Czy horda Mongołów może być,? Pojawili by się dopiero od pewnej tury.
Wersja do druku
Mongoły są.
Owszem, Mongołowie, a konkretnie Złota Orda są już w modzie :) Byłem pewien, że są zawarci w liście frakcji na pierwszej stronie, myliłem się jednak, dawno tego nie aktualizowałem :) Aktualna lista:
Księstwo Śląskie
Księstwo Opolsko-Raciborskie
Księstwo Wielkopolskie
Księstwo Pomorskie
Księstwo Mazowieckie
Welfowie
Wittelsbachowie
Askańczycy
Hohenstaufowie
Hanza
Królestwo Czech
Gwelfowie
Republika Wenecka
Pastwo Papieskie
Królestwo Węgier
Królestwo Serbii
Carstwo Bułgarii
Księstwo Halicko-Wołyńskie
Nowogród Wielki
Złota Orda
Prusowie
Państwo Zakonne
Księstwo Litewskie
Królestwo Norwegii
Królestwo Danii
Królestwo Szwecji
Przyznam, że nie śledziłem od początku tego wątku, ale podoba mi się to Co Robisz.
Czekam na moda:D
A jeśli chodzi o tą wolną frakcję to mam taki pomysł, żeby zrobić po prostu Rzeczpospolitą.
Np żeby, będąc jedną z 5 pierwszych nacji:
Księstwo Śląskie
Księstwo Opolsko-Raciborskie
Księstwo Wielkopolskie
Księstwo Pomorskie
Księstwo Mazowieckie
po spełnieniu konkretnych warunków była możliwość zmiany księstwa np. na królestwo polskie
Spokojnie, slot dla zjednoczonego królestwa już dawno zarezerwowany :)
oh ok
nie wiedziałem...
no to nie wiem już sam, nie mam takiej wiedzy historycznej z tego okresu
ale ja to bym celował jednak w jakąś frakcję bliżej Polski (a nie np Mongołowie, Wenecja czy państwa skandynawskie)
Mój researcher zaproponował jeszcze ród Wettynów, którego ziemie graniczyły z Polską, ale wtedy byłoby chyba już za dużo frakcji niemieckich. Można by dodać Księstwo Małopolskie, niegrywalne i pojawiające się na mapie, gdy główne miasta Małopolski zbuntują się przeciw władzy innych książąt (na starcie Małopolska jest zajęta przez Księstwo Śląskie). Ale staram się przede wszystkim brać pod uwagę frakcje grywalne, które byłyby dostępne dla gracza w kampanii. Być może dobrą opcją byłoby dodanie 3 frakcji ruskiej? Nie jestem na tyle zorientowanym w historii Rusi żeby zdecydować, czy Księstwo Kijowskie czy Suzdalskie miałoby w tym przedziale czasowym rację bytu. Kandydatów na nowe frakcje trzeba by właśnie szukać w Polsce, Niemczech czy na Rusi - Skandynawia wypełniona liczącymi się wtedy państwami, Włochy i Bałkany także, Inflanty też już rozdysponowane ;) Co prawda w 1232 istniał jeszcze Zakon Kawalerów Mieczowych, ale już w 1236 połączył się on z krzyżakami, nie wiem więc czy byłby sens tworzenia takiej frakcji.
Co do Kawalerów Mieczowych to rzeczywiście nie ma sensu raczej, najlepiej dać jakieś ich jednostki krzyżakom moim zdaniem i tyle. Jeśli chodzi o nową frakcję to jestem za Wettinami choć to moje subiektywne spojrzenie :)
Państwo Zakonne ma dostęp zarówno do Kawalerów Mieczowych, jak i do Dobrzyńców :) Będą to jednostki prawdziwie elitarne (tak samo krzyżaccy bracia-rycerze), dostępne tylko po jednej spieszonej i jednej konnej jednostce przez większość czasu gry. Pogonię mojego researchera do roboty, niech wybada, czy jest racja bytu dla kolejnej ruskiej frakcji czy faktycznie trzeba będzie wstawić tych Wettynów ;)
Witam, mod zapowiada się zacnie xD
A co do frakcji ruskich to i Księstwo Kijowskie i Suzdalskie czy też Połockie albo Smoleńskie można by umiejscowić w owym slocie.
https://www.youtube.com/watch?v=if1CVJtF5BE jakąś nację z 4:50 można wybrać ;D