AI bitewne to akurat się mocno zmieniło i to na lepsze, ja bitewne z BC 6.3 uważam za lepsze od najnowszego bitewnego Germanicu5. Mnie się gienki i agenci starzeją normalnie. Submod powstanie za jakiś czas, niezbyt długi. :mrgreen:
Wersja do druku
AI bitewne to akurat się mocno zmieniło i to na lepsze, ja bitewne z BC 6.3 uważam za lepsze od najnowszego bitewnego Germanicu5. Mnie się gienki i agenci starzeją normalnie. Submod powstanie za jakiś czas, niezbyt długi. :mrgreen:
mała poprawka - buntownicy atakują także gdy jest namiestnik...Cytat:
Zamieszczone przez Arthas990
wrzuciłbym screena, ale BC chyba ma jakąś blokadę co do zrzutów, pokazuje mi pulpit...
aaa już wiem, to dzięki Aero w 7 :D
znacie jakiś program, który robi dobre zrzuty mimo Aero?
Ze swojej strony mogę Ci polecić xfire, jest to super programik na swój sposób podobny do steam ;)
Ja podpinam niektóre gry i mody pod steama i ma on specjalnie wbudowany program do robienia zrzutów takie jakie są w grze. Lepszego nie ma, bo robi je błyskawicznie- co widać w tych co umieściłem :)Cytat:
znacie jakiś program, który robi dobre zrzuty mimo Aero?
Dyplomacja w Bellum Crucis 6.3 - na stronie 15 tego tematu opisalem jak ją skutecznie prowadzić. Teraz napiszę jak zapobiec spadaniu poziomu relacji z sojusznikami w trakcie trwania sojuszu, ja stosuję nastepujące metody: Daję im w prezencie legendę mapy i trybut np. 250 bizantów przez 12 tur, to daje zwykle + 1 do relacji. Płacenie trybutu poowoduje, że relacje dyplomatyczne - nie spadają one zwykle przez czas płacenia trybutu. Obecnie na VH tak podbijałem relacje z Niemcami, że mnie nie zaatakowali po 30 turze i mam z nimi relacje 9 na 10. (Gram Polską na VH). By podbić relacje z sojusznikiem podczas pierwszych 30 tur, co jakiś czas dajemy znowu prezent w postaci legendy mapy i zwiększamy nieznacznie kwotę trybutu na turę i ilość tur trybutu. Ja stosuję takie zestawy tybutów i ich zwiększania 12 tur po 250, potem zwiększenie 15 po 300, potem ew. jak to nie wystarczy 20 tur po 400 i ew. 25 po 500. Jako prezent dałem Niemcom legendę mapy + dostęp wojskowy to dało mi aż + 2 do relacji. I cesarscy uderzyli na Francję nie na mnie po trzydziestu kilku turach. i dało rade na VH nie zostać zaatakowanym. Sojusz przez małżenstwo zawarłem z Węgrami, także mogłem się skupić na walce na wschodzie. Nawet na VH da radę grac na oryginalnym AI. Jak pisalem wcześniej na stronie 15, relacje szybko rosną jak walczymy ze wspólnym wrogiem. podnoszą się też jak udzielamy militarnego wsparcia oddziałom sojusznika. Pozdrawiam.
Edit: Zalecany przez włoskich twórców moda poziom trudności rozgrywki w BC 6.3 to MEDIUM. To tak dla przypomnienia. :mrgreen:
Edit2: Oczywiście nie wszystkim dajemy ciągle kasę, tylko tym najgroźniejszym, to wg mnie jedyny sposób by nie dawać AI prowincji, bo ja prowincji nie daję, nawet jak gram na VH.
dzięki, poprobuje w/w programiki.
ja nie mam tyle pieniędzy :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Makarony są delikatne... ;) :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Araven
i jeszcze dodam, że nadal mariaże między państwami AI właściwie nie występują...
pokoje po zakończeniu krucjat też powinny występować
zabójców wrogich nie widzę zbytnio, jedynie szpieg się pojawił we Wrocławiu, co można zobaczyć podczas przewijania tury w czasie Niemców...
ciekawe czy Konstantynopol oprze się dżihadowi.
Na te armie Dunkel jest prosta metoda. Posyłasz dwie konnice, okrążasz nimi w biegu armie i atakujesz katapulty od tylca. (Tylko bez skojarzeń) :-p I po problemie. Bez sprzetu, nie zdobędą murów. W tym miejscu jest bug. AI nigdy nie wycofuje się z bitwy, nawet gdy straci większość swoich wojsk. Mechaniczny sprzęt oblężniczy tak samo, jak skończy mu się amunicja, po prostu stoi w miejscu, zero jakichkolwiek czynności. Jeśli armia AI czeka w oblężeniu na posiłki, które turę wcześniej, zniszczyliśmy w polu inną armią i nigdy nie dotrą, zawiesi się i będzie stać i stać i stać i czekać i czekać, może w nadziei że weźmie osadę głodem, aż sami ściągniemy posiłki i poślemy ich do piekła. Wyjątkowo upierdliwy bug.
Inna sprawa to formacje. Ciągle mam przypadki, że oddziały rozchodzą się samopas po całej mapie, albo zawieszają się na budynkach osad maszerując alejką. Jeśli trafimy oddziały z trybeusza, albo kulą z działa, powinni zreformować szyk, w BC 6.3 oddział się czasem po prostu zawiesi. Aha, i zdaje się że nie da się trafić z działa bądź trybeusza, te nowe dodatki do jednostek, to jest chyba porucznik. :/
to już chyba lepiej dać im zdobyć te mury, wybić ich do nogi i szybciej gra się toczy.
Oczywiście, że oddziały AI rozchodzą się po mapce, to moja taktyka, AI trzyma się w kupie i skoro ma przewagę liczebną i jakościową to powinni się trzymać w kupie do końca, niektóre armie tak robiły, ale co z tego, skoro atakowałem oddział najbardziej wysunięty na flance (z 2 stron szarża jazdy i odstąpić) to nawet nie musiałem odstępować, bo... AI stał jak stał...
także proszę mi tu bez zachwytów, bo nie widzę różnic między 6.2. a 6.3., BC to najlepszy w dalszym ciągu mod z racji wielości opcji dyplomatycznych etc., ale submod taki całościowy jest mile widziany, mogę nawet się nauczyć modować jeśli nie znajdą się chętni :D
AI bitewne z 6.3 w bitwach w polu jest wg mnie dużo lepsze niż to z 6.2. Przy szturmach może się mota czasami. Ale ja walki obronne gdy ai mnie atakuje, toczę zwykle z automatu. Ręcznie walczę w polu często i wtedy jak to ja atakuję wrogie osady. Zawsze można użyć AI bitewnego Germanicu5 wersja 5.6 link w Modach Uzupełniających. Ja zostaję przy oryginalnym AI z BC 6.3.
Edit:
Dunkel, na temat submoda i oczekiwań napisz w submodach o BC 6.3, tam może i inni się wypowiedzą i się zmontuje fajnego submoda. Pozdrawiam.
AI jest dużo lepsze ale wiadomo, bugi są.