Fajnie by było jeszcze przywrócić tą mapę, gdzie nie byłą tak postrzępione linie brzegowe. Masz takową gdzieś? Bo w wątku Mietka77 jest tylko ostatnia wersja.
Wersja do druku
Fajnie by było jeszcze przywrócić tą mapę, gdzie nie byłą tak postrzępione linie brzegowe. Masz takową gdzieś? Bo w wątku Mietka77 jest tylko ostatnia wersja.
Mapy nie ruszam. Bo wybuchnie. Nie wiem czy poprawione brzegi nie były w Megasubmodzie IV, tam znowu skrypty wywalały często.
Musi zostać jak jest, to szczegół. Boję się zepsuć.
To link do submoda dla Megasubmoda V. Dzieło Exara: Nowy roster Bizancjum i Gruzji i jednostek armeńskich: viewtopic.php?f=367&t=14774
Czad jak dla mnie. Gram na tym submodzie w Megasubmoda V.
Jeżeli Megasubmod V nie ma AI bitewnego to czy AI Germanicusa stąd: http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 7-Released! jest kompatybilne z modem? Poza tym ,jak rozumiem, nie ma AI bitewnego ale jest jakieś nowe AI kampanii?
Jest nowe ai i dyplomacja od Pitera w kampanii w Megasubmodzie V. Bitewne jest z oryginału Bellum.
viewtopic.php?f=32&t=8859 tu masz temat u nas a i bitewnym Germanicusa. Ja na nim gram na Megasubmodzie. Trzeba je wgrać ręcznie do moda z Manual Integration do Bellum z Megasubmodem. Jak opisałem w podanym linku. Poczytaj. Do Megasubmoda V jest kolejny submod Exara nowy roster Gruzji i Biaznacjum. Rewelacja jak dla mnie.
Jak przywrócić normalne portrety postaci?
Reinstalacja Bellum chyba, że masz kopię ui ?
Włączyłem własna bitwę grając Bizancjum i mam coś takiego https://imageshack.com/i/n1av3hp
Tej jednostki nie ma w wersji konnej (To Menulatoi Infantry ciężcy oszczepnicy Ceasrstwa wschodniorzymskiego). Ja gram Bizancjum na submodzie Exara, 260 tura, zero ctd i wszystkie jednostki prawidłowe.
Instalowałeś submoda Exara wg instrukcji ma Megasubmoda V ????
Sprawdź dokładnie wszystkie kroki instalacji. Usuń map.rwm z kampanii Full i Light i sprawdź we własnej bitwie czy jest ok.
Mam ciekawy błąd w grze. Oblegam sobie egipską twierdze u ujścia Nilu bizantyjską armią która w składnie ma 2 zestawy trebuszy. W tej samej turze w której podszedłem pod miasto rozpoczynam szturm. Bitwa się ładuje i gdy klikam aby rozstawiać wojska wywala mnie do windy bez błędów w logu. Wcześniej oblegałem syryjską twierdzę a na wyposażeniu mojej armii były katapulty i działo się to samo. Jednak gdy w składzie armii nie ma tego typu maszyn oblężniczych a szturmuje te miasta za pomocą drabin i wież ten problem nie występuje i wszystko jest ok. Gram oczywiście na megasubmodzie V oraz mojej nakładce z jednostkami, jednak nic w jednostkach oblężniczych nie zmieniałem.
Ręcznie szturmowałem bez machin i zero ctd. Ew, spróbuj jeszcze kilka razy, może jednak da radę.
W razie problemów zostaje automat przy szturmach z machinami. Popróbuj inne oblężenia z machinami i daj cynk ok.
Sam spróbuję jutro z machinami zrobić oblężenie.
Edit: Zrobiłem bitwę otwartą miałem 2 katapulty i trebusz i ok było.
Tak samo oblężenie Sasquin, też 2 katapulty i trebusz. Mury pięknie nimi rozbiłem i gwardia spatharhoi oraz pronoiarzy i skutatoi rozbili wroga. Znaczy działa.
