-
Re: MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven+Kam2150)
Araven Po ilu turach klasztor daje najlepsze efekty w przypadku generałów i przywódców frakcji? Standardowy postój 3 turowy daje zazwyczaj cechę Pielgrzym i trochę podciąga staty, ale np. w przypadku przywódcy frakcji nadal ostało się kilka negatywnych cech. Długość postoju w klasztorze ma na to wpływ czy raczej po 6 kolejkach nic nowego się nie pojawi?
-
4 do 6 tur. Chyba, że ma cechę osłabiony to i dłużej trzeba wtedy. Jak ma cechę wulkan energii o końskim zdrowiu to już maks. Więcej nie dostanie.
-
okey, dzięki temu podreperowałem dożę trochę. BTW mam ok.85 tury i jest mała posucha z gienkami do ożenku, a mam 3 świetne księżniczki, córki władcy. I przyznam, że trochę panikuję, bo tylko jedną ochajtałem z fancuzkim kapetyngiem. Castylia praktycznie zaorana przez Portugalię i Maurów, Aragonia też już ledwo zipie, bo jedzie ją kalifat Maurów i Piza. Jerozolima wasalem Egiptu została, Turkowie wasalem Bizancjum, Norwegia pod Danię poszła. Anglia już prawie cała przeniosła się do Francji, wyspy opanowane przez Szkocję, cuda wianki. A i Sycylia mnie zdradziła, pomimo tego, że wepchnąłem jej księżniczkę i relacje miałem 9/10. Zobaczę jak będzie za jakieś 25-30 tur.
-
Nieatakowanie sojusznika przy relacjach 8/10 i wyższych nie działa na Megasubmodzie, bo mamy w nim ai Pitera.
Działa na Bellum z oryginalnym ai.
Właśnie dlatego jest fajnie bo bywa zaskakująco.
Księżniczki, cóż łap obcych generałów jak nie masz swoich.
-
Czy w tym submodzie jest spolszczenie ?
-
Tak. Jest w Instalce Megasubmoda V.
-
Mongołowie są za bardzo podkręceni w kilka tur cały wschód zdobyli przy pomocy wyrzutni rakiet :D
-
Podkręceni to byli w I. Tu są silni, ale da się ich pobić. Łatwe to nie jest, ale da radę. W oryginalnym BC strasznie szybko bankrutowali, tu mają więcej kasy, ale nie aż tyle by zawojować całą mapę.
-
Ci Mongołowie u mnie to są ale tak jakby ich nie było. Fizycznie to chyba się pojawiają po 1241, bo narazie jest 10 przed ta datą.
Jaką strategię macie na pierwsze tury Bizancjum? Koszty utrzymania sporo kasy pochłaniają uniemożliwiając rozwój. Co robicie? Rozwiązujecie zbędne oddziały? Tej Sycylii to się chyba nie opłaca atakować na początku. Zawrzeć sojusze z państwami zachodnimi i skupić sie na seldżukach?
-
Ja rozwiązuję większość wojsk poza Azją, ale tam też kasuję co nieco. Armię z Sycylii rozwiązuję częściowo i przerzucam w okolice stolicy. Zdobywam zbuntowane prowincje blisko Konstantynopola. Zawieram sojusze. Szkolę kupców, buduję punkty handlowe i czekam na jihad. W międzyczasie staram się uderzyć na Seldżuków, albo oni uderzają na mnie.
-
Panowie mam problem wszytsko zrobiłem tak jak w instrukcji i zaraz po wczytaniu startu kompani pojawia mi się to i wysyła do pulpitu.
-
zmniejsz ustawienia graficzne...
-
-
Tylko z tym modem masz problem? Usuń plik "medieval2.preferences.cfg", jest w głównym katalogu medievala, ale nie gwarantuję, że to pomoże ;)
-
nie pomogło i tak tylko z tym submodem mam ten problem czyste BC działa mi bez problemu.
-
Ponad 500 Osobom działa. Coś robisz nie tak. Ew. Pobierz ponownie.
