Re: EMPIRE TOTAL WAR - dyskusje ogólne
Cytat:
Zamieszczone przez ratownik
Co masz na myśli pisząc niestabilność? Wywala do systemu?
Armia klonów jakoś mnie nie rusza tzn mam tylko medka i grałem też w RTW i tam też chyba były armie klonów - w sumie to nie zwracam na to uwagi
"Debilizmy kompa" - hmm gram mało i nie spotkałem strategii w której komp mnie zaskoczył zazwyczaj stosuje kilka tych samych manewrów. Chyba że o co innego CI chodziło :)
Mimo wszystko chyba się skusze na nową grę o ile będzie czas i pieniądz na zakup nowej maszyny :)
Jasne. Nie chce cię zrażać. Sam kiedy tylko mam czas to gram w ETW.
Niestabilność - Tak wywala do windy (patch 1.3 trochę poprawił w tej kwestii) zazwyczaj w trakcie wczytywania po bitwie lub w czasie bitwy i dosyć często w MP.
Debilizm kompa - jeden przykład francuski port w Marsylii przez który idzie mój handel morski z Francją jes zablokowany przez jedną sic! galerę berberyjską, obok stoi pełna armia francuska która przez kilka tur nic nie robi aby przepędzić galerę ( w końcu Francja traci wiele więcej niż Ja...)
Armia klonów - trochę faktycznie poprawia dodatek płatnych jednostek. Na szczęście kumpel ma kartę kredytową i mógł mi je zakupić...
Wcześnie napisałem abyś nie ściągał dema, sorry pozwoli ci ono na oswojenie się z posyłanym na forum do diabła programem STEAM (ja osobiście nie mam do niego większych zastrzeżeń)
Zachęcam do zakupu gry i może spotkamy się kiedyś na Multi :)
Cytat:
Zamieszczone przez Lesio
Cytat:
Zamieszczone przez ratownik
Co masz na myśli pisząc niestabilność? Wywala do systemu?
Armia klonów jakoś mnie nie rusza tzn mam tylko medka i grałem też w RTW i tam też chyba były armie klonów - w sumie to nie zwracam na to uwagi
"Debilizmy kompa" - hmm gram mało i nie spotkałem strategii w której komp mnie zaskoczył zazwyczaj stosuje kilka tych samych manewrów. Chyba że o co innego CI chodziło :)
Mimo wszystko chyba się skusze na nową grę o ile będzie czas i pieniądz na zakup nowej maszyny :)
Jasne. Nie chce cię zrażać. Sam kiedy tylko mam czas to gram w ETW.
Niestabilność - Tak wywala do windy (patch 1.3 trochę poprawił w tej kwestii) zazwyczaj w trakcie wczytywania po bitwie lub w czasie bitwy i dosyć często w MP.
Debilizm kompa - jeden przykład francuski port w Marsylii przez który idzie mój handel morski z Francją jes zablokowany przez jedną sic! galerę berberyjską, obok stoi pełna armia francuska która przez kilka tur nic nie robi aby przepędzić galerę ( w końcu Francja traci wiele więcej niż Ja...)
Armia klonów - trochę faktycznie poprawia dodatek płatnych jednostek. Na szczęście kumpel ma kartę kredytową i mógł mi je zakupić...
Wcześnie napisałem abyś nie ściągał dema, sorry pozwoli ci ono na oswojenie się z posyłanym na forum do diabła programem STEAM (ja osobiście nie mam do niego większych zastrzeżeń)
Jak dobre łącze internetowe trzeba mieć żeby gra płynnie szła? Musze sprawdzić jakie mam kupić nową maszyne co jest w planach od dawna i może skuszę się na nową grę.
Płatne jednostki? Co tu kurna jest? Za wysłanie smsa o treści "kawaleria I" dostanę kod i będę mógł sobie ściągnąć z netu dodatkowe jednostki? masakra....sms o treści "kasa" daje dodatkowe pieniądze? heheheh
Co do niestabilności - jest co wkur...wkurzające ale w medku i rome też się to zdarzało więc to już chyba tradycja tej serii. :/
Może ktoś inny ma jeszcze jakieś uwagi?
