. I czy z tego powodu mamy zabronić wyświetlania w telewizji ich skeczów?
Wreszcie ktoś rozsądny.
Mówisz o Limo?? Ja jestem katolikiem w 100% ale te skecze czy monologi(o religii czy o papieżu) nie są dla mnie zbytnio obraźliwe - zwyczajny skeczyk i tyle.
Jakby ktoś narzekał jak w tym kraju źle:
http://faktopedia.pl/uimages/service...jpg?1401964282
A które dane z tego obrazka ukazują, że teraz jest lepiej? Czy za II RP było większe bezrobocie, czy za II RP był większy niż demograficzny? Nie. A to są najbardziej żywotne interesy narodowe, pokuszę się nawet o stwierdzenie iż te wielkości warunkują biologiczne przetrwanie narodu i państwa. II RP była krajem dopiero co odbudowanym z wojny i zaborów, teraz od 60 lat nie było wojny i o dziwo to II RP się rozwijała, powstawały zakłady przemysłowe, mieliśmy swoje marki a teraz III RP kończy zwijać przemysł. Mamy 630 000 urzędników, szkoda ze nie podali ilu dało radę zarządzać II RP bez komputerów, maili i faxów. Kraj węgla od niedawna zaczął importować węgiel bo na miejscu "nie opłaca się" wydobywać, mówi ci to coś?