Znam bardzo dobrze i dlatego bardzo się cieszę ,że to Ty zajmiesz się balansem :)Cytat:
Chyba moje poprzednie prace nad balansem jednostek znasz, więc wiesz że u mnie trzyma się poziom ; D
Wersja do druku
Znam bardzo dobrze i dlatego bardzo się cieszę ,że to Ty zajmiesz się balansem :)Cytat:
Chyba moje poprzednie prace nad balansem jednostek znasz, więc wiesz że u mnie trzyma się poziom ; D
Jeee w końcu Rzymianie zostaną dopieszczeni. Liczymy na Ciebie KAM :D
Muszę Cię przeprosić Gnejusz bo mi się z lekturami pomyliło... Jestem nieco młodszy od Ciebie bo nie dalej i nie bliżej mi do 40ki.
Co do monotonności? Chodzi mi o zdobywanie kolejnych terenów gdzie przy rozwiniętej infrastrukturze i po zdobyciu upragnionych prowincji dzieje się to samo co działo w poprzednich częściach serii.
Zacznijmy od Rzymu który ma w posiadaniu pobliskie regiony.. Grając w Medieval 2 to samo było z Polską, Świętym Cesarstwem, jak i z innymi królestwami. "zdobyłeś tyle na ile zgodne jest z historią a reszta to monotonna zabawa... Dobrze jest szkopom dowalić i iwanom też ale co dalej???
Na Rome 2 czekałem zanim powstał Rome 1... Tak.
Gdy zobaczyłem Medka 1 byłem zachwycony że ktoś na komputer przelał to o czym śniłem grając na ATARI.
Zawsze chciałem zobaczyć coś lepszego, a potem to tylko koniunktura.
Jeśli wyjdzie kolejna część? czy to będzie (jak teraz upragnione Medieval III} zmierzch starożytnej europy czy też początki mrocznego średniowiecza lub pierwsza wojna światowa to i tak zakochany jestem na tyle w tej serii że kolejną część kupię nie bacząc na negatywne opinie internautów.
Nie musisz przepraszać Vlad bo nie napisałeś niczego obraźliwego ani nawet złośliwego. Moim zdaniem przewaga pierwszej Rome czy Mediewala 2 polega na tym, że pomimo monotonii cały czas coś się dzieje - komputer walczy. W R2 komputer odpuszcza w i to odpuszcza coraz bardziej a pod koniec gry to już nie robi nic. W tamtych odsłonach zawsze walczył, zawsze bruździł i nie było tak sennie.
Zobaczymy co zmieni kolejna łatka zarówno podstawki jak i DeI.
Wspominałem wcześniej o AI broniących się garnizonów w oblężonym mieście i cały czas się to potwierdza.. Jednostki wroga naprawdę myślą, nie dając się zaskoczyć zatykają luki z każdej narażonej dla nich strony... Teraz jednak to ja muszę się bronić przed wrogiem i niespodzianka:D Przez jedną z bram chcę wysłać jazdę aby zaatakowała wroga od tyłu i na cztery jednostki przedarła się tylko jedna. Reszta nerwowo stoi pod otwartą bramą nie mogąc przez nią przejechać na zewnątrz...
Podobnie dzieje się z legionistami na murach, z których nie potrafią już zejść, by wesprzeć broniących jednej z bram...
Czy ktoś z Was ma podobny problem?
P.S. Na mapie kampanii nie mogę też budować balist w liczbie większej niż jedna jednostka na kilkanaście tur... Brakuje budulca??
Pewnie już koś o tym pisał ale o co chodzi z "ograniczenie prologu" przy kartach werbunku niektórych jednostek?
Też tak miałem, że moja jazda nie mogła przejść przez bramę. Czasami spieszona jazda ( nie pamiętam już czy z powrotem weszła na koniki ) nie mogła się przemieścić i została wycięta ( kiedy zajmowała plac ). Dobrze, że CA poprawi przechodzenie przez wrogie jednostki ^^. Czasem w desperacji z tego korzystałem. Liczę na balans KAMA i mam nadzieję, że Partia będzie równie atrakcyjna jak zapowiadany Rzym :D. Często kawaleria wygrywa bitwę a piechota w tym czasie robi starożytnego grilla HAHA.
Zobacz ograniczenie prologu w wyszukiwarce. Pewnie to zależy od tur i może poziomu imperium. Co tam balisty, mi brakuje onagerów, szczególnie na mostach i wzgórzach. Medek 2 to było to. Stosunek sił 1:10 to przegrana?. Parę wybuchających beczek na moście i nie ma 70% przeciwnika. Albo skoszenie generała pierwszą salwą. Gram w battlefieldy i w sumie tu i tu preferuje podobny styl.
