A wiadomo na jakim silniku graficznym wyjdzie Wiedźmin 2 ? Bo te screen-y przypominają mi AC I AC 2
Wersja do druku
A wiadomo na jakim silniku graficznym wyjdzie Wiedźmin 2 ? Bo te screen-y przypominają mi AC I AC 2
Autorski silnik tworcow
Mi tam sie stary silnik bardziej jakby podobał, no ale zobaczymy może to przez te screeny mam takie wrażenie.
No, nie mogę się doczekać nowej części, ah :D
A ja mam nadzieje że nie przesadzą z wymaganiami. Chciałbym sobie zagrać na maksymalnych ustawieniach, a jak dalej będą kombinować to znowu nic z tego nie wyjdzie... Jak dla mnie , mogłaby zostać grafa z jedynki, no, może trochę ulepszona.
Prawda jest taka, że gry są skierowane do różnego typu odbiorców. Dziwi mnie fakt, że skoro uważasz grę w "Wiedźmina" za męczarnię, nadal ją kontynuujesz - nikt nikogo nie zmusza.
To, że "Wiedźmin" nie przypomina Gothica itp należy uznać za atut. Problem z rozpalaniem ogniska? Na tym polega cała zabawa, żeby znaleźć ognisko lub osobę, która da nam schronienie. Rozpalanie ognia gdzie popadnie ułatwiłoby grę. Jeśli chodzi o mało slotów w ekwipunku... Wiedźmin przemieszczał się pieszo więc nienaturalne byłoby gdyby nosił na plecach 4 miecze dwuręczne, 5 sztyletów i pozostałe itemy. Poruszanie się po świecie natomiast nie jest trudne. Trzeba się po prostu tego nauczyć. Przechodziłam "Wiedźmina" dwa razy i nie miałam nigdy problemów z wejściem na most...
Nie wiem jak daleko doszedłeś i jakie znaki udoskonaliłeś, ale już na końcowych poziomach są naprawdę potężne i efektowne.
Co do jednakowych postaci... widziałeś grę, w której każda osoba wygląda inaczej? Szczególnie przy tak dużym natężeniu ruchu w miastach? Broń również można modyfikować. Wystarczy tylko zebrać przedmioty udoskonalające takową ;)
Pytałeś jaki będzie "Wiedźmin 2". Tutaj nikt Ci na to nie odpowie. Gra wychodzi w maju więc dopiero wtedy można będzie coś o niej powiedzieć.
Problem z wywalaniem do pulpitu można w prosty sposób wyeliminować instalując patche.
Coz taka specyfika gry i tyle, nic na to poradzimy. Zamiast otwartego swiata, mamy super przemyslany i zorganizowany swiat.Cytat:
-zamknięty świat
-płotki,małe górki,a nawet zejscie z pomostu to wyzwanie i sciany,woda gdzie nie morzna pływać.
Czepiasz sie, system jest dobry, to Ty masz z nim problem.Cytat:
-gupi system medytacji ( przy rozmowie lub jak znajde ognisko) to chore.Bo ja wiedzmin sam nie umiem rozpalić gdziekolwiek tego ognia?A używam czarów ogniowych.
Wiedzmin to nie tragarz, nie nosi wiecej przedmiotow bo mu to nie jest potrzebne. Wczuj sie w klimat, a nie czepiasz sie. Ja lubie kolekcjonowac klamoty, ale w Wiedzminie w zaden sposob nie przeszkadzala mi taka "ubogosc" ekwipunku. Wiedzmin to historia, DIALOGI, swojski swiat i klimat.Cytat:
-plecak do którego nie mogę wsadzić nawet sztyletu na przechowanie ( wiedzmin kładzie derke na ziemię układa w niej miecze około 10 i zwija derkę.Następnie obwiązuje ją sznurkiem.I przezuca na plecy.Idze do miasta i sprzedaje.To jest realistyczne.Nie chodzi o sochowek na 450 mieczy czy innej broni.Ale te gupie 10 sztuk to moja babcia nosiła w Malborku po schodach do zbrojowni.
I? Co to za problem?Cytat:
-filmy które koncza się i w tej samej sekundzie walka.NP: Bestia. Idę z Abigeil z jaskini.Nagle jesteśmy w środku sfory.Abigeil zaraz pada ja nie wiem o co kaman.Po zabiciu besti Abigeil wstaje?Zero ran idzemy dalej.Zero klimatu.Tak byc nie może.