Edit 2: Czasem teren bitwy może wpływac, na to, że wywala. By mieć logs, zrób sobie w katalogu głównym Bellum, katalog logs.
Co do terenu, właśnie dzieje się to na terenach pustynnych. Wcześniej oblegałem miasta kipczaków nad morzem Czarnym i było ok mimo katapult w składnie armii. Sprawdzę jeszcze z trebuszami czy da się oblegać twierdze europejskie.
Mam katalog log zrobiony i zaraz wkleję jego zawartość.
Dodam jeszcze ze grę jak i bellum plus submod przeinstalowałem całkowicie.
[edit]oto co pokazuje log, ten jest krótki czasami po tym crashu potrafi wyświetlić kilka razy dłuższy z tego typu wpisami jak w spojlerze.
Osobiście nic nie widzę w tym logu 8-) . Zapomniałem dodać crash po kliknięciu "rozstawianie wojska", oblegana twierdza u ujścia Nilu.
[spoiler:1vmmzu51]10:52:26.798 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
10:52:26.798 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
10:52:26.861 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
10:52:26.908 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
10:52:26.923 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
10:52:26.954 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
10:52:26.986 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
10:52:26.986 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
10:52:36.678 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31922, column 49
trigger not found
10:53:13.796 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7317, column 174
Expecting a trait level, instead got
10:53:13.796 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7351, column 174
10:53:13.796 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7387, column 174
10:53:13.797 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7419, column 174
10:53:13.797 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7451, column 174
10:53:13.797 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7489, column 174
10:53:13.798 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7526, column 174
10:55:14.622 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka[/spoiler:1vmmzu51]
To nieokreślony log, nic nie mówi wskazuje na błąd w pliku do cech.
Usuń map.rwm z kampanii, poitem rusz agenta jakiegoś, włącz toggle_fow na moment zapisz.
Spróbuj wtedy wczytać bitwę. Jak nic nie da cofnij się kilka tur. Trzeba kombinować. jak dana bitwa crashuje, pozostaje automat.
To ogromny mod, bardzo stabilny w oryginale. Submody bardzo wiele mu dały, ale tez zwiększyły ryzyko ctd. Częste zapisy i daje radę.
Bellum nie przestanie mnie zaskakiwać :D . Sposób z usunięciem map.rwm nie działa ale... działa :) gdy turę poświęcimy na budowę przynajmniej drabin, taranu czy wieży. Po prostu gra wywala gdy szturmuję miasto z marszu, używając tylko katapult, trebuszy itp. Jestem ciekaw czy to celowe założenie żeby nie można było prowadzić blitzkriegu? Aravenie mógłbyś sprawdzić taki szturm z marszu w tej samej turze, bez drabin i tego typu sprzętu mając jedynie na wyposażeniu katapulte czy coś z tego typu broni?
A tak poza tym problemem, mam rok 1225 i nie miałem ani jednego ctd w trakcie kampanii;)
Aha Kazimierz z piastów wielkopolskich będzie w wkrótce Imperatorem, niestety będzie to jedyna polska dynastia(o ile w końcu zrobi syna) gdyż Polska lada chwila zniknie z mapy rozdarta przez sąsiadów, do rodów bizantyjskich może też uda mi się ściągnąć Gryfite ale nie wiem czy zdążę nim rozpocznie się szturm rusinów na ostatnią polską twierdzę.
Kilka Osób pisało, że ataki z marszu z machinami wywalają. Fakt jak zbudowałem drabiny i wieże. Więc nie atakowałem z marszu. Sprawdzę atak bez drabin.
Ja mam 1307 rok i zero ctd. Najczystsza kampania jaką grałem. Ale skończyłem, za dużo prowincji, dość. :twisted:
Edit: Sprawdziłem. nie zbudowałem drabin, taranów ani wież, podprowadziłem w kilka tur 2 trebusze i 1 katapultę. Uderzyłem i nie było ctd. Czyli, możliwe, że nie da rady zaatakować z marszu w pierwszej turze po podejściu z machinami, wystarczy blokada miasta, nawet bez budowania sprzętu i da radę. Ew, sprawdź to w dalszej grze. ja teraz zagram chyba krzyżowcami, albo Gruzją. Ale za jakiś czas dopiero.