"
K A M 2150
26-04-2014, 13:33
Musisz czekać na globalne reformy."
Zapraszam do pobrania wersji 0.95 :)
Jak zwykle proszę się liczyć z tym, że wyjdzie najpierw kilka łatek poprawiających niewyłapane błędy. Pod uwagę trzeba brać także nadchodzący patch 14 do Rome, który m. in. sprawia, że nie da się walczyć z nacjami używającymi formację falangi, ponieważ te jednostki ciągle dostają bonus z szarży.
To normalne, że z gry wyparował roster Armenii?
Witam,
Czemu na forum jest mniejsza aktywność? Hmm pewnie dlatego, że coś jest skopane i nie da się normalnie na niego wejść. Będąc teraz w temacie klikając ikonkę Forum na górze strony pisze, że nie ma takiej strony.
Ciekawi mnie jedno jeśli chodzi o narzekaczy na nudę w kampanii. Gnejuszu... dlaczego nie zagrasz z kimś kampanii w multiplayerze? Od jakiegoś czasu jest taka opcja i grając Rzymem z ludzkim przeciwnikiem na Kartaginie np raczej nie będziesz narzekał na brak atrakcji :)
Pozdrawiam
Od wersji 0.9 mam DEI z TWC. Czy muszę usunąć wersję 0.9 przed instalacją wersji 0.95?
Nie musisz, możesz sobie zachować, pamiętaj tylko aby odznaczać jedną z wersji gdy chcesz zagrać na innej ;) Jeżeli nie będziesz chciał grać na starszej wersji to usuwaj śmiało.
Niestety nie każdy ma czas na kampanię multi (np. ja), więc trzeba liczyć na inne atrakcje na mapie kampanii ;) Generalnie nowy patch wprowadził kilka rzeczy, który dają nam więcej do roboty na mapce kampanii :D
Witam w zapowiedzi moda było, ze można ulepszać jednostki w armiach ( np. hastati wcześni na późnych itd ) niestety u mnie to nie działa :( muszę ponownie rekrutować póżne jednostki hastati czy principes. Mało tego po łatce 95c mimo ze jestem już po pierwszej reformie zniknęła mi możliwość rekrutacji późnych hastati i principes. Czy to znaczy, że trzeba rozpoczynać nową kampanię po każdej łatce??
Był gdzieś na steamie taki submod, który to naprawił ale nie mogę go odszukać ( ktoś może go posiada)
Taka mała informacja o spolszczeniu - mam urwanie głowy i będziecie musieli poczekać jakiś czas na wersję 0.95:(
Grasz na zapisie sprzed wersji 0.95? Jeżeli tak to wejdź w badania militarne, chyba w tej pierwszej zakładce znajdziesz nową technologię, po opracowaniu której będziesz mógł ulepszać jednostki :D
Kampanii nie trzeba zaczynać od nowa po każdej łatce.
Używasz jakiś innych modów z DeI?
Miałeś rację KAM trzeba opracować technologię, dzięki.
Skąd można ściągnąć 0.95?
W tym temacie na TWC są linki http://www.twcenter.net/forums/showt...ated-01-08-14)
DEI 0.95 jest ulepszone ale zarobek na kolejną turę zmalał z 13000 do 3500:(
Nie wiem, ale dla mnie ta wersja w zasadzie niegrywalna. Wyrzuca po kilku turach. A zmiany naprawdę ciekawe i widać, że z najnowszym dużym uaktualnieniem modyfikacja weszła na wyższy poziom. No i naprawili ten problem z kulturą u Numidii.
Znowu o balistach.
Nadal od wielu tur chcę wyposażyć "legion" w 3 balisty, bo mimo tego że nie są już tak śmiercionośne jak w podstawce to chociaż spełniają swoje zadanie pod murami przeciwnika.
Gdyby policzyć lata gry które składają się na oczekiwanie werbunku balist, dochodzę do wniosku że w realu sam bym je prędzej zbudował...
Kurcze, w sumie mam pecha do DeI. Co się zabieram za grę, to po dwóch tygodniach wychodzi nowy patch, który niekoniecznie jest idealny... :)
I znowu czekam... Zaczynam, i znów to samo :)
Chyba poczekam z 6 miesięcy. Może sytuacja się ustabilizuje?