Ew. próbuj uruchomić ponownie i obniż wymagania jak Olek77 radzi, taki komunikat się czasem pojawiał i u mnie niekiedy.
-
Przeinstalowywałem całego medka i ściągałem od nowa wymagania zmniejszałem już nic nie daje i wsio mam tak jak na instrukcji opisane
-
Sam Megasubmod V wymagań graficznych nie podnosi.
Sterowniki przeinstaluj. Jaki masz system? UAC wyłączone o ile Win7?
Każdy komu nie działa jakiś mod lub submod twierdzi, że instalował zgodnie z instrukcją, zwykle się myli.
Po zmianie ustawień graficznych zapisz je i usuń map.rwm z kampanii Full i Light. Sprawdź czy gra nie przywraca wysokich ustawień grafiki z automatu.
-
Dobra dałem sobie spokój mówicie mi o wszsytkim co już po kilka razy robiłem :D widocznie mam coś nie halo z kompem.
-
Wiciu, spróbuj obniżyć skalę jednostek, usuń map.rwm, wyłącz kompa i spróbuj odpalić po ponownym uruchomieniu. Za dużo jednostek wybrałeś do bitwy, pewnie ponad 5000 luda, wtedy się pojawia taki komunikat często w bitwie.
-
Nawet kompani nie moge odpalić a co dopiero wejść do bitwy na czystym bellum normalnie sobie gram z submodem mam problem :D
-
A masz ten szkocki kawałek jak się gra odpala?
-
A dałeś podczas instalacji Megasubmoda V by wszystko pousuwał?
W tym map.rwm ale nie tylko? Powtórz instalację i uważaj co robisz. Może nie dałeś by instalator pousuwał pliki sam i nie odpala dlatego.
-
Mam problem z tym submodem, na zwykłym bellum crusis 6.3 nie wyskakuje mi problem, a tutaj jak chce zacząć nowa kampanie to wyskakuje : medieval 2 total war napotka, coś takiego jak na tym screenie: http://imgc.gram.pl/mini/2009_02_20090106195345.jpg
Na podstawowych ustawieniach jak i na tych wyższych jest to samo.
-
Pousuwaj map.rwm z data/world/maps/campaign/custom i będą 4 katalogi usuń map.rwm z Full i Light. I spróbuj odpalić. Poczytaj opis Instalacji w temacie z Instalką Megasubmoda. Ew. zainstaluj Megasubmoda V ponownie jak usunięcie map.rwm nie pomaga.
Po prawidłowej instalacji Megasubmoda V, żadnych problemów być nie powinno. Albo zrobiłeś coś źle. Albo masz uszkodzoną, albo niepełną instalkę.
-
Jak wchodzę w to custom, to tam mam 2 foldery : AudioTest oraz e3_campaign_demo
-
Podawałem ścieżkę: data/world/maps/campaign/custom i będą 4 katalogi usuń map.rwm z Full i Light.
W czystym Bellum jest tak samo. Megasubmod zmienia tylko niektóre pliki, w poszczególnych katalogach.
Sprawdź ponownie w/w ścieżkę. Jak nie masz tam kampanii:Full, Light, Feudal_Full i Feudal_Light to źle poinstalowałeś.
-
Witam,
mam pytanie odnośnie rekrutacji księżniczek, mianowicie gdy zmieniam stolice mojego państwa, czy jest możliwość rekrutacji w nowej stolicy?
-
Rekrutacja w innej stolicy nie działa, tak to jest skonstruowane w pliku export_descr_buildings. Zwiększa Ci się tylko limit do rekrutacji. Musisz dalej rekrutować je w stolicy historycznej.
-
Jest możliwość zmiany, w pliku typu osady Wrocławia z zamku na miasto? gdzie to można zrobić? Lepiej było gdy Wrocław był miastem.
Działa tytuł arcybiskupa Gniezna w Wielkopolsce po zmianie nazwy miasta na Poznań? pytam o megasubmod V oczywiście
-
W descr_strat kampanii w jaką grasz należy to zmienić czyli typ osady z zamku na miasto i map.rwm usunąć.
