Racja,przepraszam,ostatnio trochę nierozgarnięty jestem :F
Wersja do druku
Racja,przepraszam,ostatnio trochę nierozgarnięty jestem :F
Jeżeli ktoś złamał pona, to dostanie karę i tyle, nie ma co zatrzymywać kolejki. Rozumiem, że chodzi o to, że Bizancjum zaczęło oblegać miasto bez zerwania pona? W takim razie Bizancjum wycofa się na swój teren i odczeka te 2 tury. Dodatkowo Bizancjum zapłaci karę 1000 florenów Egiptowi. Jeśli tyle nie ma, to ja to ewentualnie wyegzekwuje na budynkach czy jednostkach.
Aha, czyli rozumiem że pon jest wypowiedziany? W takim razie rozumiem że będzie mógł mnie zaatakować w 20 turze? Czy może w 21? Oficjalnego wypowiedzenia pona nie było więc nie wiem jak to mam interpretować.
Skoro ma wycofać się na swój teren i odczekać 2 tury to sprawa jest oczywista, nie wiem z czym problem. x) Od tury, w której się wycofa 2 TWOJE RUCHY. Przecież na tym to polega - odczekiwanie tur to odczekiwanie kolejek przeciwnika.
No ale 2 tury od tej czy od następnej? Jeżeli by interpretować ten atak jak zerwanie pona to od tej.
Dokładnie, atak był zerwaniem pona, więc 2 tury liczą się od tej tury.
ok.
Chciał bym zmienić hasło,jak wygląda ten proces? :)
MG wchodzi na dowolnej turze i zmienia je hasłem z konsoli, najwygodniej chyba będzie jeśli napiszesz do Soplicy i on zmieni robiąc za Papiestwo
Ale Soplica jest jednym z graczy,wolał bym żeby to była osoba postronna co by nie było pokusy ;P
Pewnie pomylił Avasil kampanie z mko 37 gdzie soplica jest MG ;d
Tak, PlanB ma rację, myślami byłem w mko37, chodzi o MG, tutaj jest nim blackhand. :)
Trzy sprawy:
1)Jeszcze odnośnie oblężenia mnie przez Bizancjum - Co z jednostkami i budynkiem tworzonymi w tym mieście? Należy mi się wybudowanie go w następnej turze i zarekrutowanie tych jednostek w obecnej.
2) Mój sojusznik Węgry były obecne bez prawa przemarszu na moich ziemiach (na co przymknąłem oko) i wybudowały sobie forty, na co już oka nie mogłem przymykać, dlatego w zostawiłem w jego ambasadzie wiadomość o następującej treści:
Węgier rzeczonych fortów nie usunął, dlatego zapytuję, czy może to być rozumiane jako oficjalne wypowiedzenie pona.Cytat:
Proszę o usunięcie dwóch fortów z moich ziem. Sojusz i nieoficjalna zgoda na przemarsz wojsk nie oznacza zgody na samowolną aneksję należących do mnie ziem.
Nieuczynienie tego potraktujemy jak wypowiedzenie sojuszu i chęć działania na korzyść swojego protektoratu który ostatnio bezprawnie wkroczył na nasz teren.
Jeżeli tak to nadal pozostaje kwestia węgierskich fortów. Jeżeli zostawilibyśmy je takimi to stworzylibyśmy precedens na bazie którego sojusznicy mogliby wtargać na swoje ziemie, zbudować w dogodnej pozycji forty i czekać na atak. Dodatkowo utrudniają mi one walkę z Bizancjum. Zostało to zrobione celowo bo Węgier wypowiedział mi w grze wojnę, przez co nie mogę obok tych fortów przejść.
3) Niezależnie od powyższego nawet jeśli fort by został to mógłbym go zdobyć balistą, którą miałbym gdyby mi Bizancjum nie przypuściło tego żałosnego ataku.