Pff i co jeszcze? Taki to wielki problem?Cytat:
-wszystkie trupy takie same.te same ubrania twarze ułożenie.Po prostu przekopiowane i powklejane wszedzie gdzie sie da.
-wszyscy kupcy,kapłani,dziwki identyczni załamka.Te same twarze wszędzie.Szczególnie spasione mordy kupców wielkie i obwisłe.Rzucają się w oczy.
Pisalem wczesniej, wczuj sie w klimat, poczytaj ksiazki itd. Specyfika bycia wiedzminem.Cytat:
-zero uzbrojenia i znikomy wpływ na modyfikacje posiadanego.
To nie RPG sandboxowe.Cytat:
-znikoma możliwość exploracji świata
Bo to nie czary w takim sensie jak w innych swiatach fantasy. Wiedzmin to nie mag. Przeczytaj ksiazke.Cytat:
-czary nie robią wrażenia czarów. Gdzie jest ogień?Te kilka iskier w "IGI" i ta mgiełka to ma być czar ognia?
Bzdury piszesz. Marketing marketingiem, ale Widzmin to jeden z najlepszych RPG w jakie gralem. Swietne dialogi, swiat prawie tak idealny jak w ksiazce. Nie czujesz klimatu, trudno, na szczescie ludzie na calym swiecie docenili Widzmina.Cytat:
Itd,Itd...Sprzedanych podobno 1mln kopi.Wiedzmina.No to od kilku dni 1.000.001 licząc z moją.Co nie oznacza że Wiedzmin jest grą dobrą,dopracowaną.Tylko że marketing CD-PROJEKT ma opanowy.I potrafi manipulować odpowiednio opinią i filmikami/trailerami zeby podjarać graczy.Ale czy teraz jeśli zwalą Wiedzmina 2 to jeszcze ktoś im zufa? Oto jest pytanie?
To nie jest glupie. Wiedzmin to tylka gra, do tego RPG. To nie symulator zabojcy potworow! Zreszta w RPG zawsze jest jakas umownosc, zawsze pare odrealnionych zasad. Tylko, ze gry RPG to przede wszystkim historia, dialogii, postacie, zadania i swiat. Natomiast technikalia (czyli to czepanie sie twarzy, ktore wielu poprostu olalo, bo generalnie wiekszosc gier RPG ma taki "problem"), pewien nierealizm odchodza na dalszy plan. Tworcy tak sobie zaplanowali system medytacji, mnie on odpowiada. Generalnie jest ciekawszy niz np. walenie do kogos z luku, a po awansie rozwiniecie umiejestnosci walka tarcza. Taka specyfika RPG.Cytat:
Właśnie w tym jest problem.Ja mocno wczówam się w klimat.I dlatego będąc wiedzminem.Zabójcą na którego polują inni zabójcy.Nie będe kładł się w centrum dzielnicy biedoty na gołej ziemi na środku placu.Przy jedynym ognisku w miescie.Żeby rano szczęśliwie żywy cudem obudzić się w towarzystwie trzech zapijaczonych oprychów i w tłumie żebaraków jakby nigdy nic.W świecie gdzie nikt nie okazuje litości i nikt jej nie oczekuje.W miescie opanowanym przez ludzi którzy nienawidzą mutanta.I w miescie gdzie co krok walcze w nocy o życie.I co.Ide spać na dywaniku pod gołym niebem w centrum dzielnicy biedoty jakbym spał u babci.
Mam drugie wyjscie.Mogę zejść do kanałów.Tam jest kilka ognisk.No i oczywiście pełno potworów.Jak one zobaczą że wiedzmin właśnie poszedł spać przy ognisku.To będą czekały aż się obudzi? Żeby go zabić?Czy zjedzą go we śnie.Na szybko.
Wchodzę do domu jakiegoś typa.Muszę zagadac do niego żeby iść w kime/medytacje.Zanim obraz zrobi się czarny widze jak zasypiam a za moimi plecami stoi gość który łaskawie pozwala mi spać u siebie na chacie.Od tak za free.Obcemu.Paser,złodziej,zboczeniec.Nie no to całkiem normalne ich zachowanie.A co tam normalka.
Zanim znalazłem ognisko w miescie.Robiłem mikstury u pasera.Po którejś z koleji medytacji paser wyszedł z domu.No i już nie mogłem dokończyć mikstur bo nie miałem do kogo zagadać?
W karczmie zapytałem czy są wolne pokoje.Jakie było moje zdziwienie kiedy karczmarz powiedział że tak ja zapłaciłem.I za sekundę przeniosło mnie na dywanik przed kominkiem na środku karczmy.
