Hehe ja to strasznie bezmyślnie odpalam, tak odruchowo na ślepo. Zmniejszam liczbę bohaterów do 2-3 i włączam opcje zgodności (która jest zaraz pod:drunk:).
Tak jestem ciekaw tych jednostek.
Wersja do druku
Hehe ja to strasznie bezmyślnie odpalam, tak odruchowo na ślepo. Zmniejszam liczbę bohaterów do 2-3 i włączam opcje zgodności (która jest zaraz pod:drunk:).
Tak jestem ciekaw tych jednostek.
Przysiadłem ostatnio nad kampanią Wysokich Elfów, i dotarłem do 5 scenariusza. Rozjeżdżałem wszystko bohaterami. Dopiero koło trzeciego scenariusza historia mnie zaciekawiła. Cytując klasyka "Ale głupi ci Rzymianie". Widać że na głupotę nie ma lekarstwa. I wzrósł mój apetyt na kampanie Wspólnoty.
Niestety w jednym ze scenariuszy (czwarty chyba) trochę zirytowały mnie źle działające skrypty. Mało tego główny przeciwnik zbankrutował (zdobyłem część jego miast) i padł łupem jednostek neutralnych:eek:.
Chcąc sobie chwilkę odetchnąć odpaliłem ulubiony scenariusz "Wyzwanie Chana" i zdziwiłem się gdy moja drużyna przegrała z krwiożerczym niziołkiem wojownikiem. :P Zawinił smoczy druid który dał się rozjechać w 10 tur. Moja pomoc okazała się spóźniona, a grając elfim czarownikiem nie miałem jednostek do walki z falangitami i wojennikami. Mało tego niziołkowi jako pierwszemu udało się przejść podziemiami (jest to bardzo trudna droga, nawet mi idzie tam ciężko), których strzegą nieumarli, by wyjść na moje tyły.
Lubię tą grę bo jest trudna, komp się naprawdę stara i kombinuje. A na wyższych poziomach jest bardzo agresywny. Jak ja bym chciał takie si w Romie zamiast tych sztucznych bonusów.
Dla zainteresowanych, razem z nowym DLC z klasą nekromanty wyjdzie też potężny pacz zmieniający w balansie. Uwydatniający specyfikę ofensywną lub defensywną nacji. Bardziej dokładny będzie też opis naszego lidera i premii wynikających ze specjalizacji np. adept magii powietrza.
Premię ekonomice ze względy na rasę:
- Human Cities have +5 production
- Goblin Cities have +20% population growth
- High Elf Cities have +3 knowledge
- Dwarven cities can build Siege Workshops for 50 gold less
- Orc Cities can build Barracks for 50 gold less
- Draconian Cities have +3 mana
- Halfing Cities have +50 happiness
http://ageofwonders.com/improving-race-variety-starting-perks/
Jeśli dobrze przeczytałem opis skrótu wywiadu z AoW3 Development Director Lennart Sas (samego wywiadu nie udało mi się włączyć), to zapowiedzieli pojawienie się Frostlings i "pomięci rasowej" (to moje tłumaczenie) i jeszcze kilka innych rzeczy.
Które ma pamiętać jak postępujemy z przedstawicielami danej. I w zależności od poczynań naszych i innych graczy ma generować misje/pomagać w przejmowaniu miast.
Przykład jeśli "gracz A" puszcz wolno jednostki Elfów, a inny "gracz B" np. zniszczył im miasto. To inne miasta elfów będą bardziej chętne poprzeć przyjaznego im "gracza A". A miasta (Elfów) należące do tamtego brutala (gracza B) mogą ułatwić przejęcie temu miłemu (gracz A).
Nie wyłapałem też które zmiany są zaplanowane do najnowszej łatki (tej powiązaną z DLC z klasą Nekromanty) a które do następnej.
Jak uda mi się odpalić sam wywiad to będę prostować tego posta.
4.xx minuta Pamięć Rasowa,
11,55 Frostlings, jako część DLC Nekromanty (ale tu mój angielski może zawodzić),
http://ageofwonders.com/podcast-at-explorminate-covers-frostlings-race-relations-pbem/
Ja ostatnio sobie sprawiłem AoWIII i..... sam nie wiem. Dotarłem jak na razie do III misji Wysokich Elfów. Fabuła jakoś mnie szczególnie nie zainteresowała a sama rozgrywka... jest dla mnie dość średnia. Odpalę sobie ją na kilka tur i jakoś więcej zdzierżyć nie mogę a nie mam w zwyczaju przerywać nie kończyć :) Czyżbym nie miał serca do turówek tego rodzaju? :confused:
Kampania to średni sposób na zaczęcie zabawy z tym tytułem. Ponieważ jest trudna i wymagająca określonej strategii (przeciwnik zaczyna z znaczną przewagą, więc jeśli nie rozpoczniesz agresywnie to gra będzie się ciągnęła z 200 tur). To o czym piszesz idealnie odzwierciedla moje odczucia po zakupie. W moim przypadku dopiero po x godzinach spędzonych w grze, zauroczyłem się tą odsłoną AoW. Ale jednak nie na tyle by grać na czymś większym niż średnia mapa (ale to się już tyczy u mnie wszystkich turówek).
Pozdrawiam
Ja też odradzam kampanie na początek, a w szczególności imperialną. Ja w elfiej utknąłem na ostatniej i mi się nie chce. Tylko się człowiek zniechęci. To jest tytuł w którym im więcej grasz, tym bardziej będzie Ci się podobał.
http://ageofwonders.com/dev-journal-...pgrade-system/
O pamięci rasowej. Odświeżonej dyplomacji.
Witam. Mam zamiar kupić niedługo Age of Wonders 3 (tylko klucz, o którym gadałem swego czasu z iturielem :) ). Ciekawi mnie, czy w grze lub w dodatkach jest może frakcja Barbarzyńców, bo w dwójce była moją ulubioną.
W trójce w podstawce masz: Wysokie Elfy, Krasnoludy, Gobliny, Orkowie, Ludzie i Drakonianie+w dwóch DLC: Hobici i w najnowszym będą Umarli. Nie pamiętam wszystkich frakcji z dwójki, ale jak dla mnie w AoW III pod kategorię barbarzyńców najbardziej podchodzą Orkowie+klasa generał, bo w trójce jednostki zależą od rasy i wybranej klasy.
Dzięki :) A już myślałem, że Barbarzyńcy to będzie oddzielna rasa :(