Jak widać, jestem poszkodowany w wyniku nieprawnych działań dwóch moich sąsiadów którzy działają niczym mafia, dlatego domagam się wymierzenia sprawiedliwości.
Tak żeby nie umknęło niczyjej uwagi:
Cytat:
b) Pakty podpisane na forum muszą być odzwierciedlone w grze, jeśli tylko pozwala na to jej mechanika. Oznacza to w szczególności, że nie można zerwać w grze sojuszu, jeśli nie uczyniło się tego wcześniej na forum, a także nie można odmówić przyjęcia propozycji sojuszu od dyplomaty, jeśli podpisano taką umowę na forum.
Otóż to. Kolejna pozycja na liście wykroczeń cwaniaczka Xardasa.
Od dłuższego czasu już funkcjonuje taka zasada, że poszkodowany ma dwie drogi: dochodzić praw u MG, albo wykorzystać takie coś jako akt agresji. Możesz jeszcze wybrać bramkę numer 2.
(Odpowiedź na usunięty post pomiędzy moimi)
Odpisałem, że forty wybudowałem jeszcze zanim zająłeś te ziemie.Cytat:
Zamieszczone przez Soplica
Poza tym niniejszym wypowiadam sojusz Egiptowi:
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...l=1#post391169
Nie wypowiedziałem żadnej wojny. Ty zerwałeś wcześniej prawa przemarszu.Cytat:
A co to kogo obchodzi? Odkąd są egipskie masz się wyprowadzić, a miałeś na to dość czasu.
Skąd możesz niby wiedzieć takie rzeczy?Cytat:
Odkąd są egipskie masz się wyprowadzić, a miałeś na to dość czasu.
Wcale nie miałem na to dość czasu. Od paru tur się stamtąd wyprowadzam, przechodząc wojskiem w stronę wybrzeża. Np. w poprzedniej turze obsadzałem forty innymi jednostkami, ale załadowałem je na statek, a do fortów weszły nowe jednostki, które w poprzedniej turze znajdowały się bardziej na północy. W kolejnej turze te nowe załogi też wsadzę na statek i jeden fort zostanie pusty, ale drugi (ten bliżej wybrzeża) będzie nadal obsadzony, bo nie ma zasięgu do statku - więc dopiero za dwie tury ten ostatni fort opróżnię.
Forty są na terenie prowincji Adana, a Egipt zajął Adanę dopiero w turze 18 - to o czym my mówmy? :rolleyes:
Teraz jest tura 19.
Skoro nie wypowiedziałeś wojny to dlaczego mam z Tobą teraz wojnę w dyplomacji? ;)
Jeden fort jest w Adanie, drugi w Ikonium, który powstał jak już prowincja była moja. Pisałem to w Twojej ambasadzie. Szczerze mówiąc,w sumie nie spodziewałem się takiej reakcji, myślałem że grzecznje opuścisz te forty, ale cóż.
No nic, nadal musimy poczekać na weedykt MG.
Nie mam pojęcia, w mojej ostatniej turze w grze nie było wojny (dostępu wojskowego w grze też nie było).Cytat:
Skoro nie wypowiedziałeś wojny to dlaczego mam z Tobą teraz wojnę w dyplomacji?
Jeśli atakowałeś Bizancjum (lub na odwrót), to może jakiś mój oddział stał obok i włączył się do bitwy ??
O co Ci chodzi? Przecież na PW pisałem, że idę w stronę wybrzeża i sobie odpłynę. Ale to zajmuje trochę czasu.Cytat:
No nic, nadal musimy poczekać na weedykt MG.
Poza tym jakiego niby werdyktu oczekujesz? Wypowiedziałem teraz sojusz, więc możesz sobie atakować forty.
Oczywiście jeśli zaatakujesz teraz zamiast pozwolić mi się wycofać na statek, to ja też będę mógł od razu atakować.
