Re: Bellum Crucis - nowa sztuczna inteligencja
Przyzywasz to jakby to AI mogło zdecydować o twoim losie. Chcesz to graj, nie to nie, łaski bez.
Wrzucę zaraz AI, w którym będzie dużo zależeć od relacji, ale pewność braku ataku będzie tylko przy najlepszych relacjach. Nie robię tego AI żeby się z tobą wykłócać i denerwować. Chcę usłyszeć opinie, ale nie rozbrajaj mnie tymi groźbami, że jak nie dodam 5 tur pona, które sprawią, że to AI będzie genialne to nie będziesz grał (czy z tymi relacjami). Uwagi są mile widziane, jak uznam, że słuszne to coś zmienię.
Edit przez Araven: 5 tur PONA to pikuś jest - sam sobie to zmieniłem (25 ujdzie w tłumie ale dla jerozolimy 25 to ciut mało), O wiele ważniejsze są relacje 8/10 a nie 10/10 by nie atakował. I bez wulgaryzmów nawet częściowych proszę, stad cześciowa cenzura Twej wypowiedzi.
No cóż, nie grałem jeszcze na AI Pitera więc się zbyt wiele wypowiedzieć nie mogę. Ale te desanty morskie są ciekawe. Jeśli Bizancjum płynie na południe do Afryki i podbija prowincje to musi powodować ciekawy układ sił na mapie ;)
Co zmian w spokojnych turach, Polsce te 30 tur nie jest aż tak potrzebne ;) Z doświadczenia wiem że do podboju rebeliantów: Szczecina, Wiednia, Ołomuńca i Halicza wystarczą 3-4 oddziały konnych strzelców :) A jak czasu starczy to można jeszcze się pokusić o Rygę lub Wilno.
I wszystko to przed 20-25 turą. Nie mniej, nie wiem jak by to się miało do innych frakcji np. otoczonego przez wrogów Królestwa Jerozolimskiego, może te 30 tur jest przydatne w przygotowaniu się do wojny. I ogólne przyzwyczajenie więc myślę że pozostawienie 30 tur pokoju to dobry pomysł.
Zdecydowanie bardziej istotne od tych 30 tur są relacje i trwałe sojusze. Nie wiedziałem o tym, co chwila spoglądałem na Węgry bo spodziewałem się ataku, ale skoro od 8/10 mam spokój i trwałe przymierze, to warto o nie dbać, pompować kasę w gospodarkę Węgier i zrobić jakąś małą krucjatę na pogranicze Węgiersko-tureckie. W podstawce denerwowały mnie co chwila zrywane sojusze i zdrady, po ataku Niemiec w Bellum myślałem że jest tak samo, no ale nie zwracałem zbytnio uwagi na relacje ;) No ale czuję się bardziej wojownikiem niż politykiem.
Trwałe sojusze i usprawnienie wprowadzone przez Pitera to już chyba byłoby prawie idealne ai. Na tury nie naciskam, no ale jak już wspomniałem, mam doświadczenia tylko z gry Królestwem Polskim ;)
W moim AI musisz mieć 10/10 i nie zaatakuje, ale im lepsze stosunki tym prawdopodobieństwo ataku jest mniejsze, przy 10/10 jest 100% pewność, że komp nie zdradzi. Zresztą potestuj. Jak więcej osób pogra i uzna, że to jest denerwujące to to poprawie, ja sam gram i staram się kalkulować komu może się opłacać mnie zaatakować. Staram się poprawiać relacje z tymi, co do których mam nadzieje, że nie zaatakują aby prawdopodobieństwo braku ataku zwiększyć, a na tych którzy pewnie i tak zaatakują nie marnuje środków ;) Bo czy tak było naprawdę, że się komuś trochę prezentów wysłało i miało się pewność, że nie zaatakuje? Czy to by nie było za łatwe? ;)
Dobra poczekajmy na opinie Innych Osób. pograłem na tym AI wczoraj 70 tur Bizancjum no bardzo ciekawie jest (komp robi desanty, ostro walczy, sensowne sojusze zawiera). Spore wyzwania są, ale relacje 10/10 sa prawie niemożliwe do osiągnięcia a ich utrzymanie na tym poziomie przez więcej jak kilka tur to cud prawie.
Piter ma racje w tym, że prawdopodobieństwo wrogiego ataku i zdrady jest mniejsze jak mamy dobre relacje, ale wolałbym pewność a nie prawdopodobieństwo. AI ma jednak potencjał i to duży.
Proszę o wypowiedzi co do gry na tym AI i kwestii czy chcecie by była pewność, że komp nie zaatakuje nas jako ludzkiego gracza przy relacjach 8/10 i wyzszych jak jest w Bellum od wersji 5.0 i co mnie osobiście sie podoba.