Czy to jest normalne i klimatyczne? Wątpie.To jest gupie.I dziwi mnie fakt ze tak to zostawiono w tej grze.A zostawiono to nie dla klimatu.Bo to gadanie dla naiwnych.Zostawiono to bo się nie chciało dopracować gry.Nie jestem FunBoyem wiedzmina.Ale zwykłym graczem.Dlatego nie satysfakcjonuje mnie jak coś jest zrobione na " i co z tego".
To idz do lasu, w realu. To rozwiaze Twoje probelmy. Poza tym rozpalic ogien w Gothicu mozna bylo tez tylko w wyznaczonych miejscach, wiec gdzie ten ralizm?Cytat:
Jedziecie po Gotiku.I Obvilionie.Takie wasze prawo jak i moje.Ale uważam że wiele rozwiązań jak w Gotiku.Dało by klimat większy Wiedzminowi.Bo ja lubię wejść w niebezpieczne miejsca nocą.Rozpalić ogień.Zrobic mikstury.Usmażyć iguane.I zacząć polowanie nocą.Do świtu.I to w realnym czasie.
Ok, chcialbys, ale Wiedzmin nie byl sandboxem, to tak jak zarzucac half-lifeowi, ze nie ma otwartego swiata. TAKA SPECYFIKA GRY! Tworcy postawili na cos innego, na cos co tez sie doskonale sprawdzilo. Osobiscie wole, zeby gra byla zamknieta, niz zebym dostal nudny sandbox pokroju Obliviona i Gothica 3.Cytat:
Chciałbym znależć w otwartym swiecie Wiedzmina taki zrójnowany zamek.Gdzie w nocy zaczne polowanie na potwory.I będe poruszał się całkiem swobodnie.Jak Wiedzmin w startowym filmiku gdzie ratuje córkę hrabiego od klątwy.Tak żeby ta gra dawała trochę swobody.A nie ciągle pchała od jednego filmu do drugiego.
Poza tym kurde, mowisz, ze nie ma klimatu bo widzisz wciaz te same twarze... Czlowieku, nie krocz ta droga! To nie ma znaczenia czy twarze sa takie same, to nie ma wplywu na klimat! Kiedys gralo sie w BG, tam kazdy woj wyglada tak samo, na magow przypadaja dwa modele szat. Wszystko jest takie samo. A klimat? JAK Z KOSMOSU! Bo na klimat sklada sie swiat, dialogi, postacie, historia, polityka, muzyka! I tak jest z wiedzminem.
Zauważ, że są takie gry, które pomimo upływu lat nadal zachwycają i przyciągają przed monitor. Weźmy np Morrowinda, Diablo 2 czy chociażby Heroes of M&M 3.Cytat:
Zamieszczone przez Chosen
Jeśli gra ma klimat i pomysł, upływ lat się jej nie ima. W Wiedźminie jak już powiedział Volomir są to muzyka, fabuła, dialogi i przede wszystkim inność w stosunku do innych tego typu gier.
Wiedźmin zdecydowanie nie jest grą - "naparzanką", w której wszystko kręci się wokół walenia mieczem gdzie popadnie, więc na Twój pomysł bym nie liczyła...Cytat:
Zgodnie z książką Wiedźmin jest zabójcą potworów, a nie ludzi. Kształcono go, żeby płatnie eliminował wszelkie bestie (stąd też bestiariusz). Obawiam się, że mylisz "Wiedźmina" Z Hitmanem.Cytat:
Nie można wymagać, żeby gra mająca własną specyfikę i własną opowieść diametralnie upodliła się czerpiąc wszystko z popularnych i znanych już gier.
No to gdzie Twój realizm, skoro chcesz pić za darmo? ;)Cytat:
córka nie żadnego hrabiego tylko samego Króla Foltesta władcy Temeri a przynętą był dlatego że to on klątwę sprowadził mało tego chciał obalić króla na rzecz Vizimira z Redani a na koniec chciał ubić wiedźmina swoim żółwim kamykiem :lol:Cytat:
po za tym niema żadnego uśmiechu na twarzy ja widzę wiedzę czerpiesz z intra gry a to mało ponieważ to tylko intro w dodatku zrobione przez widzimisię jakiegoś pana
ciekawe czy w 2-jce będzie jakiś czarodziej poza triss(ale taki z książki)
Gra Wiedźmin to klasyk i z niecierpliwością czekam na dwójkę, już tylko kilka miesięcy, w międzyczasie 17 marca Assassin's Creed Brotherhood, tak więc nie będę się nudził.