No przecież stopniowo je opuszczam, ale nie chciałem zostawić oddziału w polu bo się bałem, że mi się zbuntuje. Skoro mam obok fort to dlaczego miałem stanąć na polu koło fortu, zamiast wejść do fortu? Do statku nie starczyłoby mi zasięgu w tamtej turze.Cytat:
Szczerze mówiąc,w sumie nie spodziewałem się takiej reakcji, myślałem że grzecznje opuścisz te forty, ale cóż.
Tak czy siak musiałbym stanąć na terenie Twojej prowincji idąc wojskiem w stronę morza. To lepiej w forcie niż poza nim.
Poza tym od momentu gdy przestałeś udzielać zgody na przejście wojsk, mam wg. regulaminu 2 tury robienia co chcę:
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...ampanii-Online
Czyli wszelkie pretensje są bezpodstawne - forty mogą stać nawet przez 2 tury od momentu, gdy zaczęły Ci przeszkadzać.Cytat:
l) Wycofanie praw przemarszu przez państwo A państwu B daje państwu B jeszcze okres 2óch tur swobodnego prawa przemarszu, w 3eciej turze nakłada natomiast obowiązek udania się najszybszą bezpieczną drogą na terytorium, na którym prawo przemarszu mu przysługuje (w tym wrogie/rebelii)
Zresztą fort stawiałem kiedy Adana należała do rebeliantów, więc aż do tury 18 nie miałeś prawa się doczepić.
Węgrzy nie podjęli żadnych nieprawnych działań.Cytat:
Informowaliśmy Sułtana, w jakim celu nasze wojska przechodzą przez jego ziemie - i wyraziliście zgodę na przemarsz.
Nie miałem żadnej wiedzy o tych lekkomyślnych działaniach mojego wasala. Zresztą jeśli chcesz to możemy podpisać pokój i nakażę wasalowi też podpisać pokój (chyba mam prawo mu rozkazać?). Ale jeśli nie, to niestety muszę podtrzymać decyzję o zerwaniu sojuszu, by wspomóc wasala. Nie zostawimy go samemu sobie. Naprawdę myślałeś, że zajmiesz sobie jego ziemie bez interwencji seniora w jego obronie?
Małe sprostowanie odnośnie mojego wcześniejszego postu: Nie mamy wojny w dyplomacji w grze ale to nie my usunęliśmy prawa przemarszu. :p
Jeżeli zaatakowanie kogoś w czasie trwania stalowego pona, nawet bez jego wypowiedzenia nie jest działaniem bezprawnym, to nie wiem co jest. Wasze wypowiedzenie prawa przemarszu w grze tylko to usankcjonowało więc też jest bezprawne.
Niestety w regulaminie nie ma zapisu o jakimś rodzaju stosunku lennego więc zgodnie z nim nie możesz mu nic nakazać ani zakazać. To jest umowa między wami.
No trudno, w takim razie wojna. Czekam na ustosunkowanie się MG bo ten fort mi blokuje dojście do zagrożonego miasta. Oblężenie miasta spowodowało że nie wyrekrutowała mi się balista więc nawet nie mogę ich zająć. To wygląda tak jakby jeden z was kopnął mnie w krocze, a drugi z kolanka w twarz :p
Nigdy nie dostałeś praw przemarszu od Egiptu, więc regulamin nie dotyczy tego przypadku. To po prostu bezprawne bytowanie. A Egipt jest wcześniej w kolejce, więc skoro dostałeś nakaz wyprowadzki w turze 18tej, to od razu mogłeś zacząć to wykonywać gdy tura do ciebie doszła.
Kolejny raz złapany na ściemie, tym razem z Ikonum.