:D
Zapomniałem dać znać, że mnie przez dwa tygodnie nie będzie, na (nie)szczęście wypadł mi na szybko zabieg w szpitalu, więc wczoraj i dziś jestem przy kompie. Od dziś koło 23 do poniedziałku wieczorem ponownie nie będzie mnie na forum.
Zaktualizowałem linki o najnowszą łatkę z 10 sierpnia, która poprawia sporo od ostatniej wersji, którą tutaj wrzucałem z 30 lipca. Poniżej lista zmian od wersji 0.95c do obecniej 0.95h:
Revision 8 (0.95h)
- Fixed German General variants.
- Fixed Raiding stance doubling up on public order reduction.
- Fixed a starting Seleucid general being able to recruit post-reform bodyguard unit (new game only).
- Removed recruitment of 2 Roman core units from auxiliary barracks.
- Fixed German global reforms text.
Revision 7 (0.95g1)
- Fixed crash associated with late game Rome unit caps.
- Updated AI Recruitment to put a lower priority on (AOR) troop types.
- Fixed Lugii bodyguard unit options.
- Fixed various units that weren't recruitable from our custom main city building lines (trade/garrison).
- Added garrison units for the Garrison version of the main city building lines.
- Fixed some double British/German units.
- Changed starting British/German units (new game only).
- Fixed missing textures for British spearmen of non-playable factions.
- Fixed Dignitary caps.
*Hopefully this will be the last update for awhile as we start to turn our attention toward our full release version (1.0).
Revision 6 (0.95f)
- Nerfed torch damage and incendiary level.
- Increased AI income/upkeep bonuses for higher difficulties.
- Removed (AOR) unit options for duplicate entries in starting regions.
- Fortifying now uses 1 food (like default stance).
- Changed starting composition of Rome's armies (new game only).
- Fixed some inconsistencies in stance effects.
- Fixed some African units that were not recruitable.
- (AOR) Sarmatian Horse Archers now require tier 2+ main city line.
- New Lugii selection screen map image thanks to JFC!
- Changed Suebi 2nd Chapter Mission to require non-reform unit (new game only).
- Fixed African trait text and image in game.
- Fixed British (AOR) Ambusher unit name and description.
- Small increase to starting Hellenic culture in Provincia (new game only)
- Changed Syracuse and Massilia starting units (new game only).
- Changed "Restricted to Prologue" text to "Higher Reform Level Required."
Revision 5 (0.95e)
- Fixed Seleucid battle crash.
- Fixed Carthage AI turn crash.
- Increased Mercenary costs. Their recruitment cost should roughly equal to their upkeep.
- Added AOR unit access for Lugii.
- Lowered level requirement for tier 2 dignitary skills.
- Slightly lowered some corruption changes.
- Added negative to corruption to 1 more dignitary skill (Expert Supervisor) and 1 more general skill (Unwavering Patriot).
- Removed negative to agent spotting chance from Patrol Region stance.
- Improved Carthage Mercenary Upkeep trait.
- Changed Patrol Region icon.
Revision 4 (0.95d)
- Reverted new Germanic subculture (Lugii and others) to normal Germanic subculture due to a persistent battle crash.
- Fixed crash during AI Getae turn.
- New Army Stance - Patrol Region. This stance provides a public order bonus among other bonuses, but has serious drawbacks as well.
- Garrisons for playable factions will now start at a higher level or maximum. Some will still take a few turns to replenish. The other factions will be done eventually (new game only).
- Fixed Mustering Stance for Barbarians and Parthians using 1 food too much. Some subcultures will benefit more from this due to a stance bug in the base game.
- Base 1 food bonus given to the player to help with the smaller faction starting situations.
- Further decrease to AI public order bonus.
- Small increase to Player Public Order bonus based on difficulty level.
- Rome now receives +1 recruitment in their home regions.
- Fixed Masaesyli and Lugii starting army sizes and composition (new game only).
- Fixed Capable Bureaucrat (General Skill) Public Order Bonus.
- Reduced various bonuses of the AI having to do with income and cost in an attempt to curb the early expansion.
- Reduced AI recruitment bonus by 1 on Normal, Very Hard and Legendary. Also an attempt to curb the early expansion.
- Fixed Lugii negative trait.
- Increased corruption to add difficulty to the mid-late game for the player.
- Added some AOR unit options to Roman auxiliary barracks in Italian regions.
- Improved starting ports of Odryssia, Ardiaei and Tylis (new game only).
- Fixed new Cimbri AOR unit names/descriptions.
