Czy da się zrobić tak żeby przez miasto przepływała rzeka? I jak zrobić inny niż podstawowy rozkład murów?
Wersja do druku
Czy da się zrobić tak żeby przez miasto przepływała rzeka? I jak zrobić inny niż podstawowy rozkład murów?
Nie radzę z tą rzeką kombinować. Mury dość trudno się edytuje ale jest do tego specjalny program na twcenterCytat:
Zamieszczone przez Sam Vimes
Dzięki to teraz dalsze pytania:
Czy da się zrobić żeby od startu jakieś państwo miało swoich wasali?
Jak zrobić żeby nowa zrobiona przez nas jednostka była strażą generała? I żeby była tylko do konkretnych generałów?
Tylko za pomocą skryptu ale też nie łatwo,Cytat:
musisz dodać jej atrybut general_unit w EDU (wtedy mają ją generałowie rekrutowaniu do wybudowania bodajże 3-4 poziomu pałacu) general_unit_upgrade (wtedy powyżej 3-4 poziomu pałacu są rekrutowani).Cytat:
Ja też mam pytanie odnośnie wasali. Czy można zrobić sobie w romie protektorat powiedzmy Grecja pod Macedonią od początku gry? To się zmienia w descr_strat czy gdzieś indziej? Z góry dzięki za pomoc.
W descr_strat tego nie zrobisz, musisz znaleźć skrypt z jakiegoś moda i go przerobić, czy dostosować.
Jak zrobić aby phonian infranty i sacred band miały wieksze piki jak macedońscy falangiść. Prosze o pomoc
Mam kilka pytań związanych głównie z budynkami i kulturami w RTW.
-Gdzie sie ustawia do czego służy dany budynek (np. chciałbym zmienić premie jakie daja światynie)?
-Jak dadać nowy budynek?
-Jak dodać/zmienić kulture?
Gdzie można edytować budynki aby każdy można było zniszczyć ? Ponieważ jak się gra barbarzyńcami to dużo miast jest na poziomie ponad `12000 mieszkańców i ma kształt i duży procent kary kulturowej.
Długie piki tzw sarissy można im zmienić poprzez edycje pliku "export_descr_unit" np:
type carthaginian sacred band infantry
dictionary carthaginian_sacred_band ; Sacred Band
category infantry
class spearmen
voice_type Heavy_1
soldier greek_armoured_hoplite, 40, 0, 1.3
officer carthaginian_standard
attributes sea_faring, hide_forest, can_sap, hardy
formation 1, 1, 2, 2, 5, square, phalanx
stat_health 1, 0
stat_pri 12, 4, no, 0, 0, melee, simple, piercing, spear, 25 ,1
stat_pri_attr spear, long_pike, spear_bonus_8
stat_sec 10, 3, no, 0, 0, melee, simple, piercing, sword, 25 ,1
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 11, 7, 6, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 2
stat_ground 2, 1, 0, -1
stat_mental 10, disciplined, highly_trained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 2, 710, 270, 80, 110, 710
ownership carthage
Wstawić tekst który jest na niebiesko
W export_descr_buildings. Tam musisz znaleźć np: świątynię apolla i zmienić jej bonusy.Cytat:
Z dodawaniem budynków jest więcej roboty, nie polecam na początek zabawy.
Z dodaniem tez jest zabawa, zmianę jeśli dobrze pamiętam można ustawić w start poście.
Witam.
Przedstawię swoją sytuację. Otóż w RTW gram od jakiegoś czasu i widziałem już parę modów. Obecnie mam zainstalowane EB w wersji 1.1 z patchem 1.2 oraz TGAW 2.1. Po przetestowaniu obu doszedłem do wniosku, że żaden z nich nie trafia w mój gust, i postanowiłem sam pobawić się w edytowanie gry. Niestety do tej pory całe moje doświadczenie ogranicza się do zmian wartości w export_descr_unit :P
Pierwsze moje pytanie, na które po przewertowaniu całego tego tematu nie znalazłem odpowiedzi: W jaki sposób mogę przerzucić skórki jednostek z TGAW do podstawki?
Nie wiem co to TGAW, ale to pewnie tak jak dodawanie nowej jednostki. Po prostu kopiujesz pliki z folderów TGWA do podstawki RTW. Zobacz do tego poradnika viewtopic.php?f=248&t=5732Cytat:
Zamieszczone przez Skwierczu
Jak można dodać wygląd np. budynku zarządcy czy koszarów do mapy bitewnej?
