Re: Pytania początkujących moderów
Czystego podstawowego M2TW bo mam Vistę i po zainstalowaniu patcha wyższego niż 1.01 mam CTD a starego kompa już nie odpalę. Zaczęło się tak, że dobijały mnie prowincje na wschód od odry. Powiedziałem kumplowi, że moduję, przyjechał mapami historycznymi i jedziemy teraz. dodałem już z 15 lokacji we wschodniej europie, za chwilę zrobimy Bałkany, potem Europę zachodnią (tutaj najmniej: ze 3 lokacje w Rzeszy i po 2 we Francji, Hiszpanii i Anglii, Włoch nie ruszamy) i na końcu Afrykę i Lewant.
Oczywiście jak tyko zaczęliśmy to pojawiło się milion pomysłów na minutę. Między innymi rekrutacja generałów i ograniczenie lub usunięcie inkwizycji.
Będę dawał znać jak idzie.
Lekarstwem na Vistę i Medka może być zainstalowanie gry na innej partycji niż system i koniecznie nie w Program Files i wyłącz UAC. Wtedy jest nadzieja, że wyższe patche Ci ruszą. Nieźle. Dodałeś 15 prowincji. Trzymam kciuki. Ja cos tam umiem ale do modera mi daleko. Ale pomogę na ile potrafię.
Warto spróbować. Powiedz jeszcze co to jest UAC.
UAC to sytem zabezpieczeń. Jak go wyłączyć w systemie Vista poszukaj w necie. Ja na Win7 mam go wyłączonego. A naprawde warto miec patch 1.3 bo na 1.0 w medku inkwizytorzy strasznie koszą członków rodziny. Radzę się skupić na zainstalowaniu Medka na innej partycji niż systemowa i potem patche zapodasz i będziesz modował. Ale jak tam chcesz. jak robisz moda pod Medka 1.0 to nikt na nim nie zagra bo wiekszosc ma 1.3 a z kingdomsem to i 1.5. Pozdrawiam.
Heh... właśnie sobie sprawdziłem w necie. Aż mi głupio trochę :). Co do działania modu na innych wersjach to robię tak podstawowe zmiany, że chyba na wszystkim pójdzie. Ale może nie jest jeszcze za późno. Spróbuję przeinstalować medka i zobaczę czy będzie chodził. Dzięki za pomoc. Szkoda, że dwa tygodnie temu nie czytałeś forum, to bym od razu w ten sposób kombinował i od początku na spatchowanym. Założyłem temat a nikt nie potrafił mi pomóc. Dam znać jak wyszło.
P. S.
Co do tego pliku, o którym pisałem wcześniej, tym edytowanym w Excelu, to coś w moczu czuję, że to był plik gdzieś wewnątrz gry. Nie było go w modzie, a był to WWmwE bo tylko w ten grałem.
I jeszcze jedno, do czego są ostatnie dwie liczby przy opisie jednostki w export_descr_units przy stat_cost? Wiem, że pięć poprzednich jest dla cen (rekrutacji, rekrutacji w cusom battle, uprade'ów broni i zbroi itp.).
Offtop-Trzymam kciuki za waszego moda,może zróbcie własny temat :D
No dobra,
to teraz mam poważny problem.
Nie wczytują się bitwy. Bitwa się ładuje, na chwilę widać oddziały bez tekstur terenu a potem CTD. Zakładam, że muszę przekopiować do katalogu mymod odpowiednie pliki z podstawki, tylko jakie?
Do dzialania bitew nie trzeba nic wgrywac do my_mod jaka masz wersje gry teraz? Medka masz rozpakowanego? usunąles descr_geography i descr_geography new. Normalny Medek Ci odpala i bitwy też?
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Do dzialania bitew nie trzeba nic wgrywac do my_mod jaka masz wersje gry teraz? Medka masz rozpakowanego? usunąles descr_geograpfy i descr_geograpfy new. Normalny Medek Ci odpala i bitwy też?
Pracuję na 1.0 bo patche 1.2 i 1.3 mi nie chodzą pomimo tego co mi doradzałeś. Odinstalowałem medka, wyłączyłem UAC, zainstalowałem medka na dysku D i zero efektu. CTD przy uruchomieniu. Trudno. Vista.
Mam tyko descr_geography_new.txt i descr_geography_new.db. Skasować oba? Nie mam descr_geograpfy.txt.
Mówię oczywiście o mymod/data.
Co robić?
Może koniczna jest jednak wersja 1.01?
Nie rozpakowywałem plików pack.
Już działa. Wywaliłem decr_geography_new.txt i decr_geography_new.db.
Co do patchy spróbuj zainstalować 1.1 a potem od razu 1.3 z pominięciem 1.2.