Cytat:
Lesio - Ty z Jaworzna i jeszcze cie na multi nie zbiłem???? ;-))
Może dorzucę swoje trzy grosze.
Gram od niedawna, od wersji 1,3 (nie grałem w wersję podstawową). Przeszedłem samouczek (kampanię amerykańską) i rozpocząłem grę Polską. Dotąd rozegrałem w polskiej kampanii ok. 20 tur.
Pewnie będę odosobniony, ale uważam, że w bitwach komp jest "inteligentniejszy" niż w poprzednich częściach. Stosuje wprawdzie stałe triki jak obejście skrzydłami kawalerią i atak nią na artylerię, ale potrafi też zaskoczyć tzn. ukryć część wojsk w lesie i zaatakować znienacka z boku. W Romie i medkach (no, może za wyjątkiem pierwszego) czegoś takiego raczej się nie uświadczyło. Podczas ataku na forty (na razie broniłem dwóch) też nie zauważyłem by komp wysyłał wojska pojedynczo. Słał je całe, jednocześnie oskrzydlając fort z dwóch stron. Jedyną bezmyślnością kompa było wysyłanie indiańskiej jazdy (jeszcze przed własnymi wojskami) przed szeregi mojej piechoty i próbowanie nawiązania wymiany ognia. Kończyło się to wystrzelaniem jej prawie do nogi.
Na mapie kampanii komp nie błyszczy, ale też nie jest tak źle. Raz nawet zaskoczył mnie przemyślanym manewrem, gdzie jedną armię wysłał na tyły mojej a drugą zaatakował od przodu, przez co wziął mnie w kleszcze. W poprzednich częściach było to praktycznie niespotykane. Nieprzemyślaną rzeczą ze strony AI jest wysyłanie małych oddziałów które atakują farmy, miasteczka, kopalnie ale są też przeze mnie łatwo likwidowane. Wynika to z dość dużej agresywności kompa, pomimo, że gram na poziomach normal/normal.
Co do bugów to najbardziej dokuczliwym jest wywalanie do Windowsa. Zauważyłem jednak, że jest ono rzadsze jeżeli grę uruchamia się z poziomu Steam'a a nie ze skrótu na pulpicie. No i nauczyłem się zapamiętywać grę przed każdą bitwą i po dwa razy w ciągu tury.
Kończąc tę przydługą wypowiedź, chcę dodać, że odnoszę wrażenie, że powtarzające się narzekania jakie widzi się na forach wynikają z "ciągłości" po pewnie "skasztanionej" wersji podstawowej (jak napisałem na wstępie nie miałem okazji się o tym przekonać). Poza tym co niektórzy pewnie uważają, że są tym bardziej "prawdziwymi fanami", im więcej narzekają. A może ja taki niewybredny jestem......
