Kupca znajdującego się w armii można zabić zabójcą.
Wersja do druku
Kupca znajdującego się w armii można zabić zabójcą.
Mówimy o przejęciu, czyt. współzawodnictwie.
To jest akurat dozwolone.Cytat:
Zamieszczone przez Rafi
"Kamienny gród" to w ogóle efekt debilizmu tłumacza, bo w angielskiej wersji jest "wooden castle".
Dlaczego "wooden" przetłumaczyli jako "kamienny" - nie mam pojęcia.
Joopiter pewnie korzystał z angielskiej wersji, bo podobnie jak mnie raziło go nieudolne tłumaczenie.
Cytat:
Zamieszczone przez Rafi
Na dodatku Królestwa na pewno jest gród i później drewniany zamek. Ale na WWmwE czasem nie jest tak, że po grodzie od razu jest zamek? Tak czy siak z tego co pamiętam wg. zasady Joopitera dopiero do zdobycia kamiennego zamku (3 poziom) wymagana jest katapulta.Cytat:
Zamieszczone przez Rafi
Fort, miasteczko, gród i drewniany zamek można zdobyć balistą. Większe miasteczko i murowany zamek katapultą.
Wreszcie fortecę i cytadelę można zdobyć tylko trebuszami albo artylerią prochową, katapultami nie wolno.
====================
Cytat:
Mówimy o przejęciu, czyt. współzawodnictwie.
Odpowiadałem na twierdzenie, że takiemu kupcowi rzekomo "nie można nic w żaden sposób zrobić".
Nieprawda - można go zabić zabójcą. Czyli wcale nie jest nietykalny.
Jesteśmy w przeglądarce budynków. Istnieją tam dwie kolumny: poziomy i ulepszenia. I to Rafiego myli. Regulamin odnosi się do prawej kolumny. Ulepszenie "drewniany zamek" powoduje automatyczne powstanie poziomu "kamienny gród". Nie można tego sprawdzić, gdyż na mapie nie ma nigdy poziomu "gród" - przed ulepszeniem do "kamiennego grodu". To tym bardziej wyjawia nam interpretację przepisu, bo bezsensem byłoby ustalanie możliwości zdobycia balistą tylko "grodu", kiedy jako taki nie występuje. Dodam, że ta zasada jak i większość rzeczy robiona była pod WWMWE, więc istnienie "grodów" w Kingdomsach nie ma znaczenia. Regulamin nie konkretyzuje kolumny, do której mamy się odnosić, ale występowanie "drewnianego zamku" tylko po stronie "ulepszeń" wskazuje, że to o tę kolumnę chodzi.
Chodzi o Ochrydę: Jako poziom - kamienny gród, na pasku budynków natomiast mamy ulepszenie: "drewniany zamek". I takie jest w każdym kamiennym grodzie. Ulepszenie "drewniany zamek" powoduje powstanie poziomu "kamienny gród". Mam nadzieję, że wszystko jasne, i nie będziemy odmieniać tego przez przypadki. :)
Dokładnie. Ale w Kingdomsach też gramy tak, że dopiero murowany zamek zdobywamy katapultą.Cytat:
Dodam, że ta zasada jak i większość rzeczy robiona była pod WWMWE, więc istnienie "grodów" w Kingdomsach nie ma znaczenia.
To jest efekt błędu w tłumaczeniu. W angielskiej wersji językowej nie ma tam takiej niespójności.Cytat:
Ulepszenie "drewniany zamek" powoduje powstanie poziomu "kamienny gród".
Dobrze, to już wszystko rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienia. Ten błąd w tłumaczeniu mnie zmylił i byłem przekonany, że Sycylia nie będzie mogła podbić mi tej osady.
Jeśli dostałem ekskomunikę za bicie się z Niemcami, to MG może to cofnąć?
Ciekawe pytanie, ja również mam ekskomunikę a i wiem że Genua i Anglia z podobynym problemem się borykają ;D
Ale czy ekskomunika ma jakieś realne przełożenie na grę tutaj?