-
Re: Crusader Kings II
Tak "pokrótce" - CK2 w stosunku do CK 1, jest o wiele bardziej dopracowaną grą, jeżeli chodzi o główną atrakcje, jaką stanowi w tej grze "rozwój dynastii".
Nadmienić należy, iż CK2, nie jest grą do których Paradox przyzwyczaił nas w serii EU, w tytułach EU1 do 3, czy HoI 1 do 3, pod niektórymi względami, to gra "inna" dla osób przyzwyczajonych np. do EU3,i trochę bardziej skomplikowana w rozgrywce.
W CK2 raczej ciężko jest zostać panem całej Europy (tak jak to było w prostej, ba wręcz "prostackiej" pod względem rozgrywki z AI, EU 2 czy EU3), bo trzeba bacznie zwracać uwagę nie tylko na stosunki zewnętrzne, ale i z własnymi wasalami, czy nawet na własnym dworze, a także wśród bliskich.
Oczywiście nie twierdze, że nie ma "byków" w tej grze (osobiście mam zastrzeżenia jako osoba tworząca moda do ck1, także i w ck2 do kwestii balansu i paru innych rzeczy) , ale jak zawsze sądzę, że tutaj można będzie liczyć na osoby modyfikujące serie EU, w tym CK2 (zresztą całą seria EU, żyje później dalej dzięki modyfikacją).
Ogólnie jednak CK2 zalicza się do w miarę dopracowanych gier Paradoxu, jeżeli weźmiemy pod uwagę granie na podstawce (czego nie można powiedzieć o innych tytułach, które bardziej zyskiwały dopiero dzięki modyfikacją, np EU2 SP bez modów było po prostu słabe, a zyskiwało dopiero po takowych czy w MP).
W CK2 można sobie swobodnie i bez stresu pograć na podstawce, bez modyfikacji i bez wrażenia w stylu "odkładam grę na półkę i czekam na mody" (co przyznaje nie jest częste w dzisiejszych produkcjach), o ile ktoś preferuje tego typu gry.
Previev CK2 z wayofwar.org
http://wayofwar.org/showthread.php?t=40103
oraz recenzja:
http://wayofwar.org/showthread.php?t=40916
Pod recką w 4tym poście jest także gameplay
-
dochodzą kolejne patche i gra robi się lepsza... norma u paradoxu ;p
-
-
Przeglądałem stronę Cenegi i w dziale plan wydawniczy przy CK2 info dotyczące wersji językowej zmieniło się z niepotwierdzonej wersji na PL i ENG, więc zamierzają spolszczyć grę. Oby jak najszybciej gra została wydana po Polsku, Gry-Online podają datę premiery na 30 marzec a na stronie Cenegi nadal planowanym terminem premiery jest kwiecień.
-
Cenega wydaje, a raczej wydawała gry w sposób hmmm.....Ktoś pamięta tytuły pewne jak spolszczenie fanowskie działało ze wszystkimi patchami, a Cenegi powodowało błędy? Dlatego po swoich doświadczeniach z tym wydawnictwem, poczekam sobie cierpliwie na to co uczynią:)
-
a dajta spokój. oni pewnie czekają na kolejne dlc... jakoś nie widzę żeby mieli wydawać spolszczenie co parę miesięcy.
-
ja osobiście wole zakupić na steamie i grać po angielsku niż potem się męczyć z polskimi patchami i rejestracją gry na Pxplazie :P
wydawanie gry 2 miesiące po światowej premierze jest też dość dziwne kto chciał kupić już kupił
-
Poza Steamem można grę nabyć również na allegro ; ) A gra się miodnie :)
-
Moje pierwsze wrazenia. Ck 2 jak dla mnie malo co rozni sie od ck1.Na mp sie nie nadaje. Dodali opcje pracy w terenie kancelaria/doradcami ale jest ona malo przejrzysta i jak sie ma sporo prowow, to meczaca. Gram w to bo lubie zabawem drzewem genealogicznym xD. I czasami niewiadomo co sie dzieje. Np nagle stracilem tytul jeden i nie wiem czemu;]. ZRobilem wojne POlsce i ofiarowalem tytul wasalowi a ten go zaraz stracil. W jaki sposob? Nie wiem.Kiedys tez mialem wojne o gdansk. Oblegalem prowa(jako cesarz) i po jakims czasie dostalem info,ze wojna sie zakonczyla. Dlaczego? Nie wiem;]Tylko komunikat,ze nierozstrzygnieta.Musialem ponownie zaatakowac i juz bylo okey. Walki itp na poziomie przedszkola. Kto ma wiecej woja ten wygrywa;]NIby podczas bitwy pojawiaja sie jakies statystyki, generalowie, taktyczne manerwy i wplyw terenu ale nic to nie daje, liczy sie liczba;]. Zagralem na hard ksiestwem pomorskim i wciagu 50 lat ku mojemu zaskoczeniu zostalem cesarzem. Jedyne co robilem , to zenilem swoja rodzine z corkami cesarza i ksieciami rzeszy. Jak dla mnie cos zalatwo mi poszlo. Z tego co zauwazylem kompletnie nie oplaca sie uzywac ciemnej strony mocy. Mam np wieznia i jezeli go wypuszcze to poprawiam sobie z nim relacje i z innymi wasalami +10 a jak strace to -20 dostaje z wasalami. Wybor jest raczej prosty tym bardziej,ze przewaznie nie mam powodu by go stracic. Mogliby dodac jakas opcje przejecia jego ziem czy co. WYmuszenia czegos a tak nic nowergo od ck1.W swojej domenie bedac jeszcze ksieciem wprowadzilem wszystkie podatki itd na maksa i nic. Zero buntow;]. Jak dla mnie ciagle perelka paradoxu jest eu2 szczegolnie na mp.
A i ozenilem swojego syna. Juz jestem cesarzem. Z jakas tam babka z tytulem i ku mojemu zdziwieniu dzieci z tego zwiazku sa z jej dynastii. SPoro opcji niby jest(opcje dla samych opcji;]) ale mozna je spokojnie nie uzywac i tez bedzie sukces patrz moja gra;]
I co mnie bardzo denerwuje, to gdy mam wojne, juz wygrana prawie gdy umiera mi wladca i automatyczny pokoj. Nosz... jakis wybor mogliby dac.
MUltiplayer moze byloby fajnie pograc ksiestwami rzeszy. Walka o korone cesarska itp.
-