To ja wyjaśnię ja miałem problem ze słabą inteligencją komputerowego przeciwnika przy obleganiu mojego fortu tak jak opisałem. Grałem wtedy bodajże w wersji 1.2. Otóż sprawa tak się miała posiadałem jeden oddział piechoty liniowej i garstkę milicji która stała na murach. Przeciwnik dysponował 4 jednoskami piechoty i artylerią. Fort miałem zniszczony także z łatwością można go było zdobyć stosując atak z 2 stron gdyż wyłomów było praktycznie bez liku co najmniej po jednym z każdej strony fortu. Co zrobił komputerowy przeciwnik? Najpierw zaczął od ostrzału artylerii i to jeszcze mogę zrozumieć choć strzały były raczej na wiwat żadna z kul nie zbliżyła się do fortu. Następnie rozpoczął przemarsz wojska aby dostać się do murów musiał pokonać most uczynił to dość sprawnie ale tu zaczęły się problemy. Po pierwsze wysłał na przedzie niedoświadczone jednostki indiańskie (Grałem w Drogę do Niepodległości) które praktycznie nic mi nie zrobiły. Próbował sforsowac mury ale tylko z głównej strony pozostawił bez obsady inne wyłomy to było już idiotyczne. Co więcej jednostki ułóżyły się jedna za drugą i tak natarły na główne mury fortu. Oczywiście zgromadziłem swoje jednostki z drugiej strony nie pozwalając przeciwnikowi się przedostać. Co ciekawe komputer nie dokonał ostrzału lecz od razu ruszył szturmem jakby to było średniowiecze. Oczywiście nie przedostał się. Myślałem że zorientuje się że są inne wyłomy w murach i łatwo dostanie się do środka inną drogą lub poprzez rozdział wojsk ale on co nic. Cały czas parł na chama do przodu przez główne wejście mimo że było szczelnie blokowane. Gdy stracił prawie cały oddział wpadł w panikę i 2 jednostki zaczęły uciekać wtedy ruszyłem swoimi oddziałami za nimi w międzyczasie jedna jednostka która jeszcze chciała walczyć została przeze mnie zmieciona w pył. Pozostałe jednostki już nie miały ochoty do walki i zbiegły z pola bitwy. Takim to sposobem mając do dyspozycji jeden oddział piechoty liniowej i pół oddzialu milicji kilkunastu ludzi którzy zostali mi z poprzedniej bitwy pokonałem 4 jednostki piechoty przeciwnika w tym 1 jednostkę indiańską.
Więc po czymś takim normalnie mi się śmiać chciało to ma być SI ? W wersji 1.3 przechodziłem jeszcze parę bitew ale jakiejś zmiany nastawienia nie zauważyłem. Może zbyt krótko grałem ale skutecznie się zniechęciłem. Cała nadzieja że w wersji 1.4 Empire wreszcie zacznie prezentować jakiś w miarę normalny poziom trudności
Cytat:
Zamieszczone przez zbycho25
Cytat:
Bardzo chętnie :)
Ratowniku, mam łącze 2 megowe i gra na multi chodzi płynnie a co do płatnych jednostek to w wersji kolekcjonerskiej jest ich 6 i dodatkowo 12 w pakiecie za 2,49Euro :shock:
Mam takie pytanie: wczoraj na multi przeciwnik w bitwie 2v2 wziął 6 24funtówek i napier.... w kumpla praktycznie przez całą mapę. To jakiś ewidentny bug. Sprawdziłem to w bitwie z kompem i szok, artyleria z zasięgiem nominalnie 450 ostrzeliwuje całą mapę wystarczy tylko celować nie w jednostkę a w teren. Spotkaliście się z czymś takim?. Mam nadzieję, że to naprawią w najbliższym patchu.
Cytat:
Zamieszczone przez Lesio
Cytat:
Zamieszczone przez zbycho25
Cytat:
Bardzo chętnie :)
Ratowniku, mam łącze 2 megowe i gra na multi chodzi płynnie a co do płatnych jednostek to w wersji kolekcjonerskiej jest ich 6 i dodatkowo 12 w pakiecie za 2,49Euro :shock:
Mam takie pytanie: wczoraj na multi przeciwnik w bitwie 2v2 wziął 6 24funtówek i napier.... w kumpla praktycznie przez całą mapę. To jakiś ewidentny bug. Sprawdziłem to w bitwie z kompem i szok, artyleria z zasięgiem nominalnie 450 ostrzeliwuje całą mapę wystarczy tylko celować nie w jednostkę a w teren. Spotkaliście się z czymś takim?. Mam nadzieję, że to naprawią w najbliższym patchu.
