Dobre... :DCytat:
Zamieszczone przez Volomir
Wersja do druku
Dobre... :DCytat:
No powiedz, ze jest inaczej. Zdradzę Ci sekret, zajmuję się rekonstrukcją historyczną tego właśnie okresu i wyraźnie widzę jak niehistoryczny jest ten serial. Fryzury, pancerze, ubrania, buty, "makijaż", wszędobylskie skóry, karwasze to tak na szybko z tego co pamiętam.
Żeby była jasność, nie to mnie odstręcza od tego serialu. Potrafię odróżnić fikcję serialową od filmu historycznego czy tam dokumentalnego (jak zwał tak zwał). Odrzuca mnie cała reszta.
A Ty cięgle swoje, jak w Angorze...Cytat:
Zamieszczone przez Gajusz Mariusz
Z ciekawości- skąd macie materiały na temat fryzur?
Opisów kronikarzy, ikonografii itd. Informacje o fryzurach masz nawet ze starożytności.
Zdradzę Ci kolejny sekret. To jest FORUM, ono służy dyskusji.Cytat:
A Ty cięgle swoje, jak w Angorze...
I ja nie odbieram Ci prawa do posiadania swojego zdania. Tylko twierdzenie że ten serial jest historyczny, czy tam realistyczny mija się z prawdą i to bardzo.
Kronikarze pisali że zaplatali włosy lub nie, że wygalali lub nie, że długie, że krótkie. Jak rzymianie pisali o wojownikach Teutonach, to nie wiemy jak nosili je kowale. Ikonografia? Ile jej mamy? Ledwo można z tego zobaczyć czy chodzi o zbroje łuskową czy kolczugę, a Ty fryzury znasz, he he. Jak mamy szczątki dwóch kolczug na jakimś polu bitwy, to oblicz sobie z tego jaki procent miało te kolczugi na sobie. A może padli ci właściciele kolczug kilka lat po bitwie w innej walce w tym samym miejscu. Tak jak w Grecji gdzie bitwy z reguły z braku dogodnych miejsc odbywały się w poniekąd w tych samych miejscach. A dla archeologa nie do rozpoznania jest czy ten fragment zbroi jest z 781 r czy 834 (oczywiście przykład odnoszący się do trudności w lokalizacji znaleziska, a nie konkretne daty) Ale Wy od "rekonstrukcji" wiecie lepiej. To zdradzę Ci sekret, być może spotykamy się w Podrzeczu/Gostyniu, jak tam przyjeżdżasz w lipcu, bo ja jestem, tyle że z trochę bliższego okresu historycznego :D I choc wiem że serial ten to w większości licencja poetica reżysera (tak musi być choćby w warstwie fabularnej) to akurat trailer tak chwalony przez tu obecnych co akurat ma przedstawiać, jak nie twoje owe:"Szczerze to ten kilku minutowy trailer ma więcej klimatu niż cały serial razem wzięty." Klimatu w jakim sensie :?: :? Cały ten trailer to fantasy. Jeżeli dla Ciebie ma więcej klimatu niż serial, to ma , ale właśnie klimatu fantasy. Serial jest denny, bo przypuszczam że nie tak wyczesany przez Bagińskiego jak jego trailer. Ja to rozumiem, bo to jasno zasugerowałeś. Innego klimatu niż FANTASY w trajlerze nie znajdziesz, choćbyś przepytał całe środowisko wczesnośredniowieczne. No ale pewnie gry fantasy to codzienność w pewnym wieku. Ale z tego się wyrasta. Z wiekiem, przynajmniej większość.Cytat:
Ale Ty bzdury gadasz:D
Przede wszystkim długie, bo wikingowie dbali o włosy, zresztą nie tylko. Duża część fryzur z serialu to jakieś tatarsko-niewiadomo co. Wikingowie nie golili boków. Wygalanie części włosów przyszło u Normanów dużo później. Co za tym idzie fryzury charakterystyczne dla duuuuużo późniejszych lat.Cytat:
Kronikarze pisali że zaplatali włosy lub nie, że wygalali lub nie, że długie, że krótkie.
Zbroje łuskowe odpadają jeśli chodzi o wczesne i te rejony. Tylko okolice Bizancjum i wschodni koczownicy.Cytat:
Ledwo można z tego zobaczyć czy chodzi o zbroje łuskową czy kolczugę,
Wiem, że mało, jak również wiem o tym że mało kto miał miecz (10% jak nie mniej). Tylko jaki to ma związek.Cytat:
Jak mamy szczątki dwóch kolczug na jakimś polu bitwy, to oblicz sobie z tego jaki procent miało te kolczugi na sobie.
