Re: GALERIA WOJOWNIKÓW! (starożytność - XXI wiek)
Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Kaiser, zgadzam się, ilustracje mogłby być w Biblii.
Angus był wszechstronnym artystą. malował dla wielu wydawnictw i nie specjalizował się w jednej dziedzinie. Wspaniale malował każdy okres czy to Sumerów czy Azteków, hoplitów, legionistów, katafraktów, samurajów, Bizantyjczyków, krzyżowców, kirasjerów, napoloeńskich karabinierów, hitlerowskich Niemców, Zulusów....
Kwestia gustu, nie odmawiam mu talentu ale np. na jego niektóre napoleońskie ilustracje nie mogę patrzeć, moi "idole" to zdecydowanie Patrice Courcelle, Bryan Fost, Eugène Lelièpvre, a ze starszych artystów reprodukowanych w ospreyach: napoleońskie ilustracje Luciena Rousselota. Nikt inny na potrzeby przekrojowych plansz i tabel tak wąsatych rębajłów cesarza nie malował ;)
Kaiser, wg mnie Eugène Lelièpvre maluje trochę jak kura pazurem, choć jego starsze obrazki są nawet niezłe. Podoba mi się w nim to ze jeszcze nikt nie namalował tylu Francuzów burbońskich.
No i galeria kwitnie! Oby tak dalej. Niedługo ja zasilę temat :D
Posprzątane. Na konwersacje oftopowe zapraszam do Tawerny
Super, bardzo miło patrzeć na rozrastającą się znów Galerię!
KLA, wybacz mi moją szorstkość ostatnio, sytuacja była nieprzyjemna dosyć, jak pamiętamy... ale co powiedziałbyś na rozszerzenie tematyki galerii o okręty wojenne? Czy wolałbyś zachować czystość w tym temacie, ograniczając go do ilustracji żołnierzy i wojowników, czy jednak powitałbyś taką inicjatywę z otwartymi ramionami..? :) Szczególnie, że w części korespondowałoby to z artykułami Napoleona7 o żaglowcach epoki nowożytnej.