Nie zauważyłem takich problemów na trudnym, nawet na bardzo trudnym nie ma jakiejś widoczniej różnicy w morale.Cytat:
Zamieszczone przez Zaskroniec
Schodzenie poniżej trudnego jest sporym błędem, sam sobie niszczysz przyjemność z rozgrywki.
Wersja do druku
Nie zauważyłem takich problemów na trudnym, nawet na bardzo trudnym nie ma jakiejś widoczniej różnicy w morale.Cytat:
Zamieszczone przez Zaskroniec
Schodzenie poniżej trudnego jest sporym błędem, sam sobie niszczysz przyjemność z rozgrywki.
Po tych patchach jest jeszcze gorzej i z optymalizacją i z AI.
Co do poziomu trudności to bitwy zależą od jakości twojego wojska. Mając np Hoplitów przeciwko Milicji na Normalu walka nie trwa dłużej jak parę sekund. Z drugiej strony walcząc Milicja na Milicję na Hardzie walka 1vs1 trwa o wieele dłużej i od czasu do czasu dostaję łomot. Ogólnie jestem zadowolony grając na Wysokim poziomie wyzwania zarówno w kampanii jak i w bitwach bo AI dosyć ładnie i szybko kontruje moje manewrowanie przez co muszę się bardziej wysilić i szybciej klikać. Pomimo tego pozostaje ciągle kilka rzeczy na które AI daje się bić więc myślę, że jest ok jak na pierwszą kampanię.
Co do samego patcha:
- fajnie że wydali hotfixa rozdzielczości ekranu,
- ten drugi hotfix w sumie jest dla mnie nieodczuwalny bo nie miałem problemów które bodajże on naprawiał (z drugiej strony dosyć ważył jak na parę bugfixów).
Zanotowałem spadek 1-2 FPS'ów na mapie kampanii. Trudno stwierdzić jak tam różnice w balansie bo nie mogę przez betapatch zbytnio grać multi :/ Jedyne co zauważyłem to fakt, że jednostki wreszcie zaczynają męczyć się przesadnym bieganiem (ciężka piechota po przebiegnięciu ćwierć mapy straciła staminę o cały poziom)
Pozdrawiam
Dziwne rzeczy działy się u mnie po wgraniu tej nowej Bety, z tego co pamiętam zacząłem kampanię Klaudiuszami już na 2 patchu (nawiasem kampania Klaudiuszami w porównaniu z Juliuszami na początku jest dużo łatwiejsza) i po wgraniu bety 3 pochrzaniło się coś z symbolami legionów, zostały tylko trzy, a symboli floty jakby przybyło. I przy najeżdżaniu kamery na mapie kampanii (gdy np klikam na armie na małej mapie) to przed zatrzymaniem nad dana jednostką następuje taki przeskok bardzo wkurzający. Co ciekawe po odpaleniu nowej kampanii wszystko dział nieźle. Żal mi tych starych saveów, tyle się namordowałem żeby podbić całą Hiszpanię. Na parę tygodni biorę rozwód z Rome.
Cytat:
Zamieszczone przez segate
Witam po przerwie. Zająłem się poprawianiem modów ogólno dostępnych na TWC. Teraz więcej grzebie w plikach i testuję bitwy niż gram w kampanię.Cytat:
Zamieszczone przez Atari65XE
Jak będę zadowolony z ostatecznych modyfikacji to wrzucę Wam na testy. Między innymi połączyłem moda Radious Battle Mod z tym modem co pozwala legionistom rzucać pilum bez szarży oraz usunąłem płonące oszczepy. Wszystko teraz jest kompatybilne. Radious nie działał z innymi modami zmieniającymi wspomniane rzeczy. Poza tym sporo innych poprawek modów zrobiłem : jak dla kogoś za dużo jest 1,5x jednostki to zrobiłem coś koło 1,2x gdzie większość piechoty posiada 220 osób w oddziale. Na słabszych komputerach jest to ilość zadowalająca, a nie ryje tak procesora.
Tak więc, jak skończę to udostępnię Wam te pozmieniane modyfikacje i sami ocenicie.
Pozdrawiam.
Ja bym się przyjrzał plikom odpowiedzialnym za ruch AI po mapie kampanie. Mam wrażenie, że komp atakując nasze osady nie bierze pod uwagę przypuszczalnej siły naszego garnizonu, stąd często wysyła armię na regiony, których nie zdobędzie. Traci armie i łatwo wtedy przejść do kontrataku. Gdyby grał bardziej defensywnie, wyczekując na nasze wyjścia z miasta, bądź czekał aż siły obronne będą szczuplejsze, korzyści z tego miałby większe.
U mnie w kampanii na very hard jest odwrotnie - komp właśnie atakuję niestrzeżone regiony. Jak ściągam armie to Ai się wycofuje. Trzymam armie przy granicy, zastawiam zasadzki to nie podchodzi. Jednym słowem bawi się ze mną w "kotka i myszkę".
Plusy pewnych zachować są, potrafi ściągnąć dwie flagi zanim przystąpi do ataku, kiedy oceni, że ma za małe siły do ataku, to ufortyfikuje się na odległość tury od naszej osady, lecz ta ocena potencjału mogłaby być lepsza. Zbyt szybko atakuje i zbyt łatwo wycofuje się ze swojego regionu. Gdyby bitwy były przenoszone na koniec wszystkich ruchów, tak by każda nacja mogła zareagować na zainicjowaną bitwę, wtedy taki odwrót taktyczny miałby sens, lecz tak to tylko marnuje potencjał armii garnizonowej, która osamotniona nie stanowi większej przeszkody do zdobycia osady.
Przed chwilą znów się pobrało 20kilka MB.
Ktoś już zaobserwował jakieś zmiany?
Czyli parę hotfixów do bugów. Koniec z blokowaniem portów przez AI :roll: Poprawiony pathfinding też powinien pomóc. Bug z zasadzkami nie jest chyba aż tak ważny. PozdrawiamCytat:
Zamieszczone przez Matthias CA