Dodałem barbarzyńcą wyższy lvl miasta i wszystko jest ok z tym, że zamiast budynków są parki z drzewkami ;)
Wystarczy, żeby wyglądałyby tak jak te z poprzedniego lvl.
przy przenoszeniu jednostki z moda do moda okazało się że nie mam takiego skeleton, który wpisuje się w descr_model_battle , próbuje dodać inny ale jednostka jest zdeformowana. Co zrobić?
Jak dodać do I i II kampani w The great ancient world III. Reformy Mariusza ? i więcej kasy dla Rzymu .
Może da się napisać event że Republika zamienia się w Cesarstwo ?
Jak sam edytuję np. Z disabled na enabled remofrmy Mariusza , wchodzę do menu klikam Kampania I i wyskakuje"Proszę wybrać przedmiot z listy" co może być nie tak ?
Nieważne co zrobię w Descr.strat to wywali mi bład o przedmiocie z listy.
Nawet jak dodałem 10000 denarów dla Kartaginy to wywaliło błąd "Proszę wybrać przedmiot z listy"
Czy jest jakieś zabezpieczenie kampani przed edycją ?
czy ktoś mógłby być tak miły i podał mi link do poradnika jak zmienić kulturę frakcji? kiedyś Tiberius podał mi link w temacie ''jak stworzyć frakcje'' tylko że tego tematu nie moge znaleźć [ wyparował czy jak? ]
viewforum.php?f=248 spróbuj tam coś znaleźć w poradnikach do modowania Rome.
http://translate.google.pl/translate...-in-BI&act=url
Jak wolisz po angielsku to z boku w prawym górnym rogu masz przelacznik. Bi czy rome a nawet Mediewal II - jeden ... nie wiem co. Silnik :lol:
Poradnik jest o tworzeniu nowej kultury a zmiana jest nieco łatwiejsza choć w sumie obejmuje chyba wszystkie te pliki co dodanie nowej czy tam jeden mniej.
@Flesz
On napisał wyraźnie jak dodać skiny a nie całe jednostki. Ja mam taki problem, że jak chce dodać skina to powinienem wsadzić nowy plik graficzny do folderu "textures" czyli do podfolderu "models_unit" a ten z kolei nie istnieje.
Witam czy da się powiększyć mapę i jeśli tak to w jaki sposób? żeby wzystko było np. 2 razy większe
Czy da się jakoś zmienić, w trakcie rozpoczętej gry, frakcję, którą się gra? Załóżmy, że zacząłem grę frakcją X, ale po jakimś czasie znudziłem się i chciałbym pograć frakcją Y, bo np. wydały mi się ciekawe jej poczynania w grze, lub po prostu chciałbym sprawdzić od wewnątrz, co tam u nich słychać. :) Powinno to być chyba możliwe, skoro zrobiono nawet hot-seata do Rome.
Zaadaptowałem mapę Mundus Magnus do Barbarian Invasion. Problem tkwi w zbalansowaniu sił - przy dużej liczbie prowincji Cesarstwo Zachodniorzymskie jest na tyle bogate że radzi sobie z każdym przeciwnikiem i na dodatek zaczyna silną ekspansję, co jak wiadomo jest mało zgodne z historią. Czy oprócz modyfikacji poziomu rolnictwa w descr_regions oraz wartości dóbr w handlu w descr_sm_resources, można zrobić coś jeszcze aby obniżyć przychody frakcji?
viewtopic.php?f=248&t=5718&start=20
Pomoże ktoś?
Witam, mam kilka pytań:
1. Czy da się zmienić skalę czasu, tak, żeby tura trwała rok, a nie poł roku? I czy możliwa jest całkowita rezygnacja z pory roku jaką jest zima, żeby nie dało się grać w zimie, tylko cały czas w lecie?
2. Jak można zmienić wygląd modelu, tzn. chodzi mi o to, żeby na mapie bitewnej falangici trzymali sarissy w dwóch rękach? Czy do tego potrzebny jest jakiś program do edycji modeli 3d?
3. Chciałbym, żeby górale przed walką wręcz rzucali oszczepami tak jak np. legioniści. Dokonałem zmian w export_descr_unit oraz w descr_model_battle, ale coś trzeba jeszcze zrobić, bo w ogóle nie pojawia się model drugiej broni (oszczepu do rzucania).
1) Zmiana tur. Odsyłam od tego tematu:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=169852
Wydaje mi się, że w drugą stronę, tj. zmniejszanie też będzie działać poprawnie.
Tak więc i zmiana tur i zmiana pór roku zawiera się w tym temacie.
