Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
W sumie to nie byłem pewien czy dać ten artykuł tutaj czy do centrum humoru - takie śmieszne, że aż straszne.
Belgia wysłała więźniów do Holandii - teraz ma kłopot
By zaradzić przepełnieniu więzień w kraju, belgijskie władze zdecydowały się na nowatorski krok: wysłały 500 więźniów do zakładu karnego w Holandii. Teraz mają z nimi nie lada kłopot, bo niezadowoleni więźniowie protestują, grożą głodówką i ślą pozwy do sądu.
W belgijskich więzieniach jest ok. 10,4 tys. więźniów - o 2 tys. więcej niż miejsc. Z kolei w sąsiedniej Holandii wolnych jest akurat 2 tys. z 14 tys. miejsc. Ta sytuacja skłoniła rządy w Brukseli i Hadze do podpisania umowy: za 30 mln euro rocznie - czyli 5 tys. euro za osobę na miesiąc - holenderski rząd wynajął Belgii na trzy lata 500 miejsc w więzieniu w Tilburgu, tuż przy granicy między obu krajami.
W praktyce, więzienie to czasowo przeszło pod jurysdykcję belgijską: na miejscu pozostali holenderscy strażnicy, ale dyrekcja została przysłana z Belgii. Podobnie jak więzienny regulamin, który jest dla skazanych o wiele łagodniejszy niż przepisy holenderskie. Przewiduje np. trzy wizyty w tygodniu, a nie tylko jedną.
Więźniów to nie przekonuje. W belgijskich mediach zaroiło się od informacji, że w proteście przeciwko panującym w Tilburgu warunkom więźniowie grożą rewoltą i strajkiem głodowym. Inni z kolei skarżą się, że przymusowe przenosiny oddaliły ich od rodzin. Taki argument podniósł przed sądem jeden z więźniów, którego do Holandii przeniesiono z zakładu karnego w Brugii, na północy Belgii.
- Tilburg jest za bardzo oddalony od Brugii - tłumaczył jego adwokat. - Od kiedy mojego klienta przeniesiono, nie ma już żadnych wizyt rodziny, która mieszka w okolicach Brugii. Mnie też jest bardzo trudno utrzymywać kontakt z klientem - dodał. Na razie jednak ta i inne skargi zostały odrzucone przez sądy jako bezpodstawne.
Ale z pomocą więźniom pospieszyli obrońcy praw człowieka. Belgijska Liga Praw Człowieka zapowiedziała skargę do Trybunału Konstytucyjnego przeciwko przymusowemu transferowi więźniów z kraju do kraju, co jej zdaniem jest przyznaniem się belgijskiego państwa do fiaska w wykonywaniu narodowej suwerenności. Liga liczy, że przyłączy się doń jej odpowiedniczka z Holandii. Zarzuty pod adresem władz obu krajów to m.in. nierówne traktowanie więźniów belgijskich i holenderskich, brak resocjalizacyjnego elementu kary - skoro więźniowie zostali wyrwani ze społeczeństwa belgijskiego, dodatkowe koszty dla budżetu państwa i utrudnianie więźniom kontaktów z rodziną.
Więzienie bez mundurków
Belgijskie władze z zakłopotaniem przyjmują zarzuty. Stanowczo dementują, jakoby więźniowie na masową skalę grozili głodówką, masowymi ucieczkami czy też próbowali zastraszać strażników w odpowiedzi na rzekomo surowy reżim panujący w Tilburgu. - Jak się instaluje nową placówkę, mogą się pojawić praktyczne problemy. A osadzeni powinni się dostosować - oświadczył rzecznik służb penitencjarnych Laurent Sempot.
Według niego, warunki życia w holenderskim więzieniu są "znakomite i lepsze niż w niektórych więzieniach belgijskich". Na przykład, więźniowie nie muszą nosić więziennych uniformów. Z drugiej strony - przyznał Sempot - na miejscu nie ma kuchni do przygotowywania gorących posiłków, ale można je podgrzać w kuchenkach mikrofalowych, co nie jest żadnym problemem. Ponadto dozwolone są półtoragodzinne wizyty rodziny trzy razy w tygodniu, podczas gdy prawo w Belgii wymaga tylko trzech półgodzinnych spotkań. Więźniowie mogą też spędzać więcej czasu poza celą niż w placówkach belgijskich.
Dlatego władze mają zamiar kontynuować transfer i korzystać z wynajmu Tilburga zgodnie z umową przez najbliższe trzy lata, aż w Belgii zostaną wybudowane nowe, brakujące więzienia.