No super, tylko rożnica 50 lat nic tak na prawdę nie znaczy.Cytat:
A dla archeologa nie do rozpoznania jest czy ten fragment zbroi jest z 781 r czy 834
I tu padłem... Masa rekonstruktorów jest historykami, archeologami, współpracujmy z uniwersytetami i profesorami, opieramy się na ZNALEZISKACH i wiedzy. To nie jest nasze widzimisie. Jeśli chcesz to obalać, to będziesz musiał obalać ustalenia archeologii a nie nasze :mrgreen: Poza tym skoro jesteś w reko, to nie wiem na czym Ty opierasz swoje odtwarzanie skoro uważasz, że "my wiemy lepiej". A i owszem często wiemy lepiej, bo wiemy jak użyć przedmiotów praktycznie o których przeznaczeniu historycy/archeolodzy nie mieli pojęcia.Cytat:
Ale Wy od "rekonstrukcji" wiecie lepiej.
Jednak da się sprawdzić wiek. Poza tym więcej znalezisk mamy w mogiłach ale także po bitwach np. w jeziorze Lednickim.Cytat:
A może padli ci właściciele kolczug kilka lat po bitwie w innej walce w tym samym miejscu.
Nie przypominam, żeby miała tam miejsca jakaś impreza wczesna, a na pewno nie pierwsza, druga czy trzecia liga takich imprez.Cytat:
To zdradzę Ci sekret, być może spotykamy się w Podrzeczu/Gostyniu, jak tam przyjeżdżasz w lipcu, bo ja jestem, tyle że z trochę bliższego okresu historycznego :D
W takim, że klimat jest ciężki, atmosfera gęsta jak smoła itd.Cytat:
"Szczerze to ten kilku minutowy trailer ma więcej klimatu niż cały serial razem wzięty." Klimatu w jakim sensie
Serial też ma klimat fantasy dla mnie jako rekonstruktora. Co jak zaznaczyłem nie przeszkadza mi.Cytat:
Cały ten trailer to fantasy. Jeżeli dla Ciebie ma więcej klimatu niż serial, to ma , ale właśnie klimatu fantasy.
Nie serial jest nudny, ma słabe aktorstwo, niski budżet (no sorry szturm na miasto garstką ludzi? obrona plaży w kilkunastu? wtf?), słaby scenariusz i jest po prostu nudny. Postacie są płaskie, Ragnar to jakiś cwaniaczek zupełnie bez charyzmy (choć nie wiem ile tu winy twórców co "aktora") itd. To są rzeczy ktore mnie uwierają.Cytat:
Serial jest denny, bo przypuszczam że nie tak wyczesany przez Bagińskiego jak jego trailer. Ja to rozumiem,
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:Cytat:
No ale pewnie gry fantasy to codzienność w pewnym wieku. Ale z tego się wyrasta. Z wiekiem, przynajmniej większość.
Zaczęły się choinki w tawernie, więc raz się dam sprowokować:
Gratuluję pewności i nieomylności z kilku średniowiecznych opisów, rycin i tkanin- vide- a mongołowie mieli latające smoki które zionęły ogniem.Cytat:
Tak,ale to był tylko przykład trudności w interpretacji materiału z rycin, płaskorzeźb itd- ale tego nie wyłapałeś...Cytat:
Taki że tylko odważni ludzie oceniają te procenty mając takie DANE a nie widzimisieCytat:
Znaczy jeśli ktoś chce opisać wygląd wojsk z danej bitwy, 50 lat później mogly być sojusznicze jednostki najemne np słowian i to może zamieszać. Takie znalezisko archeolog datuje zestawiając znajomość daty bitwy, ale to się komplikuje gdy właśnie na jednym terenie dochodziło do kilku walk w niewielkim przedziale czasowym :?Cytat:
My mamy łatwiej bo IIWŚ w porównaniu z wczesnym średniowieczem była wczoraj. Jak Rosjanie wykopali Stuga z błota to nawet farba sand miała swój odcień. O mundurach, oporządzeniu, materiale ikonograficznym, wspomnieniowym, regulaminach, dokumentach zachowanych poszczególnych pododdziałów do skali plutonu (w przypadku US) włącznie (w tym kwatermistrzostwa) broni dostępnej w oryginale, replikach wykonanych bazując na dokumentacji fabrycznej (kronikarze? nie porównujmy), NAWET NIE WSPOMNĘ. Na tym opieramy swoje odtwarzanie. Ale pewnie się nie zgodzisz, nie liczę na to.Cytat:
I owszem ale jaka jest to jednostka ilościowa tych pochówków odkrytych? I czy reprezentatywna? Jak zawsze chowano dbając o szczegóły tych najważniejszych, najbogatszych i ostatni warunek- gdy wygrali....Cytat:
To zależy od indywidualnego smaku oglądającego, prawda? Więc tu pax.Cytat:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:Cytat:
Cytat:
I byłby spokój... Nudny?- odczucie subiektywne,słabe aktorstwo-na szczęście w większości nieznane (może tylko dla mnie, ok) twarze, słabe- nie dla mnie, Mały budżet- tak to jest ból ludzi wychowanych w dobie kilkuset milionowych budżetów filmowych i w dobie gdy HBO i STARZ też pakują miliony w seriale. Ale z tym zarzutem JAK NAJBARDZIEJ SIĘ ZGODZĘ :) Cwaniaczek bez charyzmy-bez charyzmy :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Zdradzę Ci sekret: często postacie historyczne pomnikowieją po śmierci mu współczesnych, i gdy jedynymi informacjami o nich to NADWORNI kronikarze. Zapytaj się tych kolegów co nie mieszają fantasy z realiami .Cytat:
Zamieszczone przez Gajusz Mariusz
" No ale pewnie gry fantasy to codzienność w pewnym wieku. Ale z tego się wyrasta. Z wiekiem, przynajmniej większość." Twój komentarz; :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jest wyjaśniający sytuację. Podkreślam- WIĘKSZOŚĆ... inni zostają w krainie smoków, trolli, elfów, orków i tym podobnych. A potem nudzą seriale bez tych ciekawych stworzonek :D :D :D :D :D
Podrzecze czwartą ligą (trzecią też wykluczyłeś więc mam nadzieję na czwartą :mrgreen: )
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Tu przekroczyłeś nawet swój niebywale wysoki poziom nienawidzenia wszystkiego co Ci nie odpowiada.
To pokażę dziewczynom i chłopakom z kraju i zagranicy.Oj, będzie ubaw. To będzie sławne, może jakiś filmik wrzucimy na YT z dedykacją dla Ciebie z tegorocznej edycji. Jak ja piszę bzdury, to Ty ... głupotki co najwyżej. Jedno muszę przyznać- Ego masz rozbudowane.
Wow, no nieźle. Najpierw człowiek nic nie pisze argumentując to jakimś tekstem o robieniu syfu. Następnie robi oczywisty atak ad pesona w stosunku do wieku, aby chwilę później twierdzić że to on da się sprowokować. Wszystko okraszone pierdyliardem emotikonek :? , no i na do widzenia ostatni akapit niczym żywcem wycięty z posta jakiegoś trolla na onecie .
Swoją drogą serial uważam za średni. Na zasadzie że jak akurat leci albo nie ma się co obejrzeć przy jedzeniu to się nada, ale żeby jakoś wyczekiwać na niego to niezbyt. W kwestii "realności" serialu to rekord padł chyba przy kobiecie wiedzącej dzień po stosunku że jest w ciąży i mężczyźnie kupującym tą bajkę mimo że od dawna na potomka wyczekiwał (więc chyba powinno już do niego dotrzeć że kobiety nie dostają takiego info od razu).
Sam trailer według mnie skopała muzyka. Rozumiem że budżet nie pozwalał na zatrudnienie kogoś pokroju Hansa Zimmera, no ale bez przesady...
Ogląda ktoś Supernatural? Ja sobie zacząłem we wakacje i ze smutkiem patrzyłem jak serial się stacza. Stał się teraz do bólu przewidywalny i monotonny, z dwójką nieśmiertelnych herosów która samego Boga zabiłaby pewnie wbijając mu scyzoryk w plecy.
Jasne, że oglądam. Niestety o ile pierwsze, na upartego kilka sezonów trzymało poziom, to teraz robi się z tego opera mydlana. Twórcy wałkują powtarzające się w nieskończoność wątki. Ale z braku laku można jak to ująłeś "przy jedzeniu" przysiąść :D
Pewnie, podważ cały dorobek archeologii. Oczywiście rozumiem, że mogą pojawić się nowe znaleziska, które zmienią obraz rzeczy, ale w chwili obecnej masz takie stanowisko (i to bardzo mocne) archeologii. Poza tym analiza nie odbywa się na zasadzie "bierzemy ten malunek i zgadujemy co on ma na sobie".Cytat:
Gratuluję pewności i nieomylności z kilku średniowiecznych opisów, rycin i tkanin- vide- a mongołowie mieli latające smoki które zionęły ogniem.