Nie działa to na savy.
Arcybiskupstwo gnieźnieńskie jest historyczne, było na terenie Wielkopolski więc jest ok. Poznań obejmuje całą Wielkopolskę, nie tylko samo miasto Poznań.
Zrób kopię pliku descr_strat przed zmianami.
Wklej w miejsce obecnego wpisu poniższy, usuń map.rwm i Wrocław powinien być miastem.
settlement
{
level large_town
region Breslavia_Province
year_founded 0
population 2400
plan_set default_set
faction_creator poland
building
{
type core_building wooden_wall
}
building
{
type equestrian stables
}
building
{
type barracks town_guard
}
building
{
type missiles bowyer
}
building
{
type guild_woodsmens_guild woodsmens_guild
}
building
{
type smith leather_tanner
}
building
{
type hinterland_roads roads
}
}
-
Mam problem. Bellum Crucis 6.3 zainstalowane poprawnie działa bez megasubmoda:Włącza się mapa kampanii.A gdy zainstaluje MegaSubmoda wyskakuje taki błąd:http://zapodaj.net/36b8c98f3f798.bmp.html proszę o pomoc :cry:
-
Którego megasubmoda? Podany link do błędu, jaki wstawiłeś nie działa.
999 Osób na 1000 jakim nie działa Megasubmod źle zainstalowały.
Przeczytaj dokładnie opis instalacji.
Podaj jaki masz system operacyjny i dokłądną lokalizację moda.
-
MegaSubmod V. Mod zainstalowany w :D:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War\mods . System.... Windows XP
-
Grał ktoś może wcześniej HRE (Ces. Niemieckie)? Czy nie ma problemu z dostarczaniem ładunku do stolicy Regensburg? Bo z portów Hanzy np. Brema ewentualnie Utrecht jest kawałek drogi. Czy konieczne jest przeniesienie stolicy , przykładowo do Kolonii?
-
Szymczak69
Coś mało uważnie poradniki czytałeś. W Twojej spolszczonej instrukcji, tez to chyba jest napisane przy flotach handlowych.
Stolica do obsługi flot handlowych (by one działały i dawały dochody) musi być blisko morza.
Szenek122 zainstaluj ponownie. Nim to zrobisz usuń map.rwm z katalogów Full i Light i spróbuj odpalić. Na pewno pobrałeś całą Instalkę Megasubmoda V?
-
-
Cytat:
Coś mało uważnie poradniki czytałeś. W Twojej spolszczonej instrukcji, tez to chyba jest napisane przy flotach handlowych.
Stolica do obsługi flot handlowych (by one działały i dawały dochody) musi być blisko morza.
O jak mnie zrugał :oops: xD Ja poprostu lubie się upewnić. Domniemywam że nie zmienia to miejsca koronacji i wzrostu miru dla F.L? Tylko zmiana odległości od stolicy w pozostałych miastach? Jeżeli tak to nie urządza mnie to wyszystkie najbogatsze miasta mam na południu, wówczas więcej bym stracił pieniędzy na korupcji niż zyskał z pojedynczych statków. W polskim przypadku pewnie też trzeba zmienić na Gdańsk? Moim zdaniem ten skrypt jest do poprawki
-
W Polsce można do Poznania, mimo, ze nie ma tam portu.
Próbowałem to zmienić by stolica mogła być dalej, ale nie zadziałało. Albo zrobiłem coś źle, albo trzeba to zmienić w kilku plikach, ja zmieniałem w campaign_script.
Miejscem koronacji jest historyczna stolica, nawet jak ją przeniesiesz gdzie indziej, koronacja jest w historycznej. Polska zawsze Kraków.
-
No trochę jest to wkurzające. No na logike wydawałoby się że w campaign script, sam będe patrzył po plikach. Zastanwiam się czy to nie jest w trigerach Ancillaries albo Titles no bo jednak informacje o ładunku są wyświetlane jako "title" może tam. Zobaczymy jakbyś doszedł do tego to daj znać.