Mam pomysł jak realistycznie grać RON(POL lub LIT). Po prostu ustawmy podatki na niskie. :twisted:
Wersja do druku
Mam pomysł jak realistycznie grać RON(POL lub LIT). Po prostu ustawmy podatki na niskie. :twisted:
Ooooo tak. nie ma to jak -20000 co turę :)
Z autoramentu cudzoziemskiego z tego co czytałem zaciągano na służbę tylko muszkieterów - pikinierów nie zaciągano praktycznie wcale.Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Chyba ze względu na silną kawalerię nie uważaliśmy pikinierów za potrzebnych w naszej armii.
A jeśli już występowali to chyba właśnie w piechocie polskiej i węgierskiej a nie autoramentu cudzoziemskiego (dziesiętnicy tzw. - czyli co 10 żołnierz :?:).
W każdym razie nie było tak jak na Zachodzie, że mniej więcej połowa piechoty (albo jeszcze więcej) to byli pikinierzy. Było ich bardzo niewielu u nas.
Nie zgodzę się. O ilościach i proporcji piechoty do jazdy w wojsku RON w różnych okresach i wojnach pisze np. Radosław Sikora. I z tego co pamiętam to np. za Władysława IV (np. wojna z Rosją 1633 - 1634, planowana wojna ze Szwedami 1635) piechoty było dużo i stanowiła jakieś 50 - 60% całej armii.Cytat:
Przeciez Rzeczpospolita piechotę miała dobra, tylko było jej bardzo mało...
(...)
Jak najbardziej. RON to jednak przde wszystkim jazda
50 - 60% piechoty (a do tego duży procent husarii w składzie całej jazdy) uważano za dobrą proporcję do walk ze Szwedami.
Akurat w 1655 roku w wojsku wystawionym przeciw Szwedom było odwrotnie - bardzo mało piechoty i bardzo mało husarii.
To jest dobry pomysł. :) Moim zdaniem powinno się RON (Polsce i Litwie) zablokować możliwość zmieniania podatków (tylko niskie powinny być dostępne) aż do czasu jakiegoś eventu czy coś w tym stylu - przeprowadzenia reform podatkowych. Można by to zrobić podobnie jak z reformami wojskowymi Mariusza w Rome (reformy następują w momencie wybudowania Pałacu Cesarskiego w dowolnym mieście w Italii). Tutaj polegałoby to na przełamaniu oporu szlachty przed niechęcią do reform systemu podatkowego - więc nie wiem czy akurat wybudowanie budynku by to uaktywniało, czy raczej jakaś inna czynność.Cytat:
Mam pomysł jak realistycznie grać RON(POL lub LIT). Po prostu ustawmy podatki na niskie.
W każdym razie właśnie tak było w RON - społeczeństwo było bogate ale podatki były niskie i nieregularne a duża część ludzi była zwolniona z podatków.
A nawet ci którzy płacili procentowo największe podatki (głównie chłopi) ponosili ciężary bardzo niskie w stosunku do możliwości finansowych.
Z drugiej strony taka np. Szwecja finansowała swoje wojny głównie z łupów - "wojna żywi wojnę". Bez plądrowania miast nie da rady. :)
Wojsko I Rzeczypospolitej: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojsko_I_Rzeczypospolitej
Ensis - po co mi linkujesz wikipedię :?: Są lepsze źródła, np. książki:Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
http://s2.postimage.org/sj0x56oe1/Bez_tytu_u.jpg
Wiadomo ze książki lepsze, ale Wikipedia łatwiej dostępna. Link podałem dla zainteresowanych, którzy chcą się czegoś dowiedzieć.
Ok, spoko. Myślałem, że podałeś link żeby mi udowodnić, że się pomyliłem z tą przewagą piechoty w wojsku RON w 1633 (i nie tylko) roku. :)
Swoją drogą - mod się zaczyna w 1618 roku :?:
W tej książce, z której skan wkleiłem, jest też wykaz stanu wojsk RON (albo tylko samej Korony, zaraz sprawdzę) w roku 1618.
Może mogłoby się to przydać przy ustalaniu ilości wojska na samym początku kampanii :?:
Możliwe, zagadaj na stronie moda.
Jak mod zaczyna się w 1618 to twórcy by mogli zrobić księstwo pomorskie.
Zdanie zaczynamy od wielkiej litery, a kończymy kropką, Ensis.
Już to jakiś czas temu zaproponowałem na rosyjskim forum, ale to bajka odległej przyszłości.