2) Tak, to już trochę bardziej skomplikowany problem.
Może odpowiedź znajdziesz w tym temacie. Nigdy nie zajmowałem się modelami 3D.
http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=207
3) Wydaje mi się, że będzie konieczna albo edycja modelu wraz z animacjami, albo możesz spróbować zaaplikować inny, rzucający model jednostki, a zmienić mu jedynie tekstury ;) To tak na skróty ;)
Dzięki, myślałem już, że nie doczekam się odpowiedzi :)
Eeech, szkoda tylko, że wszystko to jednak zbyt skomplikowana zabawa jest jak na moją głowę, w modele 3D sie nawet nie zamierzam bawić, a i z tymi skryptami mi nie wychodzi :(
A wpadłem jeszcze na pomysł ostatnio, żeby w zwykłym romie niektóre jednostki mogły formować mur z tarcz, tak jak w BI. Może chociaż to dałoby sie zrobić w miare prosty sposób?
Oczywiście, że jest na to prosty sposób :)
(wszystko jest proste, trzeba tylko wiedzieć jak ;) )
Folder data zawiera plik export_descr_unit.txt. Plik ten przechowuje dane jednostek, ich atrybuty ataku, obrony, zmęczenia czy dodatkowych umiejętności. Między innymi przechowuje informacje o możliwości tworzenia przez naszą jednostkę muru tarcz. Oto przykład:
Zwróć uwagę na linijkę:Kod:type levy spearman frank
dictionary levy_spearman_frank ; Levy Spearmen
category infantry
class spearmen
voice_type Light_1
soldier levy_spearman_barbarian, 60, 0, 1.1
attributes sea_faring, hide_forest
formation 1, 1, 2, 2, 4, square, shield_wall
stat_health 1, 0
stat_pri 11, 4, javelin, 50, 3, thrown, archery, piercing, spear, 25 ,1
stat_pri_attr prec, thrown
stat_sec 7, 4, no, 0, 0, melee, simple, piercing, spear, 25 ,0.73
stat_sec_attr light_spear, spear_bonus_4
stat_pri_armour 2, 5, 3, flesh
stat_sec_armour 0, 2, flesh
stat_heat 2
stat_ground 1, -2, 3, 2
stat_mental 5, normal, untrained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 333, 115, 40, 60, 370
ownership slave, franks
Właśnie w tej linijce, formation wystarczy dopisać umiejętność shield_wall tak aby to wyglądało podobnie jak w podanym przykładzie. Będąc już w tym temacie, może objaśnię przynajmniej znaczenie linijki formation.Kod:formation 1, 1, 2, 2, 4, square, shield_wall
Pierwsze dwie wartości to odległość (w metrach) pomiędzy jednostkami w szyku zwartym.
Dwie kolejne to odległość (w metrach) w szyku luźnym.
Piąta wartość to domyślna ilość rzędów formacji.
Jednostki można ułożyć w dwóch podstawowych szykach:
square - kwadrat
horde - szyk luźny, przypadkowy
Szyki, które mogą fromować (umiejętność specjalna podczas bitwy)
phalanx - falanga; wiadomo, rząd włóczni
testudo - formacja żółwia
wedge - klin - tylko konnica
schiltrom - krąg (takie coś http://i185.photobucket.com/albums/x...Ischiltrom.jpg)
shield_wall - i nasz mur tarcz :)
Umiejętności schiltrom i shield_wall działają w dodatku BI lub wyżej :)
Jeśli zaś w ogóle nie masz pojęcia na temat tego pliku, a bardzo chciałbyś się dowiedzieć czegoś więcej, odsyłam tutaj:
http://rtw.heavengames.com/rtw/mods/...it/index.shtml
Pozdrawiam :)
No właśnie opisany przez Ciebie sposób nie działa, próbowałem go jeszcze przed napisaniem poprzedniego posta. Mi chodzi o to, żeby mur z tarcz udało sie uformować w podstawce Roma i samo wpisanie shield_wall przy formation nie wystarczy. Pewnie dlatego, że w zwykłym romie taka formacja w ogóle nie istnieje, została dodana dopiero do BI. Pewnie trzeba coś poprzerzucać z plików od BI do zwykłego Roma, tylko za bardzo nie wiem co.
Po pierwsze musisz zrobić własnego moda. Wtedy jakiekolwiek zmiany będą widoczne, edycja podstawki nie ma sensu. (Większość plików sczytywana jest z paczek).
