-
A jak to sprawdzić? Gdzie mam wejść? Moi sąsiedzi mają max 30 tyś żołnierzy, wszyscy siedzą na krańcu wschodniej mapy, jedynie Litwa jest oczkiem w moim państwie (jestem z każdej ich strony). prestiż wynosi 15,3k, a pobożność 6,5k, rozmiar państwa 3393, punkty 502k. W Europie zostało 11 państw. z czego do eu4 wchodzi 9 państw (jedni są za mali, a drudzy mają tylko miasta/zamki bez żadnych hrabstw czy księstw)
-
Po prostu porównaj rozmiar swego państwa, stan armii, etc. z innymi. Zazwyczaj przy konwersji najsilniejsi dostawali grupę western...
-
A gdzie w plikach gry gdzie to można zmienić bym miał grupe western? Jeżeli Mój kraj jest rozwalony na prawie całą europę, Afrykę i kawał bliskiego wschodu, mam 20 razy większą armie niż inni oraz 6 krotnie większą armie niż reszta europy razem wzięta, to raczej słaby nie jestem. Już to pisałem. Nie wiem co jest grane, ale podawanie statów nic nie zmieni bo jednak jestem w grupe eastern. Jedyna możliwość to zmiana w plikach gry, lecz nie wiem, gdzie wejść by to zmienić.
-
Musiałbyś znaleźć odpowiednią kolumnę w pliku zapisu gry (uruchom go np. notepadem), a ja poszukam coś o zasadzie konwersji grup technologicznych.
-
europa universalis 4/history/countries w tym folderze możesz zmieniać grupę technologiczną dla danego kraju
Każdy mod ma osobny folder
Można zmienić również w savie jak piszę adriankowaty.
-
w zapisie szukałem pod nazwą technology_group=eastern, pod nazwą cesarza oraz technology_unit=eastern i było tego od groma, jak kilka zmieniłem to nic się nie stało. Co do folderu countries, nie ma w nim nic z Rzymem związanego :(, a nie wiem gdzie się znajdują skonwertowane zapisy czy same mody (w folderze mod w eu4 jest tylko dokument tekstowy o nazwie dummy) :/, w moich dokumentach coś tam się zapisało, ale to są tylko puste foldery :(
-
Wszedłeś w folder z krajami z gry, a nie z twojego seva-moda. Masz je w "moich dokumentach".
-
Samego folderu nie znalazłem, ale jak wpisałem w wyszukiwarce "ROM" to pliki się pojawiły xd, dzięki :)
teraz jeszcze znajde tylko irlandie i Albe i im też zmienię (znajdują się w wlk. brytanii xd)
-
Za każdym razem gdy odpalam Europkę, mam wrażenie że gram w inną odsłonę tej gry. Pewnie przez to że rzadko to czynię. Zmieniono sporo rzeczy in plus. Forty wreszcie mają jakiś szerszy sens, zmieniono system pieniądza koszta za konwersje, budynki i ich rozwój. Kompletnie inna gra. A przecie nie mam ostatnich DLCków. :)
-
Co do tego systemu fortu mówisz o czyms w rodzaju" budujemy fort w terenie;jakieś umocnienia obronne które dają plusy do obrony? Czy o frotach-w miastach? Dawno nie grałem i może bym się skusil, nawet jeśli było by to do zakupu w dlc :)