Re: Statystyki, a siła jednostki
Cytat:
Zamieszczone przez kujon333
Nie rozumiem, po co w ogóle te trochę błędne statystyki. Mimo wyraźnej przewagi gwardii nad janczarami (wg statystyk) to i tak w bitwie turcy są górą.
Tak, to poważny błąd w grze. Przez to mniej doświadczeni gracze nie wiedzą, która z jednostek jest lepsza. Kujon333 przetestuj Familię Ducale przeciwko zwykłym słoniom na trawiastej równinie. Powinni wygrać. Mają 13 ataku, 14 obrony, a wygrywają, również z teoretycznie lepszą konnicą.
To nie błąd, na normalnej trudności gra dodaje jeszcze bonusy do piechoty. Jeżeli chcesz testować jednostki ustaw na najwyższą, wtedy wyniki będą się zgadzały (przynajmniej u mnie - zero modów)
Cytat:
Zamieszczone przez kujon333
To sprawdź gwardię wareską i ciężkich janczarów na średnim.
Czemu mi wyskakujesz z tym średnim ? Na średnim jak będę grał Gwardią to wygra ta jednostka. I na odwrót...
Cytat:
Zamieszczone przez Danielos
To nie błąd, na normalnej trudności gra dodaje jeszcze bonusy do piechoty. Jeżeli chcesz testować jednostki ustaw na najwyższą, wtedy wyniki będą się zgadzały (przynajmniej u mnie - zero modów)
W jakim pliku można to sprawdzić? Czy tak tylko doszedłeś do takiego wniosku? Pytam szczerze a nie ironicznie bo przed chwilą szukałem i nie mogłem znaleźć żadnego pliku za to odpowiadającego (pewnie dlatego że nie mam gry w pełni "wypakowanej").
Oprócz stat liczy się jeszcze broń dodatkowo staty obrony są chyba zmienne i zależą od kilku czynników (albo mi się wydaje albo można to zauważyć przy ostrzale łuczników).
Cytat:
Cóż... nawet jeżeli Waregska Gwardia wygrała, to i tak janczarze to najlepsza piechota i prawdopodobnie najlepsza piechota wszech czasów.
To nie temat na dyskusje która formacja piechoty była najlepsza w historii.
Cytat:
I tak Waregska Gwardia jest słabsza i nic nie zmieni mojego zdania...
To po kiego w ogóle ta dyskusja?
Liczy się szerokość rozstawienia jednostek ;) Nawet Spieszeni Polscy Rycerze rozstawieni w dwóch rzędach rozniosą Janczarów, czy Gwardie.
Krzyzak ma duże doświadczenie w bitwach, i tu także ma racje. Na średnim wygrasz tą jednostką którą ty grasz, bo komp jest słaby, na najtrudniejszym poziomie powinno się testować jednostki. Poza tym na losy bitwy działają też inne czynniki niż tylko staty.
Macie problem, ustawcie sobie bitwę na równinie, poziom bardzo trudny, 3 graczy z czego dwóch AI i z jednym z nich bądźcie w drużynie. Dla siebie jakąś konnicę, żeby być mobilnym, i niech AI walczy przeciw AI. I wtedy sobie testujcie. Proste?? Proste. A tak w ogóle to IMHO (Moim Skromnym Zdaniem) ten temat jest bezcelowy. Czemu?? Bo najprawdopodobniej nie zmieni to medka, ani tego, że często dochodzi do tego, że dużo słabszą armią rozjeżdżamy nadchodzące AI.
Jest dużo więcej czynników, które wpływają na przebieg potyczki, na przykład to, że jak się przyjrzycie to dobrze widać jak jeden rycerzyk wbiegnie między włóczników i wszyscy zaczną go klepać to wiadomo, że długo nie pożyje, a nie każde starcie rozgrywa się dokładnie tak samo, nigdy żołnierze w momencie starcia z drugą stroną nie biegną DOKŁADNIE tym samym torem, to jest czynnik losowy. W jednej potyczce Chłopi vs Chłopi wygra jedna strona, a w innej druga strona.
Testowałem na średnim, wychodząc z założenia, że część osób gra na łatwym, a część na trudnym. Tak, rzeczywiście, oddziały dowodzone przez gracza walczą lepiej, ale w tym przypadku sterując waregską gwardią przegrywałem. Daję tylko rozkaz szarży i od czasu do czasu mobilizuje oddziały do walki. Nie podważam doświadczenia Krzyżaka, ale w tym przypadku, przynajmniej na poziomie średnim W. Gwardia przegrywa.
Przenoszę dyskusję do "Dyskusji ogólnych o Medievalu".
Testy się rozgrywa na trudnym, lub bardzo trudnym. Poziom średni jest tutaj zupełnie bez sensu.
Re: MEDIEVAL II TOTAL WAR - dyskusje ogólne
Cytat:
Testy się rozgrywa na trudnym, lub bardzo trudnym. Poziom średni jest tutaj zupełnie bez sensu.
Tak tyle, że nawet prowadząc gwardię wareską to i tak przegrywamy nawet na średnim a powinniśmy wygrać. Byłem w mniej więcej tym samym ustawieniu co janczarzy.