Re: Pytania początkujących graczy
Mam pytanie z kategorii NIEWYOBRAŻALNIE TRUDNE.
Wchodzisz na miasto w prowincji
klikasz na szczegóły prowincji
najeżdżasz na kulturę
i tam masz np.
Rozkład wpływów:
-Budynki 3
-Kultura 6
-Technologie 2
Skąd się bierze liczba przy kulturze w tym przypadku 6 ?
Pozostałe wiem, nie mogłem wstawić printscreena.
Cytat:
Zamieszczone przez dawid621
No wlasnie Panowie jak to jest z ta wojna domowa? Ona faktycznie moze tylko raz na cala gre wypuchnac? Dziwne to troche ale chyba faktycznie tak jest, bo grajac wczesniejsza kampanie kiedy mialem wojne domowa prawie na poczatku gry, pod koniec mimo ze ryzyko wybuchu wojny domowej bylo olbrzymie na tym pasku, to nigdy wiecej ona nie wybuchla.
Co do tych wojny poszczegolnych rodow ze soba, pomysl byl fajny z zalozenia ale w praktyce to porazka, zagladam do tego ekranu rodu praktycznie tylko kiedy jest jakies zdarzenie badz wybitnie nie mam juz co w danej turze robic.
Chciałbym poszerzyć pytanie, a mianowicie: od czego zależy jej wybuch, jak można zmniejszyć szanse jej wystąpienia, i czy są jakieś komunikaty poprzedzające wybuch wojny domowej (ja osobiście żadnego nie zauważyłem – a do wojny domowej doszło w początkowym stadium kampanii granej przeze mnie).
Czołem, mam pytanie, czy zmiana poziomu trudności w kampanii (na początku gdy zaczyna się nową) skutkuje zarówno większą trudnoscia jeśli chodzi o strone zarządzania i ekonomii jak i jeśli chodzi o bitwy ? Ten pierwszy aspekt jest dla mnie ok jeśli chodzi o trudność ale bitwy są zbyt proste nawet przy dużej przewadze komputera , gram na poziomie normal i zastanawiam się czy zacząć kampanie na poziomie trudniejszym, bitwy są zbyt banalne. W poprzedniej części Rome Total War podczas startu nowej kampanii był wybor trudności oddzielnie dla bitew i dla zarządzania.
W trakcie kampanii wejdź w opcje gry i tam możesz już niezależnie zmienić poziom trudności bitew :) Nie wiem kto wpadł na pomysł, żeby ten rozdział przy kampanii usunąć, a potem dać możliwość zmiany już w trakcie kampanii, ale był głupi ;)
Dzieki za szybką odpowiedz, pozdrawiam :)
Hmm.... sprawdziłem, u mnie jednak w opcjach podczas kampanii jest nadal jedynie jeden suwak wyboru stopnia "trudności wyzwania", nie ma oddzielnego dla bitew... Czy on odpowiada zarówno za bitwy jak i zarządzania ?
Ja zmieniłem język na angielski i pod tym suwakiem jest już tylko poziom trudności bitew ;) Znając Cenegę nawet to źle przetłumaczyli :P
Czy gdy przy jakimś budynku pisze np +10% do handlu to działa on na wszystkie prowincję czy tylko na tą w której jest wybudowany?
Cytat:
Zamieszczone przez Tits
Czy gdy przy jakimś budynku pisze np +10% do handlu to działa on na wszystkie prowincję czy tylko na tą w której jest wybudowany?
Tylko w danym regionie jak sądzę ;)
Cytat:
Zamieszczone przez jangacie
Cytat:
Zamieszczone przez dawid621
No wlasnie Panowie jak to jest z ta wojna domowa? Ona faktycznie moze tylko raz na cala gre wypuchnac? Dziwne to troche ale chyba faktycznie tak jest, bo grajac wczesniejsza kampanie kiedy mialem wojne domowa prawie na poczatku gry, pod koniec mimo ze ryzyko wybuchu wojny domowej bylo olbrzymie na tym pasku, to nigdy wiecej ona nie wybuchla.
Co do tych wojny poszczegolnych rodow ze soba, pomysl byl fajny z zalozenia ale w praktyce to porazka, zagladam do tego ekranu rodu praktycznie tylko kiedy jest jakies zdarzenie badz wybitnie nie mam juz co w danej turze robic.
Chciałbym poszerzyć pytanie, a mianowicie: od czego zależy jej wybuch, jak można zmniejszyć szanse jej wystąpienia, i czy są jakieś komunikaty poprzedzające wybuch wojny domowej (ja osobiście żadnego nie zauważyłem – a do wojny domowej doszło w początkowym stadium kampanii granej przeze mnie).
Ja niestety nie mam pojęcia od czego to zależy. Miałem tak, że wojna wybuchła, komp zespawnował w Hiszpanii po czym w następnej turze gra się wywaliła (CTD). Po załadowaniu gry i wciśnięciu "zakończ turę" wojna nie wybuchła przez kilka kolejnych tur - a w końcu AI objawiło się na dalekiej północy.
Nie widziałem też żadnych komunikatów ani ostrzeżeń. Wiem tylko, że wojna wybucha raz na całą grę, toteż jeśli wybuchnie na początku to zakładka rodu przestaje być potrzebna do czegokolwiek :)