Cytat:
Zaniedbujemy choćby z Niemcami czy z Francją. Bardziej skupiamy się na zabawie z USA niż resztą Europy. Uważasz, że USA jak Rosja będzie chciała wejść do Polski to ruszy? Liczysz, że przeciętny Amerykanin będzie chciał ginąć za nas? Może i USA wypowiedzą wojnę Rosji, uważasz, że ile czasu będziemy czekać na ich pomoc? Co takiego dostaliśmy w zamian za popieranie Stanów Zjednoczonych? Gwarancje obrony granic? Papierek, którego realizacja będzie zależała od tego czy wypowiedzenie wojny będzie się kalkulować czy też nie.
NATO to nie jest to NATO, które było za czasów Zimnej Wojny, wtedy wrogiem był ZSRR? A teraz kto? Co jest spoiwem tego sojuszu?
Fajnie tylko że jak doskonale wiesz nie o to pytałem. Pytałem o konkretny przykład jak to "zaniedbujemy stosunki w imię przyjaźni Polska - USA", a nie ogólniki. Zresztą nie rozumiem czemu skupiasz się na USA skoro ja pytałem o możliwość pomocy z Niemiec, Francji i WB? Myślisz że Niemcy będą chcieli za nas ginąć? Że będziemy krócej czekali na ich pomoc?
Cytat:
Francja dla Twojej wiadomości bawi się w policjanta, ale w swoich dawnych koloniach walcząc z dżichadystami, Wlk. Brytania jak do tej pory popierała działania USA ale co się zmienia, a Niemcy po co mają się bawić? Ich interesie leży stabilna Europa, a nie kraje leżące na innych kontynentach, gdzie nie ma ich interesów.
"Świetne" argumenty, szkoda tylko że na inną dyskusję. Bo co niby Francja bawiąca się w Afryce ma do Polski? Chyba tylko co najwyżej to że mając swoje podwórko to rosyjskie ich nie interesuje.