https://www.totalwar.com/blog/total-war-three-kingdoms-warlord-legends-huang-shao
Huang Shao z rebelii żółtych turbanów.
Wersja do druku
https://www.totalwar.com/blog/total-war-three-kingdoms-warlord-legends-huang-shao
Huang Shao z rebelii żółtych turbanów.
Premiera jest 23 go ale jak myślicie o której godzinie? Ktoś z was ma jakieś przypuszczenia?
Prawdopodobnie o 09:00 u nas, według tego co CA pisało na swoim Facebooku.
Spoiler:
Nie mogę się doczekać wieczora :) zobaczymy jak gierka pójdzie na moim starociu i jak wygląda multi. ;)
Pirx, jaki masz procesor i kartę? Gra ponoć jest dobrze zoptymalizowana.
Witam serdecznie, zakupiłem dzisiaj w sklepie pudełkową wersję gry. Zainstalowałem przez Steam. Jednakże nie mam możliwości (nawet brak przycisku) instalacji Yellow Turban Rebelion, ktoś wie dlaczego? Pozdrawiam
Na maila przyszedł kod do tego DLC
Chyba będę musiał w takim razie spróbować supportu Steam. Dzięki ! :)
Z tego co się orientuję, podobna sytuacja była z DLC premierowym do Warhammera 2. Jeśli kupiło się grę poza którymś z oficjalnych sklepów, to trzeba było pisać maila do wydawcy (Cenega) i oni dosyłali kod.
Może podam swój przykład. Mam i5 7600k na standardowych zegarach, 16 GB ramu i gtx 1070. Ustawiłem wszystko na ultra, v-sync, w FHD i zrobiłem benchmark zarówno kampanijny jak i bitewny. I generalnie szok - zazwyczaj ~55 fps'ów. Najmniej chyba zeszło pod 48 w kampanii i przez sekundę na 40 w bitwie. Porównywać do WH2 nawet nie ma sensu, bo tam na tym samym setupie muszę grać z cieniami ustawionymi na mid i reszte na high, obniżając AA, aby mieć w miarę stabilne 60 fps'ów. W tym względzie gra ma już spory plus na starcie. Chwilę tylko rzuciłem okiem na kampanię i przyznam, że przy wyostrzeniu grafiki, przy palecie kolorów z romance mode, gra wygląda imo bardzo przyjemnie. Do tego muzyka daje klimat Chin.
Jutro obadam już grę bardziej, więc zobaczymy jak wtedy to będzie wyglądało, jednak póki co wygląda na to, że CA wreszcie ogarnęło temat optymalizacji i nie będzie powtórki z Atylli i WH.
Poza tym czytam sporo recenzji i generalnie ludzie są zadowoleni. Co prawda czort wie, jak tam historyczne realia (no bo jednak w osadzonych w Europie z wielu względów było łatwiej to sprawdzić), a na tym forum sporo osób zwraca na to uwagę, zaś ja - jako casual - deczko mniej. Nie mniej chyba dowieźli z historycznym TW i nie będzie fakapu jak przy RII:TW.
Podłączam się do pytania o to DLC YT. Grę kupiłem w Media Markt. Zainstalowana. DLC nie jest aktywne. Nie ma w pudełku osobnego kodu na DLC.
Jak aktywować DLC?
Napisz maila do Cenegi. W przypadku WH2 to zadziałało.
Ja jutro próbuję oddać tę grę w Media Markt. Na stronie jest napisane o DLC. DLC nie ma. W normalnej sytuacji pisałbym do cenegi, że nie mam kodu ale zdenerwowałem się, że już po paru godzinach gra potaniała ze 189 zł na 179 zł i odezwał się we mnie cebula-deal :D
Załącznik 2949
To, że DLC miało być we wszystkich kopiach edycji rozszerzonej świadczy to, że tego dodatku nie da się normalnie kupić na Steamie.
Ja ściągnąłem grę i odrazu miałem dlc. Jak narazie przeprowadziłem 2 bitwy i mam wrażenie, że jednostki szybko giną. Może to spowodowane jest brakiem pancerza u żołnierzy. Narazie odpaliłem grę w trybie opowieści.
Dostałem kod od oficjalnego support CA. Trzeba do nich napisać i wysłać kopię paragonu. Działają bardzo szybko!
CA tak skutecznie załatwiło moje zgłoszenie z brakiem DLC, że dostałem dwa kody.
Jeśli ktoś potrzebuje to proszę pisać na PW - jeden mam do oddania.
Pytanie do grających - ta gra naprawdę jest aż tak dobra? Bo widzę że bije rekordy sprzedaży i popularności,naprawdę jestem w szoku że gra przebiła się na szczyt najczęściej ogrywanych gier ze 170 tysiącami osób grającymi maksymalnie w jednym momencie dając się wyprzedzić tylko masowym sieciówkom jak CS czy Dota. Jak na strategię to wynik wręcz fenomenalny.