Jest możliwość zrobienia torrenta z megasubmodem V bo niestety ale w jednym pliku nie da rady mi się ściągnąć bo neta rozłącza mi co godzinę?
potwierdzam , najczęstszy błąd to atak miasta z marszu, ale nie ma reguły, raz wywala, innym razem nie . I nie ma różnicy katap czy trebusz...
a stanie 1 turę pod miastem w oblężeniu .... no to raczej atak z zaskoczenia nie jest ...
Dlatego megasubmod do BC 7.0 będzie musiał mieć mniej modyfikacji. Te wszystkie krzaczące się tekstury, postrzępiona mapa, wywalanie przy oblężeniach czy inne babole trzeba wyeliminować.
wino
Nie bardzo widzę możność ich wyeliminowania. Nie mam żadnych krzaczących się tekstur obecnie.
Postrzępiona mapa - drobiazg, nawet go nie zauważam osobiście. Bez Mietka77 niemożliwa poprawa tej mapki, a on się nie odzywa od dłuższego czasu.
Tomwrt
Cóż można albo robić save przed ręcznym szturmem z marszu w I turze, co jest wskazane. Lub atakować w pierwszej turze z automatu. Na Megasubmodzie lepiej to rozlicza bitwy z automatu niż w oryginale. Nie mam pojęcie od czego to zależy.
Mattkowal09
Ew. torrent jest po stronie wino.
Edit:
Reasumując, mimo drobnych niedogodności Megasubmod V jest bardzo stabilny. Teraz gram Krzyżowcami. Grałem ponad 300 tur Bizancjum z nowymi teksturami i rosterem Exara dla Bizancjum i Gruzji i zero ctd.
Nie jestem moderem, ani cudotwórcą. poprawiam co umiem. Dużo zaś nie umiem, jak mapka np. Częste savy róbcie i naprzód. Ja co rundę robię szybki zapis a co 5 rund zapis pod inną nazwą. Ci jakiś czas usuwam wcześniejsze zapisy.
Araven - ja pisałem o megasubmodzie do BC 7, czyli przyszłym.
Również się natknąłem na crashe przy oblężeniach machinami ale i zwykłych bitwach. Mam BC.6.3 + bugfixer + MegaSubmod V + fix do megasubmoda descr_stats i (wiśieńka na torcie) AI Germanicusa. Około tury 200 Danią pojawił się "medek napotka" przy każdej bitwie przez co zacząłem nową kampanię. Po 13 turze i pierwszej bitwie ,która odbyła się bez wylotów, następna to "napotka". Po wczytaniu wcześniejszego save każda bitwa to "napotka".
Możliwe ,że coś się uwaliło przy instalacji ale parę razy oblężenie machinami działało, tak jak wszystkie bitwy. Po 200 już tylko "napotyka". Jak już pisałem: nowa kampania -> 1 bitwa zadziałała -> następna bitwa to "napotka" -> wczytałem save przed 1 bitwą i spróbowałem ją powtórzyć -> "napotka".
Mod przedni. System rekrutacji wygląda na przesadzony ale działa. Tylko gdyby nie te "napotki" :cry:
Jedynie usuwanie map.rwm wczytywanie poprzednich savów robienie nowych. Po ruchu np. agenta. Czasem włączenie toggle_fow pomaga i zapis na nim.
W razie jak jakaś bitwa wywala ręcznie rób ją z automatu.
Nic nie poradzę czyste Bellum tez ma w sobie bugi.
Powyżej 200 tury ryzyko ctd wzrasta. Lepiej chyba nie będzie.
Edit wino:
To za pół roku najszybciej będzie. Ale fakt, zamierzam dużo mniej ingerować w moda.
Wspominacie o BC 7 ; pojawily sie jakies mniej lub bardziej konkretne terminy wydania ?
