Re: Divide Et Impera (Aktualna wersja z 27.12.2013)
To ja w takim razie nie wiem. Może to jednak zależy od "zaawansowania" agenta - tj. umiejętności - będę u siebie obserwował tą kwestię - jakby co to dam znać.
Ja osobiście używam "folderu" data (jednak uważam, że przez steam aktualizacja jak się już ściągną to powinna działać tak samo) i zacząłem kampanię od wersji 0.6a (więc już starowinka) ale poza problemami z tradeposts wszystko odnośnie agentów i dyplomacji jest podobnie jeśli nawet nie tak samo. Ponadto z tego co śledziłem zmiany na forach o DeI nie kojarzę zmian odnośnie agentów i dyplomacji - przynajmniej jakiś radykalnych.
A czy Macedonia używa 1 (góra 2) agentów , czy spamuje wraz ze swoimi ewentualnymi sprzymierzeńcami ich bez przerwy ?
PS Na koniec powiem, że jeszcze jak grałem na wersji 0.5 Egiptem, to poza 2 lub 3 agentami nomadów (których zaraz przekupiłem - zresztą ich umiejętności oscylowały w granicach 1 gwiazdki miałem spokój, widziałem jakiś agentów Pontu, ale oni do czasu swojego regresu byli potęgą , potem przyszła chwała Medii ale oni mieli 0 agentów (tyle widziałem)
Cytat:
Hmm... no to nie wiem... Bo wczoraj agent Macedonii (gram Grekami) skasował mi w jednej z prowincji wszystkie 4 budynki za jednym zamachem...
Mam jeszcze 1 rozwiązanie. Może zależy to od tego jakie w mieście są środki ochrony przed wrogimi agentami - no wiesz (niektóre świątynie, centrum miasta, jacyś swoi agencie z odpowiednimi umiejętnościami, dowódca, który posiada specjalne atrybuty do obrony przed działaniem wrogich agentów etc. Zauważyłem, że w Romie II, a szczególnie w DeI bardzo dużo szczegółów tworzy całość - a jak mówią "diabeł tkwi w szczegółach" :P
Macedonia użyła jednego Championa i jednego Szpiega. Owego "szampona" już przerobiłem i jest mój :), ale co naszkodził to jego... Szpieg, twardo się broni przed przekupstwem... Dodatkowo atakuje mnie Szampon i Szpieg Epiru, ale zasłużenie, bo odbiłem im dwa miasteczka.
Co do tego, że trzeba neutralizować wrogich agentów swoimi, to pełna zgoda. Tak robię. Tak samo "pompuję" cechy promujące wykrywanie i neutralizację wrogich agentów. Chronię genków.
Mi tylko chodzi o to, żeby taki Champion mógł i owszem podpalić i zniszczyć budynek ale kurna jeden, a nie zmasakrował mi całe miasto... Co on, jakiś behemot jest? :D
marko1805 - nie narzekam na moda, przeciwnie chwalę go na każdym kroku. jednak agenci psują tą strategiczną grę i nie wstydzę się o tym wyraźnie pisać. Co do różnicy w Twojej i mojej rozgrywce - u mnie Galia jest w ręku dwóch wrogich mi plemion, nie szukałem z nimi zwady, przeciwnie nawet nie atakowałem żadnych z ich sojuszników. po prostu wypowiedzieli mi kolejno wojnę i nie chcą podpisać pokoju. Arawrnowie czy jakoś podobnie wzięli na dokłądkę połowę Hiszpanii co w zestawieniu z Kartaginą i jej przydupasem w Afryce daje mi wojnę na północy, zachodzi i południu. W myśł rzymskiego przysłowia: "Nie ma takiej bramy której nie otworzyłby osioł ze skrzynią złota" próbowałem kupić sobie pkój ale nie jestem krezusem więc ich cena przewyższa znacznie moje możliwośći. Zawsze gram na poziomie b. trudnym i na poprzedniej wersji wziąłem całą Hiszpanię i połowę Afryki i dopiero kolejna łatka spowodowałą, że założyłem nową grę. U mnie sytuacje jest ciężka, polityczne leżę, ekonomicznie ledwo wydalam ale i to się kończy bo naprawiająć Mediolan po akcji super-championa płacę 5x 1350 gdzieś co drugą turę. Jak wygniotę te gnidy - agentó to moi agenci potrzebni są w Hiszpanii i w Kartaginie, jak uporam się z tamtymi to zanowu gnida-super-champion rujnuje mi Mediolan. Rozgrywkę mam a raczej miałbym świetną ale to ścierwo psujące grę agenci wykańczają mnie ekonomicznie.
W takiej grze - grze strategicznej nie ma miejsca na takie super-postacie. Ja swoich używam jedynie do obrony prze obcymi agentami, rozpoznania i krzewienia własnej kultury w podbitych prowincjach. Te super zdolnośći rujnowania całego miasta jedną akcją i uziemiania prze kilka rund pod rzą jakiejś armii nie mają miejsca w takiej grze.
