Re: Milano-Cancelario di Liguri Rep'e Premiero-Matti Cavour'
Cytat:
Tego, że dyskutuję w sprawie przepisu, w żadnym razie nie można połączyć z problematyką zostawienia jednej jednostki w stosunku do buntów.
Czyli zastosujesz się do regulaminu i zostawisz jedną jednostkę a dyskutujesz sobie tak "na przyszłość"? Czy o co Ci chodzi?
Cytat:
Bosz... a teraz, jakbym żałował przejęcia miasta tylko ze względu na Twoje marudzenie...
Marudzili wszyscy - nawet sam MG - na tą Waszą całą wymianę prowincji. A tylko mnie akurat się czepiasz.
Cytat:
x) - stary, nie ucz mnie jak sobie radzić z podburzoną ludnością...
Maryniasz proponował, żebyś podkręcił podatki na maksa i zostawił tyle jednostek ile trzeba do utrzymania porządku, w du*** mając regulamin. :P
Bo akurat z Tobą tu dalej gadam, a nie z innymi. I to Ty drążysz temat tego garnizonu, nie inni.
EDIT:
Tak to jest, że regulamin właśnie nie jest jednoznaczny, przy jakim poziomie podatków czy abstrakcyjnie - wyścigów - chodzi o to "utrzymanie porządku". Więc zależnie od interesu, można uznać, że chodzi o najwyższe podatki i wyścigi co roku. :P To tak na chama, ale prawdziwe.
Dobra. :P Najlepiej pozamieniajcie się 20 prowincjami i w każdej zostawcie wszystkie jednostki, które się pojawiły, do utrzymania porządku. :lol:
Ciao!
Edit:
Cytat:
Więc zależnie od interesu, można uznać, że chodzi o najwyższe podatki i wyścigi co roku. :P To tak na chama, ale prawdziwe.
Ok. W takim razie portugalska piechota morska w WKO 30 rusza za chwilę do boju. ;)
A za skasowanie 5 berberyjskich piratów i niepotrzebne obniżenie podatków na jedną turę proszę o wypłatę odszkodowania od Danii...
No... po za tym, że oprócz trzymania ich w mieście...ruszać się nimi nie wolno.
(Tak, tak - ja wiem, że ciężko o kontrolę, ale taka jest możliwa) ;)
Cytat:
A za skasowanie 5 berberyjskich piratów i niepotrzebne obniżenie podatków na jedną turę proszę o wypłatę odszkodowania od Danii...
2500 florenów odszkodowania proszę (4 x 600* koszty ponownej rekrutacji tych piratów i 100 utracone zyski z podatków).
Twoja Dania jest kasiasta więc to nie problem.
*Jednak było 5 jednostek, z czego 4 wykasowałem.
Cytat:
No... po za tym, że oprócz trzymania ich w mieście...ruszać się nimi nie wolno.
A to gdzie jest niby napisane w regulaminie :?: I przez jaki czas niby nie wolno? Wymyślasz teraz. ;)
Męczysz z tą Danią Domen, męczysz. ;)
Ja nie zmierzałem wcale nastawać na to, żeby nie wiem ile jednostek tam trzymać. Tak tylko gdakam sobie. :P I tak dostanę tam pewnie niedarmowe jednostki, a przecież chodzi mi o pieniążki.
Gdyby to ode mnie zależało, to nie powinno być ani jednej jednostki w pobieranym mieście. To, że skrypt moda dodaje ich czasem i z 12 to w ogóle błąd.( no, ale w 100nej turze mogłoby to się skończyć rebelią w mieście gdzie trzeba 10ciu jednostek - gdyby w ogóle ich nie dawać.)
...Ja tak tylko odnośnie interpretacji regulaminu i powszechnych przekonań.
Marioo mnie tu nawet uświadomił czym taka interpretacja mogłaby się skończyć u mnie, kiedy od przejmuje Bolonię. x) Przyznaję - mój błąd.
Ogólnie: temat trudny do rozwiązania.
Cytat:
Zamieszczone przez Domen
Cytat:
Zamieszczone przez maryniasz
Cytat:
Zamieszczone przez Zachar
:roll:
( przypominam że rozwiąże po oddaniu wszystkie jednostki oprócz jednej)
Niekoniecznie, ustaw na wzrost wojska czy jak to tam i możesz mieć nawet 3 jednostki jeśli będzie to wymagało. W regulaminie pisze ze zostaje tyle ile potrzeba do ZAPROWADZENIA PORZĄDKU.
Kolega nie czytał regulaminu dokładnie:
viewtopic.php?f=3&t=3097
Cytat:
d) Po przejęciu osady drogą dyplomatyczną, wszystkie jednostki powstałe w wyniku tego przejęcia należy usunąć (poza jedną, potrzebną do utrzymania porządku w mieście).