Po pierwsze to chyba nigdy nie mieliśmy w grze podpisanych praw przemarszu (tylko sam sojusz); po drugie to w momencie kiedy zaczęliście ze sobą wojnę pokazała mi się w grze (na początku mojej poprzedniej tury) informacja, że Bizancjum walczy z Egiptem i że muszę opowiedzieć się po jednej ze stron - wybrałem Bizancjum. To doprowadziło do zerwania sojuszu w grze, ale nie do wypowiedzenia wojny - więc ściemniałeś z tą wojną.Cytat:
Nie ma możliwości zachowania w grze dwóch sojuszy kiedy te dwa państwa ze sobą walczą. Sprawdź sobie.
Chyba żartujesz - z regulaminu:Cytat:
Cytat:
m) Umowy nieprzewidziane regulaminem, na które zgadzają się wszystkie zainteresowane strony, uznane zostają jako obowiązujące.
Cytat:
m) Wasalizacje:
- Jeżeli gracz zwasalizowanego państwa rezygnuje, senior ma dwie tury na znalezienie nowego gracza, po tym czasie państwo może przejąć dowolny gracz.
- Po rezygnacji gracza prowadzącego państwo zwasalizowane, senior grający tym państwem, do czasu znalezienia nowego gracza może podejmować wszelkie decyzje za to państwo.
- Jeżeli państwo zwasalizowane przejmuje nowy gracz, może on zerwać wasalstwo, ale z ewentualnym atakiem na seniora musi czekać 6 tur.
Już pisałem, że nie wypowiadałem praw przemarszu (o ile w ogóle je kiedyś mieliśmy). Kliknąłem tylko "OK" tu:Cytat:
http://forum.totalwar.org.pl/attachm...9&d=1456515136
Dostałem na PW. Zresztą zarówno na tereny koło Ikonium jak i na ziemie Adany wszedłem zanim Egipt je zdobył.Cytat:
Zamieszczone przez Mefisto7
Poza tym teraz Soplica ma wonty, że skończyły się prawa przemarszu - czyli potwierdza, że takie wcześniej były.
A, to racja. Zwracam honor. Jednakże fort nadal tam stoi a ja nie mogę przejść, co utrudnia mi obronę przed Bizancjum. Więc czekam na to, co powie MG. Poza tym, ta balista tam tak groźnie łypie. Zresztą, skoro wiedziałeś jaki to będzie miało skutek i nic z tym nie zrobiłeś, to nie jesteś bez winy. Ja szczerze mówiąc jestem zaskoczony taki obrotem sytuacji. Ale Bizancjum to teraz i tak zniszczę.Cytat:
Nie ma możliwości zachowania w grze dwóch sojuszy kiedy te dwa państwa ze sobą walczą. Sprawdź sobie.
Przepis o wasalizacji jest ze starego regulaminu. Z tego jest tylko ten:
A tutaj nie mogę powiedzieć Ci co możesz, a co nie możesz. Nie wiem jakie były wasze ustalenia odnośnie definicji wasalizacji oraz waszych praw i obowiązków. :pCytat:
m) Umowy nieprzewidziane regulaminem, na które zgadzają się wszystkie zainteresowane strony, uznane zostają jako obowiązujące.
Jeżeli o mnie chodzi, to zadowoli mnie:
-Możliwość otwarcia agentem fortu do którego miałbym zasięg mojej nieistniejącej balisty z Ikonium.
-Otrzymanie zaległych 1000 florenów.
-Wybudowanie mi od razu w następnej turze budynku który się buduje w Ikonium.
To i tak niewiele, ale myślę że w jakimś stopniu naprawiłoby to straty, które odniosłem.
I tutaj bym zatrzymał dyskusję aż do momentu gdy blackhand się odniesie,i tak go zasypaliście argumentami ;)
PS:Kasuję też niepotrzebnego posta,warto korzystać z opcji edytuj bo dzięki temu można uniknąć niepotrzebnego spamu i natłoku postów
Żeby nie przedłużać: jeżeli zgodzicie się na moje warunki, to turę mogę wstawić zaraz. I tak nikogo one nie obiciążają. Jednak w następnej turze Blackhand będzie musiał już w takim razie się pojawić żeby dokonać potrzebnych korekt.
