Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja (Preview frakcji nr 5- ARWERN
Cytat:
Ciekawe też czy aby zjednoczyć plemiona trzeba będzie je podbić i przyłączyć czy tylko pokonać w bitwie i wtedy np. uznają wyższość trochę jak wasale/protektoraty a wyprawy i wojny bedą działać na zasadzie takich krucjat- z kolejnymi plemionami dołączającymi do armii na wezwanie najsilniejszych. Powinni też utrudnić barbarzyńcom kontrolę nad odległymi prowincjami z racji braku organizacji państwowej porównywalnej z Rzymem, Kartaginą etc. Crusader Kings 2 pięknie to pokazuje jaki opór stawiają nowe ziemie, a tacy Galowie nie zorganizowali by przecież prawa i administracji, a przynaniej nie do czasu wchłonięcia jakiejś rzymskiej czy hellenistycznej kultury (tak jak Rzymianie po zdobyciu Syrakuz).
Ale TW to prościutka gierka o bitwach, więc nie licz na to ;)
Cytat:
Na singlu fajnie będzie sobie zacząć taką frakcją co ma 1 prowkę, ale na multi nie będzie zbyt nie zbalansowane...? ktoś weźmie sobie Kartaginę a ktoś inny Galów....
Podstawa TW to kampania SP :P Do tego pamiętajmy o historyczności i realiźmie (przynajmniej dążeniu do tych celów...).
Ludzie walczą o tych Germanów...nie rozumiem, przecież mają dwie barbarzyńskie, a zamiast unikatowych Ptolemeuszy, Selucydów, Partii chcą znowu to samo...
Grunt, że i tak nie ma to znaczenia, bo CA już dawno ma to ustalone. Trzeba mieć nadzieję, że choć minimum powagi zachowają i Germanów nie udostępnią. Inna sprawa, że dla 90% ludzi Rome 2 kojarzy się przede wszystkim z walką Rzymu z szeroko pojętymi barbarzyńcami, a o pewnym lesie, w którym po raz pierwszy zatrzymano rzymską ekspansję, będącym przełomowym punktem w dziejach wszechświata (ta, jasne...) słyszało 89 :P
Ja się nie zdziwię jak teraz dostaniemy właśnie germańską frakcję, a np. Ptolemeusze pojawią się dopiero w DLC.
CA przez idiotyczne okrojenie grywalnych frakcji do ośmiu strasznie namieszała i przez to tylko tworzą się niepotrzebne kłótnie. A zadowolony to nikt nie będzie.
Mam małą teorię...
Will wyraźnie powiedział jakiś czas temu, że 8 frakcji będzie grywalnych w czasie premiery.
Są 2 opcje:
1) chodziło o DLC, a dodatkowe frakcje będą dokupowane w ramach DLC. Ta opcja wydaje się najbardziej prawdopodobna. W końcu CA lubi zarabiać na DLC-biznesie. Jedynym przeciwieństwem by to zrobić jest fakt, że osoba która nie wykupi DLC nie będzie mogła daną frakcją zagrać. Dlatego byłoby niezłym absurdem, że grając na multi jedna osoba wybiera Kartaginę, a druga Seleucydów (przyjmijmy że byliby w DLC) wystawiając rydwany z kosami, słonie pancerne, katafraktów itp. Będzie to bardzo boleć, taka nierówność wśród graczy. Przy STW2 tak nie bolało, bo frakcje nie były tak różnorodne i można było przeżyć, że gracz wystawia armię, której nie mamy. Dlatego najbardziej rozsądnym materiałem DLC wydają się minory, mniejsze frakcje, które będą miały po 1-2 unikatowych jednostek, a pozostałe będą znane w innych frakcjach. Jedno jest pewne - Germanów, Seleucydów, Egipcjan lub Partów zabraknie w standardowej 8. Wtedy jedna z nich w DLC to wielka niesprawiedliwość wśród graczy którzy nie kupią DLC. <mam nadzieję, że odpadną Germanie :D >. Nasuwa się wtedy pewien wniosek:
2) może chodzi o to, że główne frakcje, których zabraknie w podstawce będą stopniowo odblokowywane przez CA za pośrednictwem Steam? To byłoby dużo lepsze od DLC. Wtedy ważne frakcje których zabraknie w głównej 8 np. Pont, Pergamon i jedna z tych: Germanie, Seleucydzi, Egipcjanie lub Partowie będą odblokowani za darmo, po jakimś czasie od premiery, za pewne z patchami. Mam nadzieję, że chodzi o to. Wtedy w DLC byłyby minory, bez których można przeżyć (np. inne plemię galijskie, germańskie itp.). Miałoby to duży sens. Przy NTW w DLC nie było nic takiego, czego nie było w podstawce bo np. inny pułk gwardii, huzarów, grenadierów itp. Brak Scots Greys nie raził aż tak bardzo jak brak Seleucydów czy Partów. Tylko jest jeden problem - zarobek.