Sprawy belgijskiego więziennictwa regularnie trafiają na czołówki gazet. Powody są przeróżne: od spektakularnych ucieczek groźnych przestępców, przez raporty międzynarodowych organizacji alarmujących o dramatycznym przepełnieniu i warunkach sanitarnych w więzieniach, po strajki strażników, którzy protestują przeciwko agresji ze strony więźniów i złym warunkom pracy.
mój komentarz:
5 tys. euro za osobę na miesiąc - to ja już bym wolał, żeby złodzieje chodzili na wolności - wyszłoby taniej
więzienny regulamin, który jest dla skazanych o wiele łagodniejszy niż przepisy holenderskie (...) Więźniów to nie przekonuje. - :shock: no tak, gdybym był przestępcą, to też bym się nie zgodził na odbywanie kary w takich warunkach, trzeba mieć swoją godność i wymagania
więźniowie grożą rewoltą i strajkiem głodowym - :lol: takie rzeczy to tylko na zachodzie. Swoją drogą naprawdę chciałbym zobaczyć jak rewolta niezadowolonych więźniów obala rząd. Zrobiliby jedną dobrą rzecz.
Inni z kolei skarżą się, że przymusowe przenosiny oddaliły ich od rodzin. - No tak. Nie po to popełniali przestępstwa, żeby ich teraz przenosić z dala od rodziny.
Ale z pomocą więźniom pospieszyli obrońcy praw człowieka. - Tego się można było spodziewać. Widać prawdziwe oblicze organizacji broniących praw człowieka. Teraz najważniejsza jest sytuacja przestępców.
brak resocjalizacyjnego elementu kary - skoro więźniowie zostali wyrwani ze społeczeństwa belgijskiego - hmm, a ja myślałem, że m.in. po to się wsadza ludzi do więzienia, ale widać mam zacofane poglądy
warunki życia w holenderskim więzieniu są "znakomite i lepsze niż w niektórych więzieniach belgijskich". Na przykład, więźniowie nie muszą nosić więziennych uniformów. Więźniowie mogą też spędzać więcej czasu poza celą niż w placówkach belgijskich. - Ja się zastanawiam po co oni chcą budować nowe więzienia? Tanie by wyszło wynająć tym więźniom hotel, a warunki podobne.
międzynarodowych organizacji alarmujących o dramatycznym przepełnieniu i warunkach sanitarnych w więzieniach - chciałbym zobaczyć te ich "dramatyczne" warunki w więzieniach - pewnie gorzej niż w Rosji. :lol: Mają rację, na kim jak na kim, ale na więźniach oszczędzać nie można. :lol:
po strajki strażników, którzy protestują przeciwko agresji ze strony więźniów i złym warunkom pracy. - :lol: może zorganizujemy jakiś marsz przeciwko agresji więźniów, co wy na to? :lol: Swoją drogą, ja też bym był agresywny jak by mnie w tak skandalicznie niskich warunkach więziennych trzymali. :twisted:
Cytat:
więźniowie grożą rewoltą i strajkiem głodowym - :lol: takie rzeczy to tylko na zachodzie
Z kolei nadużycia władzy i patologie wśród policjantów i klawiszy - tylko na wschodzie.
Kij ma zawsze dwa końce
rozumiem, że wraz uznaniem Cię za przestępcę przez państwo tracisz jakiekolwiek prawa, człowieczeństwo nieważne jakie prawo złamałeś..?
czy upr nie ma własnego forum? :(
Cytat:
Z kolei nadużycia władzy i patologie wśród policjantów i klawiszy - tylko na wschodzie.
Wybacz, ale nie bardzo rozumiem o co szanownemu koledze chodzi. Argument: a u was biją murzynów!
Po pierwsze, co ma wspólnego sytuacja więźniów w Belgii do sytuacji więźniów w np. Rosji?
Po drugie, niech się kolega nie obrazi, ale przedstawia kolega dość dziwne stereotypowe myślenie - na zachodzie wszystko cacy, wszyscy mili, uśmiechnięci, a na wschodzie syf, kiła i mogiła, patologia czysta jak spirytus. Skąd czerpie kolega tą wiedzę? Czy aby nie z telewizji i filmów? Czy potrafi kolega to twierdzenie racjonalnie uzasadnić?
Cytat:
rozumiem, że wraz uznaniem Cię za przestępcę przez państwo tracisz jakiekolwiek prawa, człowieczeństwo nieważne jakie prawo złamałeś..?
Gdzie w mojej wypowiedzi coś takiego napisałem?
Czy na prawdę nie widzi kolega, moim zdaniem patologii - przegięcia w drugą stronę?
