Zacząłbym od zapoznania się ze strukturą forum, nim stworzyłbym temat. I bez żadnego wykolejającego temat przepraszania.
Wersja do druku
Zacząłbym od zapoznania się ze strukturą forum, nim stworzyłbym temat. I bez żadnego wykolejającego temat przepraszania.
Na pewno masz kompletną instalkę?
Usuń map. rwm z katalogu base i spróbuj odpalić.
Witam.
Wczoraj zainstalowałem SS 6.4 wybrałem wcześniejszą kampanie i zainstalowałem polszczenie po tym jak zacząłem grę francją. Mam 24 ture co prawda 4 razy mnie wywaliło ale po ponownym wykonaniu tej samej czynności gra ruszyła najpierw to były crashe w turach potem ctd gdy dyplomate wysadziłem z łodzi w pobliżu Rzymu. Teraz crashuje mnie gdy następuje ruch turcji i za cholerę nie chcę ruszyć dalej. Jest jakiś fix do tego moda bo jak ma mnie crashować co 6 tur to niezbyt daleko zajdę...
Fixów szukaj na TWC na stronie nr 1 jest Teutonic fix.
Część błędów może wynikać ze spolszczenia, ale pewności nie mam.
SS 6.4 ma dużo bugów i mocno wywala.
Spróbuj Broken Crescent 2.3.2.2 z patchem i fixami, wszystko masz w temacie o Broken.
Albo BellumCrucis 6.3
Witam,
grałem Polską, ale w 45 turze zaczęło mnie wywalać przy ruchu Jerozolimy. Żadne wczytywanie wcześniejszych zapisów nie działało, ciągle to samo, 45 tura, ruch Jerozolimy, błąd. Nic to, zacząłem od nowa, tym razem Egiptem- i tutaj podobna sytuacja, tylko przy zajmowaniu Jerozolimy- przeprowadzam oblężenie, wygrywam, a w momencie gdy mój generałek ma wjechać do miasta, bęc unspecifited error... nie mam pojęcia co z tym zrobić, a już się zdążyłem wciągnąć w tego moda ;) ma ktoś może jakieś pomysły/sztuczki?
Cóż mod niestety wywala. Nie zrobiono porządnych poprawek. Częste savy, by mieć do czego wrócić, ale za wiele to nie da.
Poszukaj na TWC jakichś submodów, albo zmień moda na stabilny.
Nie wiem czy to ma jakiś związek z modem czy nie.Nie mam o tych sprawach zielonego pojęcia,więc jeżeli nie ma to proszę o przeniesienie do innej kategorii(nie chcę zaśmiecać forum).Nie wiem czy temat nie był już poruszany,więc jeżeli ktoś mógłby mi podać wątek to poproszę.Dzisiaj chcąc sobie odpalić swojego save'a kampanii mongołów(wykończyłem cały Egipt,Turcję,Ruś Kijowską i kończyłem z Republiką Nowogrodzką,nie chciałbym tego stracić)stała się dość dziwna rzecz,która mnie nie ukrywam zirytowała.Wywalało mnie cały czas do menu głównego.Próbowałem odpalić drugiego save'a z tej samej kampanii,ale teraz to mnie wywaliło do pulpitu i coś,że wystąpił błąd.Jeszcze jednego miałem save'a,ale nie z mongołów i wszystko się pięknie wczytało.Nie wiem...może mongołowie jako frakcja są zbugowani?Sprawdzałem też w folderze z save'ami i wszystkie tam się znajdują.Dodam,że medieval'a ii jak i kingdoms mam oryginalne,ale ze steam'a.SS też przez niego odpalam,ale to chyba względu na to nie ma.Proszę o pomoc.
Jaka wersja SS ? Bo jest chyba z 8 wersji.
Uzywasz jakichś submodów, spolszczenia?
Generalnie, błędy mogą być i w czystej grze, bez modów. W modach błędy są częstsze. Należy trzymać porządek na kompie, robić częste savy pod różnymi nazwami.
Ale to nie załatwia wszystkich problemów, zdarzają się błędy krytyczne, jakie uniemożliwiają dalszą grę na danym savie. Stabilność moda, zależy mocno od wersji, są wersję SS bardzo stabilne, ale np. 6.4 wywala dość często.
Próbuj wczytywać wcześniejsze zapisy. Czasem pomaga usuniecie pliku map.rwm z katalogu base. Lub włączenie na moment toggle_fow. Nikiedy wystarczy np. ruszyć jakiegoś agenta, zapisać ponownie i kolejnym razem save się wczyta.
Wersję akurat mam 6.4...Submodów,spolszczenia;brak.Posiadam tylko dwa zapisy z danej kampanii.Wczytuję jeden;ładuje się w zaskakująco szybkim tempie i wywala do menu głównego.Wczytuję drugi;wywala do pulpitu i wyświetla się się komunikat,że wystąpił nieznany błąd i trzeba kliknąć ok,gra się wyłącza.Co do tego pliku,prawdopodobnie jestem siekiera,ale nawet tego katalogu nie mogę znaleźć....Przeszukałem wszystkie katalogi w Medievalu podstawie i jeszcze modzie.Jeżeli mógłbym to chciałbym znać dokładniejszą lokalizację.No i może znowu nie zabłysnę,ale gdzie ja mam to toggle_fow wpisać,bądź ruszyć jednostką?Na jakim savie?Przypomniałem sobie o jednej istotnej rzeczy.Kiedy ostatnim razem grałem,zapisałem grę.Zapis się dokonał podczas przeskakiwania tury.Niby wszystko ok,ale po prostu już nie miałem siły siedzieć przy tym badziewiu i zrobiłem jedną z gorszych rzeczy,czyli wyłączyłem go z gniazdka zamiast normalnie wyłączyć.Nie wiem czy to też mogło mieć wpływ,bo zapisałem wszystko normalnie i save'a raczej mi nie mogło uszkodzić.Szczególnie,że inne kampanie działają.
Katalog moda, potem data/world/maps/base i tam jest plik map.rwm
Wciskasz tyldę ` i pojawi się konsola kodów tam wpisujesz komendę toggle_fow i powinna się odsłonić mapa.
Poczytaj o konsoli kodów w Grodzie albo Podzamczu jest taki temat.
Savy mogły się uszkodzić, jak się nie chcą wczytać. Ale popróbuj jeszcze.
A najlepiej to zmień moda.