ja póki co dokończę Polskę na tej specyfikacji, żeby coś może odkryć jeszcze w tym AI... :lol:
Wersja do druku
ja póki co dokończę Polskę na tej specyfikacji, żeby coś może odkryć jeszcze w tym AI... :lol:
Witam, mam problem.
Nigdy nie grałem w moda Bellum Crucis, więc teraz chciałem sobie zagrać w wersję 6.3
Pobrałem, jednak po instalacji nie chce mi odpalić. Pojawia się czarne okno i po sekundzie znika.
Nie rozumiem, o co chodzi. Instalowałem początkowo do folderu głównego medka, potem konkretnie do mods, nic z tego.
Już dość długo się z tym męczę, kasowałem wszystkie inne mody i to w żaden sposób nie pomogło.
Czy ktoś wie, w czym tkwi problem? Co powinienem zrobić?
Oczywiście kingdoms mam zainstalowane.
Jaki system operacyjny? Kingdoms 1.5 ? Pobrałeś Part 1, Part 2 i bugfixer 1.2 ?. Instalujesz Part 1 do TWOJA ścieżka MEDKA/mods, potem part 2 do TWOJA ścieżka MEDKA/mods, potem bugfixer 1,2 do TWOJA ścieżka MEDKA/mods. W mods będzie katalog o nazwie BellumCrucis6 a na pulpicie skrót do Bellum ikonka z hełmem. Czyli po mods nic nie piszesz w czasie instalacji. Nie odpala bo źle zainstalowałeś albo nie masz bugfixera. Ja mam z 7 innych modów oprócz BC 6.3 i wszystko działa. Pozdrawiam.Cytat:
Zamieszczone przez falchion
@Araven
Bardzo Tobie dziękuję! :D
Udało się, problem tkwił właśnie w tym, że nie instalowałem do tej pory wszystkiego w mods oraz nie myślałem w ogóle o bug fixerze. :)
Pozdrowienia i wesołego jajka! :)
PS. Mam tylko takie jeszcze pytanie. Jak zmienić nazwę jakiejś frakcji bo w angielszczyźnie Portugalia widnieje jako "Kingdom of Poland" ?
Znowu rzuciło mi się w oczy ui Polski a także Węgier. Mod wydaje się być dopracowany a nadal mamy w nim prawosławny krzyż i ruskich (chyba) "rycerzy" jako główny obrazek przez większość gry Polską i Węgrami :roll: . Twórcy osiągnęli jakiś limit czy coś? W końcu Polska i Węgry należały wtedy do łacińskiej/katolickiej grupy kulturowej więc lepsze by było wrzucenie ich do kultury północnoeuropejskiej niż ten prawosławny krzyż. Najlepiej byłoby w ogóle dać tym państwom inne ui, tak to pozostaje chyba tylko albo przebolenie/przyzwyczajenie się do tego co mamy albo banalna podmianka ui na czas grania Polską bądź Węgrami.
Dopracowany ? :lol: Sam fakt potrzeby innego AI świadczy przeciwnie do tego co stwierdziłeś. Brak "bezpiecznika" aby komp nie masował armii a rozbudowywał się, przynajmniej zachowywał jakiś balans pomiędzy wojną a ekonomią. Zabierzesz skrypty dodające darmowe pieniądze, nie rozwinie się w ogóle. AI nastawione jest na atakowanie, aby więcej, aby szybciej, aby na przód i aby więcej wojsk kosztem całej reszty zero strategii, zawsze atakuje cię kilkoma armiami, z których zawsze atakuje najsłabsza chorągiew z najmniejszą ilością punktów budowy sprzętu oblężniczego. Zapisane stany gier nie są kompatybilne z modyfikacjami plików, a tobie przeszkadzają obrazki :?: :lol:
AI ogólnie jest inne potrzebne do całego medka, ale silnika zmienić się nie da, a AI z Bellum jest jednym z najlepszych- można uznać je za słabe- ale i tak jest jednym z najlepszych :) Zapisany stany gier prawie zawsze nie działały z modyfikacjami plików ;)Cytat:
Zamieszczone przez Wilk
Wilk, w czym problem nie pasuje Ci mod to nie graj w niego. Mnie jak się coś nie podoba to w to nie gram. Tobie radzę to samo - graj w SS czy co tam chcesz i przestań tu marudzić, jak nie dajesz sobie rady z rozgrywką albo Ci się nie podoba ai czy cokolwiek to przestań grać w Bellum Crucis.
Falchion - czemu nie grasz na spolszczeniu? nazwę Portugalii zmień sobie w pliku expanded w katalogu text. Znajdź wpis PORTUGAL i zmień nazwę z Polski na Portugalię skoro w zangielszczeniu jest błąd. Link do spolszczenia do wersji 6.3 viewtopic.php?f=367&t=9949
Dagorad - ui możesz sobie zmienić na stałe, mnie to nie przeszkadza ja i w 6.2 miałem w Polsce to ui z submoda - teraz to dali w 6.3 w Polsce między innymi.
Rozróżnijmy, AI bitewne i AI na mapie świata.Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Do AI bitewnego, nie miałem i nie mam zastrzeżeń, ewentualnie tylko inny plik descr_formation gdyż na tym, AI czasem dziwnie się zachowuje. Odwrotnie właśnie. Zawsze zapisany stany gier, działały mi wraz ze zmianami w plikach. Czy w podstawce, czy w Kingdoms, czy w Broken crescent, czy w SS, czy innych. :o
Sorki że ci popsuje statystyki twojego ulubionego, najbardziej zbalansowanego i dopracowanego modu w historii. Ale taka prawda. :D Można łatać czyjegoś moda i kombinować ze skryptami i plikami, coraz więcej i dalej, aż w pewnym momencie, zaczynasz się zastanawiać, czy oni w ogóle zadali sobie trud przeprowadzenia więcej testów niż tylko sprawdzenie spójności wpisów i debug w plikach typu EDB.Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Wilk Ci pisalem już ale chyba zapomniałeś pobierz jakiegokolwiek submoda mojego do 6.2 tam jest plik cfg który ma w sobie zapisane polecenie by przyjmował zmienione stany gry. Użyj go w 6.3 powinien zadzialać; weź sobie AI z innego moda jak z oryginalnym sobie nie radzisz. U mnie oryginalne AI ładnie rozwija ekonomie, nie inwestuje wszystkiego w armie. Widocznie Twoje eksperymenty z własnymi zmianami w skryptach coś popsuły. Powtarzam to temat o grze w czyste Bellum inne teorie w tym o alternatywnych AI nie tutaj proszę, bo zacznę wywalać posty.