Cytat:
czy upr nie ma własnego forum?
Hmm, nie wiem, pewnie ma.
Kolega chyba za długo siedzi na tym forum, bo wszędzie dostrzega kolega UPR. To może jest już UPRofobia? Radzę nie zaglądać do lodówki, bo jeszcze Korwin-Mikke wyskoczy ;)
Cytat:
Czy na prawdę nie widzi kolega, moim zdaniem patologii - przegięcia w drugą stronę?
że więźniów traktuje się jak ludzi? rzeczywiście przegięcie.
Cytat:
Wybacz, ale nie bardzo rozumiem o co szanownemu koledze chodzi. Argument: a u was biją murzynów!
Po pierwsze, co ma wspólnego sytuacja więźniów w Belgii do sytuacji więźniów w np. Rosji?
Po drugie, niech się kolega nie obrazi, ale przedstawia kolega dość dziwne stereotypowe myślenie - na zachodzie wszystko cacy, wszyscy mili, uśmiechnięci, a na wschodzie syf, kiła i mogiła, patologia czysta jak spirytus. Skąd czerpie kolega tą wiedzę? Czy aby nie z telewizji i filmów? Czy potrafi kolega to twierdzenie racjonalnie uzasadnić?
To 'u was biją murzynów' jest wyjątkowo przereklamowane i zazwyczaj wykorzystywane właśnie przez UPR-owców ;)
Ja nie przedstawiam stereotypowego myślenia, tylko staram Ci się pokazać że siejesz bezmyślną propagandę. Oburzasz się, bo więźniowie w Belgii mają prawo do strajków i oskarżania wiezień w sądach. Uważasz to za coś złego i nienormalnego, bo inaczej po prostu byś takich informacji nie wytykał. Stąd wnioskuję, że uważasz, iż więźniowie najwyraźniej nie mają prawa być traktowani jak ludzie, bądź też sytuacja w naszym kraju jest bardziej odpowiednia i 'normalna'.
Dlatego właśnie wytknąłem Ci, że sytuacja u nas jest znacznie bardziej nienormalna niż na zachodzie. Tam przynajmniej traktuje się człowieka jak człowieka ( kwestia mentalności narodów wschodnich i zachodnich ), podczas gdy u nas policjant w mundurze może wszystko.
Swoją drogą pomyśl sobie co dzieje się w Polsce z człowiekiem, który za np marną kradzież kieszonkową został wsadzony do celi pełnej zboczeńców i psycholi. Po facecie. Koleś będzie miał zniszczone zdrowie fizyczne i psychiczne. Jest bezsilny i nic nie może zrobić. Uważasz takie sytuacje za słuszne ? Ten sam przypadek w Belgii byłby nie do pomyślenia.
Ja w przeciwieństwie do Ciebie oglądam filmy wartościowe i sensowne, skoro już szukasz niskolotnej zaczepki. Nie pasjonuje mnie Sigal i Van Damme.
Cytat:
Kolega chyba za długo siedzi na tym forum, bo wszędzie dostrzega kolega UPR. To może jest już UPRofobia? Radzę nie zaglądać do lodówki, bo jeszcze Korwin-Mikke wyskoczy ;)
Cóż... poznaję po marnym stylu, aroganckim tonie i wszechobecnej agresji w stosunku do innych. Tego nie da się ukryć.
Cytat:
że więźniów traktuje się jak ludzi? rzeczywiście przegięcie
Co dokładnie ma kolega na myśli mówiąc "jak ludzi"?
Czy np. nakaz noszenia więziennego ubrania się w to zalicza, czy nie (a oni nie muszą)?
Czy możliwość odwiedzin 1, 2 czy 3 razy w tygodniu i ile trwające odwiedziny to traktowanie "jak człowieka"?
Czy przeznaczanie na 1 więźnia 5 000 euro to już jest traktowanie "jak człowieka", czy jeszcze nie?
Krótko mówią prosiłbym, żeby kolega napisał konkretnie co wg kolegi zalicza się do traktowania "jak człowieka".
Proszę pamiętać, że tak na prawdę jedynie przeniesiono tych więźniów do innego więzienia (gdzie mają większe swobody). Czy to jest traktowanie jak "nieczłowieka"? Oni właśnie przeciwko temu się buntują. Czy zdaniem kolegi, to więźniowie powinni decydować do jakiego więzienia mają trafić, a władze powinny im to zapewnić?
Cytat:
To 'u was biją murzynów' jest wyjątkowo przereklamowane i zazwyczaj wykorzystywane właśnie przez UPR-owców
No proszę, nie wiedziałem.
