Cytat:
Nie, będzie czekać aż się pojawią podczas gdy Rosja będzie władowywać się z Europę
Tak bo Rosja jakby co to będzie chciała dość do Atlantyku. Realnie sprawa wygląda tak że Rosja nie może dojść do Odry bo nie jest imperium mogącym to zrobić ze względów niemilitarnych, gdyby jednak odbiło im i zechcieli to zrobić to Niemcy nie musieliby się bać że będą kolejni. Nawet gdyby taka perspektywa się pojawiła to po prostu zaczęłaby się druga zimna wojna. Tak więc gdyby NATO się rozpadło i USA uznałoby że to nie ich wojna to Niemcy uznaliby pewnie tak samo.
Cytat:
Jeżeli cenna będzie odpowiednia i sprzęt tej samej klasy czemu nie. Niedługo ma dojść podobno do wymiany Mi-24, nie zdziwię się jeżeli przetarg wygra amerykański Apach, chociaż jego cenna będzię niebotyczna.
Tylko że Ty znowu nie odpowiadasz na to o co pytałem. W końcu co do kupna sprzętu to oczywiste że jeżeli np. Niemcy mieliby zaproponować najlepszą ofertę to "czemu nie".
Cytat:
Czemu mają się bać? Atomówek? Niemcy są z nami w NATO, UE uważasz, że jakby doszło do wojny to ten kraj nie ruszy? Co wówczas powiedziałyby mniejsze kraje - Węgry, Czechy, kraje bałtyckie? Przehandlowali Polskę, przehandlują i nas!
Ponoć na wojnie giną ludzie. Myślę że Niemcy też mogli o tym słyszeć. Mogli też słyszeć o tym że Polska armia to śmiech na sali. Co do mniejszych państw, a zwłaszcza krajów bałtyckich, to oczywiste że jakby już do wojny miało dojść to one też by zostały przehandlowane.
Cytat:
Nawet gdyby USA nie wpierałoby krajów bałtyckich powinniśmy to robić, by niwelować politykę Rosji w tamtym regionie i chronić nas przed ewentualnymi dalszymi posunięciami tego kraju.
Czyli gdyby Rosjanie zaatakowali dzisiaj Estonię i USA powiedziałoby że to nie ich problem uważasz że Polska powinna się włączyć do wojny? Wysłać swe wojska do kraju tak silnego i korzystnie położonego że padłby w kilka godzin? Co innego wspieranie a co innego realna pomoc militarna, a w końcu o taką pytałem. Jakby nie patrzeć Polska w przypadku wojny sama jedna po stronie Estonii stanąć by nie mogła bo byłoby to jej samobójstwo.