Reszta jest w modzie miodna, staram się zachować poprawność historyczną i nie zreformowałęm dotąd badaniami swojej armii - mam rok bodajżę 264 pne. i walczę hastati, triari i principes plus jednostki miotające i pomocnicze. Bardzo ale bardzo cenię poprawność historyczną i jak największe upodobnienie do realii. Póki co powalczę jeszcze z tymi super-gnidami-agentami ale moja rozgrywka raczej skazana jest na porażkę. Nie martwi mnie to a raczej cieszy bo komputer jest tak zbalansowany w modzie, że zakończyły się przyjemne spacerki, wreszcie jest potrzebny wysiłek i jest wyzwanie. Możę w kolejnym patchu mod przewartościuje te gnidy-agentów i rozgrywka będzie miała Sens pisany z dużej litery.
Teraz ponawiam już któryś raz prośbę - dajcie w temat linka do działającego pobrania moda na grafikę Radiousa, nigdzie nie mogę go znaleść. Pisze, żę mod jest na grafikę a ściąga się Radious Toal War w jednym pliku. Co się z tym modem stało?
Najbardziej przepakowani to są szpiedzy, ja w swojej grze Bojami w kilkanaście tur tak wyszkoliłem swojego, że miał 90-95% szans na zatrucie studni/racji żywnościowych + bonusy do zadawanych tym obrażeń, w efekcie czego żadna armia nie jest straszna, bo można ją w 3 tury osłabić do "czerwonych pasków" bez wydania nawet jednej bitwy, przez co gra traci sens. Chyba faktycznie trzeba samemu nakładać sobie ograniczenia albo zainstalować odpowiedniego submoda osłabiającego agentów.
Btw: czy komuś udało sie Bojami stworzyć celtycką konfederację? Bo ja w DeI nie mam w ogóle tej opcji dostępnej w dyplomacji (u Swebów była normalnie).
Przewija się w temacie mod czy patch na osłabienie agentów - napiszcie o nim coś więcej, możę ktoś na nim już grał i możę będzie dopełnieniem do DEI i zrobi z Rome 2 to, co pożre nam całkowicie wolny czas. (nie mam poprawy pisowni w przeglądarce, ostatni raz przepraszam za palcówki i błędy).
Cytat:
Zamieszczone przez Gnejusz
Przewija się w temacie mod czy patch na osłabienie agentów - napiszcie o nim coś więcej, możę ktoś na nim już grał i możę będzie dopełnieniem do DEI i zrobi z Rome 2 to, co pożre nam całkowicie wolny czas. (nie mam poprawy pisowni w przeglądarce, ostatni raz przepraszam za palcówki i błędy).
Przez menadżera modyfikacji na steam
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... ext=agents
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =190134934
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... ext=agents ALE TEN JEST MOCNO NIESPRAWIEDLIWY
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... ext=agents - TEGO KIEDYŚ UŻYWAŁEM - DZIAŁAŁ
Coś jeszcze można byłoby znaleźć ;)
Cytat:
Mi tylko chodzi o to, żeby taki Champion mógł i owszem podpalić i zniszczyć budynek ale kurna jeden, a nie zmasakrował mi całe miasto... Co on, jakiś behemot jest?
Znalazłem dla Ciebie dla Was) rozwiązanie
Czasem warto poszperać po workshopie
Mod usuwa możliwości niszczenie budynków w Twojej osadzie oraz spowalniania budowy przez wrogich agentów - to samo dotyczy Twoich szpiegów i championów
Zatrucie studni pozostaje nadal
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =205050929
Ten sam człek stworzył podobnego moda, który to nie kasuje tych "mega zdolności " ale je ogranicza - tylko nie wiem w jakim stopniu
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =205055798
Czyli nie tylko ja widzę problem z agentami. To dobrze. :)
Obecnie wychodzi na to, że lepiej mieć wypasionego agenta, niż napakowaną armię... Spy Total War. :D
Ja oczywiście wiem, że można podkupować agentów, można ich neutralizować itd. Chodzi mi tylko o ich nadludzkie moce... Jeden koleś zrównuje mi miasto z ziemią... Może ma artefakt? Trąbę Jerychońską? :D
Poszukam moda który, nie tyle osłabi działania agentów, a osłabi skutki tychże działań. Niech zatruwa, ok. Ale wytruć ok 1000 ludzi, prawie niepodobna (no chyba że gazem musztardowym). (EDIT! - Już znalazłeś, dzięki :) )
Pamiętacie może pierwszego Medka? Byli agenci? Byli. Potrafili namieszać? Owszem. Ale nie aż tak...
Piękna robota Panowie... Wysyp taki, żę nie wiadomo który instakować...
Będą działały na stare savy czy kampania od nowa? Za linki serdecznie dziękuję. Jeszcze gdyby ktoś Radiousa na grafikę wrzucił wejdzie u mnie w skład senatu. :0
Edit:
Jak już któryś wyprubujemy i będzie tym optymalnym to warto założyć temat w modach uzupełniających.