Zacząłem testową kampanię Hannoidami (H/N), bo ostatnio grałem w DeI z pół roku temu:
- nie wiem czy to bonus do dyplomacji mojego rodu tak działa, ale w pierwszej turze udało mi się zdobyć jednego nowego klienta (plemię pustynne wysunięte najbardziej na zachód), podpisać PoNy z resztą, zdobyć kontakty handlowe z co najmniej 6 nowymi państwami i zarobić tak z 8 tysięcy samą dyplomacją. Trochę łatwo, ale pewnie innymi państwami jest inaczej;
- słonie są straaasznie mocne - ustawiłem moją kilkuoddziałową armię na Sycylii w trybie patrolu (duże minusy do obrony i morale, zaatakowana armia od razu dostaje się w zasadzkę, plus do porządku publicznego) przy granicy z Syrakuzami, które wypowiedziały mi wojnę i zaatakowały tę armię przeważającymi siłami. Nie tylko udało mi się wygrać mimo przewagi przeciwnika, zasadzki i minusów do statystyk, ale nie straciłem nawet jednego słonia z generalskiej gwardii. Z drugiej strony, Grecy nie mieli żadnej jazdy, a ja moją (1 oddział kartagińskiej jazdy) przez ataki z flanki rozbiłem z łatwością hoplitów zaangażowanych w beznadziejną walkę ze słoniami;
- w następnej turze po rozbiciu ich armii, Syrakuzy zaproponowały mi pokój i trybut - duży plus;
Zobaczymy, co będzie dalej. ;)
Ta zobaczymy... Chce spalić bramę a ta się otwiera i nie da się jej spalić -_-'. Ciekawe czy to zależy od podstawki czy dei ^^. Jednym słowem nie gram na razie w to G bo rok po premierze i takie cyrki, aż ręce opadają...
Czy to normalne że komputer zawsze atakuje prawie wszystkimi siłami środek mojej armii i posyła tylko 1-2 jednostki na moje flanki ? Dzięki temu mogę bez problemu okrążyć i zaatakować od tyłu wrogą armię. Poziom trudności bitwy mam ustawiony na trudny.
U mnie komputer masakrycznie atakuje flanki mojej armii. A tak wgl to gdzie ustawic trudnosć bitwy bo może gram na łatwym ;P
No u mnie właśnie większość swoich jednostek trzyma w środku, dzięki czemu mogę z pomocą kawalerii rozbić flanki przeciwnika i po prostu okrążyć wrogą armie. Co do poziomu trudności bitew, to poszukaj w opcjach gry "poziom wyzwania" i najlepiej ustaw na średni (taki zalecają twórcy moda).
Witam. Mam problem modem. O ile wczoraj wszystko było ok to dziś niby steam coś zaktualizował i mod zawiesza się przy próbie załadowania intra i menu czyli na czerwonym tle po odpaleniu...Co jest grane?
Dostosowali wersję do patcha beta 15. Wyłącz wszystkie mody oprócz DEI i odpal grę, jeśli nie będzie działać to znaczy, że problem tkwi bezpośrednio w DeI. Wtedy zainstaluj wspomniany wcześniej patch.
Ściągnij od nowa DEI, ale nie przez Steama tylko manualnie stąd https://docs.google.com/file/d/0Bx-U...JidXEwV00/edit potem to rozpakuj i wrzuć do folderu data i menedżerze modów odznacz te wszystkie 7 części DEI i zaznacz "divide_et_impera095.pack".
czy edycja cesarska Rome II jest to pełna wersja gry ???
Dostosowali by można była grę odpalić.
Ok..już naprawione.
Inne pytanie.
Grając Rzymem w stolice po wybudowaniu jakiś koszar mamy dostęp do rekrutacji "Legionares" jakie jeszcze warunki trzeba spełnić by można było ich rekrutować?
Musisz osiągnąć wymaganą reforme.
http://steamcommunity.com/sharedfile...96&searchtext=
Steam patch dla Divide et Impera, który pozwala grać wraz z modem.
Jakie zmiany wprowadza ten patch?poprawia grywalność?Mam jeszcze pytanie odnośnie poziomu trudnośći w modzie.Gdy grałem w podstawke bez żadnych modów kilka miesięcy temu nawet na trudnym poziomie trudności kampanii wydawała mi się łatwa a inne kraje również podbijało się dosyć łatwo.Jaki poziom trudności wybrać w tym modzie aby gra stanowiła jakieś "wyzwanie"?Pozdrawiam.
Bitwy na normal, a trudność kampanii, to sobie nawet na legendarny możesz ustawić jak chcesz :P
W jaki sposób mogę zainstalować ten beta patch 15?