Potwierdzam. To ja byłem tym kumplem... :-(
Swoją drogą to przykre, że niektórzy wykorzystują ewidentny błąd w grze żeby zabłysnąć na multi. I nie trafia do mnie rozumowanie że "przecież co, też mogłeś wziąć takie działa; wszyscy przecież o tym wiedzą itp." To wypacza całą bitwę, bo nikt mi nie powie żeby to było normalne - szrapnele o zasięgu Grubej Berty. Idąc tym tropem gdyby istniał bug sprawiający że konna milicja roznosi w szarży oddział husarii to wszyscy braliby milicję. Chyba nie o to chodzi na MP (no chyba że o to, a właściwie o ciułanie rangi). Pozdrawiam, wszystkich bunkrujących się na wzgórzach ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez Ronin
Żart to zapewne nie jest. Ja się nie dziwię bo w praktyce te wymagania są wyssane z palca. Ja nie wiem na czym to puszczają ci ludzie z CA ale wymagania pudełkowe są jakieś z bajki. Praktycznie sprzęt musi być o klasę lepszy niż ten który oni podają jako minimalne wymagania. Przynajmniej jak ktoś jedzie na AMD a nie na Intelu. Normalnie wszystkie gry mi śmigają na fabrycznych ustawieniach a do Empire musiałem podkręcić proca o 7 % żeby się nie scinał co parę minut a używam AMD Athlon64 X2 6000+ Dopiero po podkręceniu z 3Gh NA 3.2 Gh przestało przycinać i śmiga płynnie a grafę mam Ge Force 9800GT. o pamięci nie wspomnę 4GB
Więc dobrze że się ludzie pytają bo to co podają na pudle to jakaś fikcja literacka albo ta gra jest jakoś przystosowana do procków Intela a na AMD potrzeba większych ustawień, tego nie wiem. :D
Dziwne bo parę osób na forum pisało ze im Empire działał nieźle na gorszym procku ?! na stronie gram.pl pisze ze jak ktoś ma procki AMD Athlon 64 X2 to może mięć problemy z grami wiec może to nie chodzi o wymagania empire tylko o to ze te procki nie są najlepsze dla graczy pyzatym wydaje mi się ze Empire jest robiona pod procki jednordzeniowe wiec wcale bym się nie zdziwił jak by dobrze działała na jakimś mocnym jednordzeniowcu
No prawdopodobnie jest coś w tym że na Prockach Intela lepiej chodzą gry chociaż nie zawsze na przykład Fifa 09 ,GTA San Andreas czy Assassin's Creed chodzi u mnie na max detalach i jest miodzio. Więc są pewne tytuły które chodzą dobrze i pewne które się przycinają. Niestety Moje doświadczenia z Serią Total War powodują opinię że ta konkretna seria jest robiona pod Intela. W praktyce ustawienia procka jeśli chodzi o wymagania muszę zwiększać proporcjonalnie o jeden poziom wzwyż np. Jeżeli Romek chodził przy 1Ghz to ja musiałem mieć 1.7 Ghz oczywiście chodzi o płynną gre tak samo było z Miedkiem II i tak samo jest z Empire teoretycznie powinien chodzić na wartościach 2.4 Ghz a u mnie przycinał jak diabli nawet na wartości 3.0Ghz dopiero na 3.2Ghz działa znośnie (płynnie ale bez rewelacji)
PS. Również słyszałem że Empire był robiony pod jednordzeniowce może na 2 rdzeniowcach nie jest kompatybilny nie wiem trudno mi coś powiedzieć na ten temat. Fakt jest taki że AMD bardzo się męczy przy serii Total War. Ale zmieniać platwormę dla jednej gry ? gdyby to nie były koszty rzędu 2000 tyś zeta to może bym się zastanowił ale Intel się ceni a ja w tej cenie mam całkiem niezły sprzęt kompletny na procku AMD w Intelu miałbym Płytę i średniego procka i tylko to. :|
No ale jesli Medieval wymaga procka 1800 MHz minimalnie a ja miałam zaledwie 2000 Mhz i chodziło wszystko elegancko. obecnie przy Empire mam tez niestety Athlona 64 X2 5200+ ( 2700 MHz ) gra w bitwach chodzi płynnie i badzo ładnie gorzej jest na mapie kampanii troche przycina ale ja myslałem ze to jest wina bardziej bugów czy niedopracowan albo poprostu tego ze Empire "nie lubi" tego typu procków a nie ze jest on za słaby, niedługo sobie zmienia na jednordzeniowca i przetestuje jak to bedzie, bo na tym athlonie X2 to nawet medieval mi gorzej działa !!