Re: Pytania początkujących moderów
Znalazłem...ufff.
W pliku descr_campagin_db w folderze data są zamieszczone między innymi limity ilości agentów (globalne i na prowincję) takich jak Inkwizytor, Wiedźma i Heretyk. Wpisanie 0 powoduje bodajże CTD więc trzeba co najmniej 1.
Funkcji i właściwości do modowania w pliku jest dużo a opisane jest bardzo intuicyjnie.
No dobra, kolejny problem. Chcę dodać do polskich jednostek kuszników pawężowych. Wg poradnika trzeba rozpakować pack, w którym jest katalog units_models i edytować plik battle_models.modeldb.
1. Mam wypakować tylko ten jeden pack w którym jest ten folder (units_models) czyli pack nr 3 czy wszystkie packi?
2. Trochę dziwi mnie zapis, że mam go wypakować do folderu data w głównym katalogu gry czyli Medieval II Total War\data. Nie powinno być Medieval II Total War\mymod\data ?
3. Czym z powrotem spakować packa?
Cytat:
Zamieszczone przez woda84
No dobra, kolejny problem. Chcę dodać do polskich jednostek kuszników pawężowych. Wg poradnika trzeba rozpakować pack, w którym jest katalog units_models i edytować plik battle_models.modeldb.
1. Mam wypakować tylko ten jeden pack w którym jest ten folder (units_models) czyli pack nr 3 czy wszystkie packi?
2. Trochę dziwi mnie zapis, że mam go wypakować do folderu data w głównym katalogu gry czyli Medieval II Total War\data. Nie powinno być Medieval II Total War\mymod\data ?
3. Czym z powrotem spakować packa?
Najpierw zrób sobie kopię dzialającej nie wypakowanej gry taką kopie bezpieczeństwa, jak masz wolne miejsce na dysku.
1. Z reguły wypakowuje się wszystko.
2. Nie ma w tym nic dziwnego, tak się robi.
3. Nie wiem czy da się to zrobić. po to masz kopie bezpieczeństwa. :mrgreen: Wypakowane pliki Ci sie przydadzą do eksperymentów. Woda słuchaj zasada jest taka, w swoim folderze mymod umieszczasz tylko pliki jakie zmodowałeś nie wszystkie. Gra najpierw korzysta z oryginalnych plików, chyba, że w mymod te pliki zostały zmodyfikowane. Pozdrawiam.
Ok. Widzę, że chyba nie obronię się przed zpachowaniem Medka przynajmniej do wersji 1.01. Ciekawe czy będzie mi w ogóle chodził. Wczoraj wpadłem też na pomysł, żeby umożliwić upgrade pancerza dla Woodsmenów aż do Heavy Mail. Problem jednak w tym, że nie mają oni tekstur dla takich pancerzy. Zastanawiam się więc czy wystarczy w pliku export_descr_unit.txt przypisać teksturę pancerza innej jednostki. W tym przypadku mogą być EE Spearmen bo mają dokładnie taki upgrade o jaki mi chodzi.
Tu pojawia się moje pytanie czy zachowana zostanie zasada broni wpisanej w szkielet jednostki? Było to opisywane chyba przy poradniku tworzenia nowych jednostek - ktoś chciał przerobić włócznie na miecze i nie mógł z powodu wpisania włóczni w szkielet jednostki. Będą mieli topory czy pojawią się z włóczniami tak jak EE Spearmen?
Zrobiłem i niestety ładuje się cała tekstura EE Spearmen. Wychodzi na to, że trzeba stworzyć nową teksturę. Ktoś wie czy wystarczy, że zmodyfikuję Woodsmen_ug1 dodając nowe tekstury (jeśli uda mi się wyedytować ładnie) i zapiszę jako Woodsmen_ug2 i Woodsmen_ug3 i zrobię odniesienia w export_descr_unit.txt?
Woda. W kwestii tekstur zwróć się na PW do zacnego użytkomnika o nicku: Aramegil on jest specjalistą. Stworzył Poprawione jednostko dla Polski w swoim modzie, jego jednostki w dużej części sa w modzie Regnum Poloniae. I wykonał masę pracy z teksturami dla WWME 3.0 jak powstaje. Pozdrawiam.
Mam zainstalowane Królestwa, rozpakowałem unpackerem. Przerobiłem nieco EDB, a mianowicie dodałem porty wszystkich frakcji w Ameryce. Odpalam grę - wszystko działa, porty są dostępne dla wszystkich. Druga osoba też ma rozpakowane wszystko, wkleja sobie zmodyfikowane EDB i nic. U niego portów nie ma. Pytanie me - dlaczego tak się dzieje? Patche wgrane. Jeszcze komuś przesyłam tenże plik - jest to samo. Zmiany w grze nie ma.
Niech Kolega spróbuje usunąć plik map.rwm world/maps/base bodajże tam on jest bo to róznie w różnych modach z nim bywa :mrgreen: , to powinno pomóc. Daj znac czy pomogło.
Nie pomogło, pytanie wciąż aktualne.
A na pewno zrobiłeś moda? Bo jeśli tylko rozpakowałeś pliki i namieszałeś w nich to będzie działało jak chce. Musisz założyć moda np. z pomocą mod folder (chociaż trzeba w nim poprawić .CFG). Na dziko zawsze będzie się rypać.
Przykładowo kilka razy chciałem dodawać prowincje bez założenia moda i się nie da. Brakuje niektórych plików tworzonych tylko dla moda, a których nie ma oryginalna gra.