Re: Islam - religia "pokoju", czy "wojny"?
Cytat:
Według mnie dyskutowanie na temat czy jakieś wyznanie jest pokojowe czy prowojenne jest bez sensu.
Więc po co piszesz o tym?
Zresztą nie wiem o co Ci chodzi. Raz piszesz o:
Cytat:
jedyną chyba znaną mi pokojową religią na świecie jest chyba bydyzm
(czyli np chrześcijaństwo nie jest pokojowe)
żeby niżej napisać, że ta dyskusja jest bez sensu i żeby było śmieszniej to dodałeś:
Cytat:
Wszystko bowiem zależy od tego kto wyznaje daną wiarę
Więc raz zarzucasz całej religii charakter niepokojowy, a potem zrzucasz na samych ludzi. Więc jak to jest w końcu? :D
Aby wyrazić swoją opinię na ten temat :)
Religia i ludzie są ściśle powiązani - zauważ, że w dekalogu mamy przykazanie o nie zabijaniu, Jezus nakazał miłować nieprzyjaciół i im przebaczać - więc mamy tu przesłanie pokoju i miłości, czy wieki wojen w Europie gdy wszystkie kraje były już chrześcijańskie - to zależało od ludzi. Pamiętasz może słowa legata papieskiego Amuada - "Spalcie wszystkich Bóg rozpozna swoich"? - więc to zależy od człowieka tak naprawdę. Jeżeli w doktrynę religia ma wpisaną krucjatę przeciwko innowiercom więc jej wyznawcy będą nastawieni wojowniczo.
Tak samo dżichad dopiero w czasie wypraw krzyżowych nabrał nowego znaczenia.
Pojęcie religia pokoju czy wojny zależy tak naprawdę od ludzi. Teraz rozumiesz?
Ja wiem o co Ci chodzi w kwestii podejścia ludzi. Tylko to co napisałeś w pierwszym poście jest niespójne. Raz dajesz do zrozumienia, że wszystkie religie prócz buddyzmu są wrogo nastawione (sama religia jest złem), a potem piszesz, że to ludzie czynią zło. Więc co jest tym czynnikiem decydującym o antypokojowym nastawieniu? Ludzie czy sama religia? Skoro ludzie to czemu tylko buddyzm jest niby pokojowy? Skoro ludzie czynią zło to czemu piszesz w domyśle, że chrześcijaństwo czy islam są antypokojowe?
Buddyzm to nie religia jak stwierdził kuroi wiec się nie nie liczy :) kurde ciężko jest stwierdzić co tak naprawdę wpływa czynników jest wiele ale według mnie najważniejszym jesteśmy my sami - nasz charakter i odczucia wobec innych. Temat wart jest głębszego zastanowienia a nawet utworzenie nowego. :)
Buddyzm pokojowy?! :shock: !
Cytat:
Możesz rozwinąć?
Cytat:
Zamieszczone przez fenr1r
Cytat:
Możesz rozwinąć?
To raczej ja powinienem prosić o rozwinięcie :)
Ale czepiliście się biednego buddyzmu :) wydaje mi się jedyną religią, nurtem filozoficznym, który nie nawołuje do agresji. Nawet manifestacje buddyjskich mnichów mają charakter pokojowy. Nie twierdzę, że w przeszłości nie prowadzili wojen :) po prostu wydaje mi się, że jest to nurt polegający na wyciszeniu, którego brakuje innym.
Co do Islamu- o naturze tego wyznania najlepiej świadczy jego święta księga:
Koran 98, 6: Zaprawdę, ci, którzy nie uwierzą, spośród ludzi Księgi (chrześcijanie, wyznawcy judaizmu) i bałwochwalcy, będą w ogniu Gehenny, gdzie będą przebywać na wieki. Oni są najgorsi ze stworzeń!8, 39: Zwalczajcie ich, aż nie będzie już buntu i religia w całości będzie należeć do Allaha. 9, 5: A kiedy miną święte miesiące, wtedy zabijajcie bałwochwalców, tam gdzie ich znajdziecie; chwytajcie ich, oblegajcie i przygotowujcie dla nich wszelkie zasadzki! 9 ,123: O wy, którzy wierzycie! Zwalczajcie tych spośród niewiernych, którzy są blisko was. Niech się spotkają z waszą surowością. 4,74 Niechże walczą na drodze Allaha ci, którzy za życie tego świata kupują życie ostateczne! A kto walczy na drodze Allaha i zostanie zabity albo zwycięży, otrzyma od Nas nagrodę ogromną. 4,76 Ci, którzy wierzą, walczą na drodze Allaha, a ci, którzy nie wierzą, walczą na drodze Saguta. Walczcie więc z poplecznikami szatana! Zaprawdę, podstęp szatana jest słaby! 8, 67: Nie jest odpowiednie dla Proroka, aby brał jeńców, dopóki on nie dokona całkowitego podboju ziemi. 9, 29: Zwalczajcie tych, którzy nie wierzą w Allaha i w Dzień Ostatni, który nie zakazują tego, co zakazał Allah i Jego Posłaniec, i nie poddają się religii prawdy - spośród tych, którym została dana Księga(chrześcijanie, Żydzi) - dopóki oni nie zapłacą daniny własną ręką i nie zostaną upokorzeni.
A tak poza tym to ciekawy news dla tych co twierdzą że muzułmanie Europejskiej cywilizacji nie zaszkodzą:
Dania. Niewielkie miasteczko Kokkedal. Miejscy radni podjęli niedawno decyzję, że w tym roku miejskiego rynku nie ozdobi bożonarodzeniowa choinka. Powód? Kryzys ekonomiczny. Koszt choinki z oświetleniem to jakieś 6 tys. koron. Czyli około 4 tys. zł. A dla budżetu Kokkedal to zbyt duże obciążenie. Skandal wybuchł dopiero wtedy, gdy dziennikarze odkryli, że większość radnych to muzułmanie, którzy całkiem niedawno wydali z publicznej kasy aż 60 tys. koron na miejskie obchody muzułmańskiego święta ofiarowania.Kokkedal urasta do rangi symbolu. Bo jeszcze parę lat temu tych, którzy straszyli, że muzułmanie zdobędą Europę dzięki jej otwartości wyzywano od oszołomów.