Właśnie o to chodzi w DLC. Gdyby CA dodało jakąś słabą i podrzędną frakcje w DLC stosunkowo mało osób by ją kupiło. A jak dodadzą fajniejsze frakcje takie jak: Selucydzi, Partowie, Egipt to mogą je sprzedać po cenie nawet 10 euro i ludzie to kupią bo będą pod większą presją.
ewentualnie się "Zdenerwują: polityką firmy i arrrr morska przygodo :twisted:
Frakcje w TW:R2 - dyskusja (Preview frakcji nr 5- ARVERNI)
Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Trzeba mieć nadzieję, że choć minimum powagi zachowają i Germanów nie udostępnią. Inna sprawa, że dla 90% ludzi Rome 2 kojarzy się przede wszystkim z walką Rzymu z szeroko pojętymi barbarzyńcami, a o pewnym lesie, w którym po raz pierwszy zatrzymano rzymską ekspansję, będącym przełomowym punktem w dziejach wszechświata (ta, jasne...) słyszało 89 :P
Po tym jak udostępnili Icenów to nie udostepnienie Cherusków dopiero było by z ich strony kpiną. Tak, z powodu tego lasu, bo w końcu co trzy legiony to nie jeden.
Z frakcji galijskiej znów jestem w pełni zadowolony. Trzeba CA przyznać, że barbarzyńcy im dobrze wychodzą :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
W końcu CA lubi zarabiać na DLC-biznesie.[/b] Jedynym przeciwieństwem by to zrobić jest fakt, że osoba która nie wykupi DLC nie będzie mogła daną frakcją zagrać. Dlatego byłoby niezłym absurdem, że grając na multi jedna osoba wybiera Kartaginę, a druga Seleucydów (przyjmijmy że byliby w DLC) wystawiając rydwany z kosami, słonie pancerne, katafraktów itp. Będzie to bardzo boleć, taka nierówność wśród graczy. Przy STW2 tak nie bolało, bo frakcje nie były tak różnorodne i można było przeżyć, że gracz wystawia armię, której nie mamy.
Jak każdy. Popatrz na Paradox, milion DLC. Nowa frakcja DLC nie musi oznaczać nierówności. Chyba, że chodzi Tobie o nierówność finansową. Sorry, tak było jest i będzie. Kto bogatemu zabroni? To, że Armenia miała włóczników, legiony i katafraktów (Rome 1) nie czyniło ją lepszą od Traków.
Ja bym się nie zdziwił jakby w ogóle wschodu zabrakło. Z drugiej strony będzie to źle wyglądać. Lepiej jakby nowe frakcje DLC były z różnych regionów (Germanie, Hiszpania, Seleucydzi/Pont).
Em, co do DLC w Shogunie 2, no to właśnie, że bolało. Jednostki z Sengoku Jidai były lepszymi alternatywami podstawowych w każdym aspekcie. Podobnie, nie byłoby armii ashigaru, gdyby nie było dodatku Ikko Ikki (świty).
Ja tam zawsze twierdze, że jedna świąteczna wyprzedaż i wszystkie DLC moje :D