-
Jest zaktualizowane spolszczenie i free_upkeep od Wino, dorobiłem budynki do tego z szybszą rekrutacją księżniczek i kilkoma zmianami. To podstawa.
Edit: W tym temacie, w poście nr 1 jest Megasubmod z 07.01.2015 do BC 7.0 po bugfixerze: link: http://forum.totalwar.org.pl/showthr...A-i-INNE/page6
-
Witam serdecznie, new user here. Choć nie taki nowy w temacie, bo w BC miałem przyjemność już grać od wersji 6.1 bodajże. Forum śledzę od jakiegoś czasu ale do tej pory jakoś nie miałem potrzeby rejestrowania się. Na wstępie jeszcze tylko chciałbym serdecznie podziękować wszystkim aktywnie tu działającym, co by świetnego moda jakim jest Bellum zrobić jeszcze lepszego (różne tam zmiany, spolszczenie itp.). Teraz miałem dłuższą przerwę od Medka ale jak tylko zobaczyłem, że wyszło BC 7.0 po prostu musiałem zagrać. ;)
Przechodząc do meritum posta.
Na pierwszy strzał może opiszę pokrótce moją pierwszą kampanię, jeszcze bez bugfixera ale z wgranymi poprawkami na bułgarów, free upkeep, księżniczki itd. no i AI Pitera 4.0. Polska, długa kampania m/m - udało mi się rozegrać do dokładnie roku 1266, niestety na początku roku 1267 zaczął wyskakiwać błąd "napotka" z którym już nic się nie dało zrobić. Panowałem nad jakimiś 40 regionami w tym prawie cale startowe HRE, Dania, Norwegia, część Węgier (odbita z rąk Bizancujm), no i tereny na wschodzie do Kijowa i Nowogrodu włącznie. Przez te jakieś 250 tur miałem kilkanaście ctd, lecz zawsze po odpaleniu sejwa dawało radę grać dalej, dopiero przy tym 67' już kaplica. Najsilniejszymi frakcjami, wyraźnie odstającymi od reszty, były: kalifat Almohadów, Bizancjum, Złota Orda (głównie wojskowo, terytorialnie dopiero zaczynali zaznaczać swoją obecność) i Królestwo Polskie, oczywiście ze mną na czele. Co do finansów to odkąd podbiłem kolejne jakieś 10 regionów przestałem mieć jakiekolwiek problemy.
Teraz gram nową kampanię, już z bugfixerem i postanowiłem też przetestować AI Pitera 4.1. Królestwo Polskie, kampania długa h/h. Póki co dopiero 33 tura, żadnych ctd ani innych problemów. Zdążyłem zauważyć, że frakcje rzeczywiście częściej stosują zawieszenie broni. Na AI 4.0 nacje prawie nigdy tego nie robiły, jak już ktoś się tłukł to do samego końca, czyli aż jedna z frakcji została zniszczona lub "zwasalizowana". Przykład - Węgrzy zaatakowali Litwinów, przy czym kiedy Wenecja zaatakowała ich od tyłu to dosłownie turę później wyskoczył mi komunikat o zawieszeniu broni między Litwą i Węgrami. Co do mojego kraju - podbiłem Czechy, Morawy, Gdańsk i ożeniłem księcia z księżniczką Danii. W około 15 turze zaatakowali mnie Litwini, turę później sami zostali zaatakowani przez Węgrów i Nowogród więc się wycofali. Danię zaatakowała Norwegia i spuszczała im łomot, po chwili dołączyło HRE. W międzyczasie zająłem Litwinom Rygę. W jakiejś 28-29 turze z braku następców nieoczekiwanie przejąłem panowanie nad pozostałościami Danii (Arus, Visby i Szczecin + paru generałów i agentów, szczątkowa ilość oddziałów). Za to turę potem już zostałem zaatakowany przez Norwegię i HRE, tak więc jest ciekawie.
Mam natomiast jeden problem i w związku z czym jedno pytanie. Generalnie borykam się z ogromnymi problemami finansowymi, nie jestem w stanie nikogo wyszkolić, nie mówiąc już o budowaniu. Armię mam w miarę, ale nic wielkiego, baardzo daleko mi do potęgi HRE czy któregokolwiek z moich sąsiadów, z wyjątkiem Węgier.
Kiedy dobrze się przyjrzałem to zauważyłem, że dostaję jakby podwójną karę wynikającą z ukrytych kosztów. Raz kiedy zakończę turę widzę znikające 3500 bizantów co jest oczywiste, kara za podbite regiony. Lecz kiedy rozpoczynam już nową turę, to mam coś takiego - w skarbcu pojawia mi się jakiś tam wpływ, po czym dosłownie w sekundę znowu mi odejmuje karę za regiony. W praktyce wygląda to np. tak - stan skarbca na koniec tury -900. Po naciśnięciu klepsydry -4400. Jak tylko rozpocznie się moja tura widzę +1400, a po 1-2 sekundach już -2100. I tu pojawia się moje pytanie - czy to jest normalne? Tak powinno być czy mam coś skopane? Bo wygląda to trochę tak, jakbym dwukrotnie dostawał karę za podbite prowincje, co z leksza czyni rozgrywkę mało grywalną. Zwłaszcza, że nie widać żeby jakoś sąsiedzi cierpieli na podobne problemy finansowe jak ja (produkują przy jednoczesnych podbojach jak leci).
