Re: Islam - religia "pokoju", czy "wojny"?
Cytat:
Zamieszczone przez Niklot
Chrześcijanie chętnie zapomnieliby, że Maria z Nazaretu miała skok w bok z rzymskim żołdakiem Abdesem Panterą, w wyniku którego narodził się Jezus. Chrześcijanie najchętniej widzieliby Marię jako pannę. Problem w tym, że oprócz bękarta którym był Jezus, Maria miała jeszcze syna z prawego łoża, który nosił imię Jakub. Jakub był synem Józefa i Marii i wspólnie z Jezusem założyli sektę religijną. W tamtym czasie wiele było takich sekt w tamtym rejonie świata, które rywalizowały między sobą o wiernych. Chrześcijanie chętnie też zapomnieliby o tym że Jezus miał kochankę, którą była prostytutka - Maria Magdalena.
Jakieś źródła, czy mamy wierzyć na słowo? Tylko bez 'Kodu Leonarda Da Vinci' i innych takich rewelacji proszę.. Swoją drogą, nie jest w Biblii jasno stwierdzone, że Maria Magdalena - uczennica Chrystusa - to prostytutka z jednej z poprzednich przypowieści.
@ random_user
Cytat:
To, że obecnie świat chrześcijański okupuje połowę świata islamskiego to tylko stanowi przyczynek do kreowania takiego wizerunku religii islamskiej co z kolei powoduje taką a nie inną reakcję muslimów - kółko się zamyka
Jaką to konkretnie połowę świata islamskiego okupują chrześcijanie? Jeśli już chcemy się bawić w taką retorykę, to raczej muzułmanie 'okupują' tereny niegdyś chrześcijańskie ;)
Jak dla mnie zasadnicza różnica w obu religiach jest taka - Jezus i jego uczniowie, oraz ich bezpośredni następcy nie prowadzili nawracania siłą, nie wprowadzali nowej wiary mieczem - podstawą miała być miłość bliźniego, co było raczej niespotykane w dotychczasowych religiach. Mahomet i jego nastepcy natomiast, od samego początku prowadzili szeroko zakrojoną ekspansję połączoną z szerzeniem swojej wiary, więc na pytanie, czy Islam to religia wojny, możemy bez problemy odpowiedzieć twierdząco - bez wojen nigdy bowiem nie zdołałby się rozprzestrzenić na tereny szersze niż Półwysep Arabski (choć i tam nie obyło się bez walk), Islam został przyniesiony światu na mieczach zdobywców. Dla kontrastu, chrześcijaństwo w swoich początkach rozprzestrzeniało się całkowicie pokojowo, a jedynymi, którzy ginęli byli sami wyznawcy Jezusa.
Niklot mam dla ciebie poradę albo dawaj jakieś źródła jeżeli oczerniasz religię 2,1 miliarda ludzi albo przestań czytać rewelacje zamieszczane na WP, Onet. Arabia Saudyjska jest okupywana jasne, i z tego biednego okupywanego państwa pochodzą najbogatsi ludzie świata. Irak nie jest oblegany przez Chrześcijan jest to kraj w miarę wolny jedyne co w nim jest okupywane to ropa.
Bałkany to zupełnie inna bajka można o nich założyć setki tematów a i tak nie pozna się wszystkich problemów jakie one mają. Zresztą temat jest o Islamie a jacyś fani Islamu ciągle gadają o chrześcijanach. My nie rozmawiamy tu o islamistach a o Islamie. Takie gadanie w stylu Stalin był dobry bo Hitler był zły jest bezsensu.
Kiedy Elrond i Darek popisali się tym że mają poglądy jak musliki ewentualnie napisz mi jak trzeba czytać cytaty (bo takie coś napisał Darek) osoby trzeciej zamieszczone przez osobę trzecią żeby poznać poglądy osoby która cytat zamieszcziła.
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Cytat:
Chrześcijanie chętnie zapomnieliby, że Maria z Nazaretu miała skok w bok z rzymskim żołdakiem Abdesem Panterą, w wyniku którego narodził się Jezus. Chrześcijanie najchętniej widzieliby Marię jako pannę. Problem w tym, że oprócz bękarta którym był Jezus, Maria miała jeszcze syna z prawego łoża, który nosił imię Jakub. Jakub był synem Józefa i Marii i wspólnie z Jezusem założyli sektę religijną. W tamtym czasie wiele było takich sekt w tamtym rejonie świata, które rywalizowały między sobą o wiernych. Chrześcijanie chętnie też zapomnieliby o tym że Jezus miał kochankę, którą była prostytutka - Maria Magdalena.