Cytat:
Ja nie przedstawiam stereotypowego myślenia, tylko staram Ci się pokazać że siejesz bezmyślną propagandę. Oburzasz się, bo więźniowie w Belgii mają prawo do strajków i oskarżania wiezień w sądach. Uważasz to za coś złego i nienormalnego, bo inaczej po prostu byś takich informacji nie wytykał. Stąd wnioskuję, że uważasz, iż więźniowie najwyraźniej nie mają prawa być traktowani jak ludzie, bądź też sytuacja w naszym kraju jest bardziej odpowiednia i 'normalna'.
Ależ kolega mnie źle zrozumiał (swoją drogą, z którego zdania wyciągnął kolega takie wnioski?).
Ja nie neguję prawa więźniów do kierowania skarg do sądów, nawet absurdalnych skarg. Pamiętam jak jakiś więzień pozwał więzienie za to, że nie dostawał co rano świeżego pieczywa. Aczkolwiek strajk więźniów już mi się nie podoba.
Prosiłbym, żeby kolega odpowiedział mi, co konkretnie zalicza się do "traktowania jak człowieka", a co nie.
Cytat:
Dlatego właśnie wytknąłem Ci, że sytuacja u nas jest znacznie bardziej nienormalna niż na zachodzie. Tam przynajmniej traktuje się człowieka jak człowieka ( kwestia mentalności narodów wschodnich i zachodnich ), podczas gdy u nas policjant w mundurze może wszystko.
Problem polega na tym, że ja na prawdę nie wiem co konkretnie kolega rozumie pod pojęcie "traktować ja człowieka". Rozumiem jednak, że uważa kolega, iż "na zachodzie" traktują "jak człowieka", a w Polsce i "na wschodzie", to już nie.
Proszę jednak nie przesadzać. U nas policjant w mundurze może wszystko?! Czy kolega się nad tym zastanowił? Czy potrafi kolega tą karkołomną tezę uzasadnić i podać przykłady? Czekam z niecierpliwością.
Cytat:
Swoją drogą pomyśl sobie co dzieje się w Polsce z człowiekiem, który za np marną kradzież kieszonkową został wsadzony do celi pełnej zboczeńców i psycholi. Po facecie. Koleś będzie miał zniszczone zdrowie fizyczne i psychiczne. Jest bezsilny i nic nie może zrobić. Uważasz takie sytuacje za słuszne ? Ten sam przypadek w Belgii byłby nie do pomyślenia.
Całkowicie się zgadzam w tej kwestii z kolegą. To jest karygodne i niedopuszczalne. Takie sytuacje nie powinny mieć miejsca - tak jak wsadzanie do więzienia za to, że wypili piwo i jechali na rowerze. Ci ludzie się tylko jeszcze bardziej zdegenerują w takich warunkach.
Tylko, że to nie ma nic wspólnego z opisywaną w artykule sytuacją...
Cytat:
Cóż... poznaję po marnym stylu, aroganckim tonie i wszechobecnej agresji w stosunku do innych. Tego nie da się ukryć.
No cóż, rzeczywiście mój styl do najlepszych nie należy. Ale gdzie się kolega doszukał w moich wypowiedziach aroganckiego tonu i wszechobecnej agresji w stosunku do innych?
A ja to widzę tak:
Co to za resocjalizacja jak ktoś popełnił zbrodnię i jeszcze wybrzydza bo mu w więzieniu źle itd.
To ma być kara więc nie powinno się dawać luzów. Więźniowie powinni pracować i w ten sposób niejako odkupić czyny przeciwko społeczeństwu. Nic tak jak praca nie resocjalizuje i uczy rozumu. Więzień powinien bać się powrotu do więzienia. Oczywiście należy im się godziwa strawa, posłanie i wolny czas na przemyślenia- to nie ulega wątpliwości.
Tymczasem więżniowie już nawet w Polsce mają super warunki, grają na PS-ie i nic nie robią a na utrzymanie takiego sukinsyna idzie miesięcznie więcej niż na mieszkańca domu dziecka(!).
Znam 2 kolesi którzy regularnie popełniają przestępstwa aby trafić na zimę za kratki. Mają się tam lepiej niż nie jeden na wolności!
Ps: W Holandii jest 5000 euro na więźnia? Toż tylko iść do takiej ciupy! Ja tyle na wolności zarabiam w najpiękniejszym ze snów :lol:
http://www.dziennik.pl/gospodarka/artic ... ytury.html
Także tego - Dziękujemy Ci o sprawiedliwości społeczna ;)))