Pozdrawiam!
-
Araven: Czy pliki EDB i EDU z postu nr 1 : link: http://forum.totalwar.org.pl/showthr...A-i-INNE/page6 są te same co w Megasubmod z 07.01.2015 do BC 7.0 po bugfixerze ? BO tam napisaleś
-
Stachomacho
To Wgraj sobie ew. pliki z Szybsza Budowa i inne z posta nr 1 z tamtego tematu (znacznie to pomaga na finanse). Są w dziale poradniki do 6.3 aktualne i do 7.0 poczytaj o finansach też jest.
Tkogut
Tak to są te same pliki EDB i EDU i kilka innych jakich nie było wcześniej.
-
Witaj Stachomacho, fajnie że podzieliłeś się z nami swymi spostrzeżeniami i liczę że zabawisz na dłużej u nas. ;) Pozdrawiam.
-
@Araven
pliki o których piszesz wgrywałem już wcześniej, poradniki też już czytałem ale nie mogę znaleźć wytłumaczenia czemu dwa razy odejmuje mi kasę w ramach kary za podbite prowincje, nie wiem czy czegoś nie skopałem jak kopiowałem.
Co ciekawe sprawdziłem to jeszcze raz, szybko przeleciałem ze 2 tury nic nie robiąc i tak - najpierw miałem tą podwójną karę, zaraz po naciśnięciu klepsydry i 2 sekundy po rozpoczęciu kolejnej (w wykazie finansowym nawet pokazało mi się -3500 bizantów w kolumnie "wpływy", wiersz "dyplomacja/trybuty"), kiedy znowu dałem turę to standardowo pojawiła się kara na końcu tury, ale za to już na początku kolejnej, po tych 2 sekundach nic dodatkowo mi nie zniknęło, a wykazie finansowym w ww. wierszu i kolumnie było 0.
Wgram sobie teraz Twojego megasubmoda co wrzuciłeś dzisiaj i spróbuje jeszcze raz nową kampanię zacząć, ostatecznie 33 tury to nie dużo i nie szkoda mi tego zbytnio. Jak trochę pogram to wrzucę tu posta z jakimiś obserwacjami.
-
W naliczaniu uwzględnia budowę, rekrutację, oblężenia i wszelki inne. W poradniku o finansach wyjaśniałem dokładnie jak komp to nalicza. Ai ma bonusy do sakiewki króla im wyższy poziom tym większe bonusy.
-
Wrocilem dwa dni temu do gry w Bellum i zauwazylem ze w 7.0 nie potrafie sobie poradzic.Poczatkowe oddzialy ktore stacjonuja od pierwszej tury zawsze wykorzystywalem do podbicia rebelianckich prowincji, byly to zawsze oddzialy wlocznikow z typowymi cechami dla wlocznikow-mowie o 6.3.Teraz w 7.0 zdziwilem sie gdy atakujac prowincje rebelia wyszla mi na otwarte pole, w sensie wyszli z miasta, bylem przekonany ze ich łatwo pokonam.Po kilku minutach po skutecznym okrazeniu widze ze moje sily pomimo armi zlozonej z 9 oddzialow wlocznikow(podstawowych wlasnie)i generala,nie wierzylem ze moje oddzialy woeja przed konnica.Zadnej szarzy bo nie mieli gdzie sie rozpedzic.Mam spore uwagi do tych wlócznikow(oczywiscie bitwe przegralem ze łzami w oczach), zupelnie nie ogarniajac porazki spojrzalem dokladniej na bonusy i staty jednostki.Okazalo sie ze nie maja oni nawet premii przeciw konnicy !!!!! Jest dla mnie niedopuszczalne i zdumiewajace ze wlocznicy stworzeni do zwalczania konnicy nie potrafili sobie z nimi poradzic, a jezdzcy atakowali bez szarzy czyli bez swojego najwiekszego atutu.
-
Bez przeklinania proszę zedytuj.
Początkowe oddziały są raczej słabe. W Megasubmodzie na 6.3 był całkiem inny unit zrobiony głównie przez Kama2150. Napisałem do niego, ale dawno na Forum nie był. Statystyki z EDU BC 7.0 pozostawiają wiele do życzenia.
-
W megasubmodzie V dla 6.3 nie bylo tych dziwnych znikniec forsy jak teraz w 7.0.Dalej tez nie rozumiem dlaczego te koszty nie moga normalnie zostac wplecione do okna finansow tylko zostaja odjete po wlaczeniu sie tury a nie zostaja uwzglednio ture wczesniej.W ten sposob kompletnie nie da sie ustalic przebiegu kampanii, nie mozna zwyczajnie grac bo pieniadze uciekaja.