Jakieś źródła, czy mamy wierzyć na słowo?
Z Nowego Testamentu wynika, że Józef był ojczymem Jezusa, a nie ojcem. Teksty judaistyczne podają imię prawdziwego ojca Jezusa. Z pism Celsusa, cytowanych przez Orygenesa możemy dowiedzieć się kim był ojciec Jezusa. Niestety, ale Orygenesowi nie udało się obalić twierdzeń podanych przez Celsusa.
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,281 ... z.Nazaretu
Bliski związek Jezusa z Marią Magdaleną jest opisany w Ewangelii Judasza.
Niklot- wyslij mi na pw namiary na swojego dilera ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Furiusz
W jaki sposób? jak dla mnie to kwestia upadku kultury czy cywilizacji na terenach muzułmańskich o ile Europa poszła do przodu i mogła decydować o losach świata o tyle Islam jako taki pozostał na niższym poziomie technicznym, politycznym etc i z podmiotu polityki stał się przedmiotem, a to prowadzi do frustracji i nienawiści do lepszych od siebie.
Do upadku kultury arabskiej / muzułmańskiej przyczynili się Turcy i Europejczycy.
Późniejsze opanowanie niemal całego świata przez Europejski kolonializm również nie sprzyjało odrodzeniu się kultury muzułmańskiej. Pamiętajmy jednak, że arabowie mieli duży wkład w rozwuj nauki i kultury, szczególnie w średniowieczu.
Cytat:
Zamieszczone przez Furiusz
W którym miejscu bo to kwestia na bardzo dłuugą dyskusje.
Nawracanie słowian połabskich, albigensów, katarów, wojny husyckie i tak dalej. No ale to nie jest temat dyskusji
Cytat:
Zamieszczone przez Dariusz I Dracul
no, te głupie Polki co wyszły za Arabów i tam mieszkają nie widza różnicy
Ja znam kilka szczęśliwych małżeństw polsko- muzułmańskich, i są (wstaw sobie jakie kolwiek pozytywne słowo) normalne. Podstawa to tolerancja i wzajemne zrozumienie obydwu stron.
Cytat:
:lol: oczywiście wcześniej Araby nie wysadzali się, nawet przed atakiem USA?? baa, w Indonezji tez pewnie mordują turystów w ramach walki o wolność, bzdura i tyle
Tak ale wcześniej terroryzm występował na mniejszą skalę, nie tylko muzułmanie wysadzają ludzi w powietrze. Radykałowie zawsze są niebezpieczni, niezależnie od wyznania czy poglądów.
Cytat:
cóz, kiedyś sporo terenów obecnie islamskich należało do chrześcijan, i zostały podpite, jak choćby Afryka Pn, potem Iberia, dzisiejsza Turcja, Egipt, Bliski Wschód, przypominam, że to należało do Bizancjum i róznych Państw chrześcijańskich
A jeszcze wcześniej na tych terenach wyznawano jeszcze inne religie, w ten sposób do niczego nie dojdziemy
:lol: strony typu racjonalista to wiesz gdzie sobie można wsadzić
glaca - Tobie to już nawet żaden diler nie pomoże ;)
Cytat:
Chrześcijanie chętnie też zapomnieliby o tym że Jezus miał kochankę, którą była prostytutka - Maria Magdalena.
Eh Maria Magdalena i jawnogrzesznica czy jak wolisz prostytutka to dwie różne osoby. Widać że opierasz się na domysłach jakichś idiotów. Też kiedyś wierzyłem w różne brednie np łófo ale dojrzałem i zacząłem myśleć nie wiem ile masz lat ale zastanów się co piszesz.
Cytat:
Zamieszczone przez Matatjahu
Cytat:
Chrześcijanie chętnie też zapomnieliby o tym że Jezus miał kochankę, którą była prostytutka - Maria Magdalena.
Eh Maria Magdalena i jawnogrzesznica czy jak wolisz prostytutka to dwie różne osoby. Widać że opierasz się na domysłach jakichś idiotów. Też kiedyś wierzyłem w różne brednie np łófo ale dojrzałem i zacząłem myśleć nie wiem ile masz lat ale zastanów się co piszesz.
No cóż... nie wiedziałem, że pierwsi ojcowie Kościoła, a w tym i papież Grzegorz I Wielki - święty Kościoła - byli idiotami, ale skoro tak twierdzisz...
Pisząc o idiotach miałem na myśli tych "racjonalistów" z których strony wziąłeś te brednie a co do papieży nie zaprzeczę wtedy robili błędy później był dogmat o nieomylności 8-)