Chciałbym przedyskutować Egipt przestawiony podczas E3. Co o nim sadzicie?
Wersja do druku
Chciałbym przedyskutować Egipt przestawiony podczas E3. Co o nim sadzicie?
Bez sensu dla mnie wielgachne miasta. Mapa trochę biedna na terenie Egiptu - mało możliwości manewru - ale to pustynia. Musiałbym zagrać w demko, a tak nie będę oceniał - taki KLA pewnie wyciągnie trafniejsze wnioski...
Chyba nie kupię pre orderu. Poczekam na recenzje. Jeśli będzie pozytywna to skuszę się na zakup, jeśli nie, to się wstrzymam. Wszystko przez ostatni filmik z bf4:P - to dla mnie teraz priorytet. Tylko super R2 może to zmienić. Taki mały offtop:P.
Z "bitwy nad Nilem" najbardziej spodobały mi się... egipskie statki. :D
Co do pomysłu wielgachnych miast i ogólnie mówiąc prowincji-chcieli dobrze; wyszło średnio( na razie)
Dla takiego nooba jak ja pewna niedogodnością są te kule co nie bardzo chciały zapalać legionistów - a powinny. Zanim wstali przydała by się jakaś jazda co by ich dobiła. Egiptem fajnie się grało, ale w M2. Tutaj Egipt jest na środku mapy a to mi się nie podoba - poza tym nie wiadomo jak z jednostkami z mieczami. Zresztą jak gra podczas bitwy będzie miała tempo jak w R2 (Edit: R1) bez modów to będzie bezsens. Za szybko się tam wyrzynali. Natomiast darth przesadził z morale... . Grę Egiptem ratuje szybkość jednostek i bonusy na pustyni - inaczej na pewno nim nie zagram. A tak może...
Naprawdę? Moim zdaniem tempo było w sam raz.Cytat:
Jak
gra podczas bitwy będzie miała tempo
jak w R2 bez modów to będzie
bezsens. Za szybko się tam wyrzynali.
Edit: Nawet nie zauważyłem tego błędu, również mówiłem o Rome 1 :)
Oczywiście miałem na myśli R1, a nie R2. Trochę bezsensu jak ekwici rozwalali błyskawicznie hastati. W ogóle przegięta, jak dla mnie była jazda w pierwszej części, mam nadzieję, że w R2 będzie silna tylko jazda partow :lol: Tak tylko żartuje bo najlepsza gra będzie z zachowaniem zasady: papier itd.
No tak ale w R1 wynikało to z ilości jazdy w oddziale. Większość oddziałów piechoty liczyła po 160(falanga macedońska 240) a jazda aż 108. Siła szarży jest w pierwszym Romie tak mocna że mało który oddział potrafi przetrwać pierwsze uderzenie dłużej niż kilka sekund.
Od zawsze gram na normalnych jednostkach - piechota 40, jazda 27 i nigdy nie miałem takich sytuacji.
Zawsze trzeba było przynajmniej dwóch szarż żeby rozbić oddział
Z tego co pamiętam ostatniego materiału to jak wielbłądy zaszarżowały na tyły legionistów to chyba nawet 5 sekund nie trwało starcie i tylko garstka wielbłądów salwowała się ucieczką. Na innych filmikach chyba podobnie krótko jednostki się ze sobą ścierały. W ostatnich paru grach TW najwięcej czasu trwa samo czekanie aż wojska podejdą pod wroga lub on sam się zbliży, a nie główne starcie. Rozumiem gdyby podchody przed głównym starciem były długie ze względu na potyczki jazdy na flankach, walki strzelców itd, ale niestety tak nie jest.
W R1 fajnie się grało z modem rome total realizm - bitwy nie były ekspresowe - ale miał za to inne wady :/. Mam nadzieje, że w R2 nie będzie takiego przegięcia jak w darth modzie, gdzie walczą niemal do ostatniego - trzeba to jakoś zbalansować porządnie.
Od Rtr dużo lepsze jest EB, trzeba solidnie myśleć.
Darth pod S2 faktycznie ma dziwny balans. Akurat pod S2 sć dużo lepsze mody od Dartha.
EB mnie przerasta. Zagrał bym sobie, ale tam nie ma jak dla mnie brać skąd kasy na wojsko:P. Zresztą denerwuje mnie, że partowie nie mogą budować dobrych dróg. Jest w ogóle parę wad w R1, które mnie odpychają. W M2 dużo poprawili, ale opyliłem nieopacznie komuś:/ Czekam na mega rozbudowane R2 - mam nadzieje, ze mnie nie przerośnie :lol:
Może bym się przyzwyczaił inną frakcją do EB, ale zobaczę co będzie z R2 - za bardzo jestem podjarany i zdegustowany zarazem :lol: . Zresztą gram z kumplem w multi S2 i czasami mnie k..... bierze.
