No i koniec zawodzenia. Nie tylko usunęli "pretensjonalnych" Zulusów, ale też Hiszpanię, Celtów, Inków, Bizancjum, Kartaginę, Mongolię, Majów, Wikingów i kilka innych cywilizacji. Polski nie dodali... :D
Wersja do druku
No i koniec zawodzenia. Nie tylko usunęli "pretensjonalnych" Zulusów, ale też Hiszpanię, Celtów, Inków, Bizancjum, Kartaginę, Mongolię, Majów, Wikingów i kilka innych cywilizacji. Polski nie dodali... :D
A nie rozumiem dlaczego Polskie żale muszą być najważniejsze? Równie dobrze mogą słuchać setki innych krajów wyliczających swoje osiągnięcia. Spójrzmy prawdzie w oczy - Polska jest krajem specyficznym, ale pod tym względem że się najbardziej wymieszaliśmy ze wszystkimi rasami białymi i częścią żółtych. To jest powód do dumy :D Tylko że nie wiem skąd wtedy tyle rasizmu wśród naszych rodaków - jak można nie lubić Żyda i mieć go za dziadka? To jest dopiero sławny internetowy żal.pl i tak zwane polskie kompleksy.
...urojone przez wielkich postępowców
Urojone jest to iż Polacy mają kompleksy?
Człowieku jeśli nie ten przykład to jaki cię zadowoli :D Nie jeden jest.
Jak mówię - dalsza dyskusja jest zbędna, a temat do zamknięcia, bo lista i charakterystyka cywilizacji, jakie będą dostępne w grze jest już na oficjalnej stronie Civ V.
"Civilization. Call to power." (Civ CTP)Cytat:
Zamieszczone przez enKage
Grałem w tę grę i pamiętam że przywódcą do wyboru był "Lech Walesa" sic!
- a co zabrakło twórcom gry znajomości klawiatury i znaków? :evil:
O ile pamiętam z nazwami miast też było średnio, a chwilami bardzo źle :(
Civ CTP - ogólnie oceniam na 7,5/10
ale kwestia "narodów" w tamtej grze to dla mnie bzdura albo co najwyżej drugoplanowy smaczek
- smaczek miły albo "nadpsuty" - ale tylko dodatek drugo , nie .... czwarto-planowy
(w Civ CTP i tak nie miało to znaczenia dla drzewa technologii, czy sposobu walki a jedynie formalnie - nazewnictwo i takie drobiazgi)
------------
w CYWILIZACJI 5 jak dla mnie mogłyby istnieć same wymyślone państwa i narody,
bylebym nie połamał sobie języka odczytując nazwę miasta,
albo nie dostał oczopląsu pośród dziwacznych zlepków liter w nazwach geograficznych
..
oceniam że 4 - 5 sposobów
nazywania / tworzenia zlepków literowych / pseudonazw
zupełnie by wystarczyło
(np. oparte na rodzinach językowych:
1)językach europy zachodniej, 2) wschodniej, 3) językach Azji 4) afrykańskich 5) rdzennie amerykańskim południowym)
...
w końcu "Cywilizacja" to nie "Total War" czy "Age of empires" - historia nie jest najważniejsza
- i tak sami tworzymy nową i to na przestrzeni setek , a nawet tysięcy lat o ile pamiętam
-------------------
w pozostałej części postu enKage zwraca uwagę i na inne kwestie związane z obecnością Polski w grze
- pod wieloma się podpisuję obiema rękami - tymi o kłopotach z wyznaczeniem charakterystycznego budynku, jednostki itd.
(co do reszty to tutaj dyskutować nie będę choć mam inne zdanie :evil: )
Mój wniosek -
:idea: jeśli Polska ma być obecna w grze byle jak to niech już lepiej nie będzie obecna wcale.
---------------
tak na siłę wymyśliłem:
:arrow: "budynek" specjalny - obóz pospolitego ruszenia - JEDEN na cały kraj - w razie zawiązania "nowe pospolite ruszenie" podwója (natychmiastowa) produkcja średnio silnych jednostek we wszystkicjh miastach i + dziesięciokrotna (natychmiastowa) produkcja tychże w miejscu samego obozu i do tego - minus 10% produkcja (gospodarka) wszędzie w kraju :mrgreen:
:arrow: jednostka "bojowa" "woj" , husaria, później lotnik :mrgreen:
-----------------------
edycja:
"Jednostka unikalna Edi" - też dobre! :lol:
Taki właśnie byłby efekt
"przekłucia balonu polskiego nabzdyczenia ważnością. Ważnością która w oczach innych państw jest śmiesznością, a nie ważnością" (parafraza wypowiedzi Bartoszewskiego)
.
żaden tam "Winkelried narodów" , ani "sprawiedliwy" ani nawet nie "trzynasty wojownik"
tylko Edi
To jest uosobienie roli Polski we współczesnym świecie. :(
Taaa a w czasach nowożytnych jednostka unikalna: "Edi" ;]
Zapraszam do poczytania wrażeń z gry - Administratora forum civ.org.pl - niejakiego Azazella.
Według jego relacji gra zapowiada się rewelacyjnie - dużo zmian i powiew świeżości na tą serie gry.
Szkoda że panowie z CA nie maja takich pomysłów jak Sid Meier i jego spółka - co nowa cześć to nowości i poprawa rozgrywki - a sens ten sam :) Tylko zazdrościć
http://forums.civ.org.pl/viewtopic.php? ... 204&page=0
lub
http://www.gry.gildia.pl/gry/sid_meiers ... e_wrazenia
Civilization Call to Power nie robił Sid Meier ani Firaxis ani Microprose. Także CtP defacto nie jest częścią serii civilization ale jej klonem.
W sumie to jedna z najlepszych serii gier w historii, każda część trzyma wysoki poziom, z tą pewnie będzie podobnie ;)