Utrzymywania fortów w ogóle nie rozumiem. Wycofanie się z terenu państwa, na które się nie ma prawa przemarszu najszybszą możliwą drogą to nie to samo, co wycofanie się najszybszą drogą siedząc sobie po fortach. Rozumiem, że wojska węgierskie byłyby w stanie przejść parę pól dalej, gdyby się nie zatrzymały w fortach? Trzymanie 3 jednostek, oprócz balisty nic nie znaczących, w strategicznie położonych fortach, tylko dlatego, że być może się zbuntują (nie przypominam sobie, żeby mi się to zdarzyło) jest dosyć podejrzane.
Poza tym, wypowiadanie sojuszu (właściwie to wojny), kiedy ma się jednostki na terenie drugiego państwa jest mocno niefajne. Nawet w Cywilizacji o tym wiedzieli. :D Dodawanie, że "jak chcesz to po prostu ich zaatakuj (i zrezygnuj z 4 tur ochrony)" nie za bardzo poprawia sytuację.
Moja decyzja jest taka, Egipt może sobie na swoim terenie robić z węgierskimi wojskami, które go blokują, co mu się podoba i nie będzie to traktowane jako złamanie okresu ochronnego. Widzę też, że Bizancjum raczej nie będzie miało z czego wypłacić ten 1000, więc Egipt dostanie 1000 od papieża, a w najbliższej turze Bizancjum ja usunę coś za 1000. Co do wybudowania od razu budynku, zgodziłbym się, żeby coś takiego zrobić, ale nie jestem pewien, czy będę w stanie, bo nowych budynków jeszcze nie próbowałem dodawać, a widzę, że to może nie być łatwe. W najbliższym czasie popróbuje i dam znać.
Wystarczy komenda "proces_cq <nazwa miasta>", po tym jak doda się budynek do kolejki budowania. Działa.
Aha, i tak jak pisałem w privie, prosiłbym o te modyfikacje (budynek + kasa) już w następnej turze, bo tą już zrobiłem a trochę mi to zajęło.
Nie obraziłbym się gdybym w ramach zadośćuczynienia dostał mały bonusik finansowy. Ale to tak na marginesie ;)
Dzięki.
Co jest z Mediolanem? Był niemiecki, jest węgierski - wojny nie ma, pytania o wymianę nie było.
Proszę Blackhanda o dodanie mi zaległych 1000 florenów i za pomocą process_cq zakończenie budowy w Ikonium.
Chyba za bardzo zająłem się wojną z Francją.
Prosiłbym Blackhandzie abyś odjął papieżowi pieniędzy w następnym ruchu, bo niekontrolowanie winduje statystyki w górę i niedługo reszta graczy będzie się na siebie za bardzo nakładać. :d Komenda <add_money> może być negatywna z minusem.
Sycylia ruszyła się pokonanym korpusem pierwotnie oblegającym Rzym, który wycofał się do Florencji.
Pierwsza linijka z prawej to pozostały garnizon, druga to generał we Florencji (milicja niepokonana), trzecia to uchowańcy w lasku obok.
Oczekuję, że podczas tury Sycylii nie będą mogły się ruszyć, a po wygranym przeze mnie oblężeniu Florencji zostaną usunięte ;)
http://s32.postimg.org/r3v7z3ydh/Ruszenie_armi.jpg
Przecież nie zamieściłeś żadnej informacji na temat pokonania tego korpusu w temacie "Pokonane Armie":Cytat:
Zamieszczone przez Mefisto7
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...ne-armie/page4
Wydało mi się nieco podejrzane, że są niskie stany oddziałów, ale sprawdzałem dokładnie cały temat i nic.
Pisałeś tylko o pokonaniu moich statków oraz korpusu Rino de Sere na południu Italii, ale nic o Florencji:
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...l=1#post399329
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...l=1#post383132