Może i tak ale ja zawsze ustawiam rozmiary oddziałów na maksymalne. Więc w moim przypadku wyglądało to tak że jazda wyrzynała wszystko oprócz falangi.Cytat:
Zamieszczone przez McAbra
No właśnie ja tez na max. Jedynie mody ratują tą grę.
Czemu na max? Gra na normalnych jednostkach jest ciekawsza, raz że trzeba je szanować, a dwa że rozwój miast nie jest hamowany.
Coś mało tych wojaków:P. Lubię spend jak na dysce :lol: . Optymalna liczba wojaków w jednostce z włóczniami to około 300. Potem ciężej dla mnie manewrować. Mam nadzieję, że tak będzie w R2. Ciekawe jak szybko się Rzym będzie rozwijał, bo chciałbym na koniec zniszczyć jego wielkie imperium :lol: . Ma mieć rody, może wojenka domowa to ułatwi. Często w S2 bierze mnie ochota na przeczekanie aż moi wrogowie się wytną a ja wycinam bezbronna osadę. Zaawansowane spiski w R2 były by cool 8-). Ciekawe które frakcje ( nie znam się za bardzo na historii ) robiły takie numery - mam nadzieję, że nie sąsiedzi partów :lol:
Już wiadomo że będzie 160. A czemu maksymalne oddziały? Wtedy bitwy są bardziej widowiskowe ;)
EB jest świetne w porównaniu do podstawki. Jedyną denerwującą rzeczą są drzewa na mapie bitewnej. Kompletnie nic przez nie nie widać.Cytat:
Zamieszczone przez Harry-Potter-TW
Są submody do EB na te drzewa jakby co :)
Skoro tak zachwalacie EB to spróbuję jeszcze zagrać - ale offtop się zrobił, ale o czym tu gadać :lol: dali by demo to by się pisało eseje :lol:
Ja bym jeszcze chciał wrócić do kupna edycji przedpremierowej. Czy można będzie takowa nabyć np. zwykłym sklepie np. empiku?
To raczej pytanie do sklepu
Mam chrapkę na nową odsłonę TW, lecz późniejsza polityka firmy (m.in wydawanie chociażby DLC z jednostkami,fakcjami) mnie po prostu do tego zniechęca. Trzy dodatkowe frakcje powinny już być w podstawce..
Mnie ciekawi kiedy recenzje się pojawią i jakie bugi będą na początku to by bardzo ułatwiło decyzje zakupu.
Recenzje pewnie parę dni po premierze. Natomiast bugów będzie pewnie co nie miara, jak w większości gier komputerowych. Nawet sam Heroes 6 (który wbrew pozorów lubię) miał sporo błędów itp., Empire - tego to już lepiej nie wspominać, ile błędów było.
Recenzje, a raczej "pierwszymi wrażeniami" będę się pojawiać, kilka dni przed premierą. Dla mnie 9 podstawowych frakcji, to zdecydowanie za mało:P
Nie lepiej było dać te wszystkie dwanaście frakcji do gry bez kolekcjonerki/pre-orderu jak w Empire TW?
Pewnie DarthVader wróci z emerytury i gdy zobaczy, jak CA spier**li swoje "dzieło", to go szlag trafi i pewnie zrobi Darth Moda, a inni zrobią total factions.
Zawsze trzeba zachęcać do kupna, dodatkami typu DLC. Gdyby to były, dodatki typu: mapa, figrurki itp, to nie miałbym nic przeciwko. Jednak, gdy dają DLC(jednostki,państwa), mi się to bardzo nie podoba.
DLC to największe dziadostwo w grach komputerowych. Już lepszą politykę grową ma Bethesda z Skyrimem (tam DLC - o ile tak mogę nazwać Dawnguard i Dragonborn) miały większą wartość i zawartość niż takie gówniane DLC'ki z nowymi trzema frakcjami/jednostkami. To tak, jakbym stworzył Crysis 8 z DLC na nowe bronie, nową małą lokację czy z łukiem na papier toaletowy.
Nie martw się. Nasz wiek będzie się nazywać:"Wiekiem DLC"! :D
spoko, nie martwię się, po prostu ten wiek, to wiek debilizmu związanego z DLC (nic nie przebije BF3 i DLC).
Czy DLC do BF3 uważasz za plus czy minus?
No nie,ale taki Mass Effect ma po prostu w cholere tych DLC :D bez nich...jeszcze może jakoś to da się grać,ale w cholere się traci.I tak EA zbija prawie drugie tyle z DLC :DCytat:
Zamieszczone przez DMageA
No ale cóż no,poczekamy,zobaczymy co się dalej będzie z tymi DLCkami działo.