Ja ostatnio przejąłem Tunis w WKO 30. Dostałem 6 jednostek berberyjskich piratów.
Uczciwie usunąłem 5 z nich, mimo że musiałem przez to zmniejszyć podatki na normalne.
Tak jest w regulaminie - wyraźnie napisano, że tylko jedną można zostawić. A na tym modzie jest niemożliwe, żeby nie dało się utrzymać porządku jedną jednostką w jakimkolwiek mieście przy niskich podatkach. Zresztą zawsze może sobie doszkolić jednostki od razu w pierwszej turze po przejęciu - jedna zostawiona + 2 szkolone to już 3, spokojnie wystarczy.
Ale jak chcecie, to możemy ten punkt regulaminu zmienić. Też na tym skorzystam. Teraz przejmuję Oporto, Toledo i Leon w WKO 30. Przeniosę sobie stolicę na drugi koniec kraju i podkręcę podatki na maksa, żeby jak najbardziej pogorszyć nastroje w tych osadach. Wtedy będę mógł zostawić wszystkie jednostki jakie się pojawią pod pretekstem "utrzymania porządku". ;)
A pojawi się prawdopodobnie portugalska piechota morska, czyli nie byle co. ;) Tak więc bardzo chętnie skorzystam na takim naginaniu regulaminu. Dzięki z góry. ;)
Domen nie postuj miregulaminem bo znam go na pamięć w przeciewieństwie do Ciebie, pograsz w ko, zaczniesz wygrywać to sam zobaczysz, że czasami podbijając prowincje po drugiej stronie mapy jedna jednostke będziesz mógł sobie w dupe wsadzić nawet na najmniejszych podatkach jakie będą możliwe, wystarczy, że naprzykład państwem francuskim albo Anglią zaatakujesz prowincje Egiptu lub Turcji, wtedy zostawiając swoją jedną jednostke w kolejnej turze miasto będzie zbuntowane...
PS: szczerze mowiąc swoje zdanie potwierdzając regulaminem - przykładowo gdyby ktoś zostawił 2-3 jednsotki jeśli tego będzie wymagać sytuacja, pozostali gracze (Ci co już jakiś czas grają i wiedzą jak to wygląda) poprostu cię wyśmieją... i proszę cię... nie rzucaj się jak wsza na grzebieniu bo nie miałeś racji od początku i nie masz jej teraz... prawdą jest że pisze JEDNA jednostka... gratuluje wszyscy potrafimy czytać, jednak ten regulamin nie raz już pokazał, że trzeba być w stosunku do Niego ELASTYCZNYM.
Cytat:
prawdą jest że pisze JEDNA jednostka... gratuluje wszyscy potrafimy czytać, jednak ten regulamin nie raz już pokazał, że trzeba być w stosunku do Niego ELASTYCZNYM.
To proszę zmodyfikować regulamin, widać zawiedli jego twórcy. I swój arogancki i chamski ton też, bo wypraszam to sobie.
Cytat:
wystarczy, że na przykład państwem francuskim albo Anglią zaatakujesz prowincje Egiptu lub Turcji, wtedy zostawiając swoją jedną jednostke w kolejnej turze miasto będzie zbuntowane...
Zaatakowanie i zdobycie a przejęcie drogą dyplomatyczną to dwie różne rzeczy. Czy Ty naprawdę znasz ten regulamin na pamięć? ...
Po zaatakowaniu i zdobyciu nie muszę żadnych jednostek kasować, bo też żadne mi się nie pojawiają same z siebie.
To nie jest chamski ton tylko raczej indywidualny :lol: , widocznie za mało mnie znasz żeby to wiedzieć ;) pogramy razem to się przekonasz. Nie zmienia się regulaminu przez jedną sytuację, bo np przypadki odnośnie tego punku zazwyczaj tyczą się prowincji w pobliżu własnych granic i wtedy jedna jednostka wystarcza, Takie przypadki jak ten są odrębną sprawą i dlatego trzeba interpretować osobno.
Booooooziu jak ty się czepiasz szczegółow...
Przykład bo zaczynasz mnie denerwować...:
Wk29
Ja - Francja, Meff - Anglia, Abu - Turcja, np tocząc wojne na terenie biz gdybym zdobył prowincje Turecką i oddał ją Meffowi (po wcześniejszym podpisaniu np PONu pona z Turcją, żeby nie było ZNOWU problemów) nie wystarczyłaby jedna jednostka... miasto zbuntowałoby się.
W tym przypadku nie ma żadnej różnicy. "Zaatakujesz" było użyte przykładowo.