@qtango
Pojawiło się info ze powinno pojawić się w drugiej połowie bieżącego roku.
Działają wam floty kupieckie mam cukier załadowany czekam kilka tur w porcie i nic się nie dzieje koronacja króla w Krakowie mam ja w cechach władce w stolicy i biskupa i koronacja się nie odbywa chyba filmik powinien być. Gram na najnowszym msubmodzie niczym więcej aha i czy są w nim ci bracia Dobrzynscy a jak sa to co trzeba zbudować ?
Kolego poradniki do moda czytałeś? chyba nie.
Floty działają ale stolicę przenieś, do Poznania albo Gdańska.
Koronacja - filmiki koronacyjne są przy kilku krajach tylko np. Anglii i Francji i HRE. Sprawdź cechy Króla czy ma Władca Polski w świcie. Czasami jak już ma 8 członków świty to jakiegoś musisz oddać innemu generałowi, bo 8 to max.
Bracia Dobrzyńscy są od 1230 roku bodajże. II poziom kaplic w zamku oraz III poziom kościoła w miastach.
Jaką kampanię polecacie grać na MEgasubmodzie V?
Masz do wyboru full ze wszystkimi skryptami lub okrojoną light, jeśli masz dobry komputer to polecam full.
Full, Gruzja albo Bizancjum lub Krzyżowcy + submod Exara do Medasubmoda V na nowy roster Gruzji i Bizancjum.
W takim razie biorę kampanię full tak jak sugerujecie;)
To że wywala podczas oblężeń, to nie z powodu machin lecz atakowania w tej samej turze co podejście pod miasto. Przykład atakuje miasto Syrii, w armii mam machiny a w mieście szpiega gra wywala, następnie wczytuje ten sam zapis ale atakuje bez machin ze szpiegiem w mieście, również wywala.
Ja tak miałem jak Sycylia zaatakowała mi jedno z miast - gram Wenecją. Podeszli całą flagą podstawowego mięsa armatniego, a ja miałem tylko pól flagi, ale konkretniejszych oddziałów to stwierdziłem, że poczekam. W następnej turze wybudowali dwa tarany, coś tam jeszcze i się wypierdzieliło podczas ich ataku, gdy chciałem się bronić na murach.
Ludzie, mody czasem wywalają. W Mosie też mi wywala pod koniec bitwy albo w środku niekiedy. Powtarzam. Jak się nie da ręcznie, to automat. Jak się czujecie bardzo pokrzywdzeni brakiem możliwości ręcznej walki macie konsolę i auto_win attacker.
Niektórzy pisali, że czasem da radę zaatakować z marszu w pierwszej turze.
Mi się udało kilka razy zaatakować zmarszu,ale tylko kilka. Przeważnie wywala.
Ze szpiegiem nigdy mi się nie udało zaatakować.
hehe, to dobrze, bo komp też tak nie może robić, więc się to wyrównuje :)Cytat:
Zamieszczone przez olek77
Mam problem z księżniczkami do tej pory je szkoliłem i żeniłem z możnymi, ale od kilku tur zniknęła opcja ich rekrutacji, mimo że w Wielkim Pałacu pisze ze mogę je szkolić.
Powodem jest to, że masz minimum jedną naturalną niezamężną księżniczkę. Przejrzyj zakładkę agenci. Zlokalizuj ją, wydaj za mąż i będziesz mógł szkolić kolejne.
Wybaczcie, jeśli wychodzę poza temat, ale czy można by było poprawić mod 1648-wojna trzydziestoletnia, tak jak zostało poprawione Bellum Crusis z submodami uwzględniającymi Polskę ?? :D Ktoś o tym myślał ? ;) Husaria jest za słaba w 1648.
To raczej spytaj w temacie tamtego moda.
Osobiście wątpię. Teraz Chłopaki Potop robią.
Dzięki, tak myślałem. Pewnie Potop też będzie dobry i nie będzie tak dziwnej, niewygodnej mapy jak w 1648. :D