Hrabia Marcus wzruszył się entuzjazmem Arabów. Nie chcąc zawieść ich oczekiwań długo naradzał się nad następnym ruchem. W końcu zdecydował i wydał dyspozycje swoim ludziom:
Cytat:
Proszę kontynuować rozbudowę miasta w Ruinach Copher. Być może będziecie mogli wykorzystać istniejące zabudowania i ruiny. Aby móc dostarczać materiały budowlane i spławiać towary handlowe będziecie potrzebowali portu. Ja tymczasem wrócę na do Ziem Ushya i będę prowadził ekspansję na południe. Spróbujcie podpisać umowy handlowe z Elfami i Krasnoludami z dalekich krain, ale do tego potrzebne będą statki handlowe.
Potem wrócił do namiotu i wezwał do niego swoich najodważniejszych ludzi, tych którzy negocjowali porozumienie handlowe z nieumarłymi Królami Grobowców.
Cytat:
Wiem, że jesteście najdzielniejszymi z moich dyplomatów. Bardzo dobrze się spisaliście na ziemiach Królestw Grobowców. Jestem wam bardzo wdzięczny. Mam teraz dla was nowe zadanie. Pojedziecie na Ziemie Zabójców. Słyszałem, że może tam działać tajemnicza gildia asasynów. Spróbujecie nawiązać z nimi kontakt. Musicie dowiedzieć się, jakie mają nastawienie do naszej ekspedycji. Chciałbym zająć Ziemie Zabójców, ale muszę wiedzieć, czy zabójcy nie będą chcieli mi przeszkodzić. A może są tylko legendą? Potem musimy zadbać o dobre kontakty z miastem Lashiek. Być może pozwolą nam na wybudowanie placówki w obrębie murów miasta.
Otrzymawszy to zadanie dyplomaci odeszli mamrocząc o premiach za niebezpieczne misje.