Atak dezorganizujący jest, nie wiem jak nazywa się po angielsku po mam spolszczone ale jest ta opcja blisko ataku naziemnego. A co do niszczenia lotnisk to nie wiem, bo nie korzystam często z samolotów.
Wersja do druku
Atak dezorganizujący jest, nie wiem jak nazywa się po angielsku po mam spolszczone ale jest ta opcja blisko ataku naziemnego. A co do niszczenia lotnisk to nie wiem, bo nie korzystam często z samolotów.
Interdiction to atak dezorganizujący.
Ja mam inne ciekawe pytanie. Dlaczego wysyłając 4 skrzydła do walki z 16 wychodzę zwycięsko z walki bez żadnych strat, niszcząc większość sił wroga podczas gdy w sytuacji 4 na 4 jest remis?
Jeszcze jedno, dlaczego amerykanie nie potrafią przeprowadzić inwazji w Europie? ;)
No dzięki za odpowiedź. Może wygrywasz, bo to zależy od tego ile dowódca może mieć eskadr, jak może dowodzić 4, a walczy 16 to ma ogromne kary, to tego dochodzą czynniki takie jak: umiejętność generała, radar, technologia, samoloty czyli czy to bombowiec, myśliwiec itp. no i ich model. Możliwe, że coś jeszcze.
A to nie jest przechwycenie? (panowanie wpowietrzu?)Cytat:
Interdiction to atak dezorganizujący.
Lotnictwo gra wielką rolę, jednak jest wiele typów. Takim close air support/tactical aircraft poprzedzam każdy atak, często potrafi odwrócić przebieg bitwy, głównie zmniejszając przeciwnikowi dezorganizację.
Aby wyeliminować lotnictwo wroga najlepiej ustawić myśliwcom panowanie w powietrzu nad danym terytorium, jeśli masz przewagę dość szybko wrogie samoloty przestaną odpuszczać swoich lotnisk ;)
Zależy jakie, zależy czy zmodernizowane. Moje trzy szwedzkie skrzydła, prawie wogóle nierozwijane dostawały straszne baty od jednego brytyjskiego.Cytat:
Ja mam inne ciekawe pytanie. Dlaczego wysyłając 4 skrzydła do walki z 16 wychodzę zwycięsko z walki bez żadnych strat, niszcząc większość sił wroga podczas gdy w sytuacji 4 na 4 jest remis?
Potrafią, szczególnie w późniejszych DLC.Cytat:
Jeszcze jedno, dlaczego amerykanie nie potrafią przeprowadzić inwazji w Europie?
Radzę ustawić odpowiednie warunki zwycięstwa dla aliantów, u mnie dwa razy się zdarzyło, że Brytyjczycy uderzali na Norwegię/Włochy, a USA na Holandię.
Grogmir
Piszę tutaj żeby inni też wiedzieli ;)
Zapomniałem o opcji custom start. Ja nie korzystam wogóle, gra ma być historyczna, a nie jakieś nasze science-fiction ;)
Radzę zacząć normalną rozgrywkę, a AI odpowiednio "wysterować" warunkami zwycięstwa.
Żebym ja pamiętam ile grałem po pierwszym właczeniu. W fotel wgniotło!Cytat:
Od wczoraj mam grę, a nawet nie mam czasu jej odpalić, ale wolę sobie zostawić kilka godzin na pierwszą rozgrywkę
Interdiction to na pewno atak dezorganizujący, panowanie w powietrzu to pewnie jakieś interception, czy coś takiego. ;)
Aaaa, racja ;)
Ja tam zazwyczaj tylko z dwóch korzystam - ground attack i air superiority.
Gdy wiem, że mam przewagę oddzielam myśliwce od bombowców, w innej sytuacji grupuję je dla osłony.
Spróbuj zatem tego interdiction, w poprzednich częściach był głównym zadaniem lotnictwa taktycznego przed bitwą i naprawdę potrafił poważnie obniżyć przeciwnikowi organizację. ;) Ground attack dalej służy do zmniejszania siły żywej wroga, tak?
Mi się wydawało, że spadały zarówno organizacja, jak i organizacja (ale tu pewnie o odpowiednie proporcje chodzi...tlye, że znowu wydaje mi się, że organizacja szybciej od siły ludzkiej leciała).
Spoko, jak za trzy/cztery miesiące w końcu się dorwę do swojego kompa, to wypróbuję :D
Interception to przechwycenie. Dobre w defensywie i gdy chcemy oszczędzać paliwo. Samoloty startują tylko w przypadku zauważenia wroga w wyznaczonym regionie. Skuteczne przeciwko bombardowaniom.Cytat:
Interdiction to na pewno atak dezorganizujący, panowanie w powietrzu to pewnie jakieś interception, czy coś takiego.
Przewaga powietrzna to Air Superiority. Samoloty wykonują regularne patrole w wyznaczonym terytorium i atakują jeżeli napotkają wroga. Dobre gdy chcemy zniszczyć siłę żywą przeciwnika i oczyścić przestrzeń powietrzną przed własnym bombardowaniem.
Warto budować ciężkie i superciężkie czołgi?
Dzieje się tak dlatego, że przy wysłaniu 16 dywizjonów do walki mają one olbrzymią karę (stacking penalty), ich efektywność spada właściwie do zera. Według tego tutorialunajwiększą efektywność osiągniesz przy 5 skrzydłach. ;)Cytat:
Zamieszczone przez fenr1r
Polecam tak swoją drogą, jasno obrazuje wszystkie mechanizmy gry: http://forum.paradoxplaza.com/forum/sho ... -%28WIP%29
Edit: Pograłem kilka godzin wreszcie i pierwsze wrażenia - jest dobrze, ale mogło być lepiej. ;)
Na plus na pewno rozbudowany system polityki wewnętrznej, decyzje wymagające konkretnych działań zamiast oskryptowanych eventów (bardzo mi się podoba np. popieranie partii narodowosocjalistycznych w innych państwach za pomocą szpiegów), budowa dywizji, mapa kampanii i sporo innych.
Na minus (w porównaniu do HoI 2) - absolutnie paskudny i beznadziejny system technologii, wymagający masy micromenagementu, dodam, że totalnie niepotrzebnego. Powrócono do nieprzejrzystego dla mnie systemu z pierwszej części gry, gdzie wynajdujemy każdą duperelę, zamiast, tak jak w 2, zaznaczyć, że wynajdujemy średni czołg z 1941 roku i wszystkie pomniejsze technologie, jak silnik, czy odpowiednie działo, wynajdują się jednocześnie bez potrzeby przeskakiwania pomiędzy nimi ręcznie. Dodatkowo bardziej podobał mi się system techteamów z 2, klimatyczniej jednak dostać np. zespół Skody po podbiciu Czech, który usprawnia nasze badania nad czołgami albo Junkersem wynajdywać nowe bombowce. System z HoI 3 jest upierdliwy i nieprzejrzysty, a dodatkowo wymieszanie doktryn lądowych skutkuje, że i tak wynajdujemy w miarę możliwości większość z nich, a nie jak w 2 - te związane z doktryną naszego państwa.
W ogóle mam wrażenie, że ta odsłona wymaga większego zaangażowania gracza w każdy detal (kwestia gustu, czy to minus, czy plus), dosłownie co chwilę muszę pauzować, bo IC się marnują, albo zła technologia zaczęła być badana... Koniec końców nie jestem przekonany całkiem do HoI 3, ale dopiero zacząłem grę (mam początek 1939 roku Niemcami), więc na pewno dam jej jeszcze niejedną szansę. ;)
Ten poradnik co podałeś jest do FTM, na przykład ja mam TFH i parę rzeczy się pozmieniało.
Odpowie mi ktoś? Albo doktrydy: warto wszyskie opracowywać czy tylko skupiać się na jednej kategorii np. ludzkiej fali?Cytat:
Zamieszczone przez Zwiastun
Też mam TFH, ale akurat stacking penalty, czyli kary za zbyt dużą ilość jednostek w walce się raczej znacząco nie zmieniły, więc wciąż jest to odpowiedź na Twoje pytanie. ;)Cytat:
Zamieszczone przez Zwiastun
Ciężkie czołgi podobno opłaca się budować właśnie od TFH i dołączać do dywizji piechoty.
Masz rację do do technologii, ale jako, że zacząłem od HoI3 to za bardzo mi to nie przeszkadza.
Heavy Tanki? Pamiętam jak kiedyś moje dwie szwedzkie dywizje (1x średnie czołgi, 1x inżynierska, 2x piechota zmotoryzowana, 3/4 organizacji) zaatakowały jedną rosyjską (2x ciężkie czołgi, 1x inżynierska, 1x piechota, max. organizacji). Fakt, że jedna z moich atakowała przez rzekę, ale całkowitego odparcia i rozbicia moich sił się nie spodziewałem. Skończyło się na sytuacji patowej, wygrałem tylko dlatego, że odciąłem ich od zaopatrzenia.
To prochu nawet nie powąchałeś, a wtedy się właśnie zaczyna zabawa ;)Cytat:
mam początek 1939 roku Niemcami
Szybkie pytanie: jak uzyskać w drodze dyplomatycznej opcję darmowe zasoby?
Chcę wymienić (niezmiennie tradycyjnie już od pierwszej części) hałdę Energii za promil Minerałów i nie mogę, bo nie mam podpisanej w/w opcji.
Takie rzeczy po dołączeniu do kominternu, albo o czymś nie wiem.
Wielkoduszny ma rację, tylko w Komiternie takie rzeczy są możliwe.
Tak swoją drogą nawiązując do poprzednich postów, to jednak w HoI 3 zmienili nieco działanie lotnictwa i teraz Ground Attack i Interdiction mają dokładnie takie same skutki - różnica jest tylko taka, że przy pierwszym rozkazie piloci będą najpierw wybierali cele nieruchome albo zaangażowane w bitwę, a w drugim - przemieszczające się. No i warto zwracać uwagę na to, którą technologię ma się lepiej rozwiniętą.
Ja gram Jugosławią, w 1939 Około czerwca zostałem przyjęty do osi a na wiosnę 1940 zdobyłem grecje. Około lata zdobyłem Bułgarie, ale od północy węgry mnie zaatakowały, pokonałem Bułgarie i zdobyłem pół węgier, a oni poddali sie Niemcom nie mi, moje "węgierskie" tereny zostały mi odebrane z oni stworzyli nazistowskie węgry. 2 miesiące później zdobyłem Turcje i stworzyłem z nich Marionetke. Teraz planuje atak na Francje Vichy (która nie jest w osi !) a potem na afrykańską Anglie
Wykrzyknik nie jest potrzebny. Francja Vichy zaraz po powstaniu ZAWSZE jest neutralna. Przyłącza się do Osi gdy USA, albo UK wypowiedzą jej wojnę. Są pośrodku trójkąta frakcyjnego i mają dużą neutralność, więc nie mają możliwości przejść do innej frakcji (no chyba, że ich zaatakujesz).Cytat:
Zamieszczone przez TomasMaximus
Vichy?
Ja tam rozciągać sił nie lubię, uważaj bo alianty lubią we Francji desantować, a wtedy z Ruskimi na wschodzie nie dasz rady ich zepchnąć do morza :)
Zresztą te desanty i tak są silne, grając Szwecją, gdy Angole wylądowali w faszystowskiej Norwegii status quo udało mi się utrzymać tylko dzięki temu, że połowę mojej armii stanowiły niemieckie posiłki.
No ja już połączyłem się z włochami w afryce (na południu też), i atakuje arabów, ale mam pytanie, bo gre mam od 2 tygodni i nie ogarniam zaopatrzenia, o no dochodzi tylko z tych sektorów z skrzyneczką????
Ja vichy w afryce atakuje
Dwa posty na raz i przepiękny styl - słowne upomnienie.
Pytanie zadaj jeszcze raz, zrozumiale.
A ja mam pytanie, jak kupić to najnowsze DLC - their finnest hour? Nie liczę strony paradoxu bo jest drogo ani steam - z tego samego względu. Może jest jakaś stronka ( nawet zagranczina jak green man gaming ) gdzie można dostać taniej to dlc?
TomasMaximus przebrnąłem przez bełkot w Twoim poście i postaram się odpowiedzieć; w sumie wydaje mi się, że na zaopatrzenie ma wpływ:
a) infrastruktura w danej prowincji ( jest naliczana kara do zaopatrzenia za złą infrastrukturę z tym, że im więcej prowincji o złej inf. przecina linia zaopatrzenia tym ta kara jest większa ). W Afryce większość prowincji ma na poziomie od 20% do 60 % infrastrukturę, co jest złe. Ten sam problem się ma w Rosji.
b) Partyzanci ( podobnie to działa lecz o mniejszym skutku )
c) modyfikatory odkryte w technologiach i z ministrów.
Co do tego skąd pochodzi zaopatrzenie - generalnie ze stolicy, z tym że, jeśli masz np kolonię gdzie jedyna droga zaopatrzenia to droga morska, to wtedy zaopatrzenie pochodzi z miejsca - posiadającego oczywiście port, do którego konwój z zaopatrzeniem dociera z twojego państwa. Można się bawić konwojami jak masz już zdobyte przyczółki a w nich kilka portów, to można kasować jedne konwoje i tworzyć inne.
Można też zaopatrywać drogą powietrzną ale to jest mało efektywne.
Generalnie sam nie dokońca rozumiem działanie zaopatrzenia. Pykałem swego czasu w moda D day i tam moje wojska w zimie, w Rosji były zupełnie bezużyteczne i masakrycznie im spadała organizacja do 0. Zwykle jak grałem to budowałem sporo infrastruktury w prowincjach, a tutaj nic, praktycznie komp mi 1/3 tego co podbiłem potrafił odbić jakimiś szmaciarzami, milicją i jemu mróz i braki w zaopatrzeniu nie przeszkadzały. Może to po prostu urok tego moda, w sumie w czyste HOI 3 to już dawno nie grałem.
Allegro, e-bay, amazon? Ensis coś pisywał, że sporo na zagranicznych kupuje klucze.Cytat:
Może jest jakaś stronka ( nawet zagranczina jak green man gaming ) gdzie można dostać taniej to dlc?
Co do zasad zaopatrzenia to wszystko się zgadza.
Grając w FTM biłem się zimą z Ruskimi pod Archangielskiem i miałem podobnie. Organizacja niektórych moich jednostek rosła w tempie + 0,001. Fakt infrastruktura była minimalna, a prowincja miała status arktycznej, ale w kilku sąsiednich było podobnie. W pozostałych już w porządku.Cytat:
Generalnie sam nie dokońca rozumiem działanie zaopatrzenia. Pykałem swego czasu w moda D day i tam moje wojska w zimie, w Rosji były zupełnie bezużyteczne i masakrycznie im spadała organizacja do 0. Zwykle jak grałem to budowałem sporo infrastruktury w prowincjach, a tutaj nic, praktycznie komp mi 1/3 tego co podbiłem potrafił odbić jakimiś szmaciarzami, milicją i jemu mróz i braki w zaopatrzeniu nie przeszkadzały. Może to po prostu urok tego moda, w sumie w czyste HOI 3 to już dawno nie grałem.
Nie wiem jak to się ma do Twojego. Może komp przerzucił nowe jednostki z pełną organizacją i nimi atakował, podczas gdy Ty miałeś same wyczerpane?
Ostatnio wpadło mi w ręce HoI III, i niestety ale nie ogarniam tej gry, po ukończeniu samouczka dalej ta gra jest dla mnie kompletnie niejasne. Strasznie mało czytelne... a wydawało się że będzie tak pięknie :(
Samouczek niestety niczego nie uczy, jak chcesz czegoś więcej, to poszukaj filmów, które gdzieś wrzuciłem w tym temacie - dokładnie omawiają każdy z aspektów gry. Niemniej, więcej czasu spędziłem na ich oglądaniu, niż samej grze - jednak wolę II. ;)
A jest chociaż trochę prostsze w obsłudze?
Dla mnie nie, bo zbyt wiele rzeczy trzeba ręcznie robić, jeżeli nie chcesz tego zostawiać komputerowi. W II nie musiałem co 4-5 min ustawiać technologii do wynalezienia. ;)
Nie odrzucajcie się od tej gry tak szybko, a powiadam wam: nie zawiedziecie się. Polecam grać na TFH, a przynajmniej na FTM. Też ta gra mnie z początku odrzucała, ale po jakimś czasie i mózgowym wysiłku odkryłem jej piękno hehe :D
Są jakieś plany wydania TFH w PL? Poza steam i amazonem ciężko to kupić i imo 10 ojro za dlc to za dużo. Ile mam im zapłacić za grę by dostać ją kompletną?
W PL to nawet FTM nie wyszło, więc o TFH można pomarzyć. Można kupić na gamersgate, z resztą na gry paradoxu często są promocje.
Zagraj jakimś małym państwem na początek. Jak człowiek załapie już o co chodzi to gra się przednio 8-)Cytat:
Zamieszczone przez Pampalinex
Na gamersgate jest aktualnie promocja (nie wiem do kiedy):
FtM: 2,48 euro
TFH: 4,98 ero
Hearts of Iron 3 Collection: 9,98 euro
Kompatybilne z Cenegą (z tym, ze po angielsku), z GG oczywiście też, ze steamem nie (ze steamem tylko steam kompatybilny)
Ma ktoś może tego moda muzycznego ?
https://wayofwar.org/downloads.php?do=file&id=192
Linki w temacie wygasły, a na "stronowym downloadzie" każą bulić kasę (co nie było by takie złe gdyby było jasno opisane jak to zrobić ! )
Zapewne kupić konto VIPowskie.
Chciałbym uzyskać odpowiedź na nurtujące mnie pytanie
Ile wynosi:
-liczba samolotów w skrzydle?
-liczba czołgów w brygadzie?
Jak to w ogóle sprawdzać?
w grze niestety nie ma takiego przelicznika
Dzięki
A czy mogę w jakiś sposób usunąć szpiegów z niepotrzebnych krajów tzn np. Albania ma mojego 1 szpiega mimo iż priorytet na o a w3 krajach na max.
A ten siedzi sobie na dobre w albanii.
Czy lotnictwo przypisywać do naczelnego dowództwa czy stworzyć osobną strukturę?