Ech... serio, nie chce mi się szukać jaki procent stanowiły miecze, może sobie to zrobić samemu. Zresztą to można oceniać na podstawie konkretnych bitew, a chodziło o to, że stanowiły bardzo mały procent w przeciwieństwie do tego co prezentują filmy na przykład.Cytat:
Taki że tylko odważni ludzie oceniają te procenty mając takie DANE a nie widzimisie
Ale o czym Ty gadasz teraz? Co mnie obchodzi zestawienie na polu bitwy? Mnie interesuje pewien obszar, w pewnym okresie a nie bitwa. Nie odtwarzam "wykopka nr 1, bitwa nad Jeziorem Lednickim"... Zresztą 50 lat to jest nic i różnica w uzbrojeniu praktycznie by nie istniała.Cytat:
Znaczy jeśli ktoś chce opisać wygląd wojsk z danej bitwy, 50 lat później mogly być sojusznicze jednostki najemne np słowian i to może zamieszać. Takie znalezisko archeolog datuje zestawiając znajomość daty bitwy, ale to się komplikuje gdy właśnie na jednym terenie dochodziło do kilku walk w niewielkim przedziale czasowym :?
Sherlock, no Sherlock normalnie!Cytat:
My mamy łatwiej bo IIWŚ w porównaniu z wczesnym średniowieczem była wczoraj. Jak Rosjanie wykopali Stuga z błota to nawet farba sand miała swój odcień. O mundurach, oporządzeniu, materiale ikonograficznym, wspomnieniowym, regulaminach, dokumentach zachowanych poszczególnych pododdziałów do skali plutonu (w przypadku US) włącznie (w tym kwatermistrzostwa) broni dostępnej w oryginale, replikach wykonanych bazując na dokumentacji fabrycznej (kronikarze? nie porównujmy), NAWET NIE WSPOMNĘ. Na tym opieramy swoje odtwarzanie. Ale pewnie się nie zgodzisz, nie liczę na to.
Człowieku, ja nie mówię o bitwach... Ja mówię o normalnych mogiłach. Owszem, nie można rzutować tego na całą populację ale po kawałeczku zbieramy materiały, które dają nam jakiś ogląd.Cytat:
I owszem ale jaka jest to jednostka ilościowa tych pochówków odkrytych? I czy reprezentatywna? Jak zawsze chowano dbając o szczegóły tych najważniejszych, najbogatszych i ostatni warunek- gdy wygrali....
Podałem Ci argumenty, Ty nie podałeś żadnych.Cytat:
Volomir pisze:Serial też ma klimat fantasy dla mnie jako rekonstruktora
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:shock: Daruj sobie teksty o wychowaniu bo najprawdopodobniej jestem starszy od Ciebie.Cytat:
Mały budżet- tak to jest ból ludzi wychowanych w dobie kilkuset milionowych budżetów filmowych i w dobie gdy HBO i STARZ też pakują miliony w seriale.
Cały czas piszę, że strona niehistoryczno-fantastyczna serialu mnie nie obchodzi, a Ty swoje. Poza tym nie chodzi o to jaka postać na prawdę była, bo była tylko człowiekiem, ale o to, że przywódca, tym bardziej wikingów, musiał mieć charyzmę.Cytat:
Cwaniaczek bez charyzmy-bez charyzmy :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Zdradzę Ci sekret: często postacie historyczne pomnikowieją po śmierci mu współczesnych, i gdy jedynymi informacjami o nich to NADWORNI kronikarze. Zapytaj się tych kolegów co nie mieszają fantasy z realiami .
Myślę, że warto się zastanowić nad swoją dojrzałością Gajusze, pisząc takie bzdety.Cytat:
" No ale pewnie gry fantasy to codzienność w pewnym wieku. Ale z tego się wyrasta. Z wiekiem, przynajmniej większość." Twój komentarz; :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jest wyjaśniający sytuację. Podkreślam- WIĘKSZOŚĆ... inni zostają w krainie smoków, trolli, elfów, orków i tym podobnych. A potem nudzą seriale bez tych ciekawych stworzonek :D :D :D :D :D
O czym Ty teraz piszesz?Cytat:
Tu przekroczyłeś nawet swój niebywale wysoki poziom nienawidzenia wszystkiego co Ci nie odpowiada.
To pokażę dziewczynom i chłopakom z kraju i zagranicy.Oj, będzie ubaw. To będzie sławne, może jakiś filmik wrzucimy na YT z dedykacją dla Ciebie z tegorocznej edycji.
Problem jest taki, że ja podaje argumenty. Podałem Ci argumenty czemu ten serial nie jest historyczny a bliżej mu do fantasy. Ty zaś myślisz, że Twoje "poczucie humoru" i sarkazm zastąpią brak argumentów.Cytat:
Jak ja piszę bzdury, to Ty ... głupotki co najwyżej. Jedno muszę przyznać- Ego masz rozbudowane.
Także myślę, że ostatnia część Twojej wypowiedzi stawia w dość kiepskim świetle Twoje teksty o dojrzałości.