-
Tura IV
Poszukiwania wspólnie z krasnoludami i Arabami w Mieście Życzeń poszły bardzo dobrze. Udało się szybko odkopać podziemne sale, które setki lat temu znajdowały się na powierzchni, a przykrył je już czas. Odnaleziono drogocenne wyroby ceramiczne, figury z brązu i starą, elfią biżuterię. Odnaleźliśmy również prastare pismo mówiące o przeszłości tych ziem i lokalizacji podziemnych tuneli wydrążonych bardzo dawno temu przez nieznane istoty. Czy mamy podzielić się z wiadomościami zawartymi w piśmie z Barak Vurr? Wyczekują oni od nas, że przetłumaczymy ten dokument.
Krasnoludy zabrały drogocenne przedmioty należące do naszej rasy. Naszym badaczom zależy aby je zdobyć.
-
Tura III
Hmm...Zatem prosiłbym ciebie i twoich uczniów o wejście na pokład statku handlowego który utrzymuje nasz szlak handlowy z elfami z Cynath i przyjrzał się tym ranom a jak Isha pozwoli, uleczył królową i postawił ją na nogi...Jeżeli dobrze się spiszemy zapewne otrzymamy dostęp do ruin w Dromui więc tym bardziej powodzenie tej misji jest istotne dla naszej Ekspedycji.
//Wysłanie Paerisa i jego uczniów do Elfów z Cynath w celu uleczenia królowej
Tura IV
Księżniczka poinformowano o tej sytuacji zdała sobie sprawę z jej delikatności,dlatego postanowiła wysłać następujący list do Halofa Skałorękiego :
Szlachetny Halofie,
doszły mnie słuchy o postępach w pracach wykopaliskowych i rada jestem z udanej współpracy między naszymi rasami...Doszły mnie także wieści o licznych drogocennych przedmiotach które udało się wydobyć dlatego prosiłabym aby przynajmniej część z nich trafiła w ręce naszych badaczy w podzięce za ich trud i rozległą wiedzę którą wykorzystali do ich bezpiecznego wydobycia, bez tego zapewne mogłyby ulec zniszczeniu a tak udało się zabezpieczyć te bezcenne zabytki...Nie proszę o całość gdyż szanuję fakt że wykopaliska odbywały się na Twoich ziemiach jednak liczę że moi rodacy nie wrócą z pustymi rękami gdyż jest to spuścizna mojej rasy którą nasi przodkowie pozostawili po sobie na tych ziemiach i bardzo zależy nam na tym aby przetransportować ją na Ulthuan.
Podpisano
Księżniczka Aelirenn
Następnie wydała polecenia dla zwiadowców jednak wstrzymała wymarsz wojsk do czasu otrzymania raportów z rozpoznania.
///List do Halofa na razie nie wydane polecenie tłumaczenia tekstu,wysłanie zwiadowcy Caranthira do prowincji Na Skraju Dżungli a Alaire do nienazwanej pod Szarymi Szczytami i Skrajem Dżungli,prowincja gdzie żyją Skinki czeka z nazwą na rozwój wypadków
-
Tura IV
Mag Paeris dotarł już do Dromui.
Halof Skałoręki wciąż nie odpowiedział na naszą prośbę.
Caranthir doszedł na Skraj Dżungli. Przemierzył prowincję i zebrał informacje. Tam gdzie jest dżungla tam istnieją wioski leśnych ludzi. Mają ciemną karnację i niebiesko-zielone tatuaże. Wydają się bardzo wystraszeni. Za każdym razem jak wykryją elfa to uciekają zostawiając cały dobytek. Co spotkało tych ludzi?
Alaire natomiast dotarła do Doriathu, serca dżungli. Teren zrobił się lekko górzysty. Pełno tam ogromnych drzew i kolorowych kwiatów. Zwiadowczyni nie zapuszczała się zbyt głęboko, ponieważ wiedziała, że może się to źle skończyć. Prowincja jest gęsto zamieszkiwana przez plemiona Saurusów. Zachowują się one równie dziko co skinki na północy.
// Alaire awansuje na kolejny poziom.
-
Tura IV
Caranthir widząc strachliwość owego nieznanego ludu spróbował przemówić do nich swoim własnym spokojem...Gdy ludzie po raz kolejny uciekli nie tylko niczego nie ukradł ale postanowił spokojnie zaczekać w pewnej odległości od domostw leśnego ludu,tak aby ci nieco oswoili się z jego obecnością i zrozumieli że nie żywi złych zamiarów.
-
Tura IV
Nic się nie wydarzyło. Nikt nawet nie wrócił po swoje rzeczy. Leśni Ludzie nauczyli się już mieć wszystko przy sobie.
-
Tura IV
Nasi skrybowie dokonali aktualizacji szlaków handlowych:
- Ekspedycja handlowa (morski) - 200g. (125 bazowy + 75g ryby)
- Barak Sorr (morski) - 200g (125 bazowy + 75 ryby)
- Elfy z Cynath (morski) - 200g (125 bazowy +75g ryby)
-
Tura IV
Wysłannicy księżniczki uczestniczący podczas wykopalisk zasiedli w namiocie Halofa, wraz z gońcem. Widząc jak elfy obchodziły się ze znaleziskami, wystawił im ofertę:
- Jestem gotów odsprzedać wam moją połowę, za kwotę 800 sztuk złota, przetłumaczenie zwoju oraz wspólne badanie tuneli... Zostanie przygotowany okręt, do odpowiedniego przetransportowania "zabytków" ,będzie gotów do podróży, natychmiast po wpłacie. Sugerowałbym również eskortę okrętu, lecz niestety nie jestem w posiadaniu floty, która zapewniłaby bezpieczeństwo. Przekaż me słowa swej Pani, będziemy oczekiwać odpowiedzi...
-
Tura IV
Gdy tylko do Aelirenn dotarł list od Halofa wielce się ucieszyła i natychmiast przystąpiła do pisania odpowiedzi -
Szlachetny Halofie,
wydałam już polecenie zebrania odpowiedniej sumy a w następnej turze moje okręty przybiją do twojego portu by odebrać ten transport i przekazać umówioną zapłatę. Nasi badacze tak szybko jak to tylko możliwe zabiorą się za tłumaczenie zwojów i będą towarzyszyć Twoim ludziom podczas dalszego badania tuneli. Wiedz że bardzo mnie cieszy owocna współpraca miedzy naszymi rasami i jestem pewna że najlepsze tylko przed nami!
Podpisano
Księżniczka Aelirenn
// Płatność i odbiór zabytków w T5,tłumaczenie zwoju najszybciej jak to możliwe
-
Tura IV
Kilkoro kupców handlujących rybami w Ziemi Ushya zostało poszkodowanych przez krasnoludy z Barak Vurr i Barak Sorr. Domagają się oni stanowczych działań od Admirała Sylasa i Księżniczki Aelirenn.
-
Tura V
Księżniczka Aelirenn prosi ich o złożenie wyjaśnień bo słyszała zupełnie inną wersję wydarzeń i nie zamierza dopuścić by spadła na nią odpowiedzialność za awanturowanie się swoich poddanych z przyjaźnie nastawionymi krasnoludami.