Re: Islam - religia "pokoju", czy "wojny"?
Cytat:
Zamieszczone przez fenr1r
I nikt nigdy nie ogarnie, bo to jest zwyczajnie bełkot. Ja bym odradzał myślenie nad tym problemem, to wypala komórki nerwowe w mózgu.
Nazywanie bełkotem czyichś wierzeń jest co najmniej niestosowne. Kiedyś ktoś stworzył program generujący teksty postmodernistyczne, co pokazuje jakim beztreściowym laniem wody są oświecone teksty;)
Pamiętaj że głupotę moherów można zrzucić na podeszły wiek, a w przypadku młodego antyklerykała? Fajnie jest atakować KK który jak Najman - nie odda ciosu;)
Muzułmanie niestety nie nastawiają drugiego policzka i palą opony na ulicach. Niebezpieczeństwo tej religii, jak ktoś nadmienił, polega na dowolności interpretacji Koranu. Taki system wierzeń nie działa jak gorset moralny, ale... interfejs;)
Cytat:
Zamieszczone przez Pandrodox
Jezus to nie Bóg,tylko zbawiciel,syn boży :lol:
Bóg jest tylko jeden,jakby Dżizus był Bogiem,to chrześcijaństwo to nie była by religią monoteistyczną :D (jak już sie tak wytykacie,to dołącze do zabawy)
Coś Ci się nie udało zabłysnąć ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Pandrodox
Mnie tam nie uczono,że ta trójca to jedna osoba:P
Czyli Cię uczono tylko po prostu nie zrozumiałeś o co chodzi :)
Trójca Święta- Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty to Bóg w trzech osobach, a Żydzi nie uznają Jezusa za mesjasza wracając do wątku.
Cytat:
Zamieszczone przez fenr1r
Cytat:
BTW Duch Święty jest bliżej nie określoną istotą, w każdym bądź razie nikt tego nie ogarnia ;)
I nikt nigdy nie ogarnie, bo to jest zwyczajnie bełkot. Ja bym odradzał myślenie nad tym problemem, to wypala komórki nerwowe w mózgu.
Nie powiem o sobie, że jestem osobą mocno wierzącą ale twoje gadanie przypomina mi mówienie kogoś kto nie rozumie matmy- nie rozumiem więc to głupie! :mrgreen: Ale to, że Ty nie rozumiesz, nie znaczy, że to nie ma sensu :)
No cóż ostatnio jest w modzie atak na Kościół, w zasadzie jedyną instytucję która opiera się na moralności (tak wiem zaraz wyjedziecie z pedofilią itp. :roll: ). TV stara się blokować Kościół nazywając go zaściankowym i po prostu wyśmiewająć, ten sam proces właśnie będzie można zauważyć w Islamie ;)
Cytat:
Trójca Święta- Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty to Bóg w trzech osobach, a Żydzi nie uznają Jezusa za mesjasza wracając do wątku.
Żeby było ciekawiej to Muzułmanie Jezusa za mesjasza uznają tylko że w pierwotnym znaczeniu tego słowa czyli jako jednego z kilku proroków.
Cytat:
Niebezpieczeństwo tej religii, jak ktoś nadmienił, polega na dowolności interpretacji Koranu. Taki system wierzeń nie działa jak gorset moralny, ale... interfejs;)
Chrześcijaństwo też można różnie interpretować. Poczynając od "herezji" twierdzących że Jezus albo Duch Święty to nie Bóg, poprzez takie które odrzucały możliwość powrotu do wiary tych co ją porzucili (tego dotyczyła chyba pierwsza herezja), kończąc na księżach nawołujących do wybijania niewiernych, apostatów, heretyków itd..
Wydaje mi się że nawet jest większa dowolność interpretacji w Chrześcijaństwie niż w Islamie. Wynika to z tego że z tego co wiem różnice wśród muzułmanów wynikają z różnej interpretacji jednego tekstu (zbioru tekstów). U Chrześcijan poszczególne teksty mogą być podważane, wykluczane, zastępowane innymi, mogą być też uchwalane rzeczy które nie mają oparcia w jakichś starożytnych tekstach. Zatem muzułmanie mają dowolność ale w określonych ramach, chrześcijanie nie mają żadnych ram a obowiązująca obecnie interpretacja nie wynika z tego że jest to jedyna możliwa ale z tego że na jakichś soborach ustalono że będzie właśnie tak a nie inaczej. Co więcej papież jest uważany za nieomylnego etc. i ma władzę absolutną toteż też może namieszać w każdej chwili.
Zresztą w końcu chrześcijaństwo jest podzielone i to na całkiem sporo grup między innymi: katolicy, prawosławni, kościoły orientalne (podzielone na kilka), protestanci (którzy też się dzielą na wiele grup); no a dochodzą przecież jeszcze wszelkie herezje i sekty.
Cytat:
w zasadzie jedyną instytucję która opiera się na moralności
Sądownictwo i prawo też się opiera na moralności. Wszelkie instytucje pomagające ubogim, chorym, prześladowanym także, co więcej opierają się na moralności na zasadzie po prostu bycia bezinteresownie dobrym a nie na zasadzie bycia dobrym bo inaczej źle się skończy.
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Ale to, że Ty nie rozumiesz, nie znaczy, że to nie ma sensu :)
To być może ma sens, jeśli przyjmiemy, iż rzeczone bóstwo ma rozdwojenie jaźni. No - roztrojenie :) . Przypominam, że bóstwo rozmawiało samo ze sobą i samo siebie ukrzyżowało.
Cytat:
Zamieszczone przez Baal-Melkart
To być może ma sens, jeśli przyjmiemy, iż rzeczone bóstwo ma rozdwojenie jaźni. No - roztrojenie :) . Przypominam, że bóstwo rozmawiało samo ze sobą i samo siebie ukrzyżowało.
Skoro jest wszechmocne, to mogło się podzielić nawet i na milion osób - a ograniczyło się tylko do trzech :mrgreen:
Żydzi nie tylko nie uznają Chrystusa za Boga, ale chyba także nie wyróżniają Ducha Świętego. Muzułmanie także.
Na temat Trójcy Świętej pozwoliłem sobie odpowiedzieć w odpowiednim wątku.
Cytat:
Żydzi nie tylko nie uznają Chrystusa za Boga, ale chyba także nie wyróżniają Ducha Świętego. Muzułmanie także.
Tak krótko na marginesie. Na pewno nie. Zdaje się, że Duch Świety został "dodany" na którymś z soborów (tego akurat nie jestem pewien).
Ponieważ jestem leniwy i nie chce mi się czytać od początku, jako nowy uczestnik dyskusji wtrącę swoje parę groszy - jedyną chyba znaną mi pokojową religią na świecie jest chyba bydyzm. Każda praktycznie religia i jej wyznawcom nie podoba się często, że ktoś wyznaje inną. Równie dobrze ten temat mógłby się nazywać - katolicyzm religia pokoju czy wojny. Według mnie dyskutowanie na temat czy jakieś wyznanie jest pokojowe czy prowojenne jest bez sensu. Wszystko bowiem zależy od tego kto wyznaje daną wiarę. Osoba spokojna i tolerancyjną nie będzie przecież rozniecać ogni wojny.
Problem w tym, że buddyzm to nie religia.
Dodam też, że rzekomo wszystkie większe religie są "pokojowe" ale problem w tym, że większość z nich nie jest naprawdę wyznawana do końca. Zarówno islam jak i chrześcijaństwo mówią o szerzeniu pokoju na świecie, a jak było, wszyscy wiemy.