Re: Wymagania sprzętowe i wasze konfiguracje
Witam
Mój komp to:
Intel core 2 Quad Q6600 2.4 GHz
4 gb ram ddr2
Gigabyte GeForce GTX 660 OC 2GB ddr5
zasilacz OCZ 500W 80+
Windows 7
Na wysokich detalach wychodziło 20 ftp, na średnich juz 35.
Komp jest juz dość stary wiec po woli wymieniam podzespoły. Jak widać karta i zasilacz juz jest. Teraz czas na większy wydatek. Czyli Ram, Płytę główną i Procka. Tu jest moje pytanie do was jakiego polecacie procka za ok 1200 aby Rome II śmigało na wysokich ustawieniach?
i7 polecam. Z Haswellów, np. 4770. Mieści się w tej cenie jaką podałes.
ja Osobiście wybrałbym i5 3570k+ chłodzenie ( typu macho 120 lub fortis)
Cytat:
Zamieszczone przez Kobaiashi
Witam, oto mój sprzęt:
Windows 7 Ultimate 64
Procesor Intel Core i3 3220
8GB RAM DDR3
Płyta Główna Gigabyte D75M- D3H
Karta Graficzna Radeon HD 5770
Rozdzielczość 1920x 1080
Czy mam grafikę na minimum, czy na wysokich wszystko działa tak samo, tyle, że mapa kampanii strasznie się tnie( bez względu na opcje grafiki), a ruchy innych nacji( przejścia pomiędzy turami) trwają po 2,5minuty. Ktoś wie jak to zmniejszyć i czy np. dokupienie kości ram rozwiąże jakiś problem?
Mam 32 GB RAM a działa tak samo jak u syna który ma 4GB.
Batlefield 4 bedzie pierwsza gra ktora wykorzysta 16gb,32 do gier jest zupelnie bezuzytczne.
@Bodzio
sam procek 1200 a co z mobo?
Intel Core i5-4670K 879 zł
MSI Z87-G43 399 zł
Zalman CNPS14X 151 zł
JA przy VBS2 siedzę a ten potrafi pochłaniać pamięć szczególnie jako serwer.
Ma ktoś może tak, że nie można zaznaczyć w opcjach tego Unlimited video memory? Mam to na szaro i nie można walnąć fistaszka.
Cytat:
Zamieszczone przez Shane
Batlefield 4 bedzie pierwsza gra ktora wykorzysta 16gb,32 do gier jest zupelnie bezuzytczne.
@Bodzio
sam procek 1200 a co z mobo?
Intel Core i5-4670K 879 zł
MSI Z87-G43 399 zł
Zalman CNPS14X 151 zł
No własnie 1200zł chcem wydać na kompletnego procka, czyli z chłodzeniem więc i7 przekroczy mój budżet. Dlatego jak sugerujesz i5 z dobrym chłodzeniem żeby można było ją podkręcić mi wystarczy. Dzięki za pomoc.
Procesor: i7 2600k 3,4GB
Karta: ATI Radeon HD 6870 1GB
Ram: 8 GB
Wstęp:
Powiem tak, szału nie ma. Gram na własnych ustawieniach będących kompromisem pomiędzy jakością bardzo wysoką a ultra.
Ustawiony mam też średni rozmiar jednostek: wychodzi 60-80 chłopa, zależy od rodzaju oddziału.
Do pomiaru ilości fps używam programu fraps.
Rozwinięcie:
Na mapie kampanii jest cieniutko, średnio 10-25 fps, gra bardzo wyraźnie spowalnia.
Tura komputera trwa średnio 1-2 minut, pewnie zależy ile ruchów oponentów widzę bezpośrednio.
Bitwy w polu: zazwyczaj fps nie spada poniżej 28-30, średnio utrzymuje się na poziomie 40-50. Niekiedy odnoszę wrażenie, że gra spowalnia.
Bitwy oblężenia i w miastach: Niby fps nie odbiega znacząco od klasycznych bitew, niemniej wyświetlanie grafiki często płata figle. Nawet przy najniższych ustawieniach i fps 70-100 oddziały robią coś w rodzaju pokazu slajdów, a gra wyraźnie działa wolniej. Dzieje się tak zazwyczaj w późniejszej części bitwy, początek nie zwiastuje problemów.
Efekty specjalne: Zauważyłem, że jeśli najadę kamerą na dym, taki od płonącej bramy fps zwalnia drastycznie, jeśli ustawię kamerę tak, że przesłania on cały obraz wynosi 3-5 klatek. Dziwne.
Podsumowanie:
Wiem, że nie dysponuję najlepszym sprzętem, niemniej spodziewałem się nieco większej płynności w działaniu gry. Produkt jest chimeryczny, niedopracowany i potrafi niemile zaskoczyć, ot taka mucha w łyżce miodu, niby w ustach słodko, ale niesmak pozostaje.
Nadzieje:
Mam nadzieję, że w związku z tym, że jednak więcej osób ma ciut słabszy komputer od mojego i boryka się z analogicznymi problemami, wina nie leży w samym hardware, ale w złej optymalizacji gry, która w najbliższym czasie zostanie poprawiona.