Robisz własnego moda na zasadzie kampanii z podstawki i uruchamiasz go pod BI. Zwróć uwagę na dźwięk, nie wiem jak w Romie, ale w Medievalu trzeba było wygenerować pliki w folderze sounds, po to aby nie kopiować ich z podstawki. A trochę to waży.
Jak to przecież nie przejdzie. W podstawce są zupełnie nowe frakcje, jednostki, kultury, wszystko. To jak podstawi sie BI pod podstawke to w ogóle pomiesza sie wszystko, zrobi sie totalny bałagan i nic z tego nie wyjdzie. mi chodzi tylko o jedną malutką formację :)
To w takim razie szukaj w BI plików odpowiadających za mur tarcz. Może plik descr_formation.txt ? Wyłap też ikonkę tej umiejętności - może siedzi w folderze UI. Kiedyś natrafiłem na temat traktujący o robieniu nowych umiejętności dla jednostek na TW Center, co prawda to był mediaval, ale myślę, że pliki podobne. Teraz tego nie znajdę. Poszukaj na TWC
mam pytanie, w jaki sposób uniemożliwić wpadanie berserkerom w ich szał bojowy, jestem w pliku export_descr_units i nie bardzo wiem którą linijkę skasować ;/ z góry dzięki
Witam.
Modowałem sobie dzisiaj RTW. Scaliłem Rzym, poodejmowałem dyplomatów, ogółem fajnie mi to wyszło :)
Postanowiłem pójść o krok dalej. Z julków zrobiłem nową frakcję - Libię. Jednak nigdzie nie mogę zmienić nazwy frakcji.
W poradniku TCA pliki wyglądają trochę inaczej i nie mogę znaleźć tej sekcji.
Proszę o (choćby najmniejszą) pomoc.
Raczej gdzieś w "tekst" bedzie, skoro to sie tłumaczyCytat:
Zamieszczone przez McAbra
Witam, mam pytanie. Otóż na drugiej stronie tego działu jest odpowiedz jak zmienić nazwę frakcji i opisu ich na mapie kampanii, wszystko dobrze nazwa frakcji zmieniona tylko na mapie kampanii dalej pisze np. roman (julii) army albo roman (julii) city, jakby co to zmieniłem to też ale pozostaje to bez zmian wciąż jest (julii), a moje drugie pytanie jest takie: jak zmienić punkty życia jednostce wiem w jakim pliku, zmieniam w odpowiedniej linijce a to nic nie zmienia. I jeszcze jedno, gdy przenoszę jednostkę do innej frakcji to ma ikonkę chłopa jak przywrócić jej oryginalną ikonę?
Witam mam pytanie, jak dodać nowe imiona generałom w Romie i jak dodać nowe portrety generałów.
Co do imion sprawdź poradnik: http://forum.totalwar.org.pl/showthr...5%C4%87-imiona
Portrety generałów są dostępne po rozpakowaniu gry, folder bodajże ma nazwę "UI". Myślę, że jeśli podmienisz lub nawet dodasz swoje portrety to powinno działać.
PS: Przenoszę do odpowiedniego wątku.
Dziękuje a że portrety w UI są to wiem niedawno to odkryłem ale chyba takie rozwiązanie byłoby za proste, pewno trzeba by było jeszcze w jakiś plikach grzebać chyba że sie mylę.
Witam chciałbym Was prosić forumowiczów czy można zmienić gdzieś w plikach gry Rome Total War ilość rekrutacji jednostek na turę i czas rekrutacji poszczególnych jednostek. Chodzi mi o to czy można gdzieś przestawić, że na 1 turę można rekrutować 2 lub 3 oddziały a nie tylko 1 oraz czy można zmienić czas oczekiwania na rekrutowanie jednostek, które wymagają dwóch tur na jedną turę. Jeżeli jest to możliwe to proszę mi w miarę jasno wytłumaczyć jak coś takie zrobić :)
http://forum.totalwar.org.pl/forumdi...Rome-Total-War
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...h-moder%C3%B3w
http://forum.totalwar.org.pl/forumdi...I-Alexander%29
poszukaj tu, ilość jednostek do rekrutacji to w pliku export_descr_buildings z tego co pamiętam, a ilość tur rekrutacji w export_descr_unit
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...radnik-moddera co prawda pod medka ale w romku jest dość podobnie i może się przydać
A wiesz może, która linijka w tym export_descr_buildings odpowiada za ilość jednostek do rekrutacji w jeden turze i która linijka export_descr_unit za ilość tur do zwerbowania jednostki bo ciężko mi się w tym połapać trochę :(