I po prostu grajcie na tym AI dla eksperymentu, jest lepsze od wielu jakie pobierałem z TWC. Ale potrzeba opinii Innych Osób, nie tylko mojej. Pozdrawiam.
A jak to ai działa z submodem na zwiększone koszty rekrutacji i utrzymania jednostek? Bo gdzieś czytałem że jakoś niespecjalnie a nie chce mi się znowu bić z tymi spamowymi armiami co 2 tury tak jak to miało miejsce w podstawowej wersji Bellum ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Blood_187
A jak to ai działa z submodem na zwiększone koszty rekrutacji i utrzymania jednostek? Bo gdzieś czytałem że jakoś niespecjalnie a nie chce mi się znowu bić z tymi spamowymi armiami co 2 tury tak jak to miało miejsce w podstawowej wersji Bellum ;)
Dla submoda Aravena należy stosować instalkę nr 2 z pierwszego postu. To dobre i wymagające AI, mnie do szczęścia brakuje by Piter ustawił by komp nie atakował gracza przy relacjach 8/10 jak powinno być i jest w Ai z Bellum a nie 10/10 jak jest obecnie. Jak nie ustawi to trudno. Blood zagraj po prostu na tym AI z Instalki nr 2 i napisz jak Ci się grało.
Nie będę się zbytnio rozpisywał ale Araven ma rację co do relacji z innymi frakcjami i ataku, bo utrzymywanie stosunków na b.wysokim poziomie jest bardzo trudne a granie z ciągłymi zdradami jest nudne ;/
Blood, spróbuj i powiedz :) Na pewno będzie inaczej podbijał rebelie itp.
Z mojego linku można instalować AI do wszystkiego co nie zmienia nic na mapie czy nie dodaje nowych frakcji. Czyli jeżeli grasz tylko na zmienionych kosztach rekrutacji to zainstaluje z pierwszego, pomniejsza ono dodatkowo początkowe garnizony kompa o łatwą do pokonania w oblężeniu konnicę, która jednak znacznie utrudnia podbój kompowi walczącemu n automacie.
[spoiler:1vzazi68]http://img851.imageshack.us/img851/1428/83565301.png
Renkonkwista i widok na mapie podbitej przez Imperium Rzymskie prowincji w Afryce[/spoiler:1vzazi68]
No dla mnie to Ai jest dobre. Pograłem na nim jakies 50 tur i szczerze pierwszy raz od dawna cieszyłem się że dostaje w dupsko od kompa :D Ai moim zdaniem ma duży potencjał ale ma też kilka irytujących rzeczy jak np. te 30 tur wolne od wojen w mojej opinii to byłoby lepsze niż 25 oprócz tego jak już było wcześniej chyba mówione Ai nieraz atakuje zbyt wcześnie tzn. Grając Turkami na próbę po jakichś 14 turach Maurowie już tłukli Portugalię a Dania Norwegię Anglia Szkocję.No i wspomniane już wcześniej relacje ;p o których już nie będę się wypowiadał żeby dalszych kłótni nie prowokować xD To takie najważniejsze błędy bo oprócz tego gra się super jeszcze posprawdzam jak coś wyłapie dam znać.
edit: jest jeszcze taki patent, że nieraz komp przy stosunkach np. 8/10 blokuje porty nawet jeśli prowadzi wojny z innym państwem
Cytat:
Zamieszczone przez Arthas990
No dla mnie to Ai jest dobre. Pograłem na nim jakies 50 tur i szczerze pierwszy raz od dawna cieszyłem się że dostaje w dupsko od kompa :D Ai moim zdaniem ma duży potencjał ale ma też kilka irytujących rzeczy jak np. te 30 tur wolne od wojen w mojej opinii to byłoby lepsze niż 25 oprócz tego jak już było wcześniej chyba mówione Ai nieraz atakuje zbyt wcześnie tzn. Grając Turkami na próbę po jakichś 14 turach Maurowie już tłukli Portugalię a Dania Norwegię Anglia Szkocję.No i wspomniane już wcześniej relacje ;p o których już nie będę się wypowiadał żeby dalszych kłótni nie prowokować xD To takie najważniejsze błędy bo oprócz tego gra się super jeszcze posprawdzam jak coś wyłapie dam znać.
edit: jest jeszcze taki patent, że nieraz komp przy stosunkach np. 8/10 blokuje porty nawet jeśli prowadzi wojny z innym państwem
U mnie tylko Jerozolima nie dotrzymała nieagresji, a sprawdzałem z 3 razy. Komp jak blokuje porty równocześnie atakuje lądem, prawie zawsze.