Minus, zamiast łoić forsę z pewnie dzieciarni (zdarzają się ludzie pow. 18 lat) kupują DLC mając nadzieję, że doda im to dużo, powinni byli dać to jako patch darmowy. Nie dziwię się, że EA ma już drugą w swoim życiu Złotą Kupę.Cytat:
Zamieszczone przez maxcezar5
Natomiast ME racja, traci sporo bez DLC, trochę to dziwne i głupie. Np. nie mając DLC do ME 2 nie wiemy, co stanie się z Handlarzem Cieni, w ME3 nie możemy zrobić misji z wyzwoleniem spod władzy Cerberusa Omegi.
To dziadostwo zostało zapoczątkowane przez bethesdę swoim pancerzem dla konia w TES Oblivion ;). Chwal ich za to.Cytat:
Eh. Litości. Ta dzieciarnia ma ledwo pieniądze na grę, a co dopiero jeszcze dlc. Powiem Ci tak w sekrecie że np do takiego bf3 jaka by ta cena DLC nieadekwatna do zawartości była to większość nabywców ma te 18lat. Ba osoby po 30 od razu całe bf3premium kupowali. A no i na zachodzie kupienie dlc to dla nich co paczka chipsów. Więc... Twa logika jest zła.Cytat:
Minus, zamiast łoić forsę z pewnie dzieciarni (zdarzają się ludzie pow. 18 lat)
edit:
@down
Reszta DLC do obliviona,skyrima i falloutów też działa jak "plug in". I te duże i małe (downguardy, dragonborny etc). Taki fajny silnik mają. Wiesz co oznacza skrót DLC? Liczy się jako content? Liczy. Zresztą chwile po tym przyszły kolejne dlc do obliviona.
Btw. Podobno ta końska zbroja w 2011r nadal dobrze się sprzedawała.
No nie wiem, sam pancerz dla konia w Oblivionie był plug-inem z większego dodatku Rycerze Dziewięciorga. Więc ja bym tego do DLC nie zaliczył, prędzej te dodatki do Fallout 3 (nie dość że 3/5 DLC do F3 były słabe, to pewnie nie testowane - przy (UWAGA) wejściu do symulacji Anchorage wyskakuje błąd i wypad do pulpitu etc.). Anyway to prawda, że Bethesda sama zapoczątkowała (ale dla mnie ten pancerz dla konia to nie DLC).
Co do drugiego, to BF 3 jakoś był w Empiku za 50-60 zł, a jeśli miałbym sumować same wydatki na DLC to by wyszło trochę więcej niż sama podstawka. Dlatego EA zbija forsę w większości za DLC, a nie za same podstawki. Na empik.com znalazłem też dwie inne gry EA: ME2 i ME3 - obie po 54 zł. A DLC kosztuje łącznie więcej niż te gry.
@DMageA
Nie wiem co za grzyby jesz lub co wąchasz -
1. Jak Ci wyskakuje błąd przy symulacji Anchorage to już dawno jest to rozwiązane w patchach. Poza tym radzę kupić oryginał. BTW pancerz dla konia pobierany z neta i nie dostępny odrazu po instalacji gry to co niby jak nie DLC? Mod użytkowników?
2. Nie ma to jak porównywać ceny teraz z DLC gratulejszyn! W dniu premiery ME2 kosztował 150 zł, ME3 (wersja deluxe) 180 zł, a ty zarzucasz tu teraz ochłapami, które się nie sprzedały i de facto musiały mieć obniżoną cenę. To tak jakby ktoś po premierze Domma 3 zrobił dlc za 30 zł i dzisiaj jakiś pieniacz powiedział gra kosztuje 10 zł a DLC jest 3x droższe o zgrozo! DLC nie będzie tanieć samo z siebie, tanieje w przypadku edycji kompletnej np Skyrim wersja legendarna
Oryginał Fallout 3 GOTY mam, nie popieram piractwa.
Ale my tu pitu pitu, a powinniśmy się skupić nad frakcjami do Rome 2. Gdzieś już tu pisałem, że głupotą jest dawanie trzech frakcji greckich jako DLC. Lepiej im było zostawić w edycji kolekcjonerskiej tę katapultę zabawkę i mapę, a nie jeszcze DLC (wiem, że to dodatkowa, płatna zawartość).
PS. Nie wiem, co myślisz, ale ja nie jem/wącham żadnych grzybów...
Koniec offtopa, ale nie mogę spię powstrzymać :DCytat:
-panie premierze kiedy pan uleczy gospodarkę?
-my tu pitu pitu a związki partnerskie nie mogą czekać!
;)
DLC z 3 frakcjami to jest jak zamówisz przedpremierowo zwykłą grę, więc nie widzę problemów 8-)
Zamówiłem tego preordera, bo zapewne po premierze gra będzie kosztować tyle samo tylko nie będzie miała tych 3 frakcji. Nic chyba nie tracę.