Re: Broken Crescent 2.3.2
Opublikowaliśmy quickfix usuwający bug "skorumpowanego wezyra". Bug powodował po 99 turze ubytek wielkich sum pieniędzy ze skarbca gracza - powodem było umieszczenie w campaign_script.txt błędnej wersji skryptu regulującego odpływ gotówki ze skarbca AI.
Jeśli ktoś zaczął już kampanię i chce ją kontynuować, z pewnością doświadczy złośliwości skorumpowanego wezyra, ale można to obejść poprzez wpisanie w konsoli komendy
Kod:
add_money turks, 100000
Oczywiście, "turks" zastępujemy nazwą kodową naszej frakcji, a w miejsce sumy wpisujemy sumę, która nam zaginęła. Komendę wystarczy wpisać raz, a później w każdej turze (jako, że błędny skrypt będzie działał w każdej turze) wystarczy otworzyć konsolę i hitnąć klawisz kursora-strzałki "up-góra" (nie wiem, jakiej tu nomenklatury użyć ;)) - konsola zapamiętuje komendy wpisywane podczas danej sesji, więc używając strzałek góra-dół można wybierać wpisane wcześniej komendy.
Pozostaje tylko przeprosić fanów za zepsuty skrypt: przepraszamy! ;)
Nie myśleliście nad tym, żeby zrobić kilka niegrywalnych frakcji, nie mających własnych budynków, czy jakiś wyróżniających się jednostek, mogłyby mieć jakąś podstawową milicję, łuczników i konnicę itp, różnić się między sobą tylko barwami (np stworzyć te niegrywalne frakcje np. z co większych muzułmańskich miast, gdzie między Azją mniejszą, a Indiami są prawie same rebelie, nie znam historii tych terenów i nie wiem jakie frakcje można by tam zrobić), ale przynajmniej nie byłoby takich połaci rebelii do podboju dla niektórych nacji, bo jak można zdobyć pół mapy na samej rebelii to to nudne po prostu... Mod ma przepiękne jednostki, grałem w niego już przedtem i wiem, że jest niezły... Ale te rebelia strasznie drażni i jeśli się gra frakcją mogącą ich multum podbijać, to troche psuje przyjemność z gry ;)
Pracujemy teraz nad 2.4. Będą dwie nowe frakcje, jedna w Syrii, druga w Azerbejdżanie, być może będzie też trzecia w północnym Chorasanie, więc będzie lepiej. Szkoda nam czasu na prowizorkę. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez wudang_clown
Pracujemy teraz nad 2.4. Będą dwie nowe frakcje, jedna w Syrii, druga w Azerbejdżanie, być może będzie też trzecia w północnym Chorasanie, więc będzie lepiej. Szkoda nam czasu na prowizorkę. ;)
To świetnie :)
Jeśli chodzi o prowizorkę, to macie limit bodajże 31 frakcji, warto to wykorzystać, bo lepsze takie niegrywalne frakcje od rebelii, z którymi nie można zrobić nic poza żmudnym podbijaniem ;) Można wybrać kilka frakcji, które mogą być w przyszłości, zrobić je niegrywalne, dać im istniejące już jednostki, dać herb, przemalować, a potem wraz z następnymi wersjami dodawać jednostki itp i odblokowywać, roboty dużo mniej niż z tworzeniem pełnowartościowych frakcji, a gra, klimat, poziom trudności (w końcu rebelie łatwo podbijać, atak sojusze, dyplomacja itp) dużo się podniosą. No ale to już moje marzenia w każdym razie czekam na kolejną wersję :mrgreen:
A tak spytam z ciekawości, ekipa BC de facto nad czym pracuje ? Jeśli się nie mylę to swego czasu zapowiadaliście wersję 3.0, co z nią się stało ? Zadecydowaliście koniec końców że nie będzie skoku z 2.3 na 3.0 lecz powolna ewolucja przez kolejne patche ?
Przy okazji wydania 2.3.2 napisali, że cały czas pracują nad 3.0 a to jest taka miniratka, znaczy miniłatka.
Cytat:
Zamieszczone przez Andzia
Zadecydowaliście koniec końców że nie będzie skoku z 2.3 na 3.0 lecz powolna ewolucja przez kolejne patche ?
Otóż to. Będziemy publikować kolejne wersje rozwojowe, przy czym nie musi być tych wersji siedem czy sześć. Być może po 2.6, powiedzmy, zdecydujemy na skok do 3.0. Czas pokaże.
Czyli lepiej teraz nie rozpoczynać KO na BC jeśli wkrótce mają być kolejne łatki
2.4 wyjdzie nieprędko, bo to będzie wersja z wieloma poważnymi zmianami.
Co do łatek do 2.3.2, to zobaczymy, póki co zgłoszono tylko jednego buga (krytycznego), który został już usunięty w 2.3.2.1. Innych poważnych błędów nie zauważam, wczoraj testowałem 150 tur, przeszło bez problemów, ale trudno oceniać własną robotę. Ja myślę, że można grać.
Cytat:
Zamieszczone przez wudang_clown
Opublikowaliśmy
quickfix usuwający bug "skorumpowanego wezyra". Bug powodował po 99 turze ubytek wielkich sum pieniędzy ze skarbca gracza - powodem było umieszczenie w campaign_script.txt błędnej wersji skryptu regulującego odpływ gotówki ze skarbca AI.
Jeśli ktoś zaczął już kampanię i chce ją kontynuować, z pewnością doświadczy złośliwości skorumpowanego wezyra, ale można to obejść poprzez wpisanie w konsoli komendy
Kod:
add_money turks, 100000
Oczywiście, "turks" zastępujemy nazwą kodową naszej frakcji, a w miejsce sumy wpisujemy sumę, która nam zaginęła. Komendę wystarczy wpisać raz, a później w każdej turze (jako, że błędny skrypt będzie działał w każdej turze) wystarczy otworzyć konsolę i hitnąć klawisz kursora-strzałki "up-góra" (nie wiem, jakiej tu nomenklatury użyć ;)) - konsola zapamiętuje komendy wpisywane podczas danej sesji, więc używając strzałek góra-dół można wybierać wpisane wcześniej komendy.
Pozostaje tylko przeprosić fanów za zepsuty skrypt: przepraszamy! ;)
A czy tą korupcję da się zwalczać rozbudowując np. administrację? Bo rozumiem, że ten skrypt dalej działa, tylko jest ograniczony.