Ja mam mieszane uczucia, gra wygląda generalnie ładnie i przyjemnie. Dodane zostało trochę "głębi" rozgrywki w wielu aspektach - dyplomacja, postacie etc. Ale... Interfejs jest dla mnie jakoś strasznie nieczytelny. Nazwy frakcji jako nazwy liderów potrafią zmieniać się jak w kalejdoskopie i po pewnym czasie nie wiem z kim walczę, szczególnie, że nie jestem jakoś fanem chińskiej kultury i tych wszystkich gienków to nie rozróżniam. System jednostek ujdzie w tłoku, jednostki specyficzne dla każdej klasy mogą być, są też unikatowe zależne od frakcji oraz statusu lidera. Karty jednostek, chyba jak zwykle w tych nowszych historycznych TW mi nie odpowiadają. Zakładka ze statami jednostek też jakiś regres - pismo obrazkowe zamiast normalnie napisanej nazwy statystyki - tutaj to w WH najlepiej jak dla mnie wygląda. Co do AI to klasycznie można je łatwo oszukać szczególnie w oblężeniach obronnych,, gdzie wystarczy biegać w kółko kawalerią. W ogóle oblężenia też są całkiem znośnie zrobione. Pojedynki bardzo spoko.
Ogólnie to dobra gra, ma swoje mankamenty, które chyba przewijają się już od dawna w każdym nowym TW - skupienie się na warstwie artystycznej zamiast na funkcjonalności interfejsu. Jak dla mnie takie 7,5/10.
No, ja początkowe odczucia z gry mam jak przy Szogunie 2 i Romku 2, a to, jak na razie, moje dwie ulubione gry z serii, więc coś może być na rzeczy :D. Tyle, że wydaje się lepiej od nich dopracowana, śmiga mi szybciej niż niektóre starsze TW, nie spotkałem żadnych głupich błędów i nie trzeba czekać do pierwszego patcha, żeby normalnie grać. A do tego z okresem historycznym baaardzo trafili w mój gust. Jeszcze na plus dodałbym oparcie gry bardziej na legendzie niż historii, więc mamy fajne patenty, jak w chińskich filmach, a jednostki fantasy nie rażą.
Jeżeli chodzi o sferę multi to generalnie jest dziwnie - na liście gier multi praktycznie nie ma gier. Czasem jakaś pojedyncza wskoczy i to z reguły od ludzi, których mam w znajomych. W rankingowych albo gra wejdzie, albo nie. Także tutaj ewidentnie coś skopali. Bo przy tysiącach grających ludzi trudno uwierzyć że nikt nie hostuje gier na multi.
Same bitwy chodzą płynnie, co jest sporym zaskoczeniem (nie mam jakiegoś mocnego sprzętu). Chociaż trudno jest opanować na razie wszystko co się dzieje na polu. Przełożenie ikonek jednostek na pole bitwy, ikonek nad jednostkami walczącymi - jest nie do końca czytelne i funkcjonalne.
Ale u mnie generalnie na razie gierka na plus, aczkolwiek to jest baaardzo wczesny etap i baaardzo wczesna deklaracja. Oczywiście o singlu nie piszę, bo to nie moje klimaty.
W sumie jeden duży minus mi się przypomniał. To jest idealny setting gry pod tryb avatara w multi. Szkoda, że CA z tego zrezygnowało, bo to sporo ludzi do gry wieloosobowej mogłoby przyciągnąć.
Tak. Też się dziwię że nie zrobili czegoś na wzór Shogun 2.
Ktoś chętny na sprawdzenie jak sobie radzą różne postacie w pojedynkach? Można by z tego zrobić jakiś ranking
Hej @Gibril jeżeli masz wolny kod DLC to możesz podesłać ;)
A jak się sprawuje AI,zarówno na mapie kampanii jak i w bitwach? Oglądałem parę gameplayów i wyglądało to...Różnie.
Jesteśmy na przeciwległych biegunach,dla mnie single to priorytet a multi to dodatek,spoko że jest ale kupiłbym total wara i bez niego :P.Cytat:
Ale u mnie generalnie na razie gierka na plus, aczkolwiek to jest baaardzo wczesny etap i baaardzo wczesna deklaracja. Oczywiście o singlu nie piszę, bo to nie moje klimaty.
Ktoś też ma problem z lagami podczas bitew o miasta? Chodzi mi tu o konkretnie te stolice prowincji, czy otoczona murami, czy nie, nie ważne, czy małe, czy duże armie biorą udział, to i tak mi je ścina. Zwykłe bitwy, oraz te o mniejsze regiony działają płynnie, bez zastrzeżeń. Ktoś ma pomysł co jest grane?
No jak sam napisałeś. Różnie. Chociaż wg mnie w oblężeniach sobie dużo gorzej radzi - przykładowo woli ścigać jeżdżącą w kółko jazdę zamiast zająć się jednostkami, które bronią wieżyczekCytat:
A jak się sprawuje AI,zarówno na mapie kampanii jak i w bitwach? Oglądałem parę gameplayów i wyglądało to...Różnie.
No to kiepsko...Tak czy inaczej dzięki wszystkim za odpowiedzi. Pewnie jednak kupię jak się pojawią pierwsze duże przeceny ale na razie się wstrzymam. Może do tego czasu trochę to poprawią,z tego co sam widziałem to najbardziej mnie załamywało grzeczne stanie pod ostrzałem w bitwach obronnych.
W oblężeniach jako obrońca AI radzi sobie chyba jeszcze gorzej - jest strasznie statyczne, do tego wszelkie krzaczki w których można się ukryć działają na naszą korzyść (a chyba prawie zawsze jakieś są) bo można z jednej strony postawić ukrytą armię a z drugiej postawić trebusz i ostrzelać obrońców - nie wyjdą poza mury. A jak zaczniemy podchodzić armią żeby pozajmować wieżyczki i centrum to też będzie strasznie niemrawo do nas podchodziła - będzie wysyłać na nas jednostki praktycznie pojedynczo. W dodatku skradające jednostki nie są wykrywane przez wieżyczki XD -także pewnie to zmienią. W mniejszych osadach jest to trochę ograniczone bo wejście jest tylko z jednej strony praktycznie, ale to i tak można wojska rozstawić tak aby jedną bramę zostawili gorzej bronioną i podejść tam samymi skradającymi. Także AI w oblężeniach jest takie samo praktycznie jak w WH
Trochę pograłem i muszę przyznać, że gra artystycznie jest naprawdę ładna. Do tego ma wiele elementów, które budują klimat rozgrywki np. jak język postaci lub podczas wczytywania kampanii pojawiają się opisy nawiązujące do sytuacji panującej w rozgrywce. Miałem rannego bohatera, to na ekranie wczytywania kampanii pojawia się historyjka, że jestem rany, nie mogę uczestniczyć bezpośrednio w bitwach, ale mimo tego muszę podjąć wiele strategicznych decyzji. Muszę się jeszcze połapać z interfejsem kampanii, bo został zmieniony w przeciwieństwie do innych TW i nie raz coś odruchowo kliknę, choć miałem zamiar zrobić coś innego.
W multi mogli by zrobić, że komunikat i odliczanie do rozpoczęcie meczu byłoby bardziej czytelne, bo już dwa razy nie zauważyłem, że czas mi ucieka i bitwa się zaczęła mimo, tego, że nie wydałem całej kasy. Mało też są czytelne sztandary i jednostki, nie raz po samych sztandarach i mundurach ciężko rozpoznać, którzy to są moi żołnierze, a którzy przeciwnika. I największy problem w multi, że gra nie wyszukuję żadnych bitew, tak jak by nikt nie grał, muszę grać same rankedy, a do tego, nieraz pojawia mi się, że znalazło rozgrywkę, czekam 5 min, a gra się nieraz nie wczytuje, muszę, wówczas z menadżera zadań wyłączać TW TK. Mimo tego gra mi się przyjemnie i 8/10 bez wahania daje ocenę, a z czasem będzie pewnie lepiej.
moze ktos napisac instrukcje dla osob ktore niewiedza jak napisac maila o zolte turbany zeby byl oddzielny temat :) plss :)
Widzieliście, że w opcjach można zmienić karty jednostek na alternatywne? Są tak samo mało czytelne jak podstawowe, ale za to dużo ładniejsze:D
Jak to mało czytelne? Są dużo bardziej czytelne właśnie. Jedyne co najtrudniej odróżnić to lansjerów i lansjerów milicji, reszta jest całkiem wporzo. Przez ten feature dokładam połóweczkę do mojej oceny 8/10 ;D.
Też macie ten problem, że Wasza liderka/lider frakcji ma 5 synów (i więcej) a Wam brakuje kobiet, żeby móc ich wszystkich pożenić? ;D
Ideał ikonek to był w Rome 2 (przed patchem, który namieszał w kolorach słoni), AoC, ToB czy Szogunie 2. Część może nie była za piękna, ale od razu było widać jakość jednostki, a tutaj ciężko odróżnić gamonia od elity na pierwszy rzut oka.
Czasem nawet przy dwóch synach jest problem. Inne frakcje rzadko mają laski na wydanie, a w tych do rekrutacji często trafiają się dość wiekowe. Ewentualnie nie można się żenić bo są daleką rodziną np. dzieci Cao Cao z dziećmi Sun Jiana.
Nie wiem jak to robicie bo w każdej mojej rozgrywce władca ma maksymalnie jednego lub dwa pasożyty.
Mi Liu Beiem i Cao Cao też dużo dzieciaków się nie narobiło, jakoś jeden może dwa, ale już Ma Teng naprodukował trzech czy czterech tura po turze :)
No mnie to chyba 6 spłodziła Królowa Bandytów. Z mężem się nie lubili a w sumie dałem ich do jednej armii ;D. A jak mąż umarł to ją hajtnąłem ponownie, z drugim gienkiem z jej armii - jeszcze może by urodziła z kilku